Τα παιδιά που θηλάζουν συχνά ακόμη και μετά την ηλικία των δύο ετών αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης τερηδόνας, σύμφωνα με τους επιστήμονες.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Berkeley της Καλιφόρνια μελέτησαν τη σχέση μεταξύ του μακροπρόθεσμου θηλασμού και των κουφάλων σε 458 μωρά στο Porto Alegre της Βραζιλίας. Ανακάλυψαν πως όσο συχνότερα θήλαζε η μαμά το παιδί της μετά την ηλικία των δύο ετών, τόσες περισσότερες πιθανότητες είχε το παιδί να έχει χαλασμένα δόντια.
Ένας από τους λόγους που θα μπορούσε να συμβαίνει αυτό είναι το ότι το γάλα περιέχει περισσότερα σάκχαρα από τα σύγχρονα ραφιναρισμένα τρόφιμα, λένε οι επιστήμονες.
Για την έρευνά τους, οι εππιστήμονες εξέτασαν μωρά στην ηλικία των έξι, των 12 και των 38 μηνών της ζωής τους.
Στους έξι μήνες, η ομάδα των ερευνητών συγκέντρωσε στοιχεία σχετικά με τον αριθμό των μπουκαλιών μητρικού γάλακτος που έπινε το μωρό την ημέρα πριν από οποιοδήποτε άλλο υγρό, όπως ο χυμός.
Στους 12 μήνες, οι γονείς ανέφεραν αν έδιναν στα μωρά τους οποιαδήποτε από 29 συγκεκριμένες τροφές, στις οποίες συμπεριλαμβάνονταν φρούτα, λαχανικά, φασόλια, οργανικό κρέας, ζαχαρωτά, σοκολατούχο γάλα, μπισκότα, μέλι, αναψυκτικά και γλυκά κουλουράκια.
Δύο ειδικευμένοι οδοντίατροι εξέτασαν όλα τα μωρά σε κάθε μία από τις επισκέψεις τους. Σχεδόν τα μισά από τα παιδιά είχαν τραφεί με έτοιμη φόρμουλα στους έξι μήνες, και ακόμη λιγότερα ήταν τα παιδιά που συνέχιζαν να πίνουν φόρμουλα μετά τα πρώτα τους γενέθλια.
Οι ερευνητές, οι οποίοι αποκάλυψαν τα ευρήματά τους στα Επιδημιολογικά Χρονικά, ανακάλυψαν πως το 40% των παιδιών που θήλαζαν μεταξύ έξι και 24 μηνών είχε κάποια μορφή τερηδόνας ως το τέλος της έρευνας.
Στα μωρά που τρέφονταν συχνά για περισσότερα από 2 χρόνια, ο αριθμός αυτός γινόταν 48%.
Ο επικεφαλής ερευνητής Benjamin Chaffee είπε στο Reuters: «Η υπ’ αριθμόν 1 προτεραιότητά μας για τη μητέρα που θηλάζει είναι να εξασφαλίσουμε πως το παιδί της λαμβάνει την καλύτερη διατροφή.
Η έρευνά μας δεν ισχυρίζεται πως ο θηλασμός προκαλεί τερηδόνα. Είναι πιθανό το μητρικό γάλα σε συνδυασμό με τα πλεονάζοντα ραφιναρισμένα σάκχαρα στις σύγχρινες τροφές να ευθύνονται για τα μεγαλύτερα ποσοστά τερηδόνας σε παιδιά που θήλαζαν περισσότερο και συχνότερα».
Η αναφορά λέει πως χρειάζεται περισσότερη έρευνα για να καθοριστεί το τι ακριβώς συμβαίνει, αλλά τα ευρήματα συνάδουν με τις κατευθυντήριες γραμμές των οδοντιάτρων οι οποίοι συστήνουν να αποφεύγεται ο σταθερός θηλασμός αφότου έχουν βγει τα δόντια του μωρού.
Ο William Bowen, επίτιμος καθηγητής του Κέντρου Στοματικής Βιολογίας στο Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Rochester της Νέας Υόρκης είπε πως είναι πολύ απλό να καθαρίσει κανείς τα δόντια ενός νεογέννητου.
Αναφέρει πως ένα απλό σκούπισμα του στόματος με ένα βρεγμένο σε νερό πανί ή μία μπατονέτα είναι σε θέση να αφαιρέσει τις τροφές προτού βγουν τα πρώτα δόντια του μωρού.
πηγή: parentdish.co.uk
Πω πωωω! Έχω δλδ παιδιά φαινόμενα? 4,5 ετών και 2,5 ετών κι ακόμα θηλάζουν. Δεν έχουμε το παραμικρό πρόβλημα. Μήπως να μας λένε και ποιος χρηματοδοτεί τις εκάστοτε έρευνες? .....τί κάνει νιάου νιάου.....
Χαχαχχα συγνωμη αλλα με κανεις και γελαω Ακου τεσσεραμησι....ελεοοοοοοος
Κορίτσια κι εγω είμαι πάρα πολύ υπέρ του θηλασμού αλλά νομίζω ότι είναι ανόητο να δεχόμαστε τις έρευνες που δείχνουν τα καλά τους και να αρνούμαστε ως προπαγάνδα τις έρευνες που δείχνουν τα ενδεχομένως προβλήματα (ενδεχομένως διότι δεν έχει αποδειχτεί τίποτα ακόμη). Αν όντως αποδειχτεί ότι ο θηλασμός ίσως ευνοεί λίγο την τερηδόνα φυσικά και δεν θα σταματήσουμε τον θηλασμό, αλλά ίσως υιοθετήσουμε κάποιες συνήθειες στοματικής υγιεινής. Πράγμα που θα κάνει καλό στα παιδάκια μας! Είναι λίγο... σκοταδιστικό να λέμε αμέσως ότι είναι βλακείς ότι δεν μας συμφέρει. Το θέμα είναι να το εκμτεταλλευτούμε ώστε να βγει κάτι καλό απ'αυτό! Και φυσικά να μην παρασυρθούμε και αφήσουμε το θηλασμό διότι πολλοί κακόβουλοι και συμφεροντολόγοι θα το το ήθελαν αυτό!
Τραγικό!! Έχουμε ακούσει τόσες και τόσες μπαρουφίτσες που χρόνια τώρα προσπαθούνε να αποτρέψουν τις μέλλουσες μανούλες από το να θηλάζουν τα μωρά τους, αλλά αυτό είναι νομίζω από τα πιο αστεία!!!! Το άλλο το ξέρετε??? Αργούν να βγάλουν δοντάκια!!! (εννοείται αστειεύομαι)
Όσο βλάπτει και η πιπίλα μετά τα δύο έτη.. οπότε..