Τα επίπεδα του φολικού οξέος στον οργανισμό ενός μπαμπά πριν από τη σύλληψη μπορεί να είναι εξίσου σημαντικά με αυτά της μητέρας, για την υγεία του παιδιού τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα που διεξήχθη σε ποντίκια.
Η έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο Nature Communications, υποστηρίζει πως οι μπαμπάδες θα πρέπει να προσέχουν και εκείνοι τον τρόπο ζωής τους και τη διατροφή τους προτού κάνουν ένα παιδί, όπως κάνουν και οι μαμάδες. Εγείρει επίσης ερωτήματα σχετικά με τις συνέπειες που μπορεί να έχει το δυτικό διαιτολόγιο και η αβεβαιότητα των τροφών.
Η έρευνα επικεντρώθηκε στη βιταμίνη Β9, λεγόμενη και φολικό οξύ, η οποία βρίσκεται σε πολλά πράσινα λαχανικά, στα δημητριακά, τα φρούτα και το κρέας. Είναι επίσης γνωστό το ότι βοηθάει τις μητέρες να έχουν μία καλή εγκυμοσύνη, περιορίζοντας τις αποβολές και τις γενετικές ανωμαλίες.
Ελάχιστη έρευνα έχει γίνει όμως για τον τρόπο που η διατροφή του πατέρα επηρεάζει την υγεία και την ανάπτυξη ενός παιδιού.
«Παρά το γεγονός ότι το φολικό οξύ προστίθεται πλέον σε μία ποικιλία τροφών, οι πατέρες που ακολουθούν μία διατροφή υψηλή σε λιπαρά και φαστ φουντ ή που είναι παχύσαρκοι, μπορεί να μην είναι σε θέση να μεταβολίσουν το φολικό οξύ με τον ίδιο τρόπο που μπορούν όσοι έχουν ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης στον οργανισμό τους», λέει η ερευνήτρια του McGill University Sarah Kimmins.
«Οι άνθρωποι που ζουν στο Βόρειο Καναδά ή σε άλλα μέρη του κόσμου όπου υπάρχει ανασφάλεια σχετικά με τις τροφές μπορεί επίσης να βρίσκονται σε κίνδυνο επειδή στερούνται το φολικό οξύ. Γνωρίζουμε πλέον πως η γενετική αυτή πληροφορία μπορεί να περάσει από τον πατέρα στο έμβρυο με σοβαρές συνέπειες».
Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα αυτό μελετώντας ποντίκια και συγκρίνοντας τους απογόνους από πατέρες με ανεπάρκεια φολικού οξέος με απογούνους από πατέρες που είχαν ικανοποιητικά επίπεδα της βιταμίνης.
Ανακάλυψαν πως η ανεπάρκεια φολικού οξέος του πατέρα σχετιζόταν με μία αύξηση στις γενετικές ανωμαλίες στους απογόνους, σε αντίθεση με τους απογόνους των ποντικιών που ακολουθούσαν μία δίαιτα με φολικό οξύ.
«Είδαμε με έκπληξη πως υπήρχε μία αύξηση της τάξης του 30% στις γενετικές ανωμαλίες στα ποντίκια των οποίων οι μπαμπάδες είχαν έλλειψη φολικού οξέος», αναφέρει ο Romain Lambrot, του τμήματος ζωολογίας, ένας από τους ερευνητές που εργάστηκαν επάνω στην έρευνα. «Παρατηρήσαμε ορισμένες αρκετά σοβαρές σκελετικές ανωμαλίες, τόσο σε κρανίο και πρόσωπο, όσο και δυσμορφίες της σπονδυλικής στήλης».
Η έρευνα από την ομάδα της Kimmins έδειξε πως υπάρχουν περιοχές στο επιγονιδίωμα του σπέρματος, οι οποίες είναι ευαίσθητες στα βιώματα και συγκεκριμένα στη διατροφή. Κα ιπως αυτές οι πληροφορίες μεταφέρονται στον αποκαλούμενο χάρτη επιγονιδιώματος που επηρεάζει την ανάπτυξη και ίσως το μεταβολισμό και τη φιλασθένεια του απογόνου σε βάθος χρόνου.
Το επιγονιδίωμα είναι σαν ένας διακόπτης, ο οποίος επηρεάζεται από περιβαλλοντικά ερεθίσματα και σχετίζεται με τον καρκίνο και τον διαβήτη. Το επιγονιδίωμα επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο ενεργοποιούνται και απενεργοποιούνται τα γονίδια και συνεπώς το πόσο κληρονομείται μία πληροφορία.
«Η έρευνά μας υποστηρίζει πως οι μπαμπάδες θα πρέπει να σκεφτούν το τι τρώνε, το πόσο καπνίζουν και το πόσο πίνουν, και να θυμηθούν πως θα είναι υπεύθυνοι για να φροντίσουν την επόμενη γενιά», λέει η Kimmins.
«Αν όλα πάνε κατ’ ευχήν, το επόμενο βήμα μας θα είναι να συνεργαστούμε με μία κλινική γονιμότητας και να αρχίσουμε να εκτιμούμε τις σχέσεις μεταξύ της διατροφής των αντρών και του βάρους τους, με τις πληροφορίες που σχετίζονται με την υγεία των παιδιών τους».
πηγή: futurity.org
ωχ, μη μου λετε τετοια... εχω τη μυγα γιατι το παιδακι μου ειναι υποπτο για καποια γενετικη ανωμαλια... κι ο πατερας ειναι ο βασιλιας του τσιγαρου, του ποτου και του τζανκ... Ευτυχως η μαμα ειναι 10 χρονια σαλατες, ψητα και φρουτα.... Ενταξει, καπνιζω ολιγον αλλα δε γινεται αλλιως.