Τι κοινό έχουν η Άνγκελα Μέρκελ, η Χίλαρι Κλίντον, η Κριστίν Λαγκάρντ, η Όπρα Ουίνφρεϊ. η Σέριλ Σάντμπεργκ, η Τζ. Κ. Ρόουλινγκ και η Μπιγιονσέ; Όχι μόνο βρίσκονται ψηλά στη λίστα του Forbes με τις πιο ισχυρές γυναίκες στον κόσμο, αλλά υπήρξαν και τα πρώτα παιδιά στις οικογένειές τους.
Στοιχεία όπως αυτά δεν έχουν φυσικά χρησιμοποιηθεί σε επιστημονική έρευνα. Μία πρωτοποριακή μελέτη όμως από τη Feifei Bu του Ινστιτούτου για την Κοινωνική και Οικονομική Έρευνα (ISER), στο Πανεπιστήμιο του Σάσεξ, φαίνεται να αποκαλύπτει ότι αν είστε το μεγαλύτερο παιδί στην οικογένεια και είστε και κορίτσι, τότε έχετε στατιστικά περισσότερες πιθανότητες να είστε πιο φιλόδοξη και με καλύτερα προσόντα από την οικογένειά σας.
Δεύτεροι στη σειρά της επιτυχίας βρίσκονται τα πρωτότοκα αγόρια – και οι 12 άντρες που περπάτησαν στο φεγγάρι ήταν τα μεγαλύτερα ή τα μόνα παιδιά στις οικογένειές τους.
Η έρευνα ανακάλυψε επίσης ότι οι γονείς μπορούν να δώσουν στα παιδιά τους την πιθανότητα να είναι πιο φιλόδοξα αφήνοντας ένα κενό περίπου τεσσάρων ετών μεταξύ τους. Όσο μεγαλύτερο το κενό, τόσο μεγαλύτερες οι πιθανότητες να έχουν υψηλότερες επιδόσεις.
Αποκλείοντας οικογένειες με ένα παιδί