γράφει η Patty Adams Martinez για το parents.com
Τι πάει να πει γέννα λωτός (lotus birth), ίσως αναρωτιέστε. Είναι όταν δεν αποκόπτεται ο ομφάλιος λώρος μετά τη γέννα και έτσι το μωρό παραμένει συνδεδεμένο με τον πλακούντα μέχρι να πέσει ο λώρος από μόνος του – κάτι που μπορεί να πάρει έως και μία εβδομάδα.
Είναι γνωστά τα πράγματα ως έχουν, ο ομφάλιος λώρος συνήθως απολινώνεται και αποκόπτεται λίγα λεπτά αφού έχει έρθει στον κόσμο ένα μωρό, με στόχο να αποτραπεί ο κίνδυνος αιμορραγίας της μητέρας. Πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει πως η καθυστέρηση στην απολίνωση του λώρου για τουλάχιστον ένα λεπτό, βελτιώνει σημαντικά τα επίπεδα του σιδήρου και της αιμοσφαιρίνης στα νεογέννητα και δεν αυξάνει τον κίνδυνο για της μητέρες. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας πιστεύει πως μπορείτε να περιμένετε ακόμη περισσότερο και συστήνει την απολίνωση και την αποκοπή του ομφάλιου λώρου εντός ενός έως και τριών λεπτών μετά τον τοκετό, για το όφελος που θα έχει ο επιπλέον σίδηρος για το βρέφος (προσέξτε όμως το ότι η καθυστερημένη απολίνωση μπορεί να προκαλέσει ορισμένες φορές ίκτερο στο μωρό, είτε λόγω προβλήματος με το συκώτι, είτε λόγω υπερβολικής απώλειας αιμοσφαιρίων).
Δεν υπάρχουν επιστημονικά ευρήματα που να συνηγορούν πως η γέννα λωτός βελτιώνει την υγεία ενός μωρού από τη στιγμή που ο πλακούντας σταματά να παρέχει οξυγόνο, σίδηρο και βλαστοκύτταρα στο νεογνό, ύστερα από περίπου πέντε λεπτά. Για την ακρίβεια, πολλοί γιατροί πιστεύουν πως η γέννα λωτός μπορεί να προκαλέσει μόλυνση εάν ο ομφάλιος λώρος δεν φροντίζεται σωστά και δεν παρακολουθείται στενά μιας και είναι ένας νεκρός ιστός γεμάτος αίμα – πρόσφορο έδαφος για βακτήρια. Παρ’ όλ’ αυτά, η γέννα λωτός γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.
Σύμφωνα με τις μαμάδες που ακολουθούν αυτή την πρακτική, υπάρχουν δύο βασικά πλεονεκτήματα. 1) Ο πλακούντας αποτελεί κάποιου είδους ανακούφιση για το νεογέννητο, μιας και βρισκόταν στην κοιλιά μαζί με το μωρό καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. 2) Χτίζει ένα άμεσο «δέσιμο» μεταξύ μητέρας και παιδιού, μιας και το παιδί πρέπει να βρίσκεται κοντά της για να το φροντίσει, αφού ο ομφάλιος λώρος και ο πλακούντας βρίσκονται ακόμη συνδεδεμένα.
Δεν ξέρω αν αυτό που διαβάζετε σας φαίνεται θεότρελο ή απόλυτα φυσιολογικό, ένας φυσικός τρόπος να γεννήσεις ένα παιδί. Εγώ κλίνω πως στο ότι είναι λιγάκι παλαβό! Για να μην αναφερθώ και στο γεγονός πως δεν είναι και αποστειρωμένο (παρόλο που οι μαμάδες που γεννούν με τη μέθοδο αυτή πλένουν και τυλίγουν τον πλακούντα κάθε μέρα για να τον διατηρούν καθαρό, ή τον βάζουν ακόμη και μέσα σε αδιάβροχες σακούλες.
Συνήθως η γέννα λωτός συνδυάζεται με το φυσικό τοκετό χωρίς βοήθεια, όπου η μαμά επιλέγει να μην έχει κάποια μαία ή ένα γιατρό παρόντες στον τοκετό – μόνο τον σύντροφό της. Παρόλο που φαντάζει ρομαντική η ιδέα, μόνο εσύ και αυτός που αγαπάς, να φέρνετε οι δυο σας το μωρό που δημιουργήσατε στον κόσμο ολομόναχοι, θα φρίκαρα μήπως και κάτι πήγαινε στραβά και δεν θα σκεφτόμουν ποτέ να γεννήσω έτσι.
Κάποιος ίσως πει πως είμαι φοβιτσιάρα (ίσως!), και πως το σώμα της γυναίκας ξέρει τι κάνει – είναι σα να βάζεις τον αυτόματο πιλότο! Αλλά δεν προβλέπω καμία γέννα λωτό στο δικό μου μέλλον.
[divider]
H μαμά Patty τρέμει στην ιδέα και δεν θα το σκεφτόταν ποτέ. Εσείς τι γνώμη έχετε επάνω στο θέμα της «γέννας λωτός»;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ε, ναι, γιατί δεν έχεις αρκετά να κάνεις τις πρώτες μέρες αφού γεννήσεις και κάπως πρέπει να γεμίσεις τις ώρες σου (πλένοντας τον πλακούντα;;;)..... Τι άλλο θα δούν τα ματάκια μας....... Πρόσφατα διάβασα για κάποιες που τον τρώνε κιόλας μετά τη γέννα, για έξτρα σίδηρο λέει... (άντε, και μερικές που τον κάνουν κάψουλες, γιατί τον σιχαίνονται όπως είναι...) Μπλιάχ!!!
Σιχαμερό κι απίστευτα επικίνδυνο για το μωρό!! Κι αν η γέννα γίνει από Απρίλη μέχρι Οκτώβρη που οι θερμοκρασία ειναι ανεβασμένη ( για Ελλάδα λέμε τώρα), τι να σου κάνει το πλύσιμο! Πιο υγιεινό ειναι να κοιμίζεις το μωράκι στα σκουπίδια.. Ελεος πια!!
Περιμενετε σύντομα και ειδικές τσαντούλες φύλαξης του πλακούντα...και πόσο θα το εμπορευματοποιησουν ολο αυτό...
Ακυρο το προηγούμενο σχόλιο, τώρα εψαξα στο google...Σιχαμερό....!!!