photo via appleblossomfamilies.com
γράφει η Ελένη Σερπετίνη
Ανεξάρτητη μαία
Είναι «μόδα που θα περάσει» ή «Αμερικανιά» μπορεί να σπεύσουν πολλοί να πουν. Η αλήθεια είναι ότι η επιρροή για να γεννούν οι γυναίκες στο νερό έρχεται από την Ευρώπη. Αλλά ως πρακτική είναι γνωστή από τους αρχαίους ακόμα λαούς. Αναφορές περί της χρήσης του νερού (λίμνες, ποτάμια, θάλασσα) στον τοκετό ή ακόμα και ως ανακούφιση από τους πόνους της περιόδου, γίνονται από τους αρχαίους Έλληνες και Αιγυπτίους και από τους λαούς των νησιών του νοτίου Ειρηνικού. Ωστόσο η επαναφορά της ιδέας για τον τοκετό στο νερό έγινε από έναν Ρώσο δάσκαλο κολύμβησης, τον Ιγκόρ Τσαρκόβσκι, ο οποίος εγκατέστησε μια γυάλινη μπανιέρα στο σπίτι του στη Μόσχα, τη δεκαετία του ’60 και άρχισε να βοηθά γυναίκες να γεννήσουν εκεί. Κατόπιν, την ιδέα του τοκετού στο νερό στην Ευρώπη τη μετέδωσε ο Γάλλος μαιευτήρας Michel Odent τη δεκαετία του ’70, όπου και εγκατέστησε μια μπανιέρα τοκετού στο μαιευτήριο του Pithivier στη Γαλλία. Ο Odent ήταν και ο κύριος υπεύθυνος της διασποράς του τοκετού στο νερό ανά τον κόσμο (Βόρεια Ευρώπη, Η.Π.Α., Καναδάς, Αυστραλία).
Στην Ελλάδα, ο πρώτος τοκετός στο νερό έγινε το 1999 σε μεγάλο ιδιωτικό μαιευτήριο της Αθήνας και έκτοτε, ολοένα και περισσότερες γυναίκες τον επιλέγουν για τα πολλαπλά πλεονεκτήματά του. Σαφώς, καταλυτικό ρόλο στην εξάπλωση της ιδέας και στην ενημέρωση των ζευγαριών έχει παίξει και το διαδίκτυο.
Τα πλεονεκτήματα του τοκετού στο νερό είναι πολλά, τόσο για την ίδια την επίτοκο, όσο και για το μωρό που γεννιέται. Κατ’ αρχήν, αναφέρεται και ως η «φυσική επισκληρίδιος», γιατί ανακουφίζει από τον πόνο του τοκετού, χωρίς βέβαια να τον εξαλείφει. Ουσιαστικά, μαλακώνει τον πόνο, ώστε να μπορεί η γυναίκα να ανταπεξέλθει σε αυτόν. Ακόμα, λόγω της άνωσης που προσφέρει το νερό, η επίτοκος διευκολύνεται να αλλάζει πολλές θέσεις και στάσεις, που ευνοούν την κάθοδο του κεφαλιού του μωρού στη λεκάνη και διευκολύνουν τον τοκετό. Επιπλέον, το νερό λόγω της ιδιότητάς του, βοηθάει τη γυναίκα να χαλαρώσει η ίδια, να χαλαρώσει τους μύες της και να αναπνέει καλύτερα, επισπεύδωντας έτσι τον τοκετό. Είναι συχνό φαινόμενο, μία ώρα μετά την εισαγωγή στο νερό, η επίτοκος να είναι πολύ κοντά στη γέννα. Το νερό, επίσης, προσφέρει ιδιωτικότητα στην έγκυο ώστε να μπορεί να αυτοσυγκεντρώνεται. Το νερό, άλλωστε, ανασύρει μνήμες από το υποσυνείδητο της επιτόκου, από τη δική της ενδομήτρια ζωή. Το πιο σημεντικό πλεονέκτημα όμως, είναι η ευγενική και ήπια έλευση του μωρού στον κόσμο. Το μωρό γεννιέται σε ένα περιβάλλον παρόμοιο της μήτρας: ζεστό, υγρό και με συνθήκες έλλειψης βαρύτητας. Τα μωρά που γεννιούνται στο νερό συχνά δεν κλαίνε ή κλαίνε ελάχιστα και μοιάζουν να έχουν ξυπνήσει από τον ύπνο τους! Αυτά τα μωρά, όπως αναφέρουν οι γονείς τους, είναι χαρούμενα και χαμογελαστά στη ζωή τους, όπως ακριβώς ήταν στη γέννα τους!
Με όλα αυτά τα πλεονεκτήματα, δεν είναι τυχαίο που σε κάθε αίθουσα τοκετών του εξωτερικού υπάρχει και μια μπανιέρα έτοιμη να χρησιμοποιηθεί. Σαφώς και το νερό δεν αποτελεί πανάκεια για όλες τις επίτοκες. Δεν είναι όλα για όλες. Αλλά στο μεγαλύτερο ποσοστό τους, οι γυναίκες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το νερό στον τοκετό τους, αν τους δινόταν η ευκαιρία. Γι’ αυτό λοιπόν, αν μόλις μείνατε έγκυος ή αν είστε ήδη, ερευνήστε αυτή την πιθανότητα, ενημερωθείτε και, γιατί όχι, τολμήστε το!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Στη θεωρία τέλειο. Το πρόβλημα είναι ότι λίγα είναι τα μαιευτήρια που το προβλέπουν. Ειδικά μακριά απ'τις πρωτεύσουσες.
Συγγνώμη συμπληρώνω το σχόλιό μου. Διαβάζω ότι "σε κάθε αίθουσα τοκετών του εξωτερικού υπάρχει και μια μπανιέρα έτοιμη να χρησιμοποιηθεί". Αυτές όμως οι μπανιέρες που υπάρχουν όντως σε πολλά μαιευτήρια, όπως πχ κι εκεί που γέννησα, δεν χρησιμοποιούνται για την γέννα αλλά για το στάδιο της προετοιμασίας. Δηλαδή για να ανακουφίσουν τους πόνους. Για να γεννήσει η γυναίκα βγαίνει και πάει στο ... κλασικό κρεβάτι! Εγώ δυστυχώς δεν μπόρεσα να την χρησιμοποιήσω ούτε έτσι, δεν ήθελα οι μαίες διότι είχα κεχρωσμένα νερά (είχαν σπάσει στο σπίτι). Κρίμα...
Αγαπητή Ατλίδα, με τον όρο τοκετό στο νερό δεν εννοούμε απαραίτητα και την έξοδο του μωρού μέσα σε αυτό, αλλά ακόμα και τη χρήση του ως ανακουφιστικό μέσο, στη διάρκεια του τοκετού. Μπορεί να υπάρχουν πολλοί λόγοι, που ενώ μπορεί να εισαχθεί μια επίτοκος στο νερό, να χρειαστεί να εξέλθει αυτού για να γεννήσει. Ωστόσο, ένας από τους λόγους που απαγορεύεται μια επίτοκος να εισαχθεί καν στο νερό, είναι το κεχρωσμένο αμνιακό υγρό, όπως συνέβη και στη δική σας περίπτωση.
Χαίρομαι που τ'ακούω, δηλαδή ότι δεν το στερήθηκα άδικα! Τώρα περιμένω δίδυμα οπότε πάλι δεν ξέρω αν όλα αυτά είναι εφικτά... όχι δηλαδή αναγκαστικά την γέννα στο νερό αλλά και όχι καρφωμένη σε ένα κρεβάτι! Ευχαριστώ για τη διευκρίνιση!
απ οτι ξερω τα διδυμα ειναι 100%ενδειξη για καισαρικη
Ζω στο εξωτερικό κι εδώ περίπου το 40-50% των διδύμων πάνε με καισαρική. Μου είπε ο γιατρός ότι πρέπει όμως να βγαίνει το πρώτο μωράκι με το κεφάλι, αλλιώς είναι επικίνδυνο (το δεύτερο δεν πειράζει να είναι ισχυακό). Φυσικά λόγω διδύμων δεν περιμένω να μπορώ να κάνω και πολλά... εναλλακτικά! Δηλαδή και καισαρική να μου πουν δεν θα το συζητήσω καθλόλου εννοείται. Είναι πιο περίπλοκες γέννες αυτές όπως και να το κάνουμε...
Ήθελα πάααααρα πολύ να γεννήσω στο νερό. Στην κλινική, που επέλεξα στη Θεσσαλονίκη, η διαφορά στην τιμή ήταν μόλις 50 ευρώ. Όμως πήγα με πρόκληση επειδή η μπουμπού μου ξέχασε να βγει(41+1 εβδομάδες) κ έπρεπε να είμαι μόνιμα συνδεδεμένη με τον καρδιοτοκογράφο. Στο επόμενο, Θεού θέλοντος-γιατρού κ εγκυμοσύνης επιτρέποντος, ο τοκετός στο νερό είναι για μένα μονόδρομος!