Μέρες τώρα παρακολουθώ τις συνταγές για βασιλόπιτες που κυκλοφορούν, και έχω ενθουσιαστεί! Παραδοσιακές, μοντέρνες, τσουρέκι, κέικ, με φρούτα, χωρίς φρούτα, με γλάσσο, με άχνη και τόσα άλλα ακόμα! Είναι τόσες πολλές, που αν θέλεις μπορείς για μια ζωή, κάθε χρόνο να κάνεις κάτι διαφορετικό! Εμείς αγαπάμε και τις βασιλόπιτες τσουρέκι, αλλά και cake! Σήμερα θα σας δώσω και τις δύο συνταγές που εμείς χρησιμοποιούμε και εσείς θα διαλέξετε τι σας αρέσει πιο πολύ!
Για την βασιλόπιτα cake θα χρειαστείτε:
375γρ Βιτάμ
350γρ ζάχαρη
6 αυγά
400γρ αλεύρι που φουσκώνει
1/5 κούπα κρέμα γάλακτος μαζί με 1/5 κούπα χυμό πορτοκάλι
Ξύσμα από ένα πορτοκάλι
2 βανίλιες
1κγ κανέλα
1/2κγ γαρίφαλο
2κ.σ. ψιλοκομμένα φρούτα
Λικέρ η Μπράντι
Η διαδικασία είναι πολύ απλή! Χτυπάμε το Βιτάμ με την ζάχαρη μέχρι να ασπρίσουν και στην συνέχεια προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά! Μόλις ενωθούν όλα καλά, προσθέτουμε τα αρώματα, την κρέμα-χυμό, και τελευταίο το αλεύρι σταδιακά. Τέλος τα φρούτα, που προηγουμένως έχουμε μουλιάσει για τουλάχιστον 3 ώρες σε λικέρ. Εγω λόγω καταγωγής, προτιμώ πάντα το κουμκουάτ.
Εσείς μπορείτε να βάλετε το αγαπημένο σας ή και να μην βάλετε καθόλου φρούτα αν δεν σας αρέσουν! Ψήφου με για μια ώρα περίπου σε αέρα, μεσαία σχάρα και στους 170C βαθμούς! Εμένα επειδή μου αρέσει να την στολίζω με διάφορα, την θέλω ψηλή, οπότε την βάζω σε 22αρα φόρμα. Εσείς μπορείτε να την ψήσετε σε πιο μεγάλη αρκεί να προσέχετε στο ψήσιμο μην σας καεί!
Μια ακόμα συνταγη που εχω αγαπήσει πολύ, είναι η βασιλόπιτα κρουασάν με στριφτάρια γεμιστά. Αυτή την συνταγή την πρώτο είδα στην κυρία Βέφα πριν απο χρόνια! Απίστευτη γεύση, ιδιαίτερη εμφάνιση και πολυ διασκεδαστική η ετοιμασία.
Για την βασιλόπιτα κρουασάν θα χρειαστείτε:
3 1/2 κούπες αλεύρι
1 φακελάκι μαγιά ξηρή
1/2 κούπα ζάχαρη
1 κουταλάκι αλάτι
1 κούπα γάλα χλιαρό
2 κουταλιές βούτυρο λιωμένο
1 αυγό και ένα κρόκο
1κ.γ. μαστίχα και μαχλέπι κοπανισμένο
Ξύσμα πορτοκαλιού
Για την γέμιση:
Nutella ή μαρμελάδα
Καρύδια(μαρμελάδα) ή φουντούκια (μερέντα)
1/3 κούπας βούτυρο αγελάδος Όλυμπος λιωμένο
Σε ένα μεγάλο μπώλ ανακατέψτε το αλευρι με τη μαγιά, τη ζάχαρη και το αλάτι. Ανοιξτε ένα λάκκο στο κέντρο και ρίξτε μέσα το χλιαρό γάλα, το βούτηρο, το αυγό και το κροκάδι. Ζυμώνετε βάζοντας λίγο λίγο το αλευρι μέχρι να γίνει μια ζύμη απαλή. Σκεπάστε τη ζύμη και αφήστε την να ξεκουραστεί5′ λεπτά.
Αν το κάνετε με μαρμελάδα, ανακατέψτε την σε ένα μπολ με λίγη κανέλα. Χωρίστε τη ζύμη σε 3 ίσα μέρη. Ανοίξτε κάθε μέρος σε χοντρό φύλλο περίπου 30 εκατοστά. Πατήστε πάνω στην φωτογραφία για να δείτε την διαδικασία βήμα βημα! Τοποθετήστε το πρώτο φύλλο σε ένα ταψάκι. Απλώστε στην επιφάνεια του το μισό μαλακό βούτυρο και αλείψτε με μαρμελάδα ή Nutella.
Σε κάθε στρώση γέμισης ρίξτε και χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς. Τοποθετήστε τώρα το δεύτερο φύλλο, απλώστε το υπόλοιπο βούτυρο και επαναλάβετε το ίδιο με την γέμιση. Τοποθετήστε μετά το τρίτο φύλλο και βάλτε στο κέντρο του ένα μικρό πιατάκι διαμέτρου 5 εκ. Με ένα κοφτερό μαχαίρι κόψτε ξεκινώντας από το πιατάκι προς την περιφέρεια 16 κομμάτια. Στρίψτε κάθε κομμάτι στριφογυρίζοντας το 3 φορές σε σπιράλ.
Σκεπάστε και αφήστε το να φουσκώσει 1 με 2 ώρες σε θερμό περιβάλλον. Χτυπήστε ελαφριά το ασπράδι με ένα κουταλάκι ζάχαρη και αλείψτε το τσουρέκι. Ψήστε το στους 180 βαθμούς μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
Όταν κρυώσει στολίστε την με κερασάκια γλυκά στο κέντρο.
Η Νίκη Καβαδάτου είναι μαμά δύο κοριτσιών και ασχολείται επαγγελματικά με τη ζαχαροπλαστική, γλυκαίνοντας τους καλεσμένους σε πάρτι, γάμους και βαφτίσεις με τα υπέροχα γλυκά της!
Θα την βρείτε στο www.sketiglyka.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Λοιπόν, εγώ την έφτιαξα χθες τη Βασιλόπιτα κέικ! Θα σας γράψω αύριο εντυπώσεις! Από άρωμα σκίζει πάντως! Καλή χρονιά να έχουμε! :-)
Taste Update: Η βασιλόπιτα ήταν φανταστική! Άρεσε σε όλους και φυσικά αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ούτε ψίχουλο! Πολύ μυρωδάτη γεύση και άψογη εμφάνιση!