γράφει η Mommyfriend για το babble
Μία νέα έρευνα που διεξήγαγε το Κέντρο Παιδικής Έρευνας Bradley Hasbro αποκάλυψε πως όταν η μέρα στο σχολείο ξεκινά πιο αργά, οι έφηβοι λειτουργούν καλύτερα. Οι ερευνητές διαπίστωσαν πως μία καθυστέρηση ακόμη και 25 λεπτών στην εκκίνηση των μαθημάτων είχε ως αποτέλεσμα μία αύξηση 29 τοις εκατό στον ύπνο των μαθητών και μία αύξηση 26 τοις εκατό στο να καταφέρουν οι μαθητές να κοιμηθούν ένα οκτάωρο τη νύχτα.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο επιπλέον ύπνος είναι ωφέλιμος, αλλά πώς μεταφράζεται αυτή η αύξηση στον ύπνο σε καλύτερη λειτουργία των εφήβων κατά τη διάρκεια της ημέρας;
Σύμφωνα με την έρευνα, η πρωινή νύστα και η κατανάλωση καφεΐνης υπέστησαν σημαντική μείωση, ενώ η διάθεση και η απόδοση στο σχολείο αυξήθηκε.
Η Julie Boergers, διευθύντρια στην Παιδιατρική Κλινική Διαταραχών Ύπνου του Νοσοκομείου Παίδων Hasbro ανέφερε για το θέμα: «Εάν εναρμονίσουμε καλύτερα τα ωράρια λειτουργίας των σχολείων με τους κιρκαδικούς ρυθμούς των εφήβων και τις ανάγκες τους για ύπνο, θα έχουμε μαθητές που είναι περισσότερο σε εγρήγορση, πιο ευτυχισμένοι, πιο έτοιμοι για μάθηση και οι οποίοι δεν θα εξαρτώνται από την καφεΐνη και τα energy drinks για να παραμείνουν ξύπνιοι στην τάξη».
Όταν το σχολείο του γιου μου αποφασίστηκε να ξεκινάει τα μαθήματα αργότερα, από τις 8:13πμ που συνήθιζε στις 8:40πμ, οι γονείς της περιοχής δεν ήξεραν πώς να το πάρουν. Το νέο ωράριο δημιουργούσε προβλήματα για τους εργαζόμενους γονείς και το καθυστερημένο σχόλασμα επηρέαζε τον προγραμματισμό των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, της μελέτης στο σπίτι και των γευμάτων. Προσωπικά μπορώ να πω πως κανείς μας δεν γνώριζε αν αυτή η αλλαγή θα βελτίωνε το πώς θα λειτουργούσαν τα παιδιά μας.
Το νέο ωράριο λειτουργεί εδώ και δύο χρόνια πλέον στο σχολείο μας και μπορώ να πω με πάσα ειλικρίνεια πως δεν έχω δει κάποια αλλαγή στον γιο μου, που είναι στην προεφηβεία, ως αποτέλεσμα αυτής της αλλαγής – αν και η έρευνα εστιάζει στους εφήβους. Σύμφωνα με τη Boergers «Οι περισσότεροι έφηβοι υποβάλλονται σε μία βιολογική αλλαγή κατά την οποία τα ωράρια του κύκλου ύπνου-εγρήγορσης είναι πιο αργά, κάτι που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολο το να ξυπνούν τις πρωινές ώρες του σχολείου». Μάλλον ο γιος μου δεν είχε ακόμη αυτή τη βιολογική αλλαγή και μιας και κοιμάται στις 9 το βράδυ, δεν δυσκολεύεται να συμπληρώσει τις πολύτιμες οκτώ ώρες ύπνου σε αντίθεση με πολλούς εφήβους.
Παρόλο που οι γονείς δεν μπορούν να κάνουν πολλά επάνω στο θέμα της καθυστέρησης του σχολικού ωραρίου, μπορούμε να παροτρύνουμε τα παιδιά μας να κοιμούνται αρκετά και να ακολουθούν ένα πρόγραμμα στον ύπνο τους, βοηθώντας έτσι την ψυχολογία και τη σωματική υγεία των εφήβων μας.
[divider]
Εσάς τι ώρα ξυπνάει το παιδί σας για να πάει σχολείο; Δυσκολεύεται να ξυπνήσει; Τι ώρα αρχίζει το μάθημα; Πώς θα σας φαινόταν αν αυτό ξεκινούσε λίγο αργότερα; Γράψτε μας στα σχόλια!
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο