Όλες οι μαμαδες κάνουμε τα φακιρικά μας για να τα βγάλουμε πέρα με τα ζουζουνάκια μας. Εδώ είναι ένα καλό μερος για να τα μοιραστούμε και να βοηθήσουμε η μία την άλλη.
Να μερικά από μια νέα διδυμομαμά:
– Αν δίνετε φόρμουλα και σας τρομάζουν τα άλατα στο βρασμένο νερό, μαζί με τα μπιμπερο αποστειρώστε ενα πλαστικό σουρωτήρι και σουρώστε σ’ αυτό το νερό τοποθετώντας μια αποστειρωμένη γάζα στο κέντρο του πριν το βάλετε στα μπιμπερό. Προτείνω το πλαστικό σουρωτήρι και γιατί έχει πιο πυκνη πλέξη και γιατί έχω την εντύπωση οτι το μεταλλικό δεν αποστειρώνεται σωστά στον αποστειρωτή για μπιμπερό.
-Αν το μωράκι σας γεννήθηκε πρόωρο και ο γιατρός εχει συστήσει συμπλήρωμα σιδήρου ή βιταμινης D. Σίγουρα θα έχεται αναρωτηθεί «Ποιος σκέφτηκε αυτή τη συσκευασία για να χορηγηθούν σταγόνες σε ένα βρέφος;» Το κόλπο είναι να βάλετε τις σταγόνες στην πιπίλα. Αν απαιτείται να δοθούν περισσότερες από μία σταγόνες, περιμένετε πρώτα να ρουφήξει 3-4 φορές το μωράκι πριν ξαναβάλεται σταγόνα. Διαφορετικά μένουν υπολείμματα από την πρώτη φορά πάνω στην πιπίλα και η επόμενη σταγόνα γλιστράει και πασαλείβεται το μωρό.
-Αν έχετε διδυμάκια όπως εγώ και πρακτικά καμία βοήθεια, θα έχετε πελαγώσει πολλές φορές και θα εχετε καταλήξει να γυρίζετε ασκοπα στο σπίτι μην ξέροντας ποιο μωρό να «εξυπηρετήσετε» πρώτα. Ένα καλό κόλπο είναι να δίνετε προτεραιότητα στο ένα μωράκι καθε μέρα. ΠΡΟΣΟΧΗ!! Δεν προτείνω να παραμελείτε το ένα από τα δύο μωρά, απλώς να έχετε αποφασίσει σε ποιο μωρό θα τρέξετε πρώτα αν σας χρειάζονται ταυτόχρονα ή αν υπάρχει χρόνος να γίνει κάποια δραστηριότητα αλλά μόνο για το ένα παιδάκι. Έτσι δεν χάνετε χρόνο προσπαθώντας να θυμηθείτε ποιο μωρό έχει σειρά ή να αποφασίσετε ποιο να πάρετε πρώτα αγκαλιά.
Για παράδειγμα το μωρό που έχει προτεραιότητα (το σημειώνω με ένα αστεράκι δίπλα στο όνομά του) θηλάζει από το στήθος που έχει περισσότερο γάλα, την επόμενη μέρα έχει το άλλο μωρό προτεραιότητα και θα θηλάσει εκείνο απ΄το «καλό» το στήθος. Ετσι και τα μωρα δεν αδικούνται και δεν μπερδεύομαι προσπαθώντας να θυμηθώ ποια θήλασα τελευταία φορά από ποιο στήθος.
Αλλο παράδειγμα: Αν είναι ο μπαμπας μας στο σπίτι και μπορω να πεταχτώ να ψωνίσω κάτι στο σουπερ μαρκετ, παίρνω το μωρό με το αστεράκι μαζί μου στο μάρσιπο. Τέτοια πράγματα…
– Αν αγχώνεστε για το αν είστε καλή μαμά, μην αγώνεστε καθόλου. Ο στόχος δεν είναι να είμαστε καλές μαμάδες, αλλά να μεγαλώνουμε γερά και χαρούμενα μωρά. Αν το σκεφτούμε έτσι αλλάζει πολύ το πράμα. Αν ούτε αυτό πιάνει, εγώ σκεφτομαι ποσο πολύ αγαπάω τη μαμά μου παρά τα λάθη που έχει κάνει σαν νορμαλ άνθρωπος που είναι. Όπως λέει κι εκείνη, τα παιδιά χρειάζονται παιχνίδι και αγάπη και Δοξα τω Θεω μας μπουκωσε και με τα δύο!!!
μαμά Δέσποινα
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ευχαριστούμε για τις συμβουλές Δέσποινα =)
Μπράβο στο κουράγιο σου και να τις χαίρεσαι ειναι τυχερες που έχουν μια μαμα με τοςο λογική σκέψη!εγω λατρευω τα παιδια αλλα ειδικά αυτο που λες με τον θηλασμο με φρικαρει λίγο...έκανα αμάν να εχω γαλα για ενα παιδι.....δεν ξέρω τι θα έκανα εαν είχα δυο..... Πάντως αυτο με το αστερίσκο που λες ειναι καλή ιδεα και για αδέρφια με διάφορα ηλικίας πχ εγω παρατηρώ ότι ολο προτιμώ την μεγάλη γιατι ειναι ποιο εύκολη στις βόλτες αλλα και ποιο απαιτητική στα θελω της,νιώθω και τύψεις που ήρθε το αδελφάκι της και έχασε την αποκλειστικότητα ...τα γνωστά χαζά, οπότε εαν καθε μερα εχει άλλος προταιρεοτητα δίνεις έτσι και στα δυο παιδια ιςες ευκεριες που εξίσου πχ χαίρονται με την βόλτα ο καθένας βέβαια με διαφορετικά πράγματα..