1. Ανοσοποιητικό σύστημα – Ανταποκρίνεται καλύτερα στους εμβολιασμούς. Το μητρικό γάλα το βοηθάει να ωριμάσει. Μειωμένος κίνδυνος για παιδικούς καρκίνους.
2. Δέρμα – Μικρότερη πιθανότητα εμφάνισης αλλεργικού εκζέματος.
3. Μύες και αρθρώσεις – Η νεανική ρευματοειδής αρθρίτιδα είναι λιγότερη συχνή σε παιδιά που έχουν θηλάσει.
4. Έντερα – Λιγότερη δυσκοιλιότητα.
5. Ουροποιητικό σύστημα – Λιγότερες λοιμώξεις του ουροποιητικού σε παιδιά που έχουν θηλάσει.
6. Σκωληκοειδής απόφυση – Παιδιά με οξεία σκωλεικοειδίτιδα είναι λιγότερο πιθανό να έχουν θηλάσει.
7. Νεφρά – Με λιγότερη αλάτι και μικρότερη ποσότητα πρωτεΐνης, το μητρικό γάλα είναι πιο “ελαφρύ” για τα νεφρά του μωρού.
8. Πεπτικό σύστημα – Λιγότερα επεισόδια διάρροιας και γαστρεντερικών λοιμώξεων στα μωρά που θηλάζουν. Αποκλειστικός θηλασμός για έξη μήνες ή/και περισσότερο μειώνει τον κίνδυνο για τροφικές αλλεργίες. Επίσης, μειώνεται ο κίνδυνος για εμφάνιση της νόσου του Crohn και της ελκώδους κολίτιδας, κατά την ενήλικη ζωή.
9. Καρδιά και κυκλοφορικό σύστημα – Οι ενήλικες που έχουν θηλάσει ως βρέφη, έχουν λιγότερη χοληστερόλη. Ο ρυθμός της καρδιάς είναι μικρότερος σε παιδιά που θηλάζουν.
10. Αναπνευστικό σύστημα – Τα μωρά που θηλάζουν έχουν λιγότερες και λιγότερο σοβαρές λοιμώξεις του ανώτερου αναπνευστικού, καθώς και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης πνευμονίας, γρίπης και δύσπνοιας.
11. Στόμα – Μικρότερη ανάγκη για ορθοδοντικές εργασίες σε παιδιά που θηλάζουν πάνω από ένα χρόνο. Καλύτερη ανάπτυξη των μυών του προσώπου εξαιτίας του θηλασμού. Οι διαφορετικές γεύσεις του μητρικού γάλακτος προετοιμάζουν το μωρό για μεγαλύτερη ποικιλία στερεών τροφών.
12. Αυτιά – Τα μωρά που θηλάζουν παθαίνουν λιγότερες ωτίτιδες
13. Λαιμός – Τα παιδιά που έχουν θηλάσει έχουν σε μικρότερο ποσοστό ανάγκη για αμυγδαλεκτομή.
14. Μάτια – Η όραση είναι καλύτερη σε παιδιά που έχουν τραφεί με μητρικό γάλα
15. Διανοητική ανάπτυξη – Η χοληστερόλη και τα υπόλοιπα λίπη του μητρικού γάλακτος βοηθούν στη καλύτερη ανάπτυξη των νευρικών ιστών του εγκεφάλου.
16. Ενδοκρινικό σύστημα – Μειωμένος κίνδυνος εμφάνισης διαβήτη.
[divider]
Η Βίκυ Φαρδογιάννη είναι πιστοποιημένη Σύμβουλος Θηλασμού IBCLC και εργάζεται στο χώρο του θηλασμού για περισσότερο από δέκα χρόνια.
Θα την βρείτε στο thilasmos.com
και στη Facebook σελίδα “Thilasmos – Θηλασμός“
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Να κάνω μια χαζή ερώτηση? (περιμένει μωρό η κολλητή μου και έχουμε τρελαθεί στις απορίες)....το γάλα διαρκεί το ίδιο διάστημα σε όλες τις μητέρες? θέλω να πω, μπορεί μία να έχει αρκετό για να θηλάσει επί δύο χρόνια, ενώ μια άλλη να έχει μόνο για 7 μήνες και μετά τέρμα? και πώς το καταλαβαίνει κανείς αυτό, νιώθει το στήθος πιο βαρύ? σόρυ αν ακούγεται βλακεία η ερώτηση, απλά το σκεφτόμουν....
Τη συγκεκριμένη εικόνα την είδα αναρτημένη στο facebook και φυσικά από κάτω τα ξεμαλλιάσματα πήγαν σύννεφο.. Το λυπηρό είναι ότι μία συγκεκριμένη "γλυκομίλητη" και "φανταστική" μαμά, έγραφε το εξής, απαντώντας σε μία άλλη που έλεγε πως θήλασε λίγο: "Είσαι μια αποτυχημένη και κακιά (!) μάνα γιατί δίνεις δηλητήρια στο παιδί σου (δηλ. ξένο γάλα). Όλες όσες δεν θήλασαν είναι αποτυχημένες. Το ξένο γάλα θα πρέπει να σταματήσει να κυκλοφορεί"!!! Ήθελα τόσο πολύ να απαντήσω, αλλά κρατήθηκα, γιατί θα ήταν μάταιο...
Θα μπορουσες να γραψεις πως θα επρεπε ΕΚΕΙΝΗ να σταματησει να κυκλοφορει. Τις λυπαμαι κατι τετοιες...
Ανδρομάχη έχω δύο παιδιά 4 ετων και 11 μηνων.Το πρωτο το θηλασα 19 μηνες,το δευτερο το θηλαζω ακομα.Όσον αφορα τον υπνο που λες το πρωτο δεν κοιμηθηκε ποτε,ξενυχτια απιστευτα,εφτασε 3ετων για να κοιμαται καλα.Το δευτερο απο νεογεννητο δεν με κουρασε ποτε στον υπνο,ξενυχτια πολυ λιγα που αμυδρα θυμαμαι,θηλαζει και κοιμαται ολη την νυχτα.Δεν εκανα τιποτα διαφορετικο στα δυο,οτι εκανα στο ενα εκανα και στο αλλο και ομως οι διαφορες στο θεμα υπνου ΤΕΡΑΣΤΙΕΣ!δεν παιζει ρολο λοιπον ο θηλασμος στον υπνο του παιδιου γιατι και εγω ετσι νομιζα,ειναι καθαρα στο παιδι και πλεον εχοντας την εμπειρια,επιτρεψτε μου να σας πω οτι αν θα έχει προβλημτα στον υπνο ή οχι φαινεται απο πολυ μωρο!
Εγώ θήλασα τη μικρή μου 4 χρόνια! 'Ηταν ό,τι καλύτερο μπορούσα να της προσφέρω! Δεν το μετάνιωσα ποτέ κι αν γυρνούσα το χρόνο πίσω πάλι το ίδιο θα έκανα!
Νινα και dm ευχαριστώ ειλικρινά για το ενδιαφέρον. Τα πράγματα με εμάς έχουν ως εξής: ο μικρός θηλάζει φανατικά απο το πρώτο λεπτό που γεννήθηκε και τα πράγματα ήταν πραγματικά εύκολα για εμένα τον πρώτο καιρό. απο τη δική μου εμπειρία θα μπορούσα να αποντήσω εύκολα "δεν ξέρεις τι σου γίνεται" σε όποια μανούλα βασανίστηκε θήλασε ή τα παρλατησε τον πρώτο καιρό, γιατί πραγματικά ένιωθα το μωρό μου να τρώει και να χορταίνει, με ένα πρόγρμαμμα που είχε δημιουργήσει ο ίδιος, ανα τρίωρου θηλασμού. Ευκολο και απλό για εμένα, αφού δεν πήγαινα και στη δουλειά το διάστημα εκείνο. Άρχισα να έχω τύψεις περίπου στον 9 μήνα, όταν μετά απο 3 μήνες εισαγωγής των στερεών ο μικρός δεν ήθελε να δοκιμάσει τίποτα και τρεφόταν σχεδόν αποκλειστικά με το μητρικό γάλα.Έγώ, που δεν ξέρω τι μου γίνεται όταν χρειάστηκε να νοσηλευτεί ο άντρας μου στο νοσοκομείο για 4 εβδομάδες, πηγαινοερχόμουν για να θηλάσω τον μικρό. Δοκίμασα τότε τα πάντα, ότι συμβουλή μου έδωσαν παιδίατρος (ήταν κάθετος στο θέμα του θηλασμού κατα απαιτηση του μωρού) και φίλοι (θήλαζε και μετά τάιζε, μη θηλάζεις μετά το φαγητό, αλλά αρκετή ώρα μετά την προσφορά γεύματος...) Πραγματικά τον άφησα και νηστικό....Τιποτά. Φρίκαρα όταν ο μικρός άρχισε να μπουσουλά και στην εξέταση του μήνα είχε χάσει βάρος. Σκέφτηκα να περιορίσω τους θηλασμούς, αλλά και πάλι άκουσα παιδίατρο και λαλέτσε (που με βοήθησαν τηλεφωνικά, κυρίως εμψυχώνοντάς με να μη διακόψω το θηλασμό). Κάπως έτσι πέρσαν οι μήνες και ο μικρός σταμάτησε μόνος του τους ημερήσιους θηλασμούς, ξεκινώντας παράλληλα να τρώει κάπως καλύτερα. Ωστόσο θηλάζει το βράδυ. Ο παιδίατρός μου, που μάλλον και αυτός δεν ξέρει τι λέει, μου προτείνει να τον θηλάσω έως τουλάχιστον τους 18 μήνες, καθώς τότε θα είναι πιο εύκολο να μιλήσεις στο παιδί και να καταλάβει (φίλες μου που και αυτές δεν ήξεραν τι λένε και θήλασαν 18, 20, 23, 26 μήνες χρησιμοποίησαν την ιστορία με το φεγγαράκι που βγαίνει και πίνει το γάλα και τον ήλιο που μπορεί να φέρει λίγο γάλα το πρωί ή κα΄τι τέτοιοτέλος πάντων...) Οκ, καλά έως εδώ, αλλά εγώ θα πρέπει να οδηγώ για τη δουλειά μου ένα δίωρο 6-8 το ξημέρωμά, και μάλλον θα είμαι δημόσιος κίνδυνος τότε.Άντε εξήγησε το αυτό στο 13 μηνό που αν του δώσει πιπίλα αντί στήθους το βράδυ γίνεται χαλασμός. Στήθος και πίνει δεν πιπιλάει απλά. Όταν θέλει πιπίλα την δέχεται, γυρνά και κοιμάται. Απλά θα ήταν καλό να έβρισκα κάποιον τρόπο όχι βίαιο για το παιδί, απο τη μια μέρα στην άλλη. Νομίζω ότι δεν θα αντέξω τα κλάματά του... υ.γ. Νίνα διάβασα και σου προτείνω το " τα μωρά είναι άνθρωποι της νύχτας". Σε εμένα ταιριάζει καλύτερα ως λογική απο το κοιμίσου παιδί μου, με το οποίο συμφωνώ σε αρκετά, αλλά δεν υπήρχε περίπτωση να αφήσω το μωρό μου να κλαίει και εγώ να το χαζεύω, γιατί απλά εγώ δεν το αντέχω. Σε αυτό το βιβλίο προτείνονται ηπιότερες μέθοδοι για τον ύπνο... Αυτά και σόρυ αν κούρασα
Ανδρομάχη, ευχαριστώ κι εγώ! Δεν το έχω διαβάσει, αν και από τον τίτλο και μόνο θα ψάξω να το βρω γιατί τα δικά μου παιδιά είναι σίγουρα άνθρωποι της νύχτας. Έχω διαβάσει και ακούσει κάποιες ήπιες μεθόδους για ύπνο, χωρίς κλάμα. Δοκίμασα ένα διάστημα αλλά κάποια στιγμή εγκατέλειψα γιατί απαιτούσαν πολύ ξενύχτι και πολλή ψυχραιμία και ηρεμία από μέρους σου κι εγώ ζήτημα να άντεξα μια εβδομάδα. Ούτε τη μέθοδο του βιβλίου κοιμήσου παιδί μου μπορώ να εφαρμόσω έτσι όπως τη λέει γιατί πια γνωριζόμαστε αρκετά καλά με τα παιδιά και ξέρω πως απλώς πρέπει όταν λέω ύπνο να είμαι αμετακίνητη για να το πιάνουν το μήνυμα. Αυτά τα κλαίει και μπαινοβγαίνεις με πρόγραμμα δεν τα έχω, γιατί μεταξύ μου φαίνεται λίγο αστείο να χρονομετρώ και λίγο αβάσιμοι οι χρόνοι που δίνει (γιατί σου λες μπες σε 3 λεπτά και όχι σε 5 ας πούμε?). Όλες οι άλλες συμβουλές που δίνει, όμως, για το πως του μιλάς όταν το κοιμίζεις είναι αυτά που ούτως ή άλλως ξέρω ότι πιάνουν αν τα κάνεις με σταθερότητα. Ότι θα κλάψουν και λίγο (ή πολύ) δεν μπορώ να το αποφύγω γιατί όσες φορές δεν τους κάνω τα χατήρια κλαίνε. Αλλά κλαίνε με αυτό το ψευτοκλάμα του σε δοκιμάζω και αυτό πια μπορώ να το αναγνωρίσω με σχετικά μεγάλη βεβαιότητα. Το πρόγραμμα φαγητού, όμως, που προτείνει το βιβλίο θα προσπαθήσω το εφαρμόσω όσο μπορώ γιατί ούτως ή άλλως αυτό ακολουθούν και στο σχολείο. Πολύ αυστηρή δεν μπορώ να γίνω με το πρόγραμμα, αλλά ένα μάζεμα το χρειαζόμαστε όλοι μας. Το ωραίο με τον ύπνο είναι πως εκεί που νομίζεις ότι το έχεις πάλι χαλάει χωρίς να υπάρχει κάποιος λόγος που συμβαίνει αυτό. Ελπίζω αυτή να είναι η τελευταία μας φορά.
Δεν ξέρω αν είχει να κάνει ο θηλασμός αλλά χωρίς να θέλω να σε τρομάξω, ο μικρός μου είναι 16 μηνών, αποθήλασε στο χρόνο και ζήτημα να κοιμηθεί 8ωρο σερί! Η αϋπνία έχει γίνει μεγάλο βάσανο πια και ξυπνάει τώρα ΚΑΙ ο μεγάλος μου, πιθανόν από ζήλια, με αποτέλεσμα να ξυπνάω 2 και 3 φορές ΚΑΘΕ βράδυ! Είμαι ένα ράκος. Προσπαθούμε τα σαββατοκύριακα με τον άντρα μου να κοιμηθούμε εναλλάξ τουλάχιστον τα μεσημέρια γιατί δεν κοιμούνται ούτε τότε! Εμένα είναι άνθρωποι όχι της νύχτας αλλά του ξύπνιου γενικότερα, δεν ξέρω τί άλλο να πω...κουράγιο;
Τον τροπο αποθηλασμου Ανδρομαχη μου θα μας τον πει ο παιδιατρος.εχω σκεφτει και γω να αποθηλασω στο χρονο (πρεπει να παρω καποια φαρμακα) αλλα νιωθω οτι ειναι ακομα μικρουλης γιατι να του το στερησω και οπως καταλαβαινεις παω πισω τη δικη μου θεραπεια! Εγω το μονο που θα σου πω ειναι οτι αν κουραστηκες και νιωθεις οτι δεν αντεχεις αλλο σταματα το γιατι πρεπει πρωτα απ ολα να σαι εσυ καλα για να ναι και η υπολοιποι οικογενεια και κυριως το μωρο σου!Μεχρι εδω που εφτασες ηταν πολυ καλα.Μπραβο σου που τα καταφερες!
Mα καλα δεν εχετε καταλαβει οτι αυτα τα αρθρα γραφονται με σκοπο να πετυχουν ξεμαλλιασματα και υστεριες??!! Πολυ θα ηθελα να μην απαντησει καμια απο εμας αυτη τη φορα ;-)
Αμαν, ξεμμαλιασματα και υστεριες προβλεπονται παλι!
θηλαζω το μωρο μου 11 μηνες τωρα μονο οι 2 πρωτοι μηνες ηταν δυσκολοι ολοι οι υπολοιποι ειναι απλα υπεροχοι.και πιστεψτε με εγω τα βραδια κοιμαμαι μια χαρα ο θηλασμος ηρεμοι τις μανουλες
Για εμένα οι πρώτοι έξι μήνες ήταν πραγματικά εύκολοι. Θήλαζε και κοιμόταν για περίπου 3 ώρες ώσπου να ξαναξυπνήσει. Όσο μεγαλώνει ωστόσο, και κυρίως μετά τους 9-10 μήνες ξυπνά πολύ τακτικά, περισσότερο για την αίσθηση της ασφάλειας που του προσφέρει η διαδικασία, η οποία συμφωνώ ότι είναι εξαιρετική και μοναδική ειδικά για το βρέφος, αλλά και για τη μαμά. Σκεφτόμουν να αποθηλάσω στο χρόνο, αλλά δεν το έχω τολμήσει ακόμα, διότι βλέπω οτι το μωρό μου δυσκολεύεται.Έτσι, το αφήνω για αργότερα και τρέμω το πως θα το πετύχω. Σκέφτεσαι να αποθηλάσεις ή όχι; Αν ναι έχεις σκεφτεί με ποιον τρόπο; Θα εκτιμούσα οποιαδήποτε ευγενική συμβουλή και πρόταση.
Θήλασα τη μικρή μου 2 χρόνια. Η συμπεριφορά της τον πρώτο χρόνο ήταν ακριβώς όπως περιγράφεις. Το πρώτο δίμηνο μέχρι να στρώσει πρόγραμμα ύπνου ήταν λίγο δύσκολο, από 2-6 μηνών χτυπούσε 9ωρο ύπνο και μετά τους 6 μήνες που άρχισαν τα δόντια και οι στερεές ξυπνούσε όλο και πιο συχνά. Εγώ εφάρμοσα co-sleeping και ξανακοιμόμουν στο δευτερόλεπτο. Όλο αυτό άρχισε να κοπάζει στους 18 μήνες, όταν τα ξυπνήματα αραίωσαν σε 2-3 τη νύχτα (προηγούμενα έκανε έως και 8-9 κάθε βράδυ). Κοντά στα γενέθλιά της άρχισε να κοιμάται σερί τις νύχτες, Είχαν μείνει 3 θηλασμοί, πρωινός-μεσημεριανός-βραδινός, οπότε έκοψα πρώτα τον πρωινό, μετά τον μεσημεριανό και στο τέλος τον βραδινό. Η όλη διαδικασία κράτησε 10 μέρες, ανά 3 μέρες μείωνα κι έναν θηλασμό. Ζορίστηκε λίγο στον βραδινό γιατί έτσι είχε μάθει να κοιμάται, αλλά έκλαψε μόνο κανά 2 βράδια. Μετά έμαθε να κοιμάται με αγκαλίτσα και παραμύθι και τώρα πια που είναι 2,5 πίνει και μια κούπα φρέσκο γάλα πριν κοιμηθεί. Με υπομονή και αγάπη στο παιδί όλα θα γίνουν! Σου εύχομαι τα καλύτερα!
Σε ευχαριστώ ειλικρινα. Και εμείς κοιμόμαστε μαζί του και η αλήθεια είναι πως μετά τον κάθε θηλασμό ο ίδιος κοιμάται αμέσως. Απλά, όπως λες ,αν σε ένα 6ωρο ξυπνά κανείς 9 και 10 φορές,δυσκολεύουν τα πράγματα. Ιδιαίτερα όταν πρέπει στις 6 να πιάσεις τιμόνι. Μάλλον και εγώ θα προσπαθήσω σιγά σιγά να μην ανταποκρίνομαι άμεσα, με έναν θηλασμό κάθε φορά. Και βλέπουμε. Για την ώρα έχω καταφέρει όταν τον βάζω για ύπνο να μη χρειάζεται το στήθος για να αποκοιμηθεί. Κάτι δεν είναι και αυτό; Ευχαριστώ και πάλι
βρεφη που θηλάζουν=παιδια που έχουν τεραστια δυσκολία να αποθηλάσουν=γονεις αυπνοι για αρκετους μήνες...αντε και καλή μας χρονιά!
δεν ξέρεις τί σου γίνεται!
Ευχαριστώ. Θηλάζω το μωρό μου 13 μήνες τώρα...Σκέφτομαι να αποθηλάσω σιγά σιγά. Δεν το κάνω επειδή το μωρό μου δεν είναι έτοιμο ακόμα. Έχω να κοιμηθώ περίπου 13 μήνες. είπα και εγώ να πω τον πόνο μου....Θα μπορούσες να είσαι πιο ευγενική, αν μη τι άλλο.
Δεν είμαι σίγουρη ότι η αϋπνία έχει να κάνει με το θηλασμό. Δε θέλω να σε τρομοκρατήσω, αλλά υπάρχει περίπτωση το παιδάκι σου να μην κοιμάται και μπουκάλι να του δίνεις. Θήλασα 5 μήνες μόνο και ήμουν άυπνη 2,5 χρόνια και αφού νόμιζα ότι στρώσαμε στο θέμα ύπνος, μετά από περίπου 6 μήνες που ήμασταν στρωμένοι ξαναείμαι άυπνη για πάνω από μισό μήνα. Δεν ξέρω τι να σου προτείνω, γιατί έχω αποτύχει παταγωδώς στο θέμα ύπνου. Ό,τι και να κάνεις πάντως σκίσε τη γάτα από την αρχή. Εμένα κάνουν ό,τι θέλουν. Νόμιζα πως ήθελαν παρέα. Κοιμόμαστε μαζί και πάλι τζίφος. Με ξυπνάνε γιατί λέει διψάνε και πεινάνε, τους δίνω ό,τι θέλουν και κοροϊδεύουν, ούτε πίνουν, ούτε τρώνε. Δεν είναι θέμα ακάλυπτων αναγκών τους, είναι καθαρά θέμα απειθαρχίας. Εκεί καταλήγω μάλλον. Είμαι πολύ κοντά στο να αρχίσω να εφαρμόζω όλες αυτές τις κατακριτέες μεθόδους ύπνου. Το μόνο που βλέπω από τις γνωστές μου είναι πως οι μαμάδες που εφάρμοσαν από νωρίς πρόγραμμα ύπνου και φαγητού, ταλαιπωρούνται λιγότερο στη συνέχεια. Και μη νομίζεις ότι μιλάω για εμάς μόνο, ταλαιπωρούνται και τα ίδια τα παιδιά από την πολύχρονη αϋπνία. Όποτε κι αν αποφασίσεις τον αποθηλασμό καλή τύχη και ελπίζω να μην ταλαιπωρηθείς άλλο με τον ύπνο.
Ανδρομάχη, επανέρχομαι γιατί διάβασα χτες βράδυ το κοιμήσου παιδί μου. Το είχα χρόνια και δεν το είχα διαβάσει ποτέ ολόκληρο. Ο τύπος δεν είναι τόσο σαδιστής όσο τον περιγράφουν. Αυτό που λέει και το διαπίστωσα κι εγώ είναι ότι υπάρχουν πολλά παιδιά που στο σχολείο προσαρμόζονται στο πρόγραμμα και στο σπίτι κάνουν ό,τι θέλουν. Αυτό έγινε και με τα δικά μου που πήγαν από μωρά βρεφονηπιακό. Άρα εγώ κάτι έκανα λάθος, αφού τα παιδιά στο σχολείο προσαρμόζονταν μια χαρά στο πρόγραμμα. Αυτός λοιπόν προτείνει ένα σταθερό ωράριο γευμάτων (8:00 πρωινό - 12:00 μεσημεριανό και μετά μεσημεριανή ξεκούραση - 16:00 απογευματινό - 20:00 βραδινό και 20:00-20:30 στο κρεβάτι τους). Αυτό με παρέκκλιση μισής ώρας είναι και το πρόγραμμα φαγητού που έχουν στο σχολείο τους. Λέει πως αν έχεις σταθερό πρόγραμμα φαγητού το παιδί προσαρμόζεται πιο εύκολα και στο πρόγραμμα ύπνου. Εκτός του σχολείου, έχω να θυμάμαι και διακοπές σε ξενοδοχεία ή σπίτια φίλων που δεν μπορούσαμε να τρώμε ό,τι ώρα θέλαμε και τα παιδιά προσαρμόζονταν μια χαρά. Άρα το βράδυ δεν πεινάνε-διψάνε αν είναι καλά χορτασμένα μέσα στη μέρα. Σε αυτά τα ψευτοκλάματα σου λέει να κρατάς χαρακτήρα. Δε σου λέω να εφαρμόσεις τη μέθοδο του βιβλίου, γιατί εγώ δεν ήμουν σε θέση όταν ήταν 1 έτους να καταλάβω με σιγουριά πιο κλάμα είναι πραγματικό και πιο ψεύτικο για να πετύχουν αυτό που ήθελαν. Αλλά το πρόγραμμα φαγητού, τη βραδινή ρουτίνα μπάνιο-βραδινό-10λεπτό διάβασμα ή παιχνίδι μαζί σου-κατάκλιση μέχρι της 20:30 (21:00 σου λέω εγώ) και το βράδυ αν ξυπνάει πάνω από μία φορά να μην το ταϊζεις, δε μου φαίνεται κακό να το δοκιμάσεις. Και ο ίδιος που έγραψε το βιβλίο λέει πως το να ξυπνάνε μια φορά μέσα στη νύχτα δε θεωρείται πρόβλημα ύπνου. Αν ξυπνάει πάνω από μία φορά προτείνει να επέμβεις. Για τα βραδινά ξυπνήματα λέει να είσαι πολύ σταθερός και να εξηγείς ήρεμα και γλυκά ότι θα κοιμηθείς εδώ μέχρι το πρωί, χωρίς να αγγίζεις και να πλησιάζεις πολύ και να θυμάσαι πως το εκπαιδεύεις και δεν το τιμωρείς (γι΄αυτό σου λέω δε μου φαίνεται τόσο βίαιος όσο τον περιγράφουν). Αλλά αυτά νομίζω πως είναι εφαρμόσιμα μόνο αν μπορείς να καταλάβεις πότε το παιδί χρειάζεται κάτι και ξυπνάει και πότε σε παίζει. Εμένα μου είναι πια πολύ εύκολο να το ξεχωρίσω, γιατί όταν ξυπνάνε από πραγματική ανάγκη ξανακοιμούνται γρήγορα αν τους δώσεις αυτό που θέλουν (από γάλα μέχρι αγκαλιά) και δεν ξαναξυπνάνε. Όταν το κάνουν για να μην κοιμηθούν το κάνουν επαναλαμβανόμενα, π.χ. ζητάνε γάλα πίνουν μια γουλιά, σε μισή ώρα με μία ώρα πάλι ξαναζητάνε και το πάνε έτσι μέχρι τις 4 το πρωί, ζητώντας συνεχώς κάτι. Γι΄ αυτό σου είπα πριν πως μπορεί το πρόβλημα σου να μην είναι λόγω του θηλασμού. Και μπουκάλι να δίνεις πάλι τα ίδια μπορεί να κάνει. Βάλε πρόγραμμα και μείνε κι εσύ όσο περισσότερο σταθερή μπορείς σε αυτό. Μην κάνεις το δικό μου λάθος αν έχω δουλειές το Σάββατο να ξεκινάω μαγείρεμα στις 14:00 για να φάνε 15:30. Παρεκκλίσεις από το πρόγραμμα δε γίνεται να μην έχετε, αλλά όσο μπορείς να κρατάς μια σταθερότητα. Είναι πολύ δύσκολο να εφαρμόσεις πρόγραμμα φαγητού και ύπνου, αλλά πιστεύω τελικά πως αυτό είναι το κλειδί είναι η συνήθειες και η σταθερότητα. Και μια στο τόσο δεν πειράζει και να το ρίχνουν και λίγο έξω. :-)
Τέλειο επιχείρημα! #wrse
Κι αυτό βασισμένο σε έρευνες είναι;