Οι εμπειρίες του Shane Koyczan από το σχολείο, με τα παιδιά να τον κοροϊδεύουν, τον ταλαιπωρούν ακόμη και σήμερα.
Έφτιαξε λοιπόν ένα εκπληκτικό βίντεο για τον εκφοβισμό, που θέλει να μοιραστεί με τον κόσμο και το οποίο μετέφρασα παρακάτω στα Ελληνικά. Όπως κι αυτός, κι εγώ, και είμαι σίγουρος πολλοί άλλοι, υποστήκαμε ως ένα βαθμό την κοροϊδία των συμμαθητών μας.
Όπως τονίζει στο βίντεό του, πρέπει να κοιτάξουμε καλά το ποιοι είμαστε και το πώς φτάσαμε εδώ. Και να μην ξεχνάμε, αφού βρισκόμαστε ακόμη εδώ, υπάρχει σίγουρα κάποιος λόγος.
Το κείμενο του βίντεο, το οποίο είναι ελεύθεροι στίχοι από τον Shane:
[divider]
Όταν ήμουν μικρός, πίστευα πως οι μπριζόλες (pork chops) και οι γροθιές στο καράτε (karate chops) ήταν το ίδιο πράγμα. Νόμιζα πως ήταν και τα δύο μπριζόλες.
Κι επειδή η γιαγιά μου το θεωρούσε χαριτωμένο και ήταν οι αγαπημένες μου, με άφηνε να συνεχίσω να τις λέω έτσι. Δεν ήταν δα και κάτι τρομερό.
Μια μέρα όμως, προτού μάθω πως τα παιδιά δεν είναι για να σκαρφαλώνουν στα δέντρα, έπεσα από ένα δέντρο και γέμισα μελανιές από τη μία μου πλευρά.
Δεν ήθελα να το πω στη γιαγιά μου γιατί πίστευα πως θα βρω το μπελά μου επειδή έπαιζα κάπου που δεν έπρεπε. Λίγες μέρες αργότερα ο δάσκαλος της γυμναστικής παρατήρησε τη μελανιά και με έστειλε στο διευθυντή.
Από εκεί με έστειλαν σε ένα άλλο μικρό δωμάτιο με μια πολύ καλή κυρία που με ρώτησε ένα σωρό ερωτήσεις για τη ζωή μου στο σπίτι. Δεν θεώρησα πως υπήρχε λόγος να πω ψέματα. Απ’ όσο γνώριζα, η ζωή ήταν μια χαρά. Της είπα πως όποτε είμαι λυπημένος, η γιαγιά μου μου δίνει μπριζόλες (karate chops).
Αυτό οδήγησε σε μία εξονυχιστική έρευνα και με απομάκρυναν από το σπίτι για τρεις μέρες μέχρι που θυμήθηκαν να ρωτήσουν πώς απέκτησα τις μελανιές. Η είδηση της σαχλής ιστοριούλας μου γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο το σχολείο και εγώ απέκτησα το πρώτο μου παρατσούκλι: Μπριζόλα (pork chop).
Μέχρι και σήμερα, ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ τις μπριζόλες.
Δεν είμαι το μόνο παιδί που μεγάλωσε έτσι. Περιτριγυρισμένος από ανθρώπους που συνήθιζαν να λένε εκείνο το στιχάκι, πως τα λόγια κόκκαλα δεν έχουν και κόκκαλα τσακίζουν, λες και τα κόκκαλα όταν σπάνε πονάνε περισσότερο από τα παρατσούκλια που μας φωνάζουν και μας τα έχουν πει όλα.
Κι έτσι μεγαλώσαμε θεωρώντας πως δε θα μας ερωτευτεί ποτέ κανένας, πως θα είμαστε μόνοι, για πάντα. Πως δεν θα βρούμε ποτέ κάποιον που θα μας κάνει να νιώσουμε πως ο ήλιος ήταν κάτι που έφτιαξαν για μας εκείνοι.
Κι έτσι από τις πληγωμένες χορδές της καρδιάς μας έσταζε σαν αίμα η στεναχώρια, για να μη μπορέσουμε να νιώσουμε τίποτα – μη μου λέτε πως αυτό πονάει λιγότερο από ένα σπασμένο κόκκαλο.
Πως μια ζωή κλεισμένη στον εαυτό της μπορούν οι γιατροί να την ανοίξουν, πως δεν υπάρχει περίπτωση να επηρεάσει κι άλλα, μπορεί.
Ήταν 8 χρονών. Ήταν η πρώτη μέρα στην τρίτη τάξη και την είπαν «άσχημη» κι οι δυο μας καθίσαμε στο πίσω μέρος της τάξης για να καταφέρουμε να αποφύγουμε τα χαρτάκια που μας πετούσαν. Μα οι διάδρομοι του σχολείου ήταν πεδίο μάχης και κείνοι υπερτερούσαν κάθε σιχαμένη μέρα και μεις μέναμε μέσα στην τάξη στο διάλειμμα γιατί έξω ήταν χειρότερα. Έξω έπρεπε να μάθουμε να τους ξεφεύγουμε τρέχοντας ή να μένουμε ακίνητοι σαν αγάλματα ώστε να μη μας παίρνουνε χαμπάρι.
Και στην πέμπτη τάξη κόλλησαν ένα χαρτί στο θρανίο μας που έλεγε «Προσοχή Σκύλος». Και ως τη μέρα αυτή, παρότι έχει έναν σύζυγο που την αγαπάει δεν πιστεύει πως είναι όμορφη, γιατί έχει ένα σημάδι εκ γενετής που δεν καλύπτει ούτε το μισό της πρόσωπο.
Τα παιδιά συνήθιζαν να λένε πως μοιάζει με μια λάθος απάντηση που κάποιος προσπάθησε να σβήσει αλλά δεν τα κατάφερε. Και δεν θα καταλάβουν ποτέ πως μεγαλώνει δύο παιδιά, για τα οποία ο ορισμός της λέξης «ομορφιά» ξεκινά με τη λέξη «μαμά». Επειδή βλέπουν την καρδιά της πρώτα και όχι το δέρμα της, επειδή ήταν πάντα φοβερή.
Εκείνος, ήταν ένα σπασμένο κλαδί που μπολιάστηκε σε ένα άλλο δέντρο. Υιοθετημένος, όχι επειδή οι γονείς του επέλεξαν μια άλλη μοίρα. Ήταν 3 όταν ένα μέρος του έμεινε για πάντα μόνο και δύο μέρη του έγιναν τραγωδία.
Στη Β’ Γυμνασίου ξεκίνησε ψυχοθεραπεία κι έγινε μια προσωπικότητα που παίρνει χάπια και κάνει εξετάσεις. Ζούσε και οι ανηφόρες του φαίνονταν βουνά και οι κατηφόρες αυτοκτονικοί γκρεμοί, κατανάλωνε ένα παλιρροϊκό κύμα αντικαταθλιπτικών και πέρασε την εφηβεία του να τον αποκαλούν «χαπάκια». Ένας λόγος ήταν τα χάπια μα άλλοι 99 ήταν το πόσο σκληροί ήταν εκείνοι. Δοκίμασε να αυτοκτονήσει στην Α’ Λυκείου όταν ένα παιδί που ακόμη είχε την τύχη να επιστρέφει σπίτι στους γονείς του είχε το θράσος να του πει «ξεκόλλα». Λες κι η κατάθλιψη είναι κάτι που μπορεί να θεραπευτεί με τα περιεχόμενα ενός κουτιού πρώτων βοηθειών.
Μέχρι και σήμερα είναι σαν ένα εκρηκτικό που έχει ανάψει και από τις δύο άκρες και μπορεί να σου περιγράψει με λεπτομέρεια πως ο ουρανός συγκλίνει και από τις δυο πλευρές του τη στιγμή προτού να καταρρεύσει και παρά την ολόκληρη στρατιά φίλων που έχει να του λένε πως τον θεωρούν έμπνευση, αυτός παραμένει το θέμα συζήτησης για ανθρώπους που δεν καταλαβαίνουν. Μερικές φορές το να παραμένεις καθαρός από φάρμακα έχει λιγότερο να κάνει με τον εθισμό και περισσότερο με την πνευματική υγεία.
Δεν ήμασταν τα μόνα παιδιά που μεγάλωσαν έτσι. Μέχρι και σήμερα αποκαλούν τα παιδιά διάφορα παρατσούκλια, το πιο κλασικό απ’ όλα το «βλάκας» ή «καθυστερημένε!». Φαίνεται πως κάθε σχολείο έχει το δικό του οπλοστάσιο από παρατσούκλια που ανανεώνονται κάθε χρόνο. Κι αν ένα παιδί λυγίσει στο σχολείο και κανείς τριγύρω δεν θελήσει να του δώσει σημασία, άραγε ακούγεται; Ή είναι απλά ένας ήχος στο παρασκήνιο, ένα κομμάτι που επαναλαμβάνεται με ανθρώπους να λένε πράγματα όπως «τα παιδιά είναι σκληρά».
Κάθε σχολείο ήταν ένα μεγάλο τσίρκο κι η ιεραρχία ξεκινούσε από τους ακροβάτες και τους θηριοδαμαστές, στους κλόουν και τους γελωτοποιούς, κι όλοι αυτοί ήταν μίλια μακριά από εμάς, εμείς ήμασταν φρικιά.
Παιδιά που γεννήθηκαν με δαγκάνες στα χέρια και γυναίκες με μούσια, παράξενα πλάσματα που είχαν να αντιμετωπίσουν την κατάθλιψη και τη μοναξιά που έπαιζαν solitaire και μπουκάλα προσπαθώντας να φιλήσουμε τα πληγωμένα μας μέρει και να γίνουμε καλά. Μα τη νύχτα, όταν οι άλλοι κοιμόντουσαν, εμείς συνεχίζαμε να ακροβατούμε, εξασκούμασταν σε αυτό και ναι, κάποιοι από εμάς έπεφταν, αλλά θέλω να τους πω πως όλο αυτό, είναι απλά συντρίμμια.
Αυτό που μένει όταν αποφασίσουμε επιτέλους να διαλύσουμε όλα τα πράγματα που λέγανε πως είμαστε. Κι αν δεν μπορείς να δεις κάτι όμορφο στον εαυτό σου βρες έναν καλύτερο καθρέφτη, κοίταξε πιο προσεκτικά, παρατήρησε λίγο παραπάνω. Γιατί υπάρχει κάτι μέσα σου που σε έκανε να θέλεις να συνεχίσεις παρόλο που όλοι σου έλεγαν να τα παρατήσεις.
Κι έδεσες με γύψο την καρδιά σου και πάνω του έγραψες, έγραψες «Είχαν άδικο». Γιατί μπορεί να μην ήσουν μέλος κάποιας ομάδας ή κλίκας, ίσως πάντα σε διάλεγαν τελευταίο στο μπάσκετ ή τα πάντα, ίσως είχες μόνο μελανιές και σπασμένα δόντια να δείξεις στο μάθημα στην τάξη μα ποτέ δε μιλούσες. Γιατί πώς μπορείς να σταθείς στα πόδια σου αν όλοι οι άλλοι θέλουν να σε θάψουν μέσα στο χώμα, πρέπει να πιστέψεις πως «Είχαν άδικο»!
Πρέπει να έχουν άδικο. Γιατί αλλιώς βρισκόμαστε εμείς ακόμη εδώ; Μεγαλώσαμε μαθαίνοντας να υποστηρίζουμε τους αδύναμους, γιατί βλέπουμε σ’ αυτούς τον εαυτό μας.
Μεγαλώσαμε σε ένα δέντρο, ριζωμένου στην πεποίθηση πως δεν είμαστε τα όσα μας αποκαλούσαν. Δεν είμαστε αυτοκίνητα παρατημένα στην άκρη της εθνικής, κι αν για κάποιο λόγο είμαστε, να μην ανησυχούμε. Βγήκαμε απλά από το αμάξι για να βρούμε βενζίνη. Είμαστε απόφοιτοι της σχολής του «Τα καταφέραμε». Πως οι αχνές φωνές που μας αποκαλούσαν διάφορα δεν θα μας πληγώσουνε ποτέ. Φυσικά και το έκαναν.
Οι ζωές μας όμως θα είναι πάντα μια πράξη ισορροπίας. Που έχει λιγότερο να κάνει με τον πόνο και περισσότερο με την ομορφιά.
[divider]
Μπορείτε να μοιραστείτε και σεις το μήνυμα του Shane και να μάθετε περισσότερα για την προσπάθειά του στη σελίδα του To This Day.
