γράφει η Dr. Laura Markham για το Aha! Parenting
[divider]
«Υπάρχει ένα κενό μεταξύ ερεθίσματος και αντίδρασης. Στο κενό αυτό βρίσκεται η ελευθερία μας και η δύναμή μας να επιλέξουμε την αντίδρασή μας. Στην αντίδρασή μας έγκειται η ανάπτυξή μας και η ελευθερία μας». – Victor Frankl
«Όπου υπάρχει μεγάλη αγάπη, υπάρχουν πάντοτε θαύματα» – Willa Cather
Ξέρω, ποτέ δεν σταματάς να αγαπάς στην πραγματικότητα το παιδί σου, ακόμη και όταν φέρεται σαν τέρας και δεν αντέχεις να βρίσκεσαι μαζί του ούτε λεπτό παραπάνω. Δυστυχώς όμως, η αγάπη που αισθάνεσαι δεν είναι ο πιο βασικός παράγοντας που επηρεάζει την συναισθηματική ανάπτυξη του παιδιού σου.
Ο πιο σημαντικός παράγοντας είναι αν το παιδί σου αισθάνεται πως το αγαπάς, άνευ όρων. Ακόμη και όταν φέρεται σαν τέρας! Γνωρίζει πως είναι αξιαγάπητη, ακριβώς όπως είναι; Πως δεν περιμένει κανείς να είναι τέλεια; Πως ο θυμός της, η απογοήτευση, η αγανάκτηση και η θλίψη είναι αυτά που μας κάνουν ανθρώπινους και πως θα πρέπει να βασίζεται σε εσένα για να τη βοηθήσεις να διαχειριστεί αυτά τα συναισθήματα ώστε να μη χρειάζεται να ξεσπάει;
Ίσως αναρωτιέσαι πώς μπορείς να διδάξεις στο παιδί σου αυτά τα πράγματα. Η απάντηση είναι εύκολη, μα και τόσο δύσκολη. Αγάπησέ το άνευ όρων. Ακόμη – ειδικά- και όταν σε τρελαίνει.
Γιατί; Επειδή το παιδί σου ξέρει πως το αγαπάς όταν είναι γλυκό, γενναιόδωρο, υπάκουο. Δεν είναι σίγουρο όμως πως το αγαπάς όταν αισθάνεται θυμωμένο, όταν ζηλεύει, όταν είναι άπληστο. Όταν φέρεται σαν τέρας, φοβάται πως ΕΙΝΑΙ τέρας. Αλλά όταν εσύ:
Καλλιεργώντας την ικανότητά μας να αγαπάμε άνευ όρων μπορούμε να μεγαλώσουμε τα παιδιά μας με αγάπη, και όχι με θυμό. Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει πως δεν θα θυμώσεις με το παιδί σου. Και όλοι ξέρουμε πως δεν νιώθουμε να ξεχειλίζουμε από αγάπη τις στιγμές αυτές. Το να αγαπάς άνευ όρων όταν είσαι εξοργισμένος δεν είναι εύκολο. Για την ακρίβεια, απαιτεί τόση προσπάθεια από την καρδιά μας που πραγματικά την ενδυναμώνει. Τίποτα όμως δεν μπορεί να αλλάξει τη συμπεριφορά του παιδιού σου το ίδιο γρήγορα.
Αντί να φορτώνεις τον θυμό σου στο μικρό αυτό ανθρωπάκι που πρέπει να φροντίζεις και να καθοδηγείς, δεν θα ήταν καλό να μάθεις εσύ η ίδια να παίρνεις μια βαθιά ανάσα και λίγα λεπτά για να ηρεμήσεις;
Το βασικό είναι να μεγαλώσεις το κενό από το ερέθισμα που σου έδωσε το παιδί σου προτού αντιδράσεις, έτσι ώστε να έχεις την ελευθερία να επιλέξεις την αντίδραση που είναι υγιής. Θα φαντάζεις πια πραγματικός δάσκαλος στο παιδί σου και θα το βοηθήσεις να διαχειριστεί την αγανάκτησή του πιο σωστά. Πώς;
1. Όταν είσαι θυμωμένη, μην στρέφεις την προσοχή σου στο παιδί σου αλλά συγκεντρώσου στο πώς μπορείς εσύ να ηρεμήσεις. Ξέχνα τα μαθήματα που θέλεις να διδάξεις στο παιδί σου εκτός και αν νιώθεις την αγάπη και μπορείς να διδάξεις με βάση την αγάπη. Μια στιγμή που γίνεται μάθημα είναι πάντοτε μια στιγμή κατά την οποία και οι δύο είναι καταδεκτικοί και θετικοί. Ο θυμός και η τιμωρία δεν βασίζονται στην αγάπη, επειδή το παιδί σου δεν αισθάνεται πως το αγαπάς όταν αισθάνεται τον θυμό σου. (Για την ακρίβεια, θέλει να αντεπιτεθεί, να τραπεί σε φυγή ή παγώνει επιτόπου, που σημαίνει πως ο εγκέφαλός του σβήνει και παύει να μαθαίνει).
2. Κι αν το παιδί σου «αξίζει» τον θυμό σου; Έχεις πάντοτε το δικαίωμα να θυμώσεις, αλλά είναι πάντα ο ΔΙΚΟΣ σου θυμός, δεν είναι ευθύνη κανενός άλλου. Σε κάθε περίπτωση, δεν μπορείς να κρίνεις κάτι τέτοιο όταν είσαι θυμωμένος.
3. Κι αν η συμπεριφορά του παιδιού σου απαιτεί «πειθαρχία»; Πειθαρχία σημαίνει καθοδήγηση. Η καθοδήγησή σου θα είναι πιο αποτελεσματική αφού θα έχεις ηρεμήσει. Είναι δουλειά μας ως γονείς να γίνουμε πρότυπο για τα παιδιά μας για το πώς θα διαχειρίζονται τα συναισθήματά τους σωστά. Αυτό σημαίνει πως δεν πρέπει να ξεσπάμε τον θυμό μας όταν μας κατατρώει και δεν μας επιτρέπει να σκεφτούμε σωστά, όταν βλέπουμε το παιδί μας σαν «εχθρό» και θα πρέπει να «νικήσουμε» κι αυτό να «χάσει».
4. Δεν είναι όμως υγιές να εκφράζεις το θυμό σου; Το να ξεσπάς το θυμό σου σε έναν άλλον δεν είναι ποτέ υγιές – απλά φουντώνει την οργή σου. Υγιές είναι να γνωρίζεις το τι αισθάνεσαι – θυμωμένος – και να είσαι αρκετά δυνατός ώστε να σταματήσεις και να εντοπίσεις τι κρύβεται πίσω από το θυμό σου – πληγώθηκες, φοβάσαι, λυπάσαι, απογοητεύτηκες. Αφού έχεις ηρεμήσει, θα μπορέσεις να βοηθήσεις καλύτερα τον εαυτό σου και να παρέμβεις έτσι ώστε το παιδί σου να μάθει πώς να συμπεριφέρεται καλύτερα.
5. Δεν θα πρέπει να πάρει το μάθημά του; Φυσικά, αλλά η οργή δεν είναι το μάθημα που θέλεις να του δώσεις. Αν παραδώσεις αυτό το μάθημα που θέλεις όταν το παιδί σου είναι καταδεκτικό, τότε θα μάθει. Και το παιδί σου θα μάθει κάτι περισσότερο από το να φέρεται σωστά – θα μάθει τον αυτοέλεγχο. Και επιπλέον, θα πιστέψει ακλόνητα πως το αγαπάς άνευ όρων, ολοκληρωτικά, όπως ακριβώς είναι, κι ας έχει αυτά τα ανθρώπινα συναισθήματα κάποιες φορές.
Προσέξτε, δεν είπα πως είναι εύκολο. Κάθε φορά όμως που διαχειρίζεσαι τον θυμό σου αντί να τον ξεσπάς στο παιδί σου, θα γίνεται ευκολότερο. Είναι σα να προγραμματίζεις εκ νέου το μυαλό σου!
Προσπάθησε, βρες μια στιγμή ελευθερίας ανάμεσα στο ερέθισμα (τη συμπεριφορά του παιδιού σου) και την αντίδρασή σου. Αυτό που παρατηρούμε μας δίνει την επιλογή την επόμενη φορά.
Αγαπώντας άνευ όρων, βγαίνουμε και οι δύο πλευρές κερδισμένες καθώς μεγαλώνουμε τα παιδιά μας. Γιατί όταν συγκρατείς τον θυμό σου, δίνεις περισσότερο χώρο στην αγάπη. Κι όπου υπάρχει περισσότερη αγάπη, υπάρχει περισσότερος χώρος να γίνουν θαύματα.
Παιδιά ντρέπομαι αλλά ξεσπάω στον άντρα μου για να μην ξεσπάσω τα νεύρα μου στο παιδί μου όταν με βγάζει απ'τα ρούχα μου και είναι τόσο άδικο...
παρα πολυ καλο αλλα το ''Θυμάσαι να το πονάς όσο θέτεις όρους, ώστε να ΘΕΛΕΙ να τους ακολουθήσει… Μαθαίνει την αυτοπειθαρχία.'' ... νομιζω θελει μια μικρη αλλαγουλα ...''Θυμάσαι να το ''πονάς'' όσο θέτεις όρους, ώστε να ΘΕΛΕΙ να τους ακολουθήσει… Μαθαίνει την αυτοπειθαρχία.''οχι?!
Το άρθρο το διάβασα λίγα δευτερόλεπτα αφότου δεν κατάφερα να αντιδράσω ψύχραιμα σε μια παρατεταμένη υστερική επίθεση της τρίχρονης κόρης μου, η οποία για πολλή ώρα με δάγκωνε, με γρατζουνούσε και στο τέλος μου τράβηξε τα μαλλιά με όλη της τη δύναμη. Δεν κρατήθηκα και της τα τράβηξα κι εγώ λίγο μπας και καταλάβει πόσο πονάει. Το ξέρω ότι έκανα λάθος αλλά δεν καταφέρνω πάντα να συγκρατηθώ, καμιά φορά με φέρνει τόσο στο αμήν...Σε ποια ηλικία τελειώνουν επιτέλους αυτά τα tantrums και τα νευράκια τους;;;
Αυτά πάει να μου τα κάνει και τώρα καμιά φορά κι ας έχουμε κάνει μεγάλη πρόοδο. Αν με χτυπήσει της απλώνω το χέρι μου μπροστά (φαντάσου το σαν να θέλεις να κάνεις σήμα σε ένα αυτοκινητο που κινείται για να σταματήσει) λέγοντας σταμάτα, δε θέλω να με χτυπάς. Και θα το πω και 3 ή 4 φορές αν χρειαστεί. Αλλά δεν της πιάνω το χέρι γιατί έχω προσέξει ότι το νιώθει σαν απειλή κάτι τέτοιο και θυμώνει περισσότερο. Και αφού σταματήσει να με χτυπάει γιατί καταλαβαίνει το stop που της λέω κλαίει γιατί θυμώνει και μετά κάνουμε όλη τη φάση της αγκαλιάς. Και τέλεια να τα κάνεις όλα πάλι θα υπάρχουν φάσεις που θα σε φέρνει στο αμήν και θα τα κάνεις όλα λάθος, αλλά θα δεις ότι θα είναι πολύ λιγότερες αυτές οι φορές από ό,τι είναι σήμερα. Και θα δεις ότι κι αυτή σιγά-σιγά θα είναι όλο και λιγότερο επιθετική και εκρηκτική.
Πολύ καλό άρθρο! Φίλη Νίνα, το ίδιο ακριβώς έκανα κι εγω, αφού η κατάσταση είχε αρχίσει να φεύγει από τον έλεγχό μου. Την ώρα που η έκρηξή του ήταν εντονότερη από ποτέ, του φώναξα πως ό,τι και να κάνει, και το σπίτι να μου γκρεμίσει, εγω τον αγαπάω πάρα πολύ! Αλλά στενοχωριέμαι να τον βλέπω θυμωμένο και θέλω να ηρεμήσει! Από εκείνη τη στιγμή, ήρθε κλαίγοντας στην αγκαλιά μου, κλάψαμε αγκαλιασμένοι και δεν ξαναέκανε έκρηξη ποτέ! Έχει ξαναθυμώσει, αλλά αμέσως μαζεύεται! Πόσο απλό είναι τελικά!!!!! Απλά θέλουν να επιβεβαιώσουν ότι τα αγαπάμε και να νιώσουν ασφάλεια!
Ρε Ιωάννα, μη μου τα λες έτσι απότομα και κομπλάρω. Το έκανες μία φορά και τελείωσαν οι εκρήξεις του. Εδώ εμείς το κάνουμε κάθε μέρα και πάλι κάτι θα βρει να θυμώσει. Προχτές της ακουμπούσα την κάλτσα καταλάθως χωρίς να το καταλάβει και μου έλεγε ότι τη χτυπούσα στο μικρό δαχτυλάκι και φώναζε. Από που πήρε αυτό το παιδί? Μιλάμε το άλλο εντελώς διαφορετικό. Πλάκα κάνω, πάντως. Χαίρομαι που σας πάει και μας πάει καλά κι ας είμαστε ακόμη λίγο πίσω. Μπορεί να μην έχω δει οριστική λύση, αλλά η διαφορά είναι εντυπωσιακή!!! Αν μου το έλεγες πριν λίγο καιρό δε θα το πίστευα! Τόσο απλή λύση και κανένας να μη μας τη λέει.
Καλέ αφού το είπα. Εξακολουθεί να θυμώνει αλλά δεν κάνει αυτά τα υστερικά που έκανε! Για μένα είναι μεγάλη διαφορά.
Παιδιά επειδή εγώ δεν είμαι πάντα καλή στο πως να διαχειρίζομαι το θυμό μου όταν τα παιδιά ξεπερνούν τα όριά μου, σας λέω τη μια και μοναδική λύση που μου πρότειναν και πιάνει πάντα. Αλλά πάντα. Και δε θέλει καμία προσπάθεια από μέρους σου. Το παίρνεις αγκαλιά. Εκείνη τη στιγμή που σε εξοργίζει. Το αγκαλιάζεις και το χαϊδεύεις. Αν σου ξεφύγει ο θυμός και αρχίζεις να ξεσπάς, με το που συνειδητοποιείς πως μπήκες στο λάθος δρόμο σταματάς και το αγκαλιάζεις. Δουλεύει πάντα μα πάντα και δε χρειάζεται καθόλου προσπάθεια. Ό,τι άλλο θέλεις να πεις περί ορίων κλπ. το λες μετά. Και δε λες ποτέ τα καλά παιδάκια κάνουν αυτό ή εκείνο. Δεν το βάζεις σε διαδικασία να σκεφτεί ότι όταν δεν κάνει αυτό που του λες δεν είναι καλό παιδί.
Εμένα η δικιά μου αν της το κάνω αυτό την ώρα που την έχει πιάσει κρίση θα αρχίσει να χτυπιέται χειρότερα και να φωνάζει "άσε με άσε με!". Το δικό σου πώς κάθεται να το πάρεις αγκαλιά;;;
Kι εμένα έτσι έκανε. Με κλώτσαγε στο πρόσωπο και με χτυπούσε. Τότε της ακουμπούσα σιγά-σιγά το χεράκι και το χάιδευα χωρίς να μιλάω. Το τραβούσε κι εγώ το ξανακουμπούσα απαλά, μέχρι να σταματήσει λίγο τις πολλές υστερίες και τότε την έπαιρνα αγκαλιά τρίβωντάς της την πλάτη κυκλικά στο σημείο ανάμεσα στις ωμοπλάτες (δεν είναι δικό μου αυτό με το τρίψιμο, μου το είπαν στο σχολείο της). Εκεί ηρεμεί και μετά μπορείς να την πάρεις αγκαλιά σαν να νανουρίζεις νεογέννητο και να της λες πολύ απαλά στο αυτάκι ότι την αγαπάς. Με αυτό παραδίνεται. Από εκεί και πέρα είναι συνεργάσιμη. Όλο αυτό πρέπει να το ξεκινάς έχοντας την ανάλογη στάση σώματος. Να την κοιτάς στα ματάκια και να είσαι ανοιχτή απέναντι της. Να λες από μέσα σου έχει δίκιο (για τους δικούς της λόγους) και ότι την καταλαβαίνεις που κάνει έτσι. Όταν ελάχιστα σταματήσει να ουρλιάζει και μπορεί έστω και λίγο να σε ακούσει, αυτά μπορείς και να της τα πεις. Αλλά βασικά να τα πιστεύεις. Να πιστεύεις ότι έχει δίκιο ό,τι κι αν κάνει, όσο παράλογο κι αν φαίνεται. Μόλις το πιστέψει ότι είσαι μαζί της, οι επόμενες φορές είναι πολύ πιο εύκολες. Και φυσικά θα υπάρξουν και στιγμές που θα της ξαναφωνάξεις, αλλά προσπάθησε μέχρι να την κερδίσεις να μην το κάνεις αυτό. Μακάρι να μπορούσα να στο δείξω ζωντανά όλο αυτό. Ελπίζω κάπως να στο έδωσα να το καταλάβεις.