photo via flickr
Γεια σας και καλή σχολική χρονιά σε όλους!
Το θέμα που θέλω να κουβεντιάσω μαζί σας είναι αυτό: ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΤΟΥΑΛΕΤΕΣ στο σχολείο. Θα ήθελα με λίγα λόγια να σας περιγράψω την εμπειρία των πρώτων ημερών του σχολείου των μικρών μαθητών μου της Α’ τάξης.
Ξεκινάμε τη σχολική χρονιά και δείχνουμε στα πρωτάκια τους χώρους του σχολείου μας. Τα πάμε και στις τουαλέτες, οι οποίες καθόλου δε μοιάζουν με αυτές του σπιτιού τους ή του νηπιαγωγείου που πήγαιναν μέχρι τώρα. Είναι τούρκικες. Βλέπω τη φρίκη ζωγραφισμένη στα ήδη αγχωμένα προσωπάκια τους. Σκέφτονται με τρόμο πώς ακριβώς θα κάτσουν σε αυτές τις τουαλέτες χωρίς να πέσουν μέσα. Εγώ μπορώ να τους περιγράψω τη χρήση τους, αλλά δεν μπορώ να είμαι παρούσα όταν θα χρειαστεί να κάνουν την ανάγκη τους .
Έρχεται η ώρα που το πρωτάκι μου ζητάει να πάει στην τουαλέτα. Φεύγει και γυρνάει πολύ γρήγορα κλαμένο. Δε μιλάει μόνο με κοιτάει. Το ρωτάω αν πήγε και μου κουνάει αρνητικά το κεφάλι. Το ρωτάω γιατί αλλά δε μου λέει.
«Θέλεις μήπως κακάκια;», συνεχίζω.
«Ναι, αλλά δεν έχω χαρτί», έρχεται ψελλιστά η απάντηση.
Οι τουαλέτες στο σχολείο μας δεν έχουν χαρτί γιατί τα παιδιά το θεωρούν παιχνίδι και το ξετυλίγουν όλο, το πετάνε παντού ή ρίχνουν μέσα στη τρύπα τα ρολά και βουλώνει η τουαλέτα. Ζητάμε λοιπόν να έχουν τα παιδιά μαζί τους χαρτομάντιλα/μωρομάντιλα για να σκουπίζονται. Έχουμε κι εμείς χαρτί στην τάξη. Του δίνω λίγο και του λέω να πάει πάλι στην τουαλέτα.
«Βάλτο στην τσέπη σου», προτείνω.
«Δεν έχω τσέπη», μου απαντάει.
Σκέφτομαι την εικόνα του καημένου του παιδιού να προσπαθεί να ξεκουμπώσει και να κατεβάσει το παντελονάκι του, να ισορροπήσει στην τούρκικη τουαλέτα και να κρατάει και το χαρτί. Δύσκολη κατάσταση.
«Θα το αφήσω χάμω», μου λέει.
«Όχι αγάπη μου χάμω, δεν κάνει, θα λερωθεί το χαρτί», εξηγώ.
«Τότε δεν πάω», μουρμουρίζει και κάνει να καθίσει στο θρανίο του. Ταυτόχρονα βάζει τα κλάματα και λέει:
«Ναι, αλλά πονάει η κοιλιά μου, θέλω να πάω σπίτι μου…»
Τι να κάνω, στέλνω ένα φίλο του μαζί να του κρατάει το χαρτί και να του κάνει παρέα. Δίνω οδηγίες όσο πιο αναλυτικά μπορώ. Εν τω μεταξύ έχει περάσει η ώρα και αυτό δεν κρατιέται άλλο. Τρέχει στην τουαλέτα. Στην επιστροφή το παντελονάκι του είναι βρεγμένο και ο καημένος νιώθει πολύ άσχημα.
Άραγε πώς να ξέρουν τα παιδάκια να χρησιμοποιούν ξαφνικά στα 6 τους την τούρκικη τουαλέτα; Θα ήταν καλή ιδέα όταν η μανούλα φέρνει το μαθητούδι της πρώτη φορά στο σχολείο, να επισκεφτεί μαζί του τις τουαλέτες έτσι απλά και μόνο από περιέργεια και να του δείξει τη χρήση τους. Καμία μαμά δεν το έκανε ίσως γιατί δεν πήγε εκεί ο νους της.
Δε λέω, καθαρές είναι πάντα οι τουαλέτες και πλένονται σχολαστικά μετά από κάθε διάλειμμα και είναι κατά τη γνώμη πολλών οι τούρκικες πιο υγιεινές από τις λεκάνες, αλλά τι γίνεται όταν τα παιδιά δε ‘’στοχεύουν’’ καλά την τρύπα και λερώνουν τα παπούτσια τους, όταν τα τσισάκια πάνε παντού και τα πατάει το επόμενο παιδάκι, όταν τα παντελονάκια ακουμπάνε κάτω και γίνονται μούσκεμα, όταν τα χεράκια ακουμπάνε όπου βρουν για να στηρίζονται;
Πόσα παιδάκια πλένουν τα χέρια τους μετά την τουαλέτα; Σχεδόν κανένα, σας το λέω εγώ.
Αφήστε εκείνα τα κορδόνια που είναι μονίμως λυμένα και μονίμως κατουρημένα…
Το πρωτάκι συνήθως όταν ζητάει να πάει τουαλέτα βρίσκεται στο ‘’αμήν’’ της ανάγκης του. Φτάνοντας λοιπόν τρεχάλα έχει να λύσει του κόσμου τα προβλήματα: πού να πατήσει, πώς να σκύψει, πώς να κρατάει τα ρούχα του, πώς να βρει την τρύπα, πού να κρατηθεί για να μην πέσει, πώς να μη βρέξει τα παπούτσια του, πού να έχει το χαρτί, πώς να σκουπιστεί και τέλος πώς να τραβήξει (αν τραβήξει) το καζανάκι ‘’Νιαγάρας’’…
Μόνο που το σκέφτομαι αγχώνομαι εγώ… γι’ αυτό σας εκλιπαρώ καλές μανούλες, αν το σχολείο του παιδιού σας έχει τούρκικες τουαλέτες προσπαθήστε να του δείξετε τον καλύτερο τρόπο να τις χρησιμοποιεί. Μόνο εσείς μπορείτε, μόνο εσείς ξέρετε.
Προτιμήστε κολάν παντελονάκια που δε θα συρθούν χάμω, προτιμήστε παπουτσάκια χωρίς κορδόνια, προτιμήστε ρούχα με κάποια τσέπη, βάλτε μια αλλαξιά στην τσάντα και παρακαλώ μη λέτε στα παιδιά σας να κρατηθούν μέχρι το μεσημέρι που θα γυρίσουν σπίτι. Όταν έχουν ανάγκη να πάνε και φοβούνται και κρατιούνται το πιο πιθανό είναι να τα κάνουν πάνω τους γιατί οι ώρες είναι πολλές και η αγωνία τους μεγάλη πότε να τελειώσει το σχολείο για να πάνε στην τουαλέτα.
