Τα μωρά έχουν την τάση να κοπανούν πράγματα από τη φύση τους, αλλά αυτές οι κινήσεις που φαίνονται τυχαίες – και κάνουν μπόλικο θόρυβο – ίσως τελικά να μαρτυρούν το πώς οι άνθρωποι μαθαίνουν να χειρίζονται τα διάφορα εργαλεία.
Η χρήση των εργαλείων αναπτύσσεται σταδιακά, ξεκινώντας από τη βρεφική ηλικία, όπου το χτύπημα είναι ασυντόνιστο έως την αρχή της νηπιακής ηλικίας, όπου και γίνεται πιο ακριβές και αποτελεσματικό, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
«Οι κινήσεις αυτές δεν είναι σταθερές στους έξι μήνες», λέει ο Bjorn Kahrs, μεταδιδακτορικός ερευνητής στο τμήμα της ψυχολογίας του Tulane University.
«Στο δεύτερο μισό του πρώτου έτους όμως οι κινήσεις γίνονται πιο τακτικές. Κινήσεις προς τα πάνω και προς τα κάτω, που θυμίζουν τον τρόπο με τον οποίο χειριζόμαστε ένα σφυρί».
Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο Child Development εξετάζει την αναπτυξιακή πορεία των «χτυπημάτων» και το πώς αυτές συσχετίζονται με την ανάπτυξη της χρήσης εργαλείων. Οι ερευνητές εξέτασαν τις κινήσεις 20 μωρών ηλικίας από 6 έως και 15 μηνών στο εργαστήριο του Πειράματος Βρεφικής και Νηπιακής Ανάπτυξης του πανεπιστημίου Tulane.
Με τη χρήση ψηφιακής τεχνολογίας καταγραφής κινήσεων, κάλυψαν τα χέρια και το στήθος των μωρών με ανακλαστήρες που μπορούσαν να ανιχνευτούν από τις ειδικές κάμερες.
Δόθηκαν έπειτα στα μωρά σφυριά-παιχνίδια και τα άφησαν να κοπανούν με αυτά όσο ήθελαν. Καθώς αυτά κοπανούσαν πάνω κάτω, το πρόγραμμα μετέτρεπε τις εικόνες από τις κάμερες σε τρισδιάστατες απεικονίσεις της δράσης τους.
«Ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιούσαν τα χέρια τους ήταν αρχικά τυχαίος αλλά οι κινήσεις έγιναν πιο συγκεκριμένες, όπως όταν στοχεύουμε σε κάτι», εξηγεί ο Kahrs.
Το πείραμα αποτελεί μέρος μίας εκτενούς μελέτης επάνω στην ανάπτυξη των παιδιών που χρηματοδοτείται από το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας, και αναλύει επίσης το πώς αναπτύσσουν τα βρέφη τον συντονισμό χεριών και στόματος κατά το πρώτο έτος της ηλικίας τους και το πώς αναπτύσσουν τις πρώτες δεξιότητες γραφής.
πηγή: futurity.org
Εγω νόμιζα ότι απλά τους αρέσει ο θόρυβος που κάνουν!