Σχεδόν 2 στα 5 παιδιά έχουν χρησιμοποιήσει κάποιο tablet ή smartphone προτού καν μπορέσουν να μιλήσουν, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Η έρευνα, που διεξήχθη για τον οργανισμό υπεράσπισης της οικογένειας Common Sense Media, αποκάλυψε πως το 38% των παιδιών κάτω από την ηλικία των 2 ετών έχει χρησιμοποιήσει κάποιο φορητό πολυμέσο, είτε για να παίξει παιχνίδια, να δει βίντεο ή για άλλες χρήσεις των πολυμέσων. Το 2011, το ποσοστό αυτό ήταν μόλις 10%.
Φτάνοντας στην ηλικία των 8 ετών, το 72% των παιδιών έχουν χρησιμοποιήσει smartphone, tablet ή παρόμοια συσκευή.
«Αυτό είναι πράγματι ένα σημάδι πως η ψηφιακή γενιά βρίσκεται πλέον εδώ», δήλωσε ο ιδρυτής και διευθύνων σύμβουλος της Common Sense Media Jim Steyer στο Mashable.
Η έρευνα έδειξε πως η χρήση των φορητών συσκευών στα πολύ μικρά παιδιά αυξάνεταιταχύτατα, ιδίως σε σύγκριση με άλλα μέσα. Η τηλεθέαση παρέμεινε σταθερή, με το 66% των παιδιών κάτω από την ηλικία των 2 να παρακολουθούν τηλεόραση τόσο το 2011 όσο και το 2013. Η χρήση των υπολογιστών αυξήθηκε από το 4% στο 10% μέσα σε δύο χρόνια, ενώ η θέαση DVD μειώθηκε, από το 52% που ήταν το 2011 στο 46% για το 2013.
Δεν αυξήθηκε μόνο ο αριθμός των παιδιών που χρησιμοποιούν tablet και smartphone, αλλά και η διάρκεια χρήσης αυτών των μέσων. Ο χρόνος που αφιερώνουν χρησιμοποιώντας αυτές τις συσκευές τριπλασιάστηκε: Το 2013, τα παιδιά ηλικίας 0 έως 8 ετών αφιέρωσαν κατά μέσο όρο 15 λεπτά την ημέρα χρησιμοποιώντας φορητές συσκευές – πολύ περισσότερα από τα 5 λεπτά που ήταν το 2011.
«Παρατηρούμε μία ουσιαστική αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο τα παιδιά χρησιμοποιούν τα μέσα», είπε ο Steyer. «Παιδιά που δεν μπορούν ακόμη να μιλήσουν πηγαίνουν στην τηλεόραση και προσπαθούν να κινήσουν την οθόνη με το δάχτυλό τους όπως θα έκαναν σε ένα iPad ή ένα iPhone».
Ο Steyer εξήγησε πως η μεγαλύτερη πρόσβαση και χρήση των φορητών συσκευών από τα παιδιά έχει υπέρ αλλά και κατά. Μπορεί τα tablet να είναι ένα σπουδαίο εκπαιδευτικό εργαλείο, αν η χρήση τους όμως είναι υπερβολική ή αυτά λειτουργούν σαν ψηφιακές νταντάδες, τότε μπορεί να προκαλέσουν αναπτυξιακά προβλήματα, είπε.
Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής συστήνει στους γονείς να απαγορεύσουν τη χρήση οθονών, συμπεριλαμβανομένων και των φορητών συσκευών, σε παιδιά κάτω των 2 ετών, αλλά ο Steyer πιστεύει πως αυτή είναι μία συντηρητική σύσταση. Όταν η χρήση των tablet και των smartphone είναι υπεύθυνη και παρακολουθείται τόσο ο χρόνος χρήσης και το περιεχόμενο, οι συσκευές μπορούν να εξυπηρετήσουν για διάφορους εκπαιδευτικούς σκοπούς.
«Χρειάζεται να κάνουμε τον χρόνο έκθεσής τους σε αυτές τις οθόνες χρόνο μάθησης», είπε. «Η τεχνολογία χρησιμοποιείται ευρέως ως ένα ουσιαστικό κομμάτι της εκπαίδευσης».
Ο Steyer τόνισε ότι καθώς οι φορητές συσκευές χρησιμοποιούνται ολοένα και περισσότερο από τα παιδιά, οι εταιρείες θα πρέπει να αναπτύξουν τεχνολογία η οποία να είναι «ηθική και πολύτιμη» – όπως συσκευές και εφαρμογές που δεν προάγουν τον εθισμό, αλλά είναι επιμορφωτικές και σέβονται την ιδιωτικότητα της οικογένειας.
«Αυτή η τάση είναι μία μεγάλη υπόθεση για τον κλάδο της τεχνολογίας και μπορεί να επηρεάσει βαθιά τα παιδιά και τις οικογένειες», είπε. «Χρειάζεται να χρησιμοποιούμε τα πράγματα αυτά με σύνεση».
πηγή: mashable.com
ΚΑΘΕ ΠΡΑΓΜΑ ΣΤΟΝ ΚΑΙΡΟ ΤΟΥ!!!! ΘΑ ΕΡΘΕΙ ΚΑΙ Η ΩΡΑ ΤΟΥ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΠΟΛΥΜΕΣΑ ΤΟ 2ΧΡΟΝΟ ΑΣ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΑ ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ ΠΑΙΔΙΚΑ...ΕΤΣΙ ΚΑΙ ΑΛΛΙΩΣ ΠΟΤΕ ΔΕΝ ΘΑ ΞΑΝΑΓΙΝΕΙ 2 ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΙΞΕΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΘΩΟΤΗΤΑ ΤΩΝ ΧΡΟΝΩΝ ΑΥΤΩΝ..... ΚΡΙΜΑ ΒΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΤΟΣΟ ΠΟΛΥ ΝΑ ΤΑ ΜΕΓΑΛΩΣΟΥΜΕ ΚΑΙ ΟΙ ΣΤΙΓΜΕΣ ΦΕΥΓΟΥΝ ΣΑΝ ΤΙΣ ΑΝΑΣΕΣ ΜΑΣ!! ΚΡΙΜΑ..
:( Λυπηρό............