Αυτά είχα να πω. Καλή δύναμη σε όλους και κυρίως στα πρωτάκια σας!
Κατερίνα Καλιμικεράκη
[divider]
H Kατερίνα Καλιμικεράκη είναι δασκάλα με σπουδές και μελέτες πάνω σε θέματα παιδοψυχολογίας
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Πολυ σωστο το κειμενο! Ναι και εμεις εχαμε βρει τροπους στα χρονια μας αλλα αυτο δεν σημαινει οτι δεν πρεπει να ενημερωσουμε το παιδι μας!! Περυσι που ειμασταν πρωτακι, απο το καλοκαιρι εμαθα στην κορη μου πως να καθεται στα ποδια της και να κραταει το εσωρουχο της. Την πρωτη μερα πηγαμε να δει τις τουαλετες για να μην φοβηθει. Ηταν ενα απο τα θεματα στο νεο σχολειο. Ζητησα να χωρισουν τις τουαλετες των κοριτσιων με καρτελακια ωστε καθε ταξη να εχει την δικη της μιας και ηταν ισαριθμες και παρολο που το δεχτηκαν και δασκαλοι και διευθυντης δεν εγινε μεσα στη χρονια. Τελικα φετος θα παρω το θαρρος να φτιαξω καρτελακια εγω αλλα δεν θελω να δημιουργησω θεματα... Πολυ καλα κανετε και ενημερωνετε τις μανουλες Ενα επιπλεον κολπο ειναι να στοχευουν στην τρυπα για να μην πιτσιλιουνται τα παπουτσια τους....
Για τα κοριτρακια αλλα και για τισ γυναικες και υπαρχει Η συσκευή για όρθια ούρηση των γυναικών Gogirl που επιτρέπει στις γυναικες σε δημόσιες τουαλέτες να…ουρούν σε ορθια στάση! Η συσκευή είναι φτιαγμένη από σιλικόνη και με ένα απλό πλύσιμο ξαναμπαίνει στη… θήκη της για να ξανα χρησιμοποιηθεί…και το P-mate που έχει το προνόμιο να είναι μιας χρήσης, πιο οικονομικό και κυρίως πιο υγιεινό! Αξίζει να το δοκιμάστε!
Τι γινετε ομως οταν την ημερα του αγιασμου οι τουαλετες ειναι κλειδωμενες οποτε δεν μπορεις να του τις διξεις και οταν παμε σχολειο δεν επιτρεπετε να μπουμε μεσα εμεις?Εγω το ειχα σκεφτει αλλα δεν μπορεσα και δεν με αφησανε να την παω εγω,θα τους τις διξει η δασκαλα ηταν η απαντηση μιας εκπαιδευτικου που ηταν την πρωτη μερα στην πορτα,αποτελεσμα πηγε την πρωτη μερα δυο φορες και απο τοτε δεν εχει ξαναπαει καθολου.
Thee mou akoma yparxoun afta ta terata toualetes????Aidiastikes kai anthygieines me afti ti mavri tripa pou toso fovomoun (apo to 87 pou piga proti) panta leroname pantelonia kai papoutsia...o politismos argei na erthei stin Ellada...
Το πρόβλημα με τις τούρκικες τουαλέτες το έχουν κυρίως τα κοριτσάκια όταν κάθονται για τσισάκια, μιας και όσες είμαστε γυναίκες ξέρουμε ότι σε αυτή τη στάση τα ούρα πάνε παντού και δεν "στοχεύονται" εύκολα, όπως των αγοριών, με αποτέλεσμα να λερώνονται τα πόδια, τα παπούτσια αλλά και τα κολάν/παντελόνια. Εμείς ανακαλύψαμε ένα πανεύκολο ΣΥΣΤΗΜΑ ΓΙΑ ΟΡΘΙΑ ΟΥΡΗΣΗ ΣΤΑ ΚΟΡΙΤΣΑΚΙΑ που μας έσωσε!!! Η δική μας είναι φέτος Α' Δημοτικού και ουδέποτε αντιμετώπισε πρόβλημα με αυτό. Το μόνο που χρειάζεται είναι να κατεβάσει το ρουχαλάκι της όπως τα αγοράκια, να τοποθετήσει το σύστημα κάτω από την ουρήθρα της και να ουρήσει όρθια! Στο δικό μας σχολείο το είπαμε και σε άλλους φίλους με κοριτσάκια και το παρήγγειλαν όλοι! Για να μη θεωρηθεί διαφήμιση και επειδή το βρήκαμε στο διαδίκτυο, σε διεθνές site αγοράς προϊόντων, πείτε μου από το eimaimama αν μου επιτρέπετε να το αναφέρω, γιατί θα σώσει πάρα πολλά κοριτσάκια! Πλένεται πανεύκολα, δεν κρατάει μικρόβια γιατί τα ούρα όταν βγαίνουν από το σώμα είναι αποστειρωμένα, και το δίνουμε στη μικρή μέσα σε μια σακουλίτσα με μερικά κομμάτια χαρτί υγείας, σε περίπτωση που όντως έχει τελειώσει το χαρτί στο σχολείο. Α, και για να μην ακουμπήσει τη σακούλα κάτω (οι τουαλέτες τους δεν έχουν κρεμάστρες) της αγοράσαμε και μια μικρή βεντούζα να τη κολλάει στα πλακάκια ή στην πόρτα και να κρεμάει εκεί τη σακουλίτσα... Έτσι, ποτέ δεν λερώθηκε, ποτέ δεν προβληματίστηκε και ποτέ δεν ζορίστηκε να κρατηθεί για τσισάκια. Όσο για τα κακάκια, αυτά είναι όντως θέμα ισορροπίας και αν τα παιδιά δεν έχουν να κρατηθούν από κάπου, καλό είναι να μάθουν να κρατιούνται με αντιστήριξη στα τοιχώματα της τουαλέτας, αρκεί μετά (πόσο πρέπει να το τονίσουμε αυτό!) να πλένουν οπωσδήποτε τα χέρια τους, κάτι που πρέπει ούτως ή άλλως να επιμείνουμε να κάνουν μετά από κάθε τουαλέτα ακόμη και στο σπίτι. Δώστε τους και μωρομάντηλα σε μια ακόμη σακουλίτσα, αν είναι στις πρώτες τάξεις, την οποία κρέμανε πάλι ή από κρεμάστρα ή από βεντούζα. Εγώ το είχα πολύ άγχος αυτό το θέμα γιατί ούτε εγώ μπορώ να χρησιμοποιήσω τούρκικες τουαλέτες με άνεση και θυμάμαι πόσο είχα ταλαιπωρηθεί στο σχολείο μου... Πείτε μου αν μου επιτρέπετε να δημοσιοποιήσω το όνομα του προϊόντος. Ευχαριστώ και καλή τύχη!
τωρα κατι μας ειπες...εχω χασει γυαλια κινητο και λοιπα σε τουρκικες στο πανεπιστημιο.... αφου ακομα στην τουρκοκρατια ειμαστε...τι περιμενες? οι κλασσικες λεκανες απαιτουν και κλασσικο καθαρισμα...ενω οι τουρκικες αντεχουν περισσοτερο.... ενα τιπ για τα παιδια: να κοιτανε τον τοιχο οταν πανε στην τουρκικη τουαλετα και να στηριζονται απο τον σωληνα του καζανακιου!!!! επισης βοηθαει εαν βγαλουν τελεως το παντελονακι τους και το κρεμασουν στο χερουλι της πορτας (εαν υπαρχει πορτα ή χερουλι χαχαα) εναλλακτικα ζητηστε απο τον διευθντη του σχολειου να βαλει χερουλια στα πλαινα πλακακια τοιχοιυ για να στηριζονται και καμια κρεμαστρα για το παντελονακι τους..και αν κανει μα- μου θυμηστε πως η νεα λεκανη κοστιζει πιο ακριβα απο μια αυτοκολλητη κρεμαστρα και ενα βιδωτο χερουλι..... ταμαμ!
Όταν το πρώτο μου παιδί,πήγε δημοτικό...ένα απο τα πρώτα που έκανα ήταν αυτη η επίσκεψη στις τουαλέτες...σοκ δεν ήρθε μόνο απο το παιδί,αλλά και απο εμένα...απο την μυρωδιά και την βρωμιά...όταν το σχολίασα...η απάντηση ήταν οτι οι τουαλέτες ήταν καθαρισμένες και κάθε μέρα καθαρίζονταν απο τις καθαρίστριες (?)...αλλά δεν έχουμε και πολλά καθαριστικά και ότι μπορούμε κάνουμε (?)... Αμέσως μαζευτήκαμε καμιά 10αριά,γονείς-φίλοι ,μπήκαμε Σάββατο στο σχολείο και γυαλίσαμε τις τουαλέτες (για του λόγου το αληθές,έχω φωτογραφίες πρίν και μετά)... Το τί οξύ έριξα και τί τρίψιμο μέσα στις λεκάνες,στα πλακάκια,τα καλαθάκια...δεν λέγεται!!!Μέχρι και τους τοίχους βάψαμε,με τον σύλλογο γονέων!!!Απο καιρό σε καιρό ,κάναμε "ντου" και ξανακαθαρίζαμε!!! Το ίδιο λοιπόν έκανα οταν πήγε δημοτικό και το δεύτερο παιδί μου...το ίδιο θα κάνω και στο τρίτο μου παιδί!!! Είναι ένα πολύ δύσκολο θέμα,το οποίο γίνεται δυσκολότερο με την βρωμιά που επικρατεί!!! Ίσως άν και τα σχολεία ασχολούνταν λίγο περισσότερο με το θέμα καθαριότητας...άς ζητηθεί η βοήθεια απο τους συλλόγους γονέων αλλά και απο γονείς...παντού υπάρχουν 2-3 γονείς,με την διάθεση να βοηθήσουν!!! Τπτ δεν είναι ακατόρθωτο... Καλή σχολική χρονιά!!!
και καποια νηπιαγωγεια που στεγαζονται σε δημοτικα εχουν τουρκικη τουαλετα. ειμαι νηπιαγωγος και δεν θα ξεχασω σ'ενα νηπιαγωγειο που ειχε τουρκικη ενα προνηπιο κοριτσακι το επαιρνα αγκαλια γιατι δεν μπορουσε να παει μονο του και εκλαιγε.
Α όχι. Μη νομίζεις ότι καμιά μαμά δεν σκέφτηκε να πάει το παιδί να του δείξει τις τουαλέτες, την πρώτη μέρα στο δημοτικό. Εγώ την πήγα και της έδειξα τι ακριβώς θα κάνει. Όχι γιατί είμαι καλύτερη μαμά από τις άλλες, αλλά γιατί ακόμα θυμόμουν την δικιά μου πρώτη εμπειρία. Ψυχικό τραύμα μου έχει αφήσει!! χαχαχα
Πολύ σημαντικό θέμα, ομολογώ ότι δεν μου είχε περάσει από το μυαλό, αλλά τώρα θυμήθηκα κάτι που έγινε πριν 30 χρόνια και δεν λέει να μου φύγει από το κεφάλι και θα το μοιραστώ μαζί σας. Άλλαξα σχολείο στη τρίτη δημοτικού, από τον Κολωνό, στα Πατήσια (τότε επρόκειτο για καλύτερη γειτονιά). Πρώτη μέρα στο σχολείο και στη δεύτερη ώρα ζητάω από το δάσκαλο να πάω τουαλέτα. Κατεβαίνω από τον 1ο στο ισόγειο δεν υπήρχε κανείς, όλοι ήταν στις τάξεις τους. Ψάχνω τις τουαλέτες και βλέπω πάνω σε μια πόρτα: WC. Μπαίνω μέσα, βλέπω ανδρών - γυναικών, ανοίγω τη πόρτα, πεντακάθαρες κανονικές τουαλέτες με χαρτί, κάτω καθαρά, σαν στο σπίτι μου, απ' έξω νιπτήρα με σαπουνάκι και χαρτί για τα χέρια!!! Λέω: "Καλά! Τέλεια θα είναι εδώ! Τι ωραίο σχολείο, προσέχουν τα παιδιά, καθαριότητα!" Εντυπωσιάστηκα... Στο παραπάνω διάλειμα μου λέει η διπλανή μου: "πάμε τουαλέτα;" (γιατί από τότε πηγαίναμε μαζί τα κορίτσια, βεβαίως - βεβαίως). "Πάμε" της λέω, κατεβαίνουμε στο ισογειο, στρίβω εγώ αριστερά κι εκείνη δεξιά. "Πού πάς;" μου λέει. Πώς μου έφεξε και δεν της είπα τίποτα, "μπερδεύτηκα" της λέω και την ακολουθώ στο πίσω μέρος του σχολείου σε έναν μακρύ και σκοτεινό διάδρομο που βρώμαγε ανελέητα (γιατί πρώτη πόρτα βεβαίως ορθάνοιχτη ήταν των αγοριών) και μετά στων κοριτσιών. Καταλαβαίνετε το σοκ που έπαθα όταν κατάλαβα ότι πήγα στην τουαλέτα των δασκάλων και πόσο τυχερή ήμουν που δεν με είδε κανείς. Ούτε και το είπα σε κανέναν, εκτός από την μητέρα μου βεβαίως την ίδια μέρα, γελώντας... Συγνώμη που είναι άσχετο με το κείμενο της κοπέλας, αλλά τουλάχιστον είναι αστείο...
Οι τουαλέτες ακόμη και στα δικά μου χρόνια ήταν μεγάλο θέμα... εγώ θυμάμαι ότι κρατιόμουν μέχρι να σχολάσω, αλλά σχολούσα 12 κι όχι 2 όπως τα δικά μου πρωτάκια τώρα! Τους έχω εξηγήσει για την τουαλέτα και τουλάχιστον να πλένουν τα χέρια τους (έχουν σαπούνι ευτυχώς!). Τρομάζω μόνο στη σκέψη.........
Με έπιασε πονοκέφαλος...
Δεν είναι δυνατόν στην"Ελλάδα"του 2013 να συζητάμε πως η καλή μανούλα πρέπει να προετοιμάσει το πρωτάκι της πως να κάνει την ανάγκη του στην "τούρκικη" τουαλέτα του σχολείου του. Έλεος... πληρεί κανόνες υγιεινής κατά τα άλλα..... χωρίς χαρτί υγείας βέβαια....και όλα τα υπόλοιπα που εσύ μόνη σου ανέφερες....αλλά σε ένα σύστημα που υπολειτουργεί από κάθε άποψη και σε κάθε τομέα πάλι καλά που στα σχολεία υπάρχουν τουαλέτες τουλάχιστον....
. Πώς είναι δυνατόν ένα παιδάκι της πρώτης ή και της δευτέρας ακόμη να κατεβάσει το παντελόνι και το εσώρουχο του και να κάτσει?(θα πέσει)'Η να βγάλει το παντελόνι και να το αφήσει κάτω, που είναι τόσο βρώμικες οι τουαλέτες στα σχολεία! Εμένα ο γιός μου πέρυσι που ήταν πρώτη κρατήθηκε , κρατήθηκε και τα έκανε πάνω του.Με πήρε η κυρία του και πήγα και τον άλλαξα.Παρ'όλου που προσπάθησα να τον προετοιμάσω απο το σπίτι πριν αρχίσουν τα σχολέια.Τον έβαζα στο γιογιο(που είχε μικρός) να μην κάθεται όμως να κάνει κακά.Σαν να είναι σε Τούρκικη τουαλέτα. Η φοβία μου στο σχολείο που θα πήγαινε ήταν αυτή.Ενώ ξέρει απο τα πρωνήπια να σκουπίζεται απο μόνος του, να είναι με λυγισμένα τα πόδια και να κρατηθεί χωρίς να πέσει δυσκολεύεται. Και μια φίλη μου που έχει κοριτσάκι κάθε φορά που πήγαινε να κατουρήσει την έπαιρναν απο το σχολείο και πήγαινε να την αλλάξει Λοιπόν πια είναι η λύση για τουαλέτα στα πρωτάκια? Οι Τούρκικες δύσκολες για τσίσα(κοριτσάκια) και κακά(κορίτσια & αγόρια) και οι κανονικές κατουράνε όλα απο έξω και είναι επικίνδυνο να κολλήσουν τίποτα.
Eμεις στο σχολειο μας,μετα απο καβγα,καναμε χωρια τουαλετες για το νηπιαγωγειο,και βαλαμε μια επικαθουμενη στων κοριτσιων.Εχτες με επιασε μια μαμα και μου ελεγε οτι πρεπει και στων αγοριων να βαλουμε,γιατι ηρθε στο σχολειο,εν ωρα μαθηματος,να παρει το παιδακι της,δευτερα δημοτικου,και να το παει σπιτι να κανει την αναγκη του.Και ενα αλλο περιστατικο;Ενα κοριτσι παλι της δευτερας δημοτικου,δεν ηξερε και πηγε ΕΚΑΤΣΕ πανω στην τουρκικη για να κατουρησει!!!Σοκ η μαμα του!!Οποτε και να δειξουν οι μανουλες,δυσκολευεται παρα πολυ το παιδακι να τις χρησιμοποιησει.Το καλυτερο ειναι να αιτηθειτε να σας κανουν δυο επικαθουμενες,και αφου εχετε καθαριστρια,να τις καθαριζει σε καθε διαλειμμα.
ξερω για φανταρο που εκατσε στην τουρκικη...
Tourkikes toualettes to 2013??????? Pou zoume? Stin Zimpampoue? Den tha estelna pote to paidi mou se tetoio sxoleio. Exei panta stin tsanta tis apolumantiko sprey Kai mwromantila,kai tis exw mathei na apolumainei tin toualeta prin katsei,alla den mou perase pote APO to mualo na tis mathw na kathetai se tourkiki toualetta...
Μαλλον ζεις σε άλλη χώρα εσύ...ή είσαι τυχερή και το παιδί σου παει σε ένα από τα ελάχιστα σχολεία που δεν εχει τουρκικη...
Οι τουαλέτες στο σχολείο είναι ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΕΣ. Ειλικρινά δν το χωράει ο νους μου, δεν μπορώ να περιγράψω την απέχθεια που αισθάνομαι για τις τουαλέτες στο σχολείο. Η λύση δεν είναι να λέμε ότι έτσι είναι θα μάθουν, δεν παθαίνουν και τπτ κτλ. Η ανθρωπότητα υποτίθεται ότι πάει μπροστά όχι πίσω, αλλά στην Ελλάδα δεν είμαστε; Εδώ το παράλογο έχει γίνει λογικό... Κανονικά θα έπρεπε οι τουαλέτες να είναι τουαλέτες και η καθαρίστρια απ' έξω να καθαρίζει με το που θα βγαίνει το κάθε παιδί. Χώσανε ένα εκατομμύριο κόσμο στο δημόσιο, καθαρίστριες στα σχολεία δεν ξέρανε ποτέ να βάλουν, Ο γιος μου είναι 15, απο την πρώτη μέρα που πήγε στο σχολείο μέχρι τώρα, αρνείται να πάει τουαλέτα, τι του έλεγα ότι δεν κάνει να τα κρατάει, ότι θα πάθε ουρολοίμωξει, ότι, ότι, ότι... τπτ. Δυστυχώς δεν είσαι στο σχολείο να δεις τι κάνουν και ό,τι και να τους πεις αν δεν θέλουν, στου κουφού τη πόρτα όσο θέλεις βρόντα. Επι χρόνια λοιπόν, εκτός ελαχίστων εξαιρέσεων δεν πάει στη σχολική τουαλέτα, περίμενε να τελειώσει το σχολείο κ έτρεχε σε όποιου συγγενή το σπίτι έβρισκε πρώτο στο δρόμο για το σπίτι. Απαράδεκτη κατάσταση, απαράδεκτα σχολεία, να μην αρχίσω γτ δεν ξέρω που θα σταματήσω. Και όχι δεν μπορούμε να συγκρίνουμε την εκδρομή με το λεωφορείο με το καθημερινό σχολείο. Αυτό που περνάνε τα παιδιά μας είναι βασανιστήριο. Η εκπαίδευση στην Ελλάδα γενικά είναι άθλια, τόσες και τόσες σπατάλες και για εκπαίδευση μηδέν. Πώς είναι δυνατόν να μην πιάσουμε πάτο μετά, αφού το μόνο πράγμα που μπορεί να μας ανυψώσει είναι η Παιδεία που την έχουμε σε τελευταία μοίρα....
ο βασικος λογος που ακομα και σημερα δεν παω ποτε τουαλετα εξω παρα μονο οταν ειμαι πραγματικα στο αμην. κι εκει κανονικα θα επρεπε να ζηταω μεροκαματο μιας και την κανονιζω κανονικα με τη χλωρινη που εχουν σε καποιο ντουλαπι... ως παιδι ακομα το θυμαμαι πρωτη δημοτικου μολις 5,5 ετων να προσπαθω να φτασω το καζανακι οπου φυσικα και δεν εφτανα......
ΚΑΛΑ ΑΥΤΟ ΤΟ ΘΕΜΑ ΔΕΝ ΛΕΕΙ ΠΟΤΕ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΜΕΝΑ Η ΚΟΡΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΣΤΗΝ ΕΚΤΗ ΤΑΞΗ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΑΙ ΠΑΕΙ ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΓΚΗ ΤΟΣΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΕΝ ΠΗΓΕ ΠΟΤΕ ΝΑ ΚΑΝΕΙ ΚΑΚΑ ΤΗΣ ΣΤΟ ΣΧΟΛΕΙΟ. ΤΑ ΜΙΚΡΑ ΘΕΛΟΥΝ ΣΙΓΟΥΡΑ ΒΟΗΘΕΙΑ Η ΚΑΠΟΙΟΝ ΝΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΕΙ ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΟΥΝ Η ΔΑΣΚΑΛΑ ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΑΦΗΣΕΙ ΤΑ 17 ΠΑΙΔΙΑ ΤΗΣ ΤΑΞΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΑΕΙ ΤΟ ΕΝΑ ΤΟΥΑΛΕΤΑ !!!
Νομιζω για ολα υπαρχουν λυσεις, τα ειπες στο τελος πολυ καλα και για τα ρουχα και για τα κορδονια κλπ, νομιζω πως μερικες φορες ημαστε υπερβολικες..... σιγουρα μια δασκαλα δεν μπορει να αφησει μια ταξη για να συνοδεψει ενα πρωτακι στην αναγκη του αλλα θα μπορουσε να στειλει ενα παιδι της 6της να συνοδεψει??? δεν ξερω, μια ιδεα ειπα ή να τους αφιερωσει μια ωρα για να τους μαθει πως, σαν μαθημα..... προσωπικα ολα εχουν τον τροπο τους, αφου δεν εχουν καταργηθει απο παντου, καλο ειναι ενας γονιος να εχει δειξει στο παιδι τον τροπο χρησης τους, αφηστε που τωρα στην ηλικια που ειμαι εχοντας 2 παιδια με τον μυαλο που εχω τωρα προτιμω αυτες παρα να καθοντε σε λεκανες και να κολλησουν κατι, αρκει να ειναι καθαρες!!
;;;;; Παιδί της έκτης; Πώς το σκέφτεστε αυτό με τόση άνεση; Εννοείται ότι απαγορεύεται ένα άγνωστο, μεγαλύτερο παιδί να συνοδεύσει το πρωτάκι στην τουαλέτα. Ακόμα και να είχε ένα μεγαλύτερο αδερφάκι σε άλλη τάξη, θα έπρεπε κάποιος να πάει να το βγάλει από το μάθημά του για να βοηθήσει το μικρό στην τουαλέτα. Αυτό γίνεται μόνο στο διάλειμμα. Το κακό με τα πρωτάκια είναι ότι δεν πάνε αναγκαστικά στο διάλειμμα για τσίσα, του λες "πήγαινε τουαλέτα" σου λέει ''δεν έχω τσίσα τώρα". Και 10 λεπτά αφού μπούμε στην τάξη ζητάει να πάει. Και αν πάει ένα, το θυμούνται και κανα δυο ακόμα που ''δεν είχανε τσίσα'' νωρίτερα.
κι εμείς όταν είμαστε μικρές τούρκικες είχαμε και μάθαμε... και στο δρόμο όταν πηγαίνεις μια εκδρομή τι θα κάνει το παιδί ? θα του έχεις λεκάνη ? ας μην είμαστε υπερβολικές.... σίγουρα είναι πιό καθαρές γιατί το παιδί δεν ακουμπάει στην λεκάνη... το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι δεν βρίσκεται κάποιος εκεί να το βοηθήσει σε αυτή την καινούρια του εμπειρία... μια δασκάλα ας πούμε!!!!! ας το κάνουν σαν μάθημα στο φινάλε... δεν θα πάθουν και τίποτα να βοηθήσουν τα παιδάκια στην τουαλέτα.. εξάλλου αυτή είναι η δουλειά τους!!! όχι μόνο ο πίνακας!!! ποιά μαμά θα ήταν πιό ευχαριστημένη? αυτή που θα της έλεγε το παιδί της ''μαμά σήμερα μάθαμε το -α-'' ή αυτή που θα της έλεγε ''μαμά ήθελα τουαλέτα και με βοήθησε η δασκάλα?''
Κυρία Δέσποινα έχω δώσει απάντηση πιο πάνω στο αντίστοιχο σχόλιο της κ. Ελίνας. Μάθημα για την τουαλέτα κάναμε αλλά μέσα να είμαστε και να τους δείχνουμε είναι πολύ δύσκολο γιατί ντρέπονται, γι αυτό πρότεινα να τους το δείξετε εσείς.
Απο παιδικη μου εμπειρια τα πραγματα γινονταν παντα ετσι οπως περιγραφονται!Μα επιτελους γιατι να ερχονται τα μικρα παιδια σε τοσο δυσκολη θεση.Που ζουμε?Εν ετη 2013 να μιλαμε ακομα για τουρκικες τουαλετες?Πρωτα τρομαζουμε για τη μεταβαση απ την πανα στο γιογιο.Υστερα το αναγκαζεις να κοψει το γιογιο να παει στη λεκανη και 3 χρονια αργοτερα το ξαναβαζεις στη διαδικασια να μαθει ξαφνικα να τα κανει αιωρουμενο,και να γινεται και χαλια....και υποτιθεται ειναι πιο υγειινες οι Τουρκικες.Αυτο με τα κατουρημενα ποδια παπουτσια ρουχα αποπνεει υγεια δηλαδη!Ελεος πια!
Πραγματικά πολύ καλό το άρθρο της κ.Καλιμικεράκη. Το θέμα τούρκικες τουαλέτες είναι ένα επιπλέον stress για τον μικρό μαθητή. Το ιδιο ακριβώς αντιμετώπισα και στο σχολείο του γιου μου ο οποίος όντας πρωτάκι μετά την πρώτη ημέρα στο σχολείο μου εξήγησε ότι το σχολείο τους δεν έχει τουαλέτα, παρά μια τρύπα. Στα μάτια του παιδιού αυτη η τρύπα φάνταζε ως "μαύρη τρύπα " έτοιμη να ρουφήξει το καθετί..Αφού του εξήγησα την χρήση της (τα μάτια του εξακολουθούσαν να είναι ορθάνοιχτα και να με κοιτούν με δυσπιστία..), αφού του εξήγησα τους ενδεχομένους κινδύνους του να κρατάμε ούρα ή κόπρανα για πολύ ώρα στο σώμα μας(προς Θεού με απλά λόγια), την επόμενή μέρα λοιπόν επισκευθείκαμε μαζί την τουαλέτα του σχολείου, του έδειξα τη χρήση της.Έδειξε να καταλαβαίνει και οι φόβοι του να μετριαζόνται.
Χαχαχα. Αυτό είχα πει κι εγώ. Μπήκα στην τουαλέτα και τουαλέτα δεν έβλεπα. Βγήκα έξω και ρώτησα ένα μεγάλο παιδί που είναι η τουαλέτα. Εκεί μέσα μου λέει. Εκεί έχει μονο μια τρύπα του λέω. Αυτή μου απαντάει είναι η τουαλέτα. Μου είχε κάνει τόσο εντύπωση που μετά το είχα πει σε όλη την πολυκατοικία ότι υπάρχουν κάτι τρύπες που είναι κι αυτές τουαλέτες. Από όλες τις γνώσεις που αποκτήσαμε στην πρώτη, μόνο αυτή μου θυμάμαι.
Εγώ αυτό που δεν καταλαβαινω είναι γιατι η δασκάλα δεν μπορεί να συνοδέψει ένα πελαγωμένο παιδάκι στις τουαλέτες. Δεν λέω ότι είναι υποχρέωσή της, φυσικά και δεν είναι, αλλά από ευαισθησία για να μην γίνουν όλα αυτά που περιγράφει το κείμενο, ειδικά αν πρόκειται για κοριτσάκι, δεν θα ήταν πολύ πιο απλό αν κάποια δασκάλα πήγαινε μαζί του; Και δεν είναι απαραίτητο να είναι μέσα στην τουαλέτα μαζί του, μπορεί να είναι απ'έξω να του κρατάει το χαρτί για συμπαράσταση. Σίγουρα οι μαμάδες πρέπει να ενημερώνουν τα παιδιά σε σχέση με την κατάσταση στις τουαλέτες όμως είναι άλλο απλώς να ενημερώσεις κι άλλο να είσαι εκεί όταν υπάρξει η ανάγκη και να δείξεις στο πελαγωμένο παιδάκι ότι δεν είναι και τόσο δύσκολο να τα καταφέρει.
Σας παρακαλώ να σκεφτείτε λίγο αυτό που ρωτάτε, ποια είναι αυτή η ''κάποια'' δασκάλα που προτείνετε να συνοδεύσει το παιδάκι; Όλες οι δασκάλες βρίσκονται στις τάξεις τους και κάνουν μάθημα την ώρα που το παιδάκι ζητάει να πάει τουαλέτα. Δε μιλάμε για το διάλειμμα γιατί τότε υπάρχει πάντα κάποιος. Πώς να αφήσω την τάξη και να πάω εγώ ή κάποια άλλη μαζί του στην τουαλέτα; Αυτό απαγορεύεται και είναι φανερό γιατί. Αν συμβεί κάτι μέσα στην τάξη όσο λείπω, πχ. κάποιο παιδάκι βγει έξω ή κάποιο χτυπήσει είμαι εγώ υπεύθυνη και θα έχει δίκιο όποιος γονιός παραπονεθεί μετά. Μέχρι και καταγγελία μπορεί να γίνει αν κάποιος βγει από την τάξη και αφήσει τα παιδιά μόνα τους.
χαχαχαχαχαχαχαχαχαχα για φαντασου ολες τις ''τουρκικες'' τουαλετες κατειλημμενες και απεξω μερικες δασκαλες να κρατανε τα χαρτια υγειας των παιδιων ''ΓΙΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗ΄΄ χαχαχαχαχαχαχαχχααχαχαχα....και ολα αυτα με τα 800 ευρω που καταντησαν να πληρωνουν τους εκπαιδευτικους!Ρε κοριτσια ας σοβαρευτουμε λιγο!Να'σαι καλα,μ'εκανες και γελασα!
μην δημιουργουμε προβληματα εκει που δεν υπαρχουν....θα μαθουν κι αυτα οπως μαθαμε κι εμεις....εμενα η κορη μου παει πρωτη και της τα εξηγησα απο το σπιτι.....τις πρωτες μερες της ειπα για κακακια να παει στην τουαλετα του νηπιου που ειχε συνηθισει γιατι ηταν με λεκανιτσα αλλα τωρα της το εκοψα....σας πληροφορω οτι και μεταξυ τους συνεννοουνται.....ηθελε βοηθεια με μωρομαντηλακι και της εφερε μια φιλη της....εδω απο τον παιδικο σταθμο μας ειχε πει ενας μπαμπας που ειχε δει την κορη μου με μια φιλη της στις τουαλετες οτι η δικια μου ειχε σκουπιστει και η αλλη ενω καθοταν εξω απο την πορτα της κοιταζε απο μακρια τον ποπο να δει αν ειχε σκουπιστει καλα... τα παιδια βρισκουν παντα λυση....πρεπει να τα εμπιστευομαστε και να χαλαρωνουμε...
Εσυ πρεπει να εισαι η προσωποποιηση της βαλεριανας κοπελα μου...Το κειμενο περιγραφει ακριβως μα ακριβως ομως, ολα αυτα που νιωθουν τα παιδακια οταν πρεπει αναγκαστικα να επισκεφτουν αυτου του ειδους τις τουαλετες!Το παιδακι σου ειναι μαλλον η εξαιρεση στον κανονα!
Τ Ε Λ Ε Ι Ο !!!!!!!!!!!!!
Πολύ σημαντικό το θέμα των κατάλληλων ρούχων: φυσικά και τα παιδάκια μας είναι έξυπνα και κάθε μέρα μας εκπλήσσουν με τις προόδους τους, αλλά δεν βλάπτει και λιγη βοήθεια εκ μέρους μας. Παντελονια με λάστιχο αντί φερμουάρ ή κουμπιά και παπούτσια χωρίς κορδόνια μπορουν να τους απλοποιησουν αρκετά.
Αρτεμις έχεις απόλυτο δίκιο, στο χερι μας ειναι να βοηθήσουμε τα παιδια και να τους βάλουμε κατάλληλα ρούχα. Εγω προτιμώ τις τουρκικές απο τις κανονικές στο σχολειο. Θα ρωτήσω όλες εσάς που επιμένετε να καταργηθούν όταν πάτε το παιδακι σας σε τουαλέτα καφετέριας ή καταστηματος το αφήνετε να κάτσει η το κρατάτε στα χέρια σας ώστε να μην ακουμπήσει; Έχετε την εντύπωση ότι μέσω παιδιών δεν μεταδίδονται "ασθένειες τουαλέτας" όπως τις λέω εγω όπως ουρολυμωξη, υπατιτιδα κλπ. Όσο καθαρό και να ειναι ένα πρωτακι έχετε την εντύπωση ότι δεν θα κατουρισει το στεφάνι δεν θα γλυστρισει να πέσει στην μεγάλη λεκάνη γιατι δεν θα υπάρχει φυσικα μικρή παιδική και όταν πέσει είστε σίγουροι ότι θα ειναι κάποιος δίπλα να το βοηθήσει!!! Ο γιος μου ειναι 3ων ετών και ήδη του δείχνω πως θα ειναι οι τουαλέτες στο νηπιαγωγείο εξηγώντας του ότι πλέον θα ειναι μεγάλος και δεν θα πηγαίνει η δασκάλα μαζί του να του σηκώνει φόρμα και βρακάκι και ειναι πιο υγιεινό στο σχολειο που θα έχει πολλές ηλικίες να κανει τσισα και κακα έτσι, θα ειναι όπως στην εξοχή που είχαμε το γιο γιο με τα σακουλάκια!!! Εμενα ειναι έτοιμος να αντιμετωπίσει αυτο το τέρας "τουρκική τουαλέτα" αυτο που δεν ξέρω πως να τον προετοιμάζω ειναι οι αηδίες που θα βρίσκει μέσα λόγω έλλειψης καθαριότητας ή τα μεγαλύτερα παιδια που θα πηγαίνουν να τα βγάζουν φωτογραφίες με τα κινητά στην τουαλέτα για να τα κοροϊδεύουν ΑΥΤΟ ΜΕ ΤΡΟΜΑΖΕΙ ΕΜΕΝΑ ΤΟ BULLYING.
Από τη δεκαετία του 80 που η μουν δημοτικό μέχρι σήμερα δεν εψχει αλλάξει τπτ ουσίας, μονο το περιτύλιγμα. Τα σχολεία είναι ολόιδια! Κ εγώ φοβόμουν πολύ τις τούρκικες κ σιχαινομουν το ίδιο,έως κ την γ λυκείου. Δεν υπήρχε φορά να μην πιτσιλιεμαι γιατί ότι κ να κάνεις θα πεταχτούν πιτσιλιες. Αλλά ποιος ασχολείται να"σουλουπωσει" κανένα σχολειο? Κανείς κ ουτε πρόκειται. Το μονο που μας νοιαζει είναι αν παίρνουν Α τα παιδιά....... Τα υπόλοιπα "θα" τα μάθουν......
Εμενα ο γιος μου πηγε φετος προνηπιο ειναι 3,5 ετων..κ φυσικα υπαρχουν μονο τουρκικες τουαλετες τις οποιες επρεπε να επισκεφθει χωρις συνοδεια (επειδη ετσι πρεπει)με αποτελεσμα να λερωνει τα ρουχα του καθε φορα!!!κ η λυση? Τον παω εγω μολις παμε σχολειο το πρωι κ μετα δεν ξαναπαει περιμενει εμενα μεχρι τις 4 που σχολαει.!!!τι να πω?ειναι αυτο λογικο ?κ αν γλιστρησει κ χτυπησει στην τουαλετα ποιο θα ειναι το δικο μου "πρεπει"μετα??η ειναι σωστο να μην κανει τοσες ωρες τσια του??
οι τουρκικιες τουαλετες παντα με τρομαζαν..ενιωθα πως αν χασω την ισορροπια μου θα με ''ρουφηξει'' η τρυπα....για να μην πω πως καπου ειχα διαβασει πως ειχε βγει φιδι απο εκει κ συνεχεια κοιτουσα πανικοβλητη...κ εννοειται παντα πιτσιλιωμουν στα ποδια.... επιτελους ας αλλαξει αυτο το συστημα,κ τι πιο υγεινα κ κουραφεξαλα...τα χερακια του που τα ακουμπουν...
κατα την γνωμη μου θα πρεπει να καταργηθουν οι τουρκικες τουαλετες για ολα τα παραπανω που γραφει το κειμενο που παρεπιπτοντως μου θυμισε και τα δικα μου σχολικα χρονια!δεν μπορω να πω ηταν πολυ καθαρες οι τουαλετες αυτες γιατι απλουστατα δεν τις χρησιμοποιουσαμε ποτε!!αβολες και οχι πρακτικες!αγχωτικες για τα παιδια κρινω απο οτι θυμαμαι που κρατιομασταν μεχρι να παμε σπιτι και φυσικα το οτι δεν ακουμπας στην λεκανη δεν τις κανει πιο υγιειηνες απο τις κανονικες !εμεινα εκπληκτη απο το κειμενο γιατι φανταζομουν οτι ως τωρα θα τις εχουν καταργησει!!!κριμα που υπαρχουν ακομα!
Μπράβο που έγραψες τις οδηγίες. Αλλά να σε ρώτησω μιας και είσαι δασκάλα? Μήπως τα έχουμε παραχαϊδεμένα τα παιδάκια μας και μήπως νομίζουμε ότι ειναι μωρά και θέλουν παντου βοήθεια. Κι εμείς όταν πήγαμε πρώτη είδαμε για πρώτη φορά τις τούρκικες τουαλέτες και δε θυμάμαι ούτε έναν να έκλαψε, ούτε να ρώτησε πως εξυπηρετούμαστε εκεί, ούτε μας εξήγησε και κανείς. Τις είδαμε και καταλάβαμε τι έπρεπε να κάνουμε. Μήπως σήμερα δεν τα αφήνουμε πολύ τα παιδιά να βάλουν το μυαλό τους να δουλέψει? Και από άποψη υγιεινής δεν είναι προτιμότερες οι τούρκικες τουαλέτες?
Οι τούρκικες όντως είναι ζόρικες για τα παιδάκια.Εδώ εγώ που είμαι μεγάλη φοβάμαι μη γλιστρήσω, για να μην πω ότι σπανίως καταφέρνω να μην πιτσιλίσω τα παπούτσια μου!!Πάντως ή που θα πρέπει να εκπαιδεύσουμε καλά τα μικράκια μας και να τα εξοπλίζουμε πάντα με χαρτομάντιλα ή να ευχόμαστε να μην τους έρθει η ανάγκη τους την ώρα που είναι στο σχολείο!
Eμενα η κορη μου τωρα παει τεταρτη ομως στην Α κ Β ειχαμε προβλημα,,,δεν μπορουσε κ φοβοταν να παει στην τουαλετα του σχολειου! στην A ακομη επιδη ειχε λερωθει κανα δυο φορες κ ενιωσε ασχημα ειχα προβληματιστει τοσο πολυ!!!!πηγα λοιπον μονη μου να τη βοηθησω,να της δειξω οτι δεν ειναι τιποτα κι οτι μπορει...δεν ηθελα να χει τετοιο ανχος κ ετσι σιγα σιγα το ξεπερασε ομως της εδειξα ,πηγα 2 3 φορες ...δεν ηξερε πως κ που να κρατηθει χαρτι ουτε για πλακα.οπωτε εμαθε κ χαρτομαντηλακια να χει κ ολα μια χαρα!απλα τη βοηθησα να το δει καλυτερα!!!!
Τι ωραία που τα είπατε- γράψατε. Συμφωνώ απόλυτα με όλα και ειδικά με τις συμβουλές για τα ρουχαλάκια. Θα ήθελα να προσθέσω κάτι ακόμα. Τις ΖΩΝΕΣ. Ακόμα θυμάμαι έναν συμμαθητή της μεγάλης μου κόρης, που πάντα γυρνούσε στην τάξη "βρεγμένος" γιατί δεν προλάβαινε να ανοίξει τη ζώνη του. Εύκολα ρουχαλάκια λοιπόν και καλή εκπαίδευση για να αποφύγουν τα πρωτάκια τα ατυχήματα...
Έχεις απόλυτο δίκιο. Η μεγάλη μου κόρη πάει ΄φετος Α΄δημοτικού. Τις πρώτες μέρες την πήγε ο πατέρας της στο σχολείο και δεν της έδειξε. Όταν κατάφερα και είχα χρόνο να την πάω, πήραμε χαρτάκι και προσπάθησα να της εξηγήσω τι πρέπει να κάνει χωρίς καμιά βοήθεια δική μου. Δεν είναι εύκολο και μόνο που δεν έβαλε τα κλάματα γιατί δεν τη βοήθησα καθόλου. Κάναμε κανονική αναπαράσταση και η δόλια δεν ήθελε εκείνη τη στιγμή να πάει τουαλέτα. Παρόλα αυτά πρέπει κάποιος να τους δείξει γιατί πράγματι είναι πολύ δύδκολο! Πιο υγεινό πράγματι αλλά μια καινούρια διαδικασία που θέλει εξάσκηση!
Καλησπερα σας, Αν κ μικρο το παιδακι μου για σχολειο μολις 3μιση έτων ,εχει ηδη τυχει να χρησιμοποιησουμε τουαλετα τουρκικη φυσικη με την βοηθεια μου κ την προτιμω χιλιες φορες περισσότερο απο τις κανονικες καθαρα κ μονο για λόγους υγιεινης γιατι δεν εχει καμια επαφη με την λέκανη .... Ειδικα όσοι έχουν κοριτσακια μπορουν να καταλαβουν και τον λόγο ... Πιστεύω ένα παιδακι στη ήλικια των 6 ετων θα πρεπει να ξερει να αυτοεξυπηρετηται μόνο του..απο το δημοτικο ακομα καμια τουαλετα στο σχολειο που πηγαινα δεν ειχε χαρτι παντα ειχαμε χαρτομαντηλα μαζι μας δεν ειναι αυτονοητο αυτο καθως το αυτονοητο θα ηταν να υπαρχει χαρτι στις τουαλετες αλλα κ προ κρισης υπηρχαν αυτα... καλο θα ηταν να προσπαθουμε να μαθαινουμε τα παιδια μας να ειναι πιο ανεξαρτητα κ να μην πελαγωνουν αμεσως μολις κατι διαφορετικο απ ότι ειχαν μαθει μεχρι πρότινος.. Με φιλικη διαθεση για διαλογο κ συζητηση παντα..
Κι εγώ μαζί σου Άννα. Κάνουν πολλά περισσότερα απ΄ό,τι φανταζόμαστε αρκεί να τα αφήσουμε. Εγώ δεν τρέχω ποτέ να τη βοηθήσω. Της λέω κάνε αυτό και μετά εκείνο σαν να είναι μεγάλη. Και κάνει τα πάντα. Μερικές φορές πραγματικά με εκπλήσσει. Φτάνει δε φτάνει κάπου θα βρει τρόπο να το καταφέρει. Αλλά μοιραία κάποια στιγμή δε θα τα καταφέρει ή άλλη θα χτυπήσει λίγο. Όμως, με αυτόν τον τρόπο έχει μάθει να αυτοεξυπηρετείται σε πολύ ικανοποιητικό βαθμό και σε ό,τι καινούριο της τύχει πρώτα να προσπαθεί μόνη της και μετά αν δεν μπορεί να ζητάει βοήθεια. Δεν είναι τόσο περιορισμένων δυνατοτήτων τα μικρά μας όσο νομίζουμε κάποιες φορές.
Πολύ σωστό το κείμενο!!Κι εμείς αντιμετωπίσαμε το ίδιο θέμα στο σχολείο,Α δημοτικού φέτος!Της φαινοταν τόσο περίεργη η τουαλετα όταν πηγα και της την έδειξα!Την πρώτη μέρα που πήγε είχαμε ατύχημα και βράχηκε παντελονάκι και παπούτσια,ευτυχώς η δασκάλα με ενημέρωσε αμέσως κι έτσι πήγα και την άλλαξα!Τώρα μετά από 10 μέρες φαίνεται να έχει συνηθίσει,Πάντως είναι πολύ δύσκολο για 6χρονα και 7χρονα παιδιά να πάνε στις τούρκικες τουαλέτες!
Ναι, ε; Γιατι εγω θυμάμαι την ανακούφισή μου απο το νηπιαγωγείο κιολας που η τουαλέτα ήταν "τούρκικη" και δε χρειαζόταν να ακουμπήσω στη λεκάνη γιατι σιχαινόμουν. Τότε σκεφτόμουν οτι μακάρι όλες οι τουαλέτες για παιδια να ήταν τουρκικες! Θυμάμαι πως ένιωθα σαν να έκανα την αναγκη μου στο ύπαιθρο κι αυτό μ αρεσε πολυ... (Ξέρεις οταν ηθελες να κάνεις τσίσα εν μεσω ταξιδίου και η μόνη τουαλετα ήταν ..τα χόρτα.. κι εβλεπες και το ..ρυάκι να κυλάει και εκανες πλακα) . Ντάξει βέβαια πάντα είχα χαρτομάντηλα από το 1980-81 που πήγαινα νηπιαγωγείο, και δεν προβληματίστηκα ποτε για το που θα βρω χαρτί. Μάλλον αλλαξαν οι εποχες... τι να πω...
Να 'σαι καλά μας άνοιξες τα μάτια!! Θα πάω αύριο κιόλας στην τουαλέτα του σχολείου με το πρωτάκι μου.
Μη φοβάσαι. Το πρωτάκι σου μάλλον κατάλαβε από μόνο του τι να κάνει. Θα στο είχε πει αν είχε πρόβλημα. Εμπιστευτείτε λίγο τα παιδιά σας. Αυτό έγραψα και παρακάτω πως κι εμείς στην πρώτη τα καταφέραμε με τις τούρκικες κι ας μη μας έδειξε κανείς.Τα παιδιά μας γιατί να μην τα καταφέρουν?
Συμφωνώ απόλυτα με το κείμενο! Μετά απο τόσα χρόνια θυμάμαι ακόμα μια συμμαθήτριά μου στη πρώτη τάξη του δημοτικού που αφού είχε πάει τουλέτα, γλίστρισε και έπεσε το ποδαράκι της μέσα στη τρύπα. ¨Έπειτα τη βοήθησε η δασκάλα να το βγάλει και φαντάζεστε πως είχε γίνει το πόδι της τα ρούχα της κα τα παπούτσια της! Κα φυσικά την ντροπή που ενιωσε!