Τα μωρά, από την ηλικία των επτά μηνών κι όλας, χρησιμοποιούν ένα ψεύτικο κλάμα για να τραβήξουν την προσοχή, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Οι Ιάπωνες ερευνητές παρακολούθησαν το κλάμα δύο κοριτσιών – ηλικίας επτά και εννέα μηνών – κατά την περίοδο έξι μηνών.
Η Δρ. Hiroka Nakayama, από το Πανεπιστήμιο Sacred Heart του Τόκιο, είπε πως το μικρότερο παιδί εκδήλωσε περιπτώσεις ψεύτικου κλάματος που φαίνονταν πως σκοπό είχαν να τραβήξουν την προσοχή της μητέρας του.
Παρόλο που πολλοί βλέπουν το ψεύτικο κλάμα αρνητικά, η Δρ. Nakayama λέει πως μπορεί να έχει ένα θετικό αποτέλεσμα στη σχέση του γονιού με το παιδί του.
Το ψεύτικο κλάμα είναι μία χρήσιμη μορφή επικοινωνίας, λέει, η οποία «συμβάλλει σημαντικά όχι μόνο στην κοινωνική αποδοχή ενός νεογέννητου από την κοινωνία, αλλά και στην συναισθηματική του ανάπτυξη».
«Τα νεογέννητα που μπορούν να κλάψουν ψεύτικα, μπορούν με αυτόν τον τρόπο να επικοινωνήσουν με επιτυχία με αυτούς που τα φροντίζουν σε καθημερινή βάση. Το ψεύτικο κλάμα έχει να δώσει πράγματα στη σχέση τους».
Τα παιδιά παρακολουθούνταν για μία ώρα, δύο φορές το μήνα, και καταγράφονταν με βιντεοκάμερα.
Το μικρότερο παιδί είχε 68 επεισόδια κλάματος ενώ το μεγαλύτερο 34.
Η έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Infant Behaviour and Development, επικεντρώθηκε στην εμφάνιση θετικών και αρνητικών συναισθημάτων τη στιγμή αμέσως πριν και αμέσως αφού το μωρό είχε σταματήσει το κλάμα του.
Αρνητικά συναισθήματα χαρακτηρίστηκαν εκείνα στα οποία τα νεογέννητα «φαίνονταν αναστατωμένα», ενώ θετικά συναισθήματα χαρακτηρίστηκαν εκείνα στα οποία τα νεογέννητα «δεν έδειχναν αναστατωμένα ή ήταν φαινομενικά ευδιάθετα».
Σε μία περίπτωση, το μικρότερο παιδί έπαιζε με τη μητέρα του, όταν αυτή ξαφνικά απομακρύνθηκε από το μωρό για λίγο (αλλά παρέμεινε μέσα στο οπτικό πεδίο του μωρού).
Το μωρό έδειχνε να κλαίει επίτηδες για να τραβήξει την προσοχή της μητέρας του. Όταν φάνηκε πως τα κατάφερε και η μαμά του επέστρεψε, το μωρό χαμογέλασε.
Το ψεύτικο κλάμα μπορεί να εντοπιστεί πιο εύκολα, σύμφωνα με τους ερευνητές, όταν τα μωρά χαμογελούν αμέσως αφού έχουν σταματήσει να κλαίνε.
Οι ερευνητές επισήμαναν επίσης πως το μικρότερο παιδί που επέδειξε αυτή τη συμπεριφορά του ψεύτικου κλάματος περισσότερο από το μεγαλύτερο, είχε αδελφάκι, ενώ το μεγαλύτερο ήταν μοναχοπαίδι.
Το μικρότερο λοιπόν θα έπρεπε να ανταγωνιστεί το αδελφάκι του για να κερδίσει την προσοχή σύμφωνα με την έρευνα: «Τα αδέλφια επιδεικνύουν μεγαλύτερο εύρος και βάθος κοινωνικών αλληλεπιδράσεων στο σπίτι. Περιβαλλοντικοί παράγοντες όπως αυτοί είναι γνωστό πως ενεργοποιούν την ανάπτυξη των επικοινωνιακών δεξιοτήτων των νεογέννητων».
πηγή: telegraph.co.uk
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Από την αρχή τα νεογέννητα καταλαβαίνουν τα πάντα..Η εμπειρία μου με τη μικρή αυτό μου λέει...2 μηνών ξεκίνησε τους ψευτοβήχες και τα ψευτοκλάμματα...Δεν έχω καμία αμφιβολία ότι τα καταλαβαίνουν όλα από την αρχή..
Εμένα απο 4 μηνών άρχισε το ψεύτικο βήχα κ απο 7 το ψεύτικο κλάμα...ειναι απίστευτα τα μωρακια κ πανέξυπνα!
εμενα η κορη μου 11 μηνων οταν ψευτοκλαιει βηχει και κανει πως παει να κανει και εμετο!τελικα τα κοριτσια ειναι πιο εξυπνα να το πω,καταλαβαινουν πιο γρηγορα δεν ξερω.Ο γιος μου παντως δεν τα εκανε αυτα
Σαν να άρχισα να μυριζω ψευτουλιεεεσς!!!απ το μικρο
siga... egw exw kalytero.... pseftiko vixa... nai nai.... o gios mas apo 7 mhnwn katalave oti pathaina paniko otan evixe kai etrexa amesws konta tou... panikos leme.... antitheta otan eklaige ton afina merika lepta.. oxi fysika otan sparaze, alla otan katalavaina oti myksoklaige..... e loipon to paidi mou evixe pseftika.... kai dwstou gkouxou gkouxou... pou tou kovotan molis etrexa konta tou.... kai na deite ena xamogelo o mpompiras mexri ta aftia... Simera einai dyo xronwn.. kai synexizei na to kanei, kai egw synexizw na trexw kathe fora....
Και χρειάστηκαν ΟΛΟΚΛΗΡΗ έρευνα γι'αυτό;;;; Ας περνούσαν μια από το σπίτι μου να δουν την μικρή...