Ο Μάριος είναι πολύ θυμωμένος και όλα του φταίνε.
Ώσπου νοιώθει μέσα του κάτι να φουντώνει, να φουντώνει.
Ο Μάριος είχε μια πολύ άσχημη μέρα και επιστρέφει σπίτι του θυμωμένος. Όλοι και όλα του φταίνε. Ο πατέρας του τον στέλνει στο δωμάτιο του να ηρεμήσει. Εκεί ο Μάριος νοιώθει κάτι μέσα του να φουντώνει όλο και περισσότερο. Ο Μάριος βλέπει το θυμό του, που πολύ έξυπνα αναπαρίσταται οπτικά με ένα μαλλιαρό κόκκινο θηρίο που καταστρέφει τα πάντα στο πέρασμα του. Τελικά ο Μάριος αντιμετωπίζει τελικά το θυμό του αφού τελικά καταλαβαίνει πόσο δυσάρεστος είναι και για εκείνον που τον νοιώθει αλλά και για εκείνον που τον υφίσταται και κατεβαίνει ήρεμος στο σαλόνι.
Η πραγματικά ευρηματική απεικόνιση του θυμού ως ξεχωριστής οντότητας χρησιμοποιείται από την συγγραφέα για να οπτικοποιήσει το συναίσθημα του θυμού. Η συγγραφέας δεν ενοχοποιεί τον παιδί για το συναίσθημα που νοιώθει. Ο θυμός είναι μια φυσιολογική συναισθηματική κατάσταση και αντιμετωπίζεται ως τέτοια. Παράλληλα το παιδί βλέπει ότι ένας θυμωμένος άνθρωπος είναι ικανός για τα πάντα.
Το υπέροχο αυτό βιβλίο στέκεται κυρίως στην διαχείριση του θυμού και στο πως μπορούμε να τον εκφράσουμε αποδεκτά και συνυπάρχοντας αρμονικά με τους άλλους. Με το πολύ άμεσο κείμενο και την εξαιρετική εικονογράφηση της εναλλαγής των συναισθημάτων μπορεί να αποτελέσει ένα πολύ χρήσιμο εργαλείο για τους γονείς.
Το βιβλίο «Ο μεγάλος θυμός» έρχεται αλληλένδετο με το Θυμόμετρο.
Το θυμόμετρο είναι ένα όργανο μέτρησης και έκφρασης του θυμού, κατασκευασμένο από πλαστικοποιημένο χαρτόνι με πέντε εικόνες που αντιστοιχούν σε συναισθήματα. Οι εικόνες προέρχονται από το βιβλίο «Ο Μεγάλος Θυμός». Στην πίσω όψη του υπάρχουν στοιχεία για το θυμό και πληροφορίες για την χρήση και την λειτουργία του θυμόμετρου.
Το Θυμόμετρο είναι ένα εργαλειο που βοηθάει το παιδί να εκφράσει τα συναισθήματα του με χιούμορ και πρωτοτυπία. Το παιδί μπορεί να εκφράσει ελεύθερα ότι το ενοχλεί και με την ενθάρρυνση των μεγαλύτερων μπορεί να χρησιμοποιήσει το θυμόμετρο κάθε φορά που νοιώθει την ανάγκη και να ανοιχτεί συναισθηματικά. Το παιδί τοποθετεί το βελάκι με το όνομα του (που φτιάχνει μόνο του σύμφωνα με τις οδηγίες που βρίσκονται στο πίσω μέρος) δίπλα στην εικόνα που αντιπροσωπεύει το συναίσθημα του. Με αυτό τον τρόπο δείχνει στους άλλους πότε είναι θυμωμένος αλλά και πότε του περνά ο θυμός. Γιατί πολλές φορές από εγωισμό δεν εκφραζόμαστε με λόγια? Το θυμόμετρο δίνει στο παιδί μια δικλείδα συναισθηματικής ασφάλειας και αυτοπροστασίας καθώς μπορεί να μιλήσει έστω και έμμεσα για το θυμό του χωρίς φόβο και αντιμετωπίζοντας το συναίσθημα του ως κάτι φυσιολογικό.
Το Θυμόμετρο βασίζεται στο βιβλίο της Μιρέιγ ντ’Αλλανσέ Ο μεγάλος θυμός και προέκυψε από τα προγράμματα του Μουσείου Συναισθημάτων Παιδικής Ηλικίας. Μαζί σε συνδυασμό βοηθούν το παιδί να μην καταπιέζεται, να έχει αυτοέλεγχο αλλά και να δείχνει κατανόηση όταν θυμώνουν οι άλλοι. Ο απώτερος στόχος είναι η συναισθηματική ωρίμανση του.
Το βιβλίο «Ο Μεγάλος Θυμός» και το «Θυμόμετρο» απευθύνονται σε παιδιά από 4 ετών και κυκλοφορούν από τις εκδόσεις Ηλίβατον.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
τέλειο!!!!!!!!!!!!!!
Λέτε να βοηθήσει με το νευρικό κοριτσάκι μου;;;
Τέλειο!!!!
Ιωαννα, βαλε στο google τα συναισθηματα μου 18ο νηπιαγωγειο Δραμας filetype:ppt. Δεν μπορω να σου στειλω τωρα το link. Μου αρεσε το φαναρι συναισθηματων. Κι αυτοι απο το μουσειο συναισθηματων εμπνευστηκαν. Μη σου πω οτι σκεφτομαι να παω. Δεν ηξερα οτι υπηρχε τετοιο μουσειο. Μπραβο Αγγελικη για τα ωραια που βρισκεις
Δεν μου βγαίνει, όλο παράθυρα ανοίγουν!
Αυτό είναι: http://users.sch.gr/asarafidou/Documents/Projects/Synaisthimata.ppt