..κι αν δεν μπορεις να δεις κατι ομορφο στον εαυτο σου ....βρες εναν καλυτερο καθρεφτη ...... Καταπληκτικο !!!!!! Μπραβο Thomas για την εξαιρετικη μεταφραση !!!!!
Θέλω να σας πω και μια καφρίλα που είχα κάνει εγώ μικρή. Είχα ένα φίλο με μια αναπηρία και κάποιες φορές τα Σάββατα τον άφηνε η μαμά του σπίτι μας για να κάνει τις δουλειές της. Ήμασταν πάρα πολύ καλοί φίλοι. Κάποια στιγμή ήμασταν σπίτι μου και κάναμε μαζί μια αταξία. Η μαμά μου τα έβαλε με εμένα κι εγώ (γύρω στα 5 τότε) της φώναξα ότι ξέρω γιατί μαλώνει μόνο εμένα, γιατί όλοι τους χαϊδεύουνε το άλλο το παιδάκι λογω του προβλήματος που είχε. Το άλλο το παιδί πάγωσε και η μαμά μου πέταξε ένα ¨"ιιιιιιιι" που ακόμα το θυμάμαι και με έστειλε αγριεμένη στο δωμάτιό μου και την άκουγα να λέει στο άλλο το παιδάκι έλα να σε πάρω αγκαλίτσα. Προφανώς κάποιες φορές το χαϊδεύανε λίγο παραπάνω, αλλά προφανώς και η δική μου η μαμά τα έβαλε με εμένα γιατί το άλλο το παιδί ήταν ξένο και δεν της ήταν εύκολο να το μαλώσει όπως θα μάλωνε το δικό της. Επειδή η παιδική γλώσσα τσακίζει κόκκαλα πολλές φορές και δεν την προλαβαίνουμε, έχω σκεφτεί πως το καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει τότε ήταν να μου πει η μαμά μου συγνώμη που έβαλα μόνο εσένα τιμωρία. Κανονικά έπρεπε να μπείτε και οι δύο αφού μαζί το κάναμε, αλλά επειδή το άλλο παιδάκι έχει άλλη μαμά και δεν ξέρω τι τιμωρία θα του έβαζε η μαμά του, προτιμώ να της το πω όταν έρθει για να αποφασίσει η ίδια τι πρέπει να κάνει. Κι εσύ αν ήσουν σπίτι τους και γινόταν αυτό, μάλλον το ίδιο θα έκανε η μαμά του. Θέλω να πω πως καμιά φορά μας πιάνει πανικός με τις αγένειες των παιδιών μας και πάνω στον πανικό το κάνουμε χειρότερο. Δηλαδή η μαμά μου αυτό που πέταξα εγώ κατάφερε να το μεγεθύνει, στέλνοντας εμένα για δεύτερη τιμωρία και χαϊδεύοντας τον άλλον. Κατάφερε τελικά να μη με διαψεύσει σε αυτό που της είχα πει. Και υποθέτω (γιατί ποτέ δεν το συζητήσαμε το συμβάν) πως και στο μυαλό του άλλου παιδιού το αρχικό σοκ που πήρε θα έγινε στο τέλος μεγαλύτερο.
