Είναι το αγαπημένο φαγητό του μπαμπά μας, μετά τα ψάρια! Νομίζω πως μπορεί να τρώει σχεδόν κάθε μέρα! Βέβαια δεν τους φτιάχνω σαν την αγαπημένη μας γιαγιά Λίζα που τους φτιάχνει θεϊκούς, αλλά για να μην μένει κανένας και να το ξαναζητάει, κάτι καλό θα κάνω, ε;! Κι εγώ το αγαπώ πολύ αυτό το φαγητό κι ας με κουράζει λίγο παραπάνω από τα συνηθισμένα!
Πάμε να σας πω πως το φτιάχνω, κατόπιν συμβουλών από μαμά και γιαγιά χρόνια πριν :
1 λάχανο μεγάλο
1 κιλό κιμά (χοιρινό ή μοσχαρίσιο ή ανάμικτο)
2 φλυτζάνια τσαγιού ρύζι καρολίνα, πλυμένο καλά
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι
1/2 ματσάκι άνηθος
1/2 ματσάκι μαϊντανός
αλάτι
πιπέρι
ελαιόλαδο
Ζεματάμε το λάχανο, βγάζουμε τα φύλλα και κόβουμε τα σκληρά κοτσάνια. Ζυμώνουμε τον κιμά με το κρεμμύδι, το ρύζι, αλάτι-πιπέρι, ελαιόλαδο, μαϊντανό και άνηθο.
Γεμίζουμε τους λαχανοντολμάδες και τους τυλίγουμε όχι πολύ σφιχτά γιατί δεν θα μπορέσει να φουσκώσει καλά το ρύζι.
Τους στρώνουμε σε πλατιά κατσαρόλα, αφού πρώτα έχουμε βάλει στον πάτο όσα φύλλα μας περίσσεψαν ή δεν μπορούν να τυλιχθούν, τους περιχύνουμε με ελαιόλαδο και πιπέρι, ρίχνουμε νερό να τους σκεπάζει και βάζουμε από πάνω ένα πιάτο για να μην ανοίξουν στο βράσιμο.
Βράζουμε για 35 λεπτά.
3 αβγά σε θερμοκρασία δωματίου
1 ποτηράκι του κρασιού χυμός λεμονιού (ή και παραπάνω αν το θέλετε ξυνούτσικο)
Χωρίζουμε καλά τους κρόκους από το ασπράδι, το οποίο ρίχνουμε κατευθείαν στο δοχείο του μικρού μίξερ. Σε μικρό και βαθύ γυάλινο σκεύος χτυπάμε με ένα πιρούνι τους κρόκους μαζί με σταγόνες νερό. Προσθέτουμε το χυμό λεμονιού και συνεχίζουμε το χτύπημα, μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
Χτυπάμε τα ασπράδια στο μικρό μίξερ ή με 2 πιρούνια το ένα πάνω στο άλλο, μέχρις ότου γίνουν μαρέγκα. Προσθέτουμε το μείγμα με τους κρόκους στο μίξερ και συνεχίζουμε το χτύπημα για 1 λεπτό.
Προσθέτουμε σταδιακά με μια κουτάλα σούπας από το ζουμί του έτοιμου φαγητού μας και ανακατεύουμε μέχρι το αβγολέμονό μας να έρθει στην ίδια θερμοκρασία με το φαγητό μας για να μην κόψει το αβγολέμονο. Προσθέτουμε το μείγμα των αυγών στο ζεστό φαγητό, κουνάμε την κατσαρόλα, αφήνουμε 10 λεπτά και σερβίρουμε.
Σας φιλώ γλυκά στην μούρη
μαμά Σοφία
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Λατρεμένο φαγητό! Μπορώ να το τρώω εβδομάδα! Από τα πρώτα που έμαθα! Να σου συστήσω κ μια παραλλαγή.. Χωρίς άνηθο και μαϊντανό. Ψιλοκοψε στο μίγμα του κιμά ένα πράσο, πρόσθεσε μια κουταλιά της σούπας κύμινο και ένα λεμόνι. Αντιστοιχεί σε μίγμα με ένα κιλό κιμά. Τα υπόλοιπα όπως τα έχεις! Νιαμ!
Olga για πες μας την δικη σου κρεμα αυγολεμονου!
3 κρόκοι αυγών 1/4 φλιτζανιού χυμό λεμόνι 1/4 φλιτζανιού νερό 2 κ.σ κορν φλάουρ 1 φλιτζάνι ζωμό απο το φαγητό 1/2 φλιτζάνι κρέμα γάλακτος Εκτέλεση: Σε μια μικρή κατσαρόλα χτυπάμε τους κρόκους με τον χυμό λεμονιού Δυαλύουμε το κορν φλάουρ στο νερό και το ρίχνουμε και αυτό στην κατσαρολίτσα ανακατεύοντας Προσθέτουμε το ζωμό,ανάβουμε το μάτι σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε συνεχώς μέχρι να πήξει η κρέμα Αποσύρουμε απο την φωτιά και ρίχνουμε την κρέμα γάλακτος
το δικο μου αγαπημενο..πεθαινω γι αυτο το φαγητο αλλα δεν το χω μαγειρεψει ποτε.. θ ασπρισουν τα μαλλια μου κ θα μου το φτιαχνει ακομη η μανα μου.. υπαρχει κατι που πρεπει να προσεξω στο λαχανο?? ή στο ποια φυλλα πρεπει να επιλεξω για βαλω τη γεμιση?? σλουρπ θα το προσπαθησω πρεπει
λάχανο μαλακό και αφράτο ( αυτά που είναι πλατιά και όχι πολύ στρογγυλά είναι συνήθως αφράτα, παρολαυτα να πώ ότι εγώ δεν είχα πολλές επιλογές και αγόρασα σφιχτό. Όλα πήγαν καλά και δεν είχα πρόβλημα). Όσο για το ποια φύλλα θα γεμίσεις, από κάθε φύλλο που θα βγάζεις από το λάχανο θα κόβεις το χοντρο κομμάτι (αυτά -τα χοντρά-τα στρώνεις στον πάτο της κατσαρόλας)
Μιαμ!!Αγαπημένο φαγητό αλλά χειμωνιάτικο!Εγώ φτιάχνω κρέμα αυγολέμονο και είναι εξίσου τέλειοι!!