(πατέ λαγού και άλλες ιστορίες)
γράφει ο Παναγιώτης Τιμογιαννάκης
(μέλος της European Film Academy)
«Μας πρόσθεσαν μια Κυριακή ακόμα. Γ..μώ τα Χριστούγεννα, να πάρει»
Ομολογώ πως ήταν η πιο πρόσφατη βρισιά που άκουγα για τα Χριστούγεννα τις μέρες αυτές, όταν υπάλληλοι καταστημάτων αλλά και μικρομαγαζάτορες με ενημέρωσαν ότι θα ήταν ανοικτά και την Κυριακή στις 15 του Δεκέμβρη, που κι εγώ μια μέρα πριν το πληροφορούμην.
Και προστέθηκε ένας ακόμα «βραχνάς» σε κάποιους ανθρώπους γι’ αυτό το μεγάλο κι ακατάρριπτο ταμπού που λέγεται «Χριστούγεννα» και το οποίο νομίζω (δεν χρησιμοποιώ καν τη λέξη «φοβάμαι» επειδή θα μου ακουστεί , σε εμένα τον ίδιο, ως συμβιβαστική -όχι συμβατική- ή και ψεύτικη) είναι μια λέξη με χαμένο το νόημα της.
Θα μπορούσα να αρχίσω από το «πνεύμα των Χριστουγέννων» για το οποίο τόσα και τόσα ακούγαμε μέχρι μια ηλικία στο σχολείο αλλά δεν νομίζω ότι κανείς το σκέφτεται. Όχι, δεν λέω να επιστρέψουμε σε αυτό καλά και ντε, δεν υποκρίνομαι, δεν ταρτουφίζω.
Απλά ανέκαθεν αναρωτιόμουν, όταν ξαφνικά βρισκόμουν σε μιά στιγμή περισυλλογής ή διάθεσης για περισυλλογή, ποιος είναι αυτός πλην των συγκεκριμμένων της Εκκλησίας που βλέπει τα Χριστούγεννα σαν θρησκευτική εορτή.
Ως καταναλωτική και μόνο καταγράφεται κι ως τέτοια εορταζόταν ειδικά στην τελευταία 20ετία πριν μας πάρει και μας σηκώσει η οικονομική κρίση.
Η φορά που ανατρίχιασα και που αισθάνθηκα σαν κομπάρσος (καθόλου ήρωας διότι δεν πρωταγωνιστούσα) σε ταινία ρωμαικών οργίων ή παρακμής της ρωμαικής αυτοκρατορίας ήταν κάποια Χριστούγεννα, πριν το 2007, όταν μπήκα παραμονές σε ένα μεγαλομπακάλικο της Αθήνας, είδα ουρά στον πάγκο με τα «πατέ» που τέτοιες ουρές δεν θυμάμαι να έδειχνε η τηλεόραση για την Πολωνία του Γιαρουζέλσκι ή για τη Ρωσία του Γέλτσιν και δεν θα ξεχάσω τον ομαδικό ‘αχό’ απογοήτευσης όταν ανακοίνωσε ο υπάλληλος με την ποδιά: «Πατέ λαγού τέλος!»
Ουτε ότι τέλειωσαν οι πενικιλλίνες να έλεγε, δεν θα ακουγόταν αυτό το πληγωμένο «όχι» μπροστά στο πως ακούστηκε για το «πατέ λαγού»
Εκείνη τη στιγμή, εκείνο το δευτερόλεπτο, συνειδητοποιούσα πως για τον Ελληνα που είχα χάσει τη βάρκα και την άκρη, Βηθλεέμ ήταν το μεγαλομπακάλικο και φάτνη το «πατέ λαγού» και χωρίς αυτό το συγκεκριμμένο «πατέ» δεν θα μπορούσε να προσκυνήσει το «θείο βρέφος» που είχε μεταμορφωθεί σε χριστουγεννιάτικο τραπέζι..
Ω, βέβαια, διότι στα χρόνια που οδήγησαν στην οικονομική κρίση, Χριστούγεννα ίσον σπατάλη κι επίδειξη. Ετσι βρήκαν την ευκαιρία οι τράπεζες με τους διεθνείς τοκογλύφους και γδύτες του κόσμου, να εκμεταλλευτούν τη μέση ανοησία και να ξεκινήσουν τα «ειδικά δάνεια» αρχίζοντας από το τραπέζι των Χριστουγέννων ή από το ρεβεγιόν των Χριστουγέννων, όπου η παραμονή, εδώ και χρόνια είχε μεταβληθεί σε επίδειξη του ποια δανεισμένη διέθετε το πιο ιδιόρρυθμο πατέ.
Το τι γινόταν επί χρόνια την παραμονή των Χριστουγέννων ούτε που συζητάμε. Ξαφνικά, ο Ελληνας είχε μετατοπίσει εαυτόν δυτικότερα, είχε ξεχάσει την Πρωτοχρονιά του κι είχε αρχίσει κι αυτός να δίνει σημασία στα Χριστούγεννα. Επειδή αυτό έκαναν οι Αμερικάνοι (παρντόν, οι Νεουορκέζοι) και μετά, αφού έγινε και σνομπ των Αμερικανών, ανακάλυψε ότι το έκαναν κι οι Ευρωπαίοι. Αρα είχε πλέον την αυταπάτη ότι δεν είναι μόνο εκσυχρονισμένος αλλά και «σικάτος». Ετσι τα είχε βαφτίσει, έτσι τα είχε «μυρώσει»
Χωρίς βέβαια να ξεχνά και την Πρωτοχρονιά. Α, όχι. Δηλαδή, ξεκίναγε η λύσσα με το σχετικό ξεθέωμα, από το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων, μαζεύονταν εκεί που ήταν καλεσμένοι για να δοκιμάσουν το πατέ της μεταμοντέρνας Μαντάμ Σουσού, έτρωγαν κι έπιναν μέχρι το πρωί ή λύσσαγαν μέχρι το πρωί και κατόπιν, ξύπναγαν για να πάνε στο οικογενειακό τραπέζι, σεβόμενοι τις παραδόσεις.
Ενδιάμεσα επικρατούσε το «να βρεθούμε αυτές τις μέρες που είναι Χριστούγεννα» και συνέχιζαν να τρώνε και να πίνουν σε σπίτια ή σε εστιατόρια και σε νυχτερινά κέντρα, ξοδεύοντας το δάνειο και την πιστωτική κάρτα.
Και τώρα που όλα αυτά κατάρρευσαν και δεν μπορεί, νιώθει δυστυχισμένος.
Α, εδώ θα μου επιτρέψετε το ρόλο του συνηγόρου προς την….. σπατάλη, ή προς την… οικονομική κρίση.
Διότι ο Ελληνας θα τολμήσω να το πω ότι ένιωθε πάντα δυστυχισμένος τα Χριστούγεννα. Από τη στιγμή που πιέζεσαι τόσο πολύ γι αυτή τη Γιορτή είτε γιατί πρέπει να πάρεις επιπλέον δώρα είτε γιατί πρέπει να ανταποκρίνεσαι στα καλέσματα είτε γιατί έγινε η Κατοχή κι οι αναφορές είναι στο ότι ο κόσμος δεν είχε να την περάσει τα Χριστούγεννα είτε γιατί βγαίναν στο δρόμο όλοι εκείνοι που ζητιάνευαν, είτε γιατί τότε θα έλεγαν στο παιδί μές στο σπίτι ότι πρέπει να θυμηθούμε τους φτωχούς- ειδικά τη μέρα εκείνη κι όχι κάποια άλλη- είτε γιατί τη μέρα εκείνη στο περίφημο οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα εκτοξεύονταν οι μεγαλύτερες ύβρεις που μπορεί να εκτοξεύσει άνθρωπος προς άνθρωπο…
Θα μου επιτρέψετε εδώ να σταθώ λίγο. Ναι, σε αυτό το περιβόητο «οικογενειακό χριστουγεννιάτικο τραπέζι», στο πόσα απωθημένα είναι ικανό να βγάλει σε μια τέτοια μέρα που υποτίθεται ότι δοξάζεται ως Γιορτή… Μα φυσικά… Πως να μη συμβεί αυτό όταν δεν πηγάζει από πραγματική διάθεση του ανθρώπου για γιορτή παρά από καταναγκασμό; Η από εξαναγκασμό; Γενική γιορτή είναι, άρα υποχρεούστε να εορτάσετε. Και τότε μοιραία η νοικοκυρά θα μισήσει τα παιδιά της που κάθονται από το σχολείο και τον άντρα της που κάθεται από τη δουλειά ενώ η ίδια, νοικοκυρά ούσα, δεν κάθεται ποτέ από τη δική της αφού δεν αναγνωρίζεται ως δουλειά το οικοκυρικό και θα πρέπει να υποστεί τα πεθερικά που δεν γουστάρει αλλά τι να κάνει αφού είναι «μέρα γιορτής», θα καλέσει και το σόι της που δεν θα γούσταρε καθόλου αλλά θα πρέπει να δείξει ότι εχει κι εκείνη σόι, και θα περιμένει τη στιγμή που θα ρίξει το πρώτο υστερικό πυροτέχνημα. Μα με τόση πίεση και άλλη τόση εξαντλητική κούραση..! Σε άλλες περιπτώσεις το έχει εκτοξεύσει από την παραμονή και ολοκληρώνει το μεγαλειώδες σκηνικό την ώρα του φαγητού, σε άλλες περιπτώσεις θα το κάνει πριν το τραπέζι αλλά επειδή δεν μπορεί να βρίσει πατόκορφα τον άντρα της θα ξεσπάσει στο γιό της κι όχι στην κόρη της διότι την ετοιμάζει για αυριανή διάδοχο του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού.
Τη μέρα εκείνη επίσης θα ακουστούν πολλά και για τζόγο και για χαρτοπαιξία, θα ενοχοποιήσουν τα παιδιά που ο δικός τους μπαμπάς είναι τίμιος ενώ τα υπόλοιπα έχουν ένα μπαμπά χαρτοπαίκτη που τα αφήνει την άγια μέρα χωρίς φαί και χωρίς παιχνίδια για να πάει στη λέσχη – γαμώ τον Ντίκενς μου και γενικώς όλα τα κακά γύρω από τον άνθρωπο θα τοποθετηθούν σε αυτό το σκηνικό της… Φάτνης. Εδώ βέβαια, μπερδεύουν κάπως την παλιά Πρωτοχρονιά με τα νέα Χριστούγεννα διότι χαρτοπαιξία συνηθιζόταν στο βράδι της Πρωτοχρονιάς. Αλλά μια χρονική μετάθεση μεταφέρει και τις λεπτομέρειες της προκατόχου της.
Δεν νομίζω ότι υπάρχει άλλη γιορτή που οι άνθρωποι μισούν τόσο, ακριβώς επειδή δεν υπάρχει άλλη γιορτή που να τους πιέζει τόσο και να πρέπει όμως να την.. τελέσουν, μα δεν νομίζω και να υπάρχει μεγαλύτερο ταμπού ώστε να μην δεχτεί «πυρ ομαδόν» αυτός που θα τους χαλάσει αυτό που τόσο πολύ έμαθαν να τους πιέζει.
Μα με τόσο στρες που μαζεύει ο άνθρωπος τα Χριστούγεννα για να παραστήσει τον ευτυχισμένο, δεν μπορεί, κάπου θα το ξεσπάσει
Υ.Γ, Δεν ανέφερα καθόλου τον άνεργο και τη σχέση του με τις μέρες αυτές, διότι μπορεί κάποιοι να με κατηγορούσαν ότι κατέφυγα σε «ειδικές περιπτώσεις»
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Όποιος κάνει Χριστούγεννα με ανθρώπους, που αγαπάει, μόνο τέτοια συναισθήματα σαν αυτά που περιγράφονται στο άρθρο δεν αισθάνεται(εξαιρέσεις πάντα και παντού υπάρχουν, είναι δεδομένο). Ναι η υπερβολή στην κατανάλωση γράφτηκε στο dna των περισσοτέρων τα τελευταία χρόνια, ναι φτάσαμε σε υπερβολές τύπου "πατέ λαγού", αλλά δεν νομίζω, ότι υπάρχει περίπτωση αυτό το άρθρο να εκφράζει την άποψη της πλειοψηφίας, ως προς την ύπραξη μίσους, για την συγκεκριμένη γιορτή. Πιο πολύ φαίνεται να γενικεύει την προσωπική άποψη του γράφοντος θα έλεγα.
Έλεος! Ποιος κάνει Χριστούγεννα με "πατέ λαγού"; Δεν ξέρω τι σημαίνει για τους περισσότερους η γιορτή των Χριστουγέννων, όμως σε όσα τραπέζια και να έχω πάει, έχω φάει από αρνάκι με πατάτες στον φούρνο μέχρι (τα τελευταία χρόνια, αν και δεν το καταλαβαίνω) γαλοπούλα. Κι όλα αυτά σε ένα τραπέζι γεμάτο βαβούρα από ανθρώπους που αγαπώ, με 4 εορτάζοντες, με πειράγματα και γέλια. Σίγουρα η νοικουρά κουράζεται, αλλά πρώτον βοηθάμε κι εμείς οι υπόλοιποι και δεύτερον δεν ετοιμάζει και όσα διάβασα παραπάνω... Τώρα όσο για την καταναλωτική φρενίτιδα...ποτέ δεν ήμουν υπέρ και αρνούμαι να δω τον εαυτό μου σαν καταναλωτικό ζώο...Σημασία δεν είχαν τα δώρα, αλλά οι αγκαλιές, οι μυρωδιές και οι κόκκινες μύτες από το κρασί που συνόδευαν χωρατά όλα αυτά τα χρόνια...τουλάχιστον για μένα...
Για μενα παλι τα χριστουγεννα ηταν κ θα ειναι η αγαπημενη μου γιορτη. Υπεροχες παιδικες αναμνησεις με τους γονεις μου να μας πηγαινουν στο Μινιον (ειμαι απο επαρχια) , να βγαζουμε φωτογραφιες με τον Αγιο Βασιλη κ να τρωμε στο χωριο μαζι με παππου κ γιαγια. Και τοσα αλλα ομορφα πραγματα. Πλεον ανυπομονω να παω στο πατρικο μου να χορτασω την οικογενεια μου κ το φαγητο της μαμας μου, να γεμισει το σπιτι απο τα τραγουδια κ τους χορους της κορης μου, να βρεθω με ανθρωπους που αγαπω κ εχω καιρο να δω. Ολα εχουν ομορφια, αρκει να θελουμε να την δουμε.
ποτε δε μου αρεσαν τα χριστουγεννα. αυτο το πρεπει που αναφερεις και που ειναι αναποσπαστο κομματι καθε γιορτης μου καθοταν σα θηλια. δεν εχω διαθεση να στολισω δεντρο, δεν εχω διαθεση να προσποιουμαι την ευτυχισμενη που αγαπα ολον τον κοσμο και που μολις ανοιγει το στομα της ξεπεταγονται απο μεσα ενα σωρο συμβατικες ευχες που ουτε τη σημασια τους δεν ξερω καλα καλα. η γκριματσα χαμογελου που πρεπει απαραιτητως να συνοδευει αυτες τις ευχες μπορει να με εγκαταλειψει μονο μετα τη γιορτη των φωτων. οποτε λεω να μην μπω καν στη διαδικασια φετος (ευνοει και το γενικο κλιμα). θα αποφυγω (ισως) τους ομηρικους καυγαδες των γιορτων, απαραιτητοι οπως το στολισμα του δεντρου, την υποκρισια της ευτυχιας ( δεν υπαρχει πιο κουραστικη και ανωμαλη υποκρισια) και ισως φετος χωνεψω με την ησυχια μου το απαραιτητο γευμα των χριστουγεννων (αυτο δεν αποφευγεται). αν διακρινεις καποια ιχνη μισανθρωπισμου ειναι γιατι εννιοτε υπαρχουν. χθες ειδα το Christmas carol (αν και δεν ειναι του γουστου μου αυτες οι ταινιες) και επαθα μια μικρη ταυτιση με τον πρωταγωνιστη. να ανησυχισω η να χαρω? προχθες παλι ειδα το αλογο του τορινου (περισσοτερο του γουστου μου) και ενιωσα πως εχω μια δικαιολογια για να νιωθω οπως νιωθω καποιες φορες. τελος παντων για να μην κουραζω αλλο, σε ευχαριστω για την ευκαιρια που μου εδωσε το γραπτο σου να απενοχοποιησω τα συναισθηματα μου για αλλη μια χρονια και να ξεσκασω λιγο το μολιερο που κρυβω μεσα μου. μετα απο ολα αυτα νομιζω πως αν δεν ευχηθω καλες γιορτες, το σχολιο μου θα ειναι ελλειπες (παρανοια ε) :-)
Ωραίο το κείμενό σας.Πόσο δίκιο έχετε .Μου θυμίσατε κάτι...Έτυχε πριν από αρκετά χρόνια να βρεθώ σε ένα παρόμοιο τραπέζι ,μιας αρκετά εύπορης οικογένειας,με μια νοικοκυρά και εργαζόμενη μητέρα κιόλας που έφτιαξε το καλύτερο γιορτινό τραπέζι στο οποίο έχω βρεθεί και όλοι της λέγαν "μπράβο"...Πρέπει να είχε ξοδέψει πολλά μα ήταν πράγματι εντυπωσιακό θέαμα (υπερπαραγωγή) και μάλιστα κάποια στιγμή ένιωσα απορία για το πώς τα κατάφερε και πιο πολύ πού βρήκε τον χρόνο να τα ετοιμάσει όλα αυτά και σκεφτόμουν πως εγώ δε μπορώ να την φτάσω ούτε στο δακτυλάκι της. Τόσα φαγητά και γλυκά, τέτοια μαεστρία στην παρουσίαση ,πραγματικά θαύμασα το κουράγιο της, την υπομονή της και την αντοχή της να τα κάνει όλα αυτά. Μπράβο της ,είπα , στο κουράγιο της. Πραγματικά θα έφαγε μέρες προετοιμασίας για να φτιάξει αυτό το τραπέζι και σίγουρα ξόδεψε και πολλά χρήματα.Είχε διακοσμήσει και το σπίτι υπέροχα,έπαιζε μελωδική εποχιακή μουσική ,μια θαυμάσια αύρα γέμιζε την ατμόσφαιρα που έδινε κάτι πάνω από νότα γιορτινή. Όλα ήταν φτιαγμένα από τα χεράκια της. Η διάθεσή μου είχε απογειωθεί. Μα άθελά μου ,όταν πήγαινα προς το μπάνιο , άκουσα την πεθερά της να την κατηγορεί για "ασυλλόγιστη σπατάλη των χρημάτων του γιου της και πως θέλει να αποδείξει πως είναι καλύτερη από την ίδια που δεν εργάστηκε ποτέ" και είδα θυμό στα μάτια της, ενώ η άλλη κυρία στην οποία μιλούσε η πεθερά έδειχνε να ζηλεύει τα κρύσταλλα της οικοδέσποινας-τα οποία θεώρησε ακριβά- και συμφωνούσε με την πεθερά και μάλιστα μου ζήτησαν και την άποψή μου την οποία απέφυγα τεχνηέντως να εκφράσω.Χαλάστηκα όταν τα άκουσα αυτά. Τί υποκρισία,από τη μια να εγκωμιάζεις και από πίσω από την πλάτη να κατηγορείς...Τί φοβερό να σκίζεσαι ,να κουράζεσαι,να ξοδεύεσαι και να κάνεις τόσα και τόσα για να σε κατηγορούν και από πάνω...Μόνο τα παιδιά ευχαριστήθηκαν πραγματικά ...Ωραίο είναι να μαζεύεται το σοϊ στο σπίτι,δε λέω, αλλά ακόμα πιο ωραίο είναι να μαζεύεται μαζί με αυτό ,περισσότερη αγάπη ,λιγότερη υποκρισία και έστω και λίγη αυτογνωσία. Τί έμεινε τελικά από αυτό;; Μια όμορφη ανάμνηση για μένα και ίσως για 2-3 άλλους, πολύ παιχνίδι για τα παιδιά, πολλά φαγητά πεταμένα (δυστυχώς) με τους άνδρες να παραπονιούνται πως φούσκωσαν και τις γυναίκες πως πάχυναν πολύ , μια πεθερά που τελικά δεν άντεξε και ξέσπασε το θυμό της πάνω στην οικοδέσποινα για την "ασυλλόγιστη σπατάλη και την υπεροψία της " και μια οικοδέσποινα που δεν απόλαυσε τίποτε γιατί ήταν στην ένταση για να είναι όλα τέλεια, που κουράστηκε για να τους ικανοποιήσει όλους,που ξοδεύτηκε και που τελικά τα άκουσε και τα εξ' αμάξης από πάνω πως ξόδεψε πολλά για ...να τους ευχαριστήσει...Τελικά, αυτές τις μέρες, καλόν είναι να είναι λίγα άτομα μαζεμένα (αυτά που είναι πραγματικά αγαπημένα μεταξύ τους), να ανταλλάσσουν ευχές και δώρα(αν υπάρχει οικονομική δυνατότητα), και το γιορτινό τραπέζι ας είναι το μέσο για να τους φέρει ακόμη πιο κοντά για να νιώσουν ακόμα πιο βαθιά αισθήματα αγάπης , ευεξίας και χαράς που τους δόθηκε μια ευκαιρία στο πλαίσιο μιας σημαντικής θρησκευτικής γιορτής να σμίξουν ξανά (μια και ο χρόνος μας σε καθημερινή βάση είναι εξαιρετικά περιορισμένος)...Είθε , τα φετινά Χριστούγεννα , να φέρουν πιο κοντά περισσότερους ανθρώπους και η Αγάπη να κυριεύσει τις καρδιές τους...
Οι γιορτές στην οικογένειά μας δεν εχουν θρησκευτική σημασία και δεν είχαν ποτέ. Αλλά ήταν πάντα ένας τρόπος να μαζευτούμε σαν οικογένεια και να δουμε κάποιους συγγενείς που είτε λόγω απόστασης είτε για λόγους υγείας δεν βλέπαμε συχνά. Ειδικά οι χειμερινές γιορτές ηταν πάντοτε για εμας ένας τρόπος να ξορκισουμε το γεγονός πως μπορεί τον επόμενο χρόνο να μην είμασταν ολοι μαζί ξανα. Παπουδες γιαγιάδες, θειοι και θείες, αδελφια κλπ. Φυσικά σιγα σιγα οι γηραιότεροι άρχισαν να "αναχωρούν" και να αντικαθίστανται με νέους. Μωρα γεννηθηκαν από τα μωρά των πρώτων γιορτών που θυμαμαι (Μερικά είναι και δικά μου μωρά), συζυγοι προστέθηκαν και ξανααφαιρεθηκαν και ξαναπροστεθηκαν. Το φαγητό της γιορτής μας ενωνει, μας κάνει να ξεχναμε τα πολιτικά, την κρίση, την δουλειά, το οτι απο αυριο θα χρωσταμε και να σκεφτούμε πάνω απο την τρομερη γεμιστη γαλοπούλα της μητερας μου ή από το δικό μου σοκολατένιο κέΪκ ότι "δεν θα πεθάνουμε ποτε κουφάλα νεκροθαφτη" όσο ειμαστε εδω θα το παλεύουμε, θα καλωσοριζουμε τα νεα μέλη και θα θυμομαστε οσα δεν είναι πια μαζί μας. Χωρίς πατε λαγού (Ειλικρινα υπάρχει κόσμος που τρωει ΩΜΟ συκωτι?)χωρις φιλετάκια μπουργκινιόν, αλλα με αφθονο, ζεστό comfort food και την ευχή μας "σε χαρές να βρισκόμαστε", να μας συντροφευει όταν τα παιδιά μας ανοιγουν τα δωρα τους. Και ναι ξοδευουμε και κατι παραπανω για να τους φερει ο "αγιος Βασίλης" αυτο που λαχταρανε ολη τη χρονιά, για να τους δωσει εκεινη την εφημερη χαρα του "πήρα αυτό που ζήτησα". Πόσες φορές θα έχουν την ευκαιρία να το κάνουν αυτό στη ζωή τους? Πάντα στον αγωνα θα είναι σαν εμας, ας είναι τουλάχιστον χορτασμενα, από γιορτές, απο χαρές, από γέλια, να γεμίσουν μπαταρίες για την ενηλικη ζωη τους. Η ζωή θα είναι δύσκολη και για τα παιδια μας όπως είναι για εμας, ας εχουν τουλάχιστον αναμνήσεις να αναπολούν και να αναπαράγουν και αυτα μεγαλώνοντας.
Υπέροχο ως τοποθέτηση αγαπητή "Αναστασία". Μακάρι να είναι έτσι ο μέσος όρος. Σας εύχομαι από καριάς ό, τι επιθυμείτε
Εγώ πάλι ήμουν σίγουρη ότι ο Τιμογιαννάκης δεν θα ασχολούταν εδώ μέσα μόνο με τον κινηματογράφο... Τον έχω σε μεγάλη εκτίμηση, για να περιορίζω τις ικανότητές του της συγγραφής σε ένα μόνο αντικείμενο. Το κείμενο είναι καλογραμμένο και γεμάτο αλήθειες, χωρίς να είναι προσβλητικό (αν και θα έπρεπε να προσβληθούμε, αλλά ακόμη κοιμόμαστε οι Έλληνες και δεν θα την καταλαβαίναμε την προσβολή...) Ολίβια, ξέρω ότι στο έχουν πει κι άλλοι, αλλά πραγματικά χρειάζεται ένα κουμπί LIKE κάτω από τα κείμενα, αλλά και από τα σχόλια και αν θες να πρωτοτυπήσεις, βάλε κι ένα DISLIKE για να τη μπεις στο μάτι του FB.
Ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνετε "Maria P.". Δεν υπάρχει μεγαλύτερη χαρά, πιστέψτε με, για ένα αρθρογράφο και δημοσιογράφο, από την άμεση επαφή με τιον αναγνώστη. Καλά Χριστούγεννα ουσίας!
Μου άρεσε όπως τα γράψατε. Και πετύχατε και τη στιγμή, γιατί ειδικά σήμερα πηγαίνοντας στα μαγαζιά για ένα δώρο βάπτισης σκεφτόμουν ότι πριν 3 χρόνια θα μπορούσα μαζί με αυτό να πάρω και ένα παραμύθι που βρήκα για τα παιδιά μου και από μία χριστουγεννιάτικη σοκολάτα για το καθένα και ένα καλό φουστάνι (15 ευρώ, μη φανταστείτε πανάκριβο) για τις γιορτές για την κόρη μου και πρώτη φορά στη ζωή μου στενοχωρήθηκα λίγο που δεν μπορούσα να αγοράσω κάτι. Πρώτη φορά που στιγμιαία ένιωσα στενοχώρια για κάτι τέτοιο. Δε θέλω να ξανασκεφτώ έτσι ποτέ. Πόσα λεφτά πετούσαμε για μία έξοδο την παραμονή της Πρωτοχρονιάς. Τα σκέφτομαι τώρα και ασυνείδητα τα μεταφράζω σε τρόφιμα. Με πιάνει σφίξιμο όταν θυμάμαι τα 50 ευρώ, αν όχι και παραπάνω, που δίναμε παλιότερα αρκετές για να ντυθούμε μια μέρα του χρόνου. Μ΄ αρέσει λίγο η επιστροφή στην πραγματικότητα, που αναγκαστικά ζούμε, αν και θα ήθελα σήμερα να είχα πάρει εκείνο το παραμύθι. Θα μου πεις, όμως, υπάρχει και η δημοτική βιβλιοθήκη. Πάω να βγάλω κάρτα. Πολύ ωραίο κείμενο. Και πολύ ευχάριστη έκπληξη. Μέχρι το τέλος έψαχνα να βρω για ποια ταινία μιλάει.
Μιλάει για την "ταινία της ζωής" αγαπητή "Nina". Για τα ψέματα που λέμε στους εαυτούς μας, και που μας κάνουν δυστυχισμένους, πρώτα εμάς και μετά τους άλλους. Ωστόσο εγώ θα σας ευχηθώ "Καλά Χριστούγεννα" έτσι όπως θα τα εισέπραττε το βάθος της ψυχούλας σας.