Αυτό το κείμενο βρίθει από τη χαμηλή αυτοεκτίμηση αυτού που το έγραψε! Και η αλήθεια είναι ότι οι άνθρωποι με χαμηλή αυτοεκτίμηση είναι πιο εύκολο να πέσουν θύματα Μπούληδων γιατί εύκολα πείθονται και πληγώνονται από τις λεκτικές, και όχι μόνο, επιθέσεις. Νομίζω ότι ένας τρόπος για να θωρακίσουμε τα παιδιά μας από το bullying είναι να τους τονώνουμε διαρκώς το εγώ τους ώστε να έχουν υψηλή εκτίμηση στον εαυτό τους και στις δυνάμεις τους και να τα μάθουμε να αδιαφορούν για τη γνώμη των άλλων. Ένας άλλος τρόπος είναι να τα στέλνουμε από νωρίς για μαθήματα πολεμικών τεχνών ώστε να μπορούν να υπερασπίζονται τον εαυτό τους απέναντι σε πιθανές επιθέσεις σωματικής φύσεως. Αυτά τα χαζά: "η βία δεν είναι λύση" όταν πέφτει το ξύλο της αρκούδας, εγώ τα ακούω βερεσέ! Δεν θα μάθω το παιδί μου να γυρνάει μάγουλο. Θα το μάθω να "απαντάει" με τον ίδιο τρόπο ώστε να αυτοπροστατευτεί. Επίσης, (το λέω συνέχεια και ο άντρα μου με θεωρεί υπερβολική) όποιος τολμήσει να απλώσει χέρι στο παιδί μου ή να το προσβάλει ή να του κολλήσει παρατσούκλι, θα τον θάψω ζωντανό στην Ηπειρωτική Κατωφέρεια του Ειρηνικού Ωκεανού να τον τρώνε κόκκινα σκουλήκια! Ναι. Εκφράζω με όλη την υπερβολή που χαρακτηρίζει τον πληθωρικό χαρακτήρα μου την πρόθεσή μου να είμαι παρούσα και όχι παρατηρητής στη σχολική ζωή του παιδιού μου. Οπότε τρέμετε μπούληδες και αδιάφοροι δάσκαλοι τη μαμά Ιωάννα (έχω και πανοπλία... δεν κάνω πλάκα)! Αυτό. Ωραίες οι διδαχές περί παγκόσμιας ειρήνης, αγάπης και αλληλοσεβασμού αλλά όταν έρθει η δύσκολη ώρα, δεν θα βοηθήσουν στο παραμικρό. Το Judo από την άλλη... ίσως κάνει θαύματα. (Είναι προφανές ότι έχω κι εγώ φάει τις σφαλιαρίτσες μου το δημοτικό. Και όχι μόνο από τους δασκάλους. Έχω να λέω ιστορίες για αγρίους.. αλλά δεν θέλω ούτε να θυμάμαι.)
Aυτό με την ανταπόδωση του ξύλου θέλει λίγη προσοχή γιατί το πράγμα μπορεί να ξεφύγει. Η μεγάλη το έχει στο αίμα της το ξύλο, έχει δείρει άλλα παιδιά παλιότερα και το έχει κόψει τώρα, αν και συνεχίζει να δέρνει τον αδερφό της. Το μικρό τρώει ξύλο στο σχολείο από τα υπόλοιπα 2χρονα. Η δασκάλα μου είπε πως τον αφήνει κάποιες φορές να τους το ανταποδίδει (σε νορμάλ πλαίσια, είναι πάντα παρούσα και μιλάμε για ΄"αθώο" ξύλο όχι να κινδυνεύουν) για να μάθει να μην το δέχεται παθητικά. Της είπα να κάνει ό,τι νομίζει αλλά να τον μαζεύει και λίγο οποτε χρειάζεται γιατί έχω επιφυλάξεις για το κατά πόσο είναι σωστό να μαθαίνουν πως αν τις φάνε πρέπει να απλώνουν κι αυτά χερι. Αυτό που ζούμε τώρα σπίτι δεν έχει προηγούμενο. Αν απλώσει ο ένας χέρι, ανταποδίδει και ο άλλος και μετά ξανανταποδίδει ο πρώτος μέχρι να τους χωρίσεις. Δεν έχει σταματημό αυτό το πάρε-δώσε σπρωξιμάτων, τραβήγματος μαλλιών κ.α. Μάλλον ο μικρός κάτι παρανόησε. Από την άλλη, η ιδέα να μάθουν πολεμικές τέχνες είναι πολύ καλό γιατί το πρώτο που θα διδαχτούν είναι η αυτοσυγκράτηση. Αλλιώς τραβάει ο άλλος μαλλιά, τραβάω κι εγώ κι αλλιώς να ξέρεις αμυντικές κινήσεις και όποτε πραγματικά σου χρειαστούν να τις χρησιμοποιήσεις.
κι εγω δεν ειμαι πολυ του ξυλου. Βεβαια σιγουρα θα τον στειλω για πολεμικη τεχνη, γιατι ετσι θα βγαζει το αχτι του στις προπονησεις. Ασε που αμα εχεις καλο δασκαλο, σου διδασκει και τη σωστη χρηση τους, την αυτοσυγκεντρωση-συγκρατηση κλπ. Αλλα η βια γενναει βια, ειναι το μονο σιγουρο. Δεν ειπαμε να μην αμυνθει, αλλα υπαρχουν κι αλλοι τροποι. π.χ. θυμαμαι μια μερα η μεγαλυτερη αδελφη μου -η οποια με εδερνε ετσι, επειδη ειχε νευρα- πηγε να με δειρει , και της κρατησα το χερι και το στριψα, και δεν το αφηνα μεχρι να πει ...ημαρτον...χαχαχαχαχαχα. Απο τοτε τελειοποιησα το στριψιμο χεριου-ποδιου και σταματαγα το ξυλο πριν το φαω...
ΓΜΤ Μόλις συνειδητοποίησα οτι ακομα δεν εχω ξεπερασει το Bullying. 35 χρόνια μετά από τοτε που φορεσα γυαλια και με φώναζαν "γυαλάκια" και "γιαγια". 33 χρόνια μετά από τότε που έγινα "βαρέλα". 27 χρόνια μετά από τότε έγινα "Κήτος" και "ξουτ χοντρη". Ακόμα ΣΙΧΑΙΝΟΜΑΙ την παιδική ηλικία, το απαίσιο σχολείο που ουσιαστικά ενισχύει την κοροϊδία προωθώντας την ομοιομορφία στα παιδια. Σιχαίνομαι περισσότερο τον εαυτό μου που τωρα στέλνω τα δικά μου παιδιά σε αυτό το χωνευτηρι γιατι είναι "υποχρεωτικό" από το "νόμο". Σιχαίνομαι την απορρίψη στα ματια του δασκαλου για το παιδάκι από την Αλβανία που είναι συμμαθητής της κόρης μου γιατί η αντανάκλαση αυτης της απόρριψης είναι στα δικά της μάτια. Σιχαίνομαι τη μανα που δεν επιτρέπει στο παιδί της να παίζει με τον Μ γιατί είναι "κουνιστός". Από εμάς ξεκινάει ο εκφοβισμός, από τους ενήλικες γαμώτο.
Ουάου! ΕΚ-ΠΛΗ-ΚΤΙ-ΚΟ! Και δυστυχώς με κάνει να σκέφτομαι πως πρέπει να αντιμετωπίσω το γεγονός οτι ο γιόκας μου έχει 3 κηλίδες στο πρόσωπό του, η μία σε μέγεθος μπιζελιού, κι αμα πάει σχολείο μπορεί να τον κοροϊδέψουν... Πως ίσως θα πρέπει να βρω τις απαντήσεις που θα πρέπει να λέει ωστε να είναι ετοιμόλογος μπροστα σε κάθε κακομαθημένο...
Έχω κι εγώ κάτι ανατομικό σε σημείο που δε φαίνεται με ρούχα, αλλά φαίνεται στη θάλασσα. Με κορόιδευαν πολύ μικρή και μερικά παιδιά που το είχαν δει το είχαν πει και σε άλλα και με υποχρέωναν στις κούνιες να τους το δείχνω. Θυμάμαι ντρεπόμουν πολύ γι΄αυτό κι ένιωθα άβολα, αλλά δεν είναι τόσο τραγικό. Δε σου αφήνει κανένα ψυχολογικό μετά. Το χειρότερο που μου είχε συμβεί ήταν τρίτη δημοτικού στη θάλασσα με τη νονά μου που ήρθε μια κυρία και της είπε μπροστά μου πως αυτό είναι σημάδι δαιμονισμένου ανθρώπου και πρέπει να με πάνε σε παπά. Εκεί νομίζω ήταν που άρχισα να το κρύβω με οποιονδήποτε τρόπο ακόμη και στη θάλασσα. Το ξεπέρασα εντελώς γύρω στην εφηβεία. Το ίδιο έχει και η κόρη μου και της λέω καμιά φορά κοίτα τι ωραίο που είναι, έχουμε ίδιο. Οι άλλοι της λέω δεν έχουν τέτοιο. Δεν ξέρω αν είναι σωστό αυτό σαν αντιμετώπιση, αλλά προς το παρόν δεν έχουμε θέματα, ενώ εγώ στην ηλικία της είχα. Και όποιος μας έχει πλησιάσει να μας πει γιατί είναι έτσι και μήπως πρέπει να την πάμε σε γιατρό απαντώ πολύ γρήγορα πως συμβαίνει αυτό κάποιες φορές κι εγώ το έχω και προς το παρόν δε χρειάζεται να κάνουμε τίποτα απολύτως. Δεν ξαναρωτάνε. Θα απαντάς με τη βεβαιότητα του καλά δεν το έχετε ξαναδεί? Κι άλλοι άνθρωποι το έχουν αυτό. Αυτό αν το περάσεις και στο παιδί νομίζω είσαι καλά. Το πρόβλημα με αυτά τα σημαδάκια είναι ότι τα παιδιά πιστεύουν ότι είναι τα μόνα που το έχουν και νιώθουν άσχημα γιατί οι φίλοι τους που δεν το έχουν ξαναδεί τους φέρονται λες και είναι εξωγήινοι. Αν του δώσεις να καταλάβει πως δεν είναι ο μόνος που το έχει αυτό, μπορεί να το δει αλλιώς
Ακριβώς γι'αυτό πρέπει να μάθουμε στα παιδιά μας ότι κάτι που μοιάζει διαφορετικό δεν είναι κατακριτέο. Ίσως κιόλας να πρέπει να προστατεύουμε τα παιδιά μας από τις δικές μας αντιδράσεις και αντιλήψεις. Δύσκολο αλλά γίνεται. Τα παιδιά πολλά πράγματα δεν τα θεωρούν παράλογα/παράξενα εξ'αρχής. Ενώ εμάς που μας ξενίζουν, με τις αντιδράσεις μας δημιουργούμε θέμα! Αυτό θα πρέπει όλοι να το δουλέψουμε.
σκεφτομαι να του πω οτι οταν ηταν μωρο ηταν ...αγριο μωρο και χτυπησε και επειδη ηταν μικρος του εμειναν σημαδια... κατι τετοιο... κι οτι απο τα τετοια σημαδια ξεχωριζουν οι ...αντρες απ τ´ αγορια μπας και γινει περηφανος γι αυτα... Μεταξυ μας εγω χεζομαι πιο πολυ μην τυχον και βγαλει κι αλλα και ειναι νευροινωματωση, παρα αμα τον κοροιδευουν.
Βεατρίκη μου, να του λες μόνο την αλήθεια και αυτό μόνο άμα σε ρωτάει. Αν δεν έρθει να σε ρωτήσει μια μέρα τι είναι αυτό δε χρειάζεται να του πεις τίποτα από μόνη σου. Εμένα οι γονείς μου είχαν αγωνία γιατί ήμουν κορίτσι (για αισθητικούς λόγους) και όλο με κοίταζαν να δουν αν βελτιώθηκε ή χειροτέρεψε. Στα 3 μου σίγουρα αναρωτιόμουν γιατί δεν ημουν κι εγώ σαν όλους τους άλλους. Επειδή το έκαναν οι μεγάλοι γύρω μου θέμα, το έκανα μέσα μου κι εγώ. Κι επειδή όποτε ρωτούσαν άσχετοι, οι γονείς μου τους έδιναν πλήρη αναφορά περί χειρουργείου και πότε και αν θα γίνει και λεπτομέρειες που δεν αφορούν κανέναν, εγώ νόμιζα πως είχα κάτι φοβερά μεγάλο. Η μικρή φαίνεται να αδιαφορεί προς το παρόν. Αλλά κι εμείς δεν το κάνουμε καθόλου θέμα και ούτε έχουμε αγωνία. Και όποιος με ρωτάει του λέω όσα χρειάζονται ίσα-ίσα για να καταλάβει ότι δεν είναι τίποτα το σπουδαίο. Και αν είναι μπροστά και το παιδί - γιατί οι μεγάλοι πολλές φορές την πετάμε τη βλακεία μας μπροστά στα παιδιά - τα λέω μπροστά της, ποτέ στα κρυφά ή χαμηλόφωνα. Και αν ποτέ γυρίσει και μου πει ο τάδε μου είπε ότι είμαι περίεργη γιατί έχω αυτό (όπως έλεγαν και σε μενα) θα της πω πάλι την αλήθεια. Ότι του φαίνεται περίεργο γιατί δεν το έχει ξαναδεί. Υπάρχουν, όμως, μερικοί άνθρωποι που το έχουν αυτό. Μη φοβάσαι μην πληγωθεί το παιδάκι σου. Το βίντεο, κατά τη γνώμη, είναι λίγο υπερβολικό. Δεν μας αφήνουν κουσούρια τα σημάδια μας.