Το κοινοβούλιο του Βελγίου ενέκρινε τον νόμο σύμφωνα με τον οποίο επιτρέπεται η ευθανασία σε παιδιά στα τελικά στάδια της ασθένειάς τους, με 86 ψήφους υπέρ, 44 κατά και 12 αποχές.
Μόλις το νομοσχέδιο υπογραφεί, όπως αναμένεται, από τον βασιλιά, θα κάνει το Βέλγιο την πρώτη χώρα στον κόσμο όπου δεν θα υπάρχουν πλέον όρια ηλικίας σε αυτή την πρακτική.
Θα μπορούν να το ζητήσουν παιδιά στα τελικά στάδια της ασθένειάς τους τα οποία υποφέρουν από τον πόνο και έχουν λάβει τη γονική συναίνεση.
Η άλλη πλευρά υποστηρίζει πως τα παιδιά δεν είναι σε θέση να λάβουν μία τόσο δύσκολη απόφαση.
Έχουν περάσει 12 χρόνια από τότε που το Βέλγιο νομιμοποίησε την ευθανασία για τους ενήλικες.
Στην Ολλανδία, τη γείτονο χώρα του Βελγίου, η ευθανασία είναι νόμιμη για παιδιά μεγαλύτερα των 12 ετών, αν υπάρχει γονική συναίνεση.
Σύμφωνα με τις προϋποθέσεις της Ολλανδίας, ο ασθενής που ζητά ευθανασία μπορεί να πάρει την έγκριση του γιατρού του αν εκείνος κρίνει πως το αίτημά του είναι «εκούσιο και τεκμηριωμένο» και ο πόνος του ασθενούς είναι ανυπόφορος, χωρίς ελπίδες βελτίωσης.
Το πρακτορείο ειδήσεων του Reuters αναφέρει πως κάποιος από το κοινό στο βελγικό κοινοβούλιο φώναξε στα γαλλικά «δολοφόνοι» όταν πέρασε το νομοσχέδιο.
Όσοι τάσσονται υπέρ του νόμου αυτού υποστηρίζουν πως στην πράξη ο νόμος θα αφορά μία εξαιρετικά μικρή μερίδα παιδιών, τα οποία θα βρίσκονται πιθανότατα στην εφηβεία.
Ο νόμος αναφέρει πως το παιδί θα πρέπει να βρίσκεται στα τελικά στάδια της ασθένειάς του, να αντιμετωπίζει ανυπόφορο σωματικό πόνο και να έχει ζητήσει επανειλημμένως να πεθάνει, προτού ληφθεί υπόψη η επιλογή της ευθανασίας.
Θα πρέπει να συναινέσουν σε αυτή την απόφαση οι γονείς, όπως επίσης και γιατροί και ψυχίατροι.
Υπήρξαν άνθρωποι που διαμαρτυρήθηκαν και πίεσαν τους πολιτικούς να μην επιτρέψουν τις αλλαγές.
Οι επικεφαλής της εκκλησίας θεωρούν πως ο νόμος αυτός είναι ανήθικος.
«Ο νόμος αναφέρει πως οι έφηβοι δεν μπορούν να πάρουν σημαντικές αποφάσεις σε οικονομικά και συναισθηματικά ζητήματα και ξαφνικά θεωρούνται ικανοί να αποφασίσουν πως κάποιος θα έπρεπε να τους βοηθήσει να πεθάνουν», δήλωσε σε αγρυπνία την περασμένη εβδομάδα ο αρχιεπίσκοπος Andre-Joseph Leonard, αρχηγός της Καθολικής Εκκλησίας του Βελγίου.
Ορισμένοι παιδίατροι προειδοποιούν πως μπορεί να κινδυνέψουν ευαίσθητα παιδιά και αμφισβητούν το ότι ένα παιδί μπορεί να πάρει μία τόσο δύσκολη απόφαση.
Την περασμένη εβδομάδα, 160 Βέλγοι παιδίατροι υπέγραψαν μία ανοιχτή επιστολή κατά του νόμου, υποστηρίζοντας πως δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη για να τεθεί αυτός σε εφαρμογή και πως τα σύγχρονα φάρμακα είναι σε θέση να ανακουφίσουν από τον πόνο.
Ωστόσο, οι δημοσκοπήσεις στο Βέλγιο, μία Καθολική ως επί το πλείστον χώρα, έδειξαν πως το κοινό υποστηρίζει ευρέως τις αλλαγές αυτές.
πηγή: bbc.co.uk
Αν έχουν οι ενήλικες το δικαίωμα να διακόψουν ένα διαρκές βασανιστήριο (γιατί για τέτοιες καταστάσεις μιλάμε), γιατί να μην την έχουν τα παιδιά;;; Μακριά απ'όλα τα παιδάκια βέβαια τέτοιες φοβερές καταστάσεις, κι από τους γονείς τους.....