Γράφει η Lauren Hartmann για το babble
Σκεφτείτε πού νιώθετε περισσότερη ασφάλεια και άνεση: σε κάποιο νοσοκομείο, σε κάποιο μαιευτήριο ή στο σπίτι σας; Κάθε γυναίκα έχει τη δική της απάντηση, γι’ αυτό να είστε ειλικρινής με τη δική σας. Στην περίπτωσή μου, το περιβάλλον του νοσοκομείου με αγχώνει και δεν αισθάνομαι πολλή ασφάλεια, γι’ αυτό και γέννησα σε ένα μαιευτήριο στο πρώτο μου παιδί και τώρα ετοιμάζομαι να γεννήσω στο σπίτι. Ορισμένες γυναίκες όμως αγχώνονται στην ιδέα μίας γέννας στο σπίτι και θεωρούν το νοσοκομείο ένα ήρεμο καταφύγιο. Επιλέξτε αυτό που κάνει ΕΣΑΣ να νιώθετε καλύτερα. Εκεί και θα πρέπει να γεννήσετε, επειδή ο φόβος σίγουρα δεν βοηθάει στον φυσικό τοκετό.
Ίσως στο νοσοκομείο οι επιλογές σας σχετικά με τον γιατρό και τη μαία να αλλάζουν με βάση ποιοι εφημερεύουν, αλλά αν είστε στο σπίτι ή σε κάποιο μαιευτήριο θα έχετε περισσότερες δυνατότητες επιλογής. Επιλέξτε να σας φροντίσει κάποιος που σας ηρεμεί και σέβεται εσάς και τις επιθυμίες σας. Αν αισθάνεστε πως δεν κολλάτε με κάποιον, μη φοβηθείτε να τον αλλάξετε. Είναι η γέννα του παιδιού σας και θα πρέπει να έχετε ένα γιατρό ή μία μαία που εμπιστεύεστε και όχι απλά κάποιον από ανάγκη. Αν σκοπεύετε να γεννήσετε σε ένα νοσοκομείο χωρίς να είστε σίγουρη ποιος θα σας φροντίσει, θα μπορούσατε να προσλάβετε μία δούλα. Οι δούλες μπορούν να σας στηρίξουν σημαντικά κατά τη διάρκεια της γέννας και να σας ανακουφίσουν την ώρα του τοκετού.
Δεν θα τρέχατε μαραθώνιο χωρίς να έχετε προπονηθεί λίγο προηγουμένως. Έτσι θα πρέπει να προετοιμάσετε το σώμα σας όσο μπορείτε μέχρι να γεννήσετε. Η εγκυμοσύνη μπορεί να είναι εξουθενωτική και να μη δραστηριοποιήστε το ίδιο με πριν, αλλά ακόμη και μια βόλτα στη γειτονιά και λίγο γιόγκα πού και πού μπορούν να βοηθήσουν. Κρατήστε το σώμα σας στην καλύτερη φόρμα που εσείς μπορείτε γιατί θα σας βοηθήσει με τις αντοχές σας όταν ετοιμάζεστε να γεννήσετε με φυσικό τρόπο.
Στο μάθημα τοκετού που παρακολουθούσα κάναμε μία άσκηση που με βοήθησε να πάρω μια γεύση από το πώς είναι να γεννάς – την αποκαλώ «το παγάκι». Με το σύντροφό μας, κρατούσαμε εναλλάξ στα χέρια μας ένα παγάκι για 60 δευτερόλεπτα. Την πρώτη φορά κρατούσαμε το παγάκι ενώ μιλούσαμε στον σύντροφό μας, όσο ο χρόνος περνούσε. Τη δεύτερη φορά, κρατούσαμε εναλλάξ το παγάκι ενώ περπατούσαμε τριγύρω καθ’ όλη τη διάρκεια. Την τελευταία φορά, κρατούσαμε κι οι δυο από ένα παγάκι για 60 δευτερόλεπτα σε απόλυτη ησυχία, προσπαθώντας να συγκεντρωθούμε στην αναπνοή μας. Τι μας έμαθε λοιπόν αυτή η άσκηση; Πρώτα απ’ όλα, μας έδωσε μία γεύση από το πώς θα μπορούσαμε να διαχειριστούμε τον πόνο του τοκετού. Ορισμένοι βρήκαν την άσκηση πανεύκολη ενώ άλλοι δεν μπορούσαν να αντέξουν ολόκληρο το λεπτό. Φυσικά και το να γεννάς είναι πολύ διαφορετικό από το να κρατάς ένα παγάκι, αλλά είχε περισσότερο να κάνει με το πώς θα μπορούσαμε να ανταπεξέλθουμε στον πόνο των συστολών για 60 δευτερόλεπτα. Η δασκάλα μας είπε επίσης πως η μέθοδος που εμείς βρήκαμε ότι μας βοηθάει περισσότερο να διαχειριστούμε τον πόνο από το παγάκι θα μπορούσε να είναι και η μέθοδος που θα μας βοηθούσε περισσότερο και στον τοκετό. Είχε δίκιο. Κατά τη διάρκεια της άσκησης με βοήθησε πολύ περισσότερο να μένω απόλυτα ήσυχη και να συγκεντρώνομαι στην αναπνοή μου, κάτι που έκανα και στον τοκετό.
Θέλω να τονίσω τη σπουδαιότητα της μόρφωσης στην εγκυμοσύνη σας. Μη πνίγεστε σε κάθε άρθρο που βρίσκετε στο ίντερνετ, πάρτε το χρόνο σας και διαβάστε ιστορίες τοκετού που θα σας βοηθήσουν και βιβλία που υποστηρίζουν τον φυσικό τοκετό. Μερικά από τα αγαπημένα μου είναι το Ina May’s Guide to Childbirth και Hypnobirthing: The Monogan Method. Παρόλο που δεν χρησιμοποίησα τη μέθοδο του hypnobirthing στον τοκετό μου, οι πληροφορίες που πήρα ηρέμησαν τους φόβους μου και με προετοίμασαν για μία φυσική γέννα. Πραγματικά πιστεύω πως το βιβλίο αυτό με βοήθησε στον τοκετό, κάνοντάς με να αισθάνομαι σίγουρη για το σώμα μου, δυνατή και ικανή.
Όταν είσαι έγκυος είναι σα να φοράς μία ταμπέλα που γράφει: «Πες μου την πιο σοκαριστική ιστορία εγκυμοσύνης που ξέρεις». Για κάποιο λόγο οι άνθρωποι αρέσκονται να τρομοκρατούν τις έγκυες και μοιράζονται μαζί τους τα χειρότερα σενάρια που θα μπορούσαν να προκύψουν, κάτι που δεν βοηθάει καθόλου. Πιστεύω ακράδαντα στη δύναμη της θετικής σκέψης και ακολουθούσα μία μάντρα καθ’ όλη τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μου για να μπορώ να αισθάνομαι αυτοπεποίθηση. Κάθε φορά που κάποιος μου έλεγε μία τρομακτική ιστορία ή με ρωτούσε αν φοβάμαι, έλεγα: «Κάθε γέννα είναι διαφορετική. Η δική μου γέννα θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από τις περισσότερες ή και πιο εύκολη. Ξέρω πως θα χρειαστεί προσπάθεια αλλά πιστεύω πως το σώμα μου είναι δυνατό και ικανό και δεν φοβάμαι». Το καταλαβαίνω πως μπορεί να ακούγεται λιγάκι παράξενο, αλλά τι πειράζει; Με βοήθησε πραγματικά να πιστέψω στις ικανότητές μου και να παραμείνω προσηλωμένη στον στόχο παρά να αναλώνομαι σε τρομακτικές σκέψεις. Δεν αναφέρθηκα επίσης ποτέ στην επιλογή μου να γεννήσω με φυσικό τοκετό λέγοντας «θα προσπαθήσω να γεννήσω με φυσικό τοκετό» ή «εύχομαι να καταφέρω να γεννήσω με φυσικό τοκετό», επειδή ξέρω πως ο φυσικός τοκετός απαιτεί αποφασιστικότητα. Παρόλο που γνώριζα ότι δεν ήταν στο χέρι μου, μιλούσα σα να έλεγα πως θα συμβεί «Ναι, θα γεννήσω με φυσικό τοκετό» έτσι ώστε να μην επιτρέψω καμία αμφιβολία στο μυαλό μου. Μ’ αυτά και μ’ αυτά, γνωρίζω πως ορισμένες φορές συμβαίνουν πράγματα που δεν είναι στο χέρι μας και ο φυσικός τοκετός δεν είναι πάντοτε δυνατός. Ήμουν ρεαλίστρια, αλλά ποτέ δεν το εκστόμισα θέλοντας να διατηρήσω την πίστη και τη θετικότητά μου.
Μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε σχετικά με τα πράγματα που θα μπορέσουν να σας βοηθήσουν να ανταπεξέρθετε στον τοκετό. Κάτι που με βοήθησε πολύ ήταν να έχω χαλαρό το σαγόνι μου (φαίνεται πως με κάποιο τρόπο το χαλαρό σαγόνι χαλαρώνει και την περιοχή της γυναίκας εκεί κάτω). Επίσης κάντε πως ξεφυσάτε σαν άλογο ή μουγκρίστε σιωπηλά. Υπάρχουν τόσοι πολλοί τρόποι αν το ψάξετε!
Σε ένα νοσοκομείο ίσως είναι δύσκολο να αγνοήσετε τους αριθμούς που ακούτε κάθε φορά που ελέγχουν τη διαστολή σας, αλλά όσο περισσότερο μπορείτε να τους αποφύγετε, όπως και τους ελέγχους αυτούς, όταν βρίσκεστε έτοιμη να γεννήσετε, τόσο το καλύτερο. Οι αριθμοί αυτών των ελέγχων δεν είναι πάντα απόλυτοι. Έχω συναντήσει γυναίκες που είχαν διαστολή στο 6 και γέννησαν μετά από μέρες και άλλες που είχαν διαστολή 1 και ξεπέταξαν το μωρό λίγες ώρες μετά. Κάθε σώμα είναι διαφορετικό, γι’ αυτό όσο πιο λίγο ασχολείστε με τα εκατοστά της διαστολής σας τόσο το καλύτερο. Επίσης, αν μπορείτε, καλύψτε το ρολόι. Δεν χρειάζεται να παρακολουθείτε ούτε και εκείνους τους αριθμούς. Το μωρό σας θα έρθει όταν είναι έτοιμο.
Παρόλο που εσείς θα είστε αυτή που θα βγάλει το μωρό, ο σύντροφός σας έχει κι αυτός ένα σημαντικό ρόλο να παίξει στη γέννα. Ενθαρρύνετέ τον να μελετήσει και αυτός το θέμα της γέννας και μιλήστε του για τις επιθυμίες και τις προσδοκίες σας σχετικά με τον τοκετό και για το πώς μπορεί να σας βοηθήσει. Είχα ενημερώσει το σύζυγό μου σχετικά με τις εκφράσεις που δεν ήθελα να μου πει κατά τη διάρκεια του τοκετού – θυμάμαι να του απαγορεύω να πει το «Είσαι μια χαρά» αν εγώ πανικοβαλλόμουν, του είπα πως δεν είχε καλά ξεμπερδέματα αν το έλεγε και δεν το έκανε. Είναι τρομερά σημαντικό να έχεις έναν σύντροφο που σε στηρίζει για να έχεις έναν επιτυχημένο φυσικό τοκετό.
Μη φοβηθείτε να αλλάξετε τη στάση σας κατά τη διάρκεια του τοκετού – όσο αστεία και αν είναι. Η αγαπημένη μου στάση στον τοκετό ήταν «η τουαλέτα»! Σίγουρα δεν ήταν καθόλου εκλεπτυσμένη, αλλά για μένα ήταν τέλεια. Ποτέ δεν ξέρετε τι θα σας ταιριάξει καλύτερα μέχρι να το δοκιμάσετε.
Η γέννα είναι διαφορετική για κάθε γυναίκα, γι’ αυτό αφεθείτε και αγκαλιάστε τη στιγμή όσο περισσότερο μπορείτε. Επειδή η μαμά σας έκανε καισαρική δεν σημαίνει πως θα κάνετε και σεις. Επειδή γέννησε πολύ γρήγορα και εύκολα δεν σημαίνει σίγουρα πως και η δική σας γέννα θα είναι παιχνιδάκι. Αφήστε κατά μέρους αυτές τις προκαταλήψεις της γέννας, χαλαρώστε και ζήστε το. Δεν ήμουν ποτέ η «χαλαρή», αλλά βρήκα έναν τρόπο να ακολουθήσω αυτή τη νοοτροπία στην εγκυμοσύνη και τον τοκετό μου και ανακάλυψα πως ήταν πολύ χρήσιμη για μένα στην προσπάθειά μου να έχω έναν επιτυχημένο φυσικό τοκετό.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο