Δημιουργεί Δυσκολίες:
Θηλασμού, σίτισης, κατάποσης, ομιλίας, στοματικής υγιεινής, χαμηλής αυτοεκτίμησης και γενικότερα στο φιλί και τις σχέσεις.
Η αγκυλογλωσσία είναι γενετικής αιτιολογίας. Την συναντάμε συχνά σε οικογένειες. Μπορεί να ποικίλει από περιοχή σε περιοχή και από χώρα σε χώρα. Μερικοί μπορεί να έχουν ήπια συμπτώματα, ή να μην είναι εμφανή, ενώ άλλοι παρουσιάζουν σοβαρότερες επιπτώσεις στην δομή και στην λειτουργία.
Ποικίλουν οι εκτιμήσεις, περίπου 2% των βρεφών μπορεί να έχουν αγκυλογλωσσία. Η αγκυλογλωσσία δεν “χαλαρώνει” με την πάροδο του χρόνου επιτρέποντας στην γλώσσα να κινείται ελεύθερη στο φαγητό και την ομιλία. Υπάρχουν περιπτώσεις που το άτομο χρειάζεται να κάνουν μια μικρή χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται frenectomy-frenotomy-frenuloplasty (κόψιμο χαλινού) για να απελευθερώσει την γλώσσα. Θα πρέπει να απευθυνθείτε σε έναν ειδικό ΩΡΛ, οδοντίατρο, γναθοχειρουργό, παιδοχειρουργό, παθολόγο λόγου και ομιλίας, σύμβουλο θηλασμού, και συνήθως η διαδικασία μπορεί να γίνει από ηλικία 7 ημερών μέχρι έναν ενήλικα 70 ετών.
Η αγκυλογλωσσία δεν προκαλεί προβλήματα μόνο στο θηλασμό, αλλά και στα μεγαλύτερα παιδιά στην σίτιση και στην κατάποση και την ομιλία που οφείλονται στην περιορισμένη ή μηδενική κίνηση της γλώσσας.
Αγκυλογλωσσία σημαίνει αγκυροβόλημα της γλώσσας. Υπάρχει ένα ασυνήθιστα κοντός, ή και παχύς ιστός που ονομάζεται γλωσσικός χαλινός και κρατά τη γλώσσα στο δάπεδο του στόματος, ή επιτρέπει περιορισμένη κίνηση.
Υπάρχει πιθανότητα η γλώσσα να μπορέσει να αντισταθμίσει αυτές τις κινήσεις, όπως πολλά παιδιά και σε άλλα όχι δεν θα αναπτύξουν προβλήματα λόγου και ομιλίας ή δυσκολίες σίτισης. Δεν υπάρχει ένας προφανής τρόπος για να πεις στην παιδική ηλικία που τα παιδιά με αγκυλογλωσσία θα έχουν την δυσκολία στην ομιλία ή δύσκολη σίτιση αργότερα, ωστόσο τα χαρακτηριστικά είναι κοινά:
Φαίνεται ότι είναι από τα πιο καυτά θέματα αυτή τη στιγμή. Η αγκυλογλωσσία στην βρεφική ηλικία είναι δυνατόν να δημιουργήσει προβλήματα στα μωρά που θηλάζουν. Οι πιπίλες “θηλές” θηλασμού, δεν παρακινιούνται, ούτε αφήνουν σημάδια συμπίεσης από λανθασμένες κινήσεις της γλώσσας. Ακόμα και αν η μητέρα βλέπει ότι το μωρό αρνείται το μπουκάλι, ή παλεύει με την θηλή αργής ροής, έχει κολικούς, ή παρουσιάζει και άλλα συμπτώματα, δεν μπορεί να τα συνδέσει με τη μη καλή κίνηση της γλώσσας.
Για δεκαετίες το τάισμα του μωρού με το μπιμπερό ήταν πιο δημοφιλές από ότι ο θηλασμός, με αποτέλεσμα πολλοί επαγγελματίες του ιατρικού τομέα να χάσουν αυτή την ικανότητά τους για διάγνωση της αγκυλογλωσσίας. Αυτό σημαίνει ότι και από έρευνες που έχουν γίνει τα αποτελέσματα μπορεί να είναι παραπλανητικά διότι περιλαμβάνουν μόνο αυτούς που έχουν διαγνωστεί, αλλά και οι μητέρες μπορεί να έχουν πρόβλημα να βρουν κάποιον που μπορεί αποτελεσματικά να αναγνωρίσει και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα. Για να θηλάσει αποτελεσματικά ένα μωρό χρειάζεται να έχει πλήρη κίνηση της γλώσσας που πρέπει να δημιουργηθεί ένα σφράγισμα με την γλώσσα και τα χείλη για να σχηματίσουν ένα κενό για το ρούφηγμα του γάλακτος. Πρέπει να γνωρίσουμε ότι στην στοματική κοιλότητα υπάρχουν ακόμα 2 χαλινοί στο άνω και στο κάτω χείλος που και αυτοί μπορεί να επηρεάσουν την κίνηση των χειλιών στο άνω και στο κάτω χείλος, καθώς απίσης και την ανατολή των δοντιών.
Γενικότερα:
Παιδιά:
Ενήλικες:
“Έχουν έρθει περιστατικά που παραπονούνται για την ένταση στην γνάθο, στο λαιμό ακόμα και πονοκεφάλους που παρουσιάζονται από την αγκυλογλωσσία. Λόγω του δεσίματος της γλώσσας στο σαγόνι οι μύες της περιοχής δεν έχουν την ταχύτητα και ακρίβεια όπου χρειάζεται να κάνει η γλώσσα την ώρα της ομιλίας. Η άρθρωση γίνεται ένα “βάρος” σε όλη την περιοχή.” Joanna Cazden,M.A, CCC-SLP
“Είχα κάποτε ένα ασθενή που δεν είχε καμία δυσκολία άρθρωσης, αλλά ζήτησε να κοπεί ο χαλινός του για τους εξής λόγους:
Κάποιοι θα μπορούσαν να πουν ότι μια τέτοια χειρουργική πράξη δεν είναι ιατρικώς αναγκαία. Αυτά όμως είναι ζητήματα που επηρεάζουν σημαντικά την ποιότητα ζωής του ασθενούς.” Kevin Μ. Hemenger, M.S.,CCC-SLP
Πηγές: www.asha.org, www.tonguetie.net, www.orthotropics,
[divider]
Μαρινέλλα Τσουκαλά
Παθολόγος Λόγου και Ομιλίας
Βρείτε τη Μαρινέλλα Τσουκαλά στο Speech Pathology Greece και στο Κέντρο Λέγειν
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Καλησπέρα σας.κ εμένα ο γιος μου γεννήθηκε με κοντό χαλινο!!!δεν του δημιούργησε κανένα πρόβλημα ούτε στον θηλασμό ούτε στο φαγητό!!η παιδίατρος μου συνέστησε να περιμένω μέχρι τα 3 του χρόνια ώστε να δούμε αν θα είχε πρόβλημα στην ομιλία ή όχι.τελικα χρειάστηκε να κοπεί.εγινε πολύ εύκολα στον οδοντίατρο ο οποίος το έκοψε με λέιζερ κ δεν κατάλαβε τίποτα το παιδί.απλα μετά χρειάστηκαν λογοθεραπείες για να ενδυναμωθεί ο μυς της γλώσσας.το κάναμε κ αυτό κ όλα μια χαρά!!
Ευχαριστω πολυ για την απάντηση!οταν διάβασα το άρθρο σας ανησυχησα λίγο γιατί η παιδιατρος εκτός απο το θέμα της ομιλίας δε μου ανέφερε τίποτα άλλο.το παρουσίασε ως κάτι όχι και τόσο σημαντικό και ότι δε χρειάζεται να κάνουμε κάτι για την ώρα.επειδή,όπως ανέφερα και πριν,το παιδι κουναει κανονικά τη γλώσσα του δεν έδωσα και εγω συνέχεια στο θέμα αν και απο την αρχή ήμουν πολυ θετική στο να κάνει αυτη την επέμβαση.θα το συζητησω μαζι της στο επόμενο ραντεβού μας!καλές γιορτές σας εύχομαι!ευχαριστω και πάλι!
Καλημέρα, η επιστημονική μου άποψη αλλά και η άποψη ώς μαμά, θα σας συμβούλευα να το κάνετε τώρα. Οσο πιο νωρίς γίνεται τόσο πιο ανώδινο είναι. Θα σας παρακαλούσα να ξαναδιαβάσετε το άρθρο προσεκτικά... δεν είναι μόνο το πρόβλημα στην ομιλία που μπορεί να δημιουργήσει (αυτό θα σας έλεγα ότι είναι το λιγότερο των προβλημάτων).
Καλησπέρα!έχω ένα γιο 9.5 μηνών και εχει κοντό χαλινο.κουναει κανονικά τη γλώσσα του,τη βγαζει και έξω απο το στόμα αλλα οταν το κάνει αυτο η γλώσσα του περνει σχήμα καρδιας.δεν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το φαγητό και το μπιμπερο.η παιδιατρος μου λέει ότι δεν χρειάζεται να το κόψουμε προς το παρόν και ότι βελτιώνεται..να περιμένουμε να μιλήσει πρώτα και αν τσιβδιζει τότε να το δούμε..γενικά εγω δεν νομίζω ότι εχει κάποιο πρόβλημα στην κίνηση της γλώσσας αλλα ίσως ειναι μικρός ακόμα για αυτο..εσάς πια ειναι η γνώμη σας?θα ξαναμιλησω και με την παιδιατρο τώρα που θα πάμε..ειναι καλύτερα να γίνει η επέμβαση τώρα που ειναι μικρός?η όντως μπορει και να μην του δημιουργήσει προβλήματα?γιατί η παιδιατρος μου ανέφερε μονο το θέμα της ομιλίας..