Οι εγκυμοσύνες στις έφηβες κοπέλες του αναπτυσσόμενου κόσμου φαίνεται να μειώνονται, όμως περισσότερα από 7 εκατομμύρια κορίτσια κάτω των 18 ετών εξακολουθούν να γεννούν παιδιά κάθε χρόνο, σύμφωνα με πρόσφατη αναφορά από τα Ηνωμένα Έθνη.
Το Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό (UNFPA) εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τους κινδύνους που διατρέχουν τα κορίτσια 14 ετών και κάτω, που αποτελούν τα 2 εκατομμύρια στις 7,3 εκατομμύρια γέννες γυναικών κάτω των 18 ετών στις αναπτυσσόμενες χώρες. Σύμφωνα με την αναφορά, η ομάδα αυτή έχει να αντιμετωπίσει σοβαρότατες κοινωνικές συνέπειες, αλλά και συνέπειες στην υγεία, αφού έχουν υψηλότερα ποσοστά θανάτου κατά τη διάρκεια του τοκετού και εμφάνισης της επιπλοκής του μαιευτικού συρίγγιου, της δημιουργίας μίας τρύπας στο γεννητικό σωλήνα που μπορεί να παρεμποδίσει τον τοκετό.
«Ένα κορίτσι που μένει έγκυος στα 14 είναι ένα κορίτσι του οποίου τα δικαιώματα έχουν παραβιαστεί και το μέλλον έχει εκτροχιαστεί», είπε στο Λονδίνο ο εκτελεστικός διευθυντής Dr. Babatunde Osotimehin.
«Πολύ συχνά, η κοινωνία κατηγορεί μονάχα το κορίτσι που έμεινε έγκυος», λέει ο Osotimehin στην αναφορά. «Η πραγματικότητα είναι πως η εγκυμοσύνη στην εφηβεία είναι σπανιότερα αποτέλεσμα μίας συνειδητής επιλογής, και περισσότερο αποτέλεσμα της έλλειψης επιλογών και των περιστάσεων που ξεπερνούν τη δύναμή τους. Είναι συνέπεια της ελλιπούς πρόσβασης ή της ανυπαρξίας πρόσβασης στην εκπαίδευση, στην εργασία, στην ουσιαστική πληροφόρηση και την υγειονομική περίθαλψη».
Η αναφορά λέει πως τα υψηλά ποσοστά της εγκυμοσύνης στην εφηβεία αντιστοιχούν σε άλλα κοινωνικά προβλήματα: «Οι πρώιμες εγκυμοσύνες αντικατοπτρίζουν την έλλειψη ισχύος, τη φτώχεια και την καταπίεση – από συντρόφους, συνομηλίκους, από την οικογένεια και την κοινωνία. Σε πολλές περιπτώσεις, είναι το αποτέλεσμα σεξουαλικής κακοποίησης και βιασμού».
Το ζήτημα εντοπίζεται περισσότερο στον αναπτυσσόμενο κόσμο – το 95% των γυναικών που γεννούν πριν τα 18 βρίσκεται εκεί. Το 10% των γυναικών ηλικίας 20-24 στη Μέση Ανατολή αναφέρει τουλάχιστον μία εγκυμοσύνη πριν τα 18, ενώ το ποσοστό αυτό είναι 22% για την Νότια Ασία και 28% για τη Δυτική και Κεντρική Αφρική, σύμφωνα με την αναφορά.
Κάθε μέρα, περισσότερα από 20.000 κορίτσια νεότερα από 18 ετών γεννούν σε αναπτυσσόμενες χώρες. Οι 9 από τις 10 αυτές γέννες προκύπτουν εντός γάμου ή κάποιου συντροφικού δεσμού – επισημαίνοντας τη μάστιγα που αποτελεί ο γάμος στην παιδική ηλικία.
Ο Osotimehin σημειώνει πως μία αισιόδοξη αναφορά του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας κάνει λόγο για χώρες όπου έχει σημειωθεί ραγδαία μείωση στο ποσοστό των γυναικών που γεννούν πριν από τα 15 μέσα στην τελευταία δεκαετία – μία τάση που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στη μείωση των πρώιμων και προσυμφωνημένων γάμων. Η αναφορά αυτή όμως υπογραμμίζει την ανάγκη για άμεση δράση.
«Η γέννα ή η εγκυμοσύνη ακόμη και -μίας- εφήβου είναι απαράδεκτη», δήλωσε στους δημοσιογράφους στο Λονδίνο ο Osotimehin. «Δεν έχει σχέση αν το νούμερο αυτό θα αυξηθεί ή θα μειωθεί – τα 7,3 εκατομμύρια είναι πάρα πολλά».
Τα ποσοστά γεννήσεων στην εφηβεία μειώνονται και στις Ηνωμένες Πολιτείες.
[…]
Η αναφορά των Ηνωμένων Εθνών θεωρεί σημαντικό να σημειωθεί πως ορισμένα κορίτσια κάτω από 18 επιθυμούν να μείνουν έγκυες. Υπογραμμίζει τα οφέλη του να περιμένουν – θα είναι πιο καλά στην υγεία τους, θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην εκπαίδευση και στα μετέπειτα έσοδα – και ζήτησε να ακολουθηθεί μία νέα προσέγγιση για τον περιορισμό στις εγκυμοσύνες εφήβων που εστιάζει λιγότερο στη συμπεριφορά των κοριτσιών ως υποκείμενη αιτία.
«Η παιδική ηλικία δεν πρέπει να εκτροχιαστεί από τη μητρότητα», αναφέρει, ζητώντας να καταβληθούν μεγαλύτερες προσπάθειες στο να μπει ένα τέλος στον γάμο παιδιών και στο να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην ισότητα των φύλων.
πηγή: cbsnews.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο