Ένας μαθητής στην Αγγλία έγινε ο νεότερος άνθρωπος στον κόσμο που κατάφερε να φτιάξει έναν πυρηνικό αντιδραστήρα σύντηξης.
Ο Jamie Edwards, 13 ετών, έφτιαξε τον αντιδραστήρα από την αρχή και κέρδισε έτσι το παγκόσμιο ρεκόρ από τον Αμερικανό Taylor Wilson, ο οποίος ήταν 14 ετών όταν έγινε ο μικρότερος «πυρηνικός επιστήμονας» το 2008.
Ο Jamie, ο οποίος έκλεισε τα 14 την περασμένη εβδομάδα, άρχισε να κατασκευάζει τον αντιδραστήρα τον Οκτώβρη σε ένα εργαστήριο του σχολείου του και πέντε μήνες μετά κατάφερε με επιτυχία να κάνει δύο άτομα να συγκρουστούν και να δημιουργήσουν ήλιο – μία αντίδραση πυρηνικής σύντηξης.
«Είναι μεγάλο κατόρθωμα, είναι υπέροχο πραγματικά. Δεν μπορώ να το πιστέψω – ακόμη κι αν οι φίλοι μου λένε πως είμαι τρελός», είπε.
Ο έφηβος είπε πως πάντοτε είχε μία αγάπη για τισ επιστήμες και συνήθιζε να προσπαθεί να λύνει τις σχολικές ασκήσεις που είχε ο μεγαλύτερός του αδελφός Danny για το σπίτι.
«Μία μέρα, έψαχνα στο ίντερνετ για τη ραδιενέργεια και άλλες πτυχές της πυρηνικής ενέργειας και έπεσα πάνω στον Taylor Wilson και τον αντιδραστήρα του», είπε.
«Το είδα, είπα πως «αυτό φαίνεται φοβερό» και αποφάσισα να το δοκιμάσω. Δημιούργησα ένα «αστέρι». Είναι πραγματικά απίθανο, μεγάλο κατόρθωμα, να είσαι από το Penwortham και να είσαι ο νεότερος σε ηλικία άνθρωπος στον κόσμο που το πετυχαίνει αυτό».
Ο Jamie, μαζί με το φίλο του George Baker, που τον βοήθησε με τα διαδικαστικά, ξεκίνησε την απόπειρα δημιουργίας ενός πυρηνικού αντιδραστήρα σύντηξης ερχόμενος σε επαφή με άλλους φυσικούς που σκόπευαν να κάνουν το ίδιο, αλλά βρήκε πως ήταν δύσκολο να συγκεντρώσει τα απαραίτητα χρήματα.
«Επισκέφθηκα πολλά πυρηνικά εργαστήρια και πανεπιστήμια και δεν φαίνονταν να με παίρνουν στα σοβαρά», είπε.
Έτσι λοιπόν πήγε στον υπεύθυνο καθηγητή του, Jim Hourigan στην ακαδημία Priory, τον Οκτώβρη.
«Έπρεπε να κάνω μία παρουσίαση και να του εξηγήσω για την ασφάλεια του εγχειρήματος, τα οφέλη και τι θα μπορούσε να πάει στραβά», εξηγεί.
«Χρειαζόμουν 2000 λίρες και είπε πως θα έδινε τα χρήματα, βάζοντας άλλες 1000 λίρες σε έναν λογαριασμό για έκτακτες ανάγκες, έτσι ώστε να μπορέσω να συνεχίσω το έργο μου, καθώς ήθελα να είναι ενεργειακά αποδοτικό».
Ο κ. Hourigan είπε: «Έμεινα λιγάκι έκπληκτος και μπορώ να πω πως ανησύχησα λιγάκι όταν ο Jamie μου το πρότεινε αλλά με διαβεβαίωσε πως δεν θα τίναζε το σχολείο στον αέρα».
Η σύντηξη πραγματοποιήθηκε σε ελεγχόμενο περιβάλλον εντός του σχολείου, μπροστά σε ένα κοινό από ειδικούς.
Κινηματογραφήθηκε και μένει να αναγνωριστεί και επισήμως από τους Fusioneers, υπεύθυνο σώμα επιστημόνων που ασχολούνται με τη σύντηξη.
πηγή: telegraph.co.uk
Μήπως είναι και το δικό σας παιδί λάτρης των επιστημών; Για τσεκάρετε το δωμάτιό του μήπως κρύβει κανέναν πυρηνικό αντιδραστήρα!
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο