Αυστραλοί γιατροί και επιστήμονες κατάφεραν μια παγκόσμια πρωτιά, βοηθώντας μία γυναίκα να μείνει έγκυος επτά χρόνια αφότου της αφαιρέθηκαν οι ωοθήκες κατά τη διάρκεια της θεραπείας της για την καταπολέμηση του καρκίνου, μεταμοσχεύοντας κατεψυγμένο ιστό στην κοιλιακή της χώρα.
Οι ερευνητές από το Melbourne IVF και το Royal Women’s Hospital έδωσαν ελπίδα σε γυναίκες που καταπολέμησαν τον καρκίνο και πέρασαν στην εμμηνόπαυση λόγω της θεραπείας, επιτυγχάνοντας την πρώτη εγκυμοσύνη στον κόσμο χρησιμοποιώντας τη διαδικασία αυτή.
Προτού αφαιρεθεί η δεύτερη ωοθήκη της, η 24χρονη Bali από το Brisbane, της οποίας το επώνυμο δεν έγινε γνωστό, ζήτησε από τους γιατρούς να διατηρήσουν λίγο από τον ιστό των ωοθηκών της σε περίπτωση που θα ήταν δυνατόν να χρησιμοποιεί ως μόσχευμα στο μέλλον.
Δήλωσε συντετριμμένη όταν έμαθε σε νεαρή ηλικία πως μάλλον δεν θα μπορούσε να κάνει παιδιά.
«Δεν το συνειδητοποίησα μέχρι τα… 24 μου και έπρεπε να λάβω ορισμένες σοβαρές αποφάσεις για την υγεία μου εκείνη τη στιγμή», είπε. «Ήμουν τυχερή που είχα αυτούς τους γιατρούς. Μου δόθηκε αυτή η ευκαιρία παρόλο που δεν γνώριζα τίποτα για αυτή».
Εκείνη και ο σύντροφός της Dean μετακόμισαν στη Μελβούρνη ώστε να υποβληθεί στη θεραπεία.
Η αναπληρώτρια καθηγήτρια Kate Stern, επικεφαλής της διαφύλαξης γονιμότητας στο Melbourne IVF, δήλωσε: «Εξετάσαμε και πάλι τον ιστό, ζητήσαμε την άποψη του χειρουργού της, φροντίσαμε ώστε όλα να ήταν εντάξει και μιλήσαμε στον ογκολόγο της, εξηγώντας της τους κινδύνους».
Το πρώτο μόσχευμα τοποθετήθηκε το 2010 ενώ το δεύτερο δύο χρόνια αργότερα.
«Ο ιστός επανατοποθετήθηκε στο μπροστινό τοίχωμα της κοιλιακής της χώρας, ώστε να βρίσκεται κάτω από το δέρμα και τους μύες αλλά όχι μέσα στην κοιλιά», εξηγεί η Stern.
«Θέλαμε να δούμε αν αυτό θα τη βοηθούσε να μείνει έγκυος. Έπειτα της προκαλέσαμε μία πολύ ήπια ορμονική διέγερση – δε μεταβήκαμε στην καθιερωμένη μέθοδο εξωσωματικής γονιμοποίησης».
Η διαδικασία παρήγαγε δύο ωάρια, τα οποία έπειτα γονιμοποιήθηκαν και τοποθετήθηκαν στη μήτρα της Stern. Το ζευγάρι περιμένει τώρα δίδυμα.
«Περιμένουμε δίδυμα κορίτσια. Είμαι πολύ ενθουσιασμένη», είπε η Vali.
Η Stern δήλωσε πως οι πιθανότητες επιτυχίας όταν ξεκίνησε η διαδικασία ήταν πολύ μικρές. «Ήταν απίθανο», αναφέρει.
«Έχουν έρθει στον κόσμο 29 μωρά [με αυτή τη διαδικασία] – αλλά όλα τους γεννήθηκαν από ιστό που μεταμοσχυεθηκέ πίσω στις ωοθήκες ή κοντά στις ωοθήκες. Κι όμως, για τα 29 αυτά μωρά έγιναν πολλές, πολλές, πολλές προσπάθειες».
«Κανείς δεν θεωρούσε τη συγκεκριμένη επέμβαση ρουτίνας και κανείς δε θεωρούσε πως η επιτυχία ήταν εξασφαλισμένη. Κανείς δεν το περίμενε».
Η διαδικασία έχει τη δυνατότητα να εφαρμοστεί και σε άλλες γυναίκες από τις οποίες αφαιρέθηκε ιστός. Για τις περίπου μία στις 570 νεαρές γυναίκες που θα αναπτύξουν καρκίνο, η Stern είπε πως «σε πολλές από αυτές τις ασθενείς υπάρχει ο κίνδυνος να αναπτύξουν πρόωρη εμμηνόπαυση λόγω της θεραπείας τους για τον καρκίνο».
Η Stern ανέφερε πως υπήρχε μία μεγάλη ομάδα ανθρώπων πίσω από αυτή την πρωτοπόρο επιτυχία.
«Είναι απίστευτο το πόσο ενθουσιαστήκαμε όλοι για την ασθενή μας. Εργαζόμαστε καιρό τώρα επάνω σε αυτό και μας πήρε χρόνο να φτάσουμε σε αυτό το σημείο».
πηγή: theguardian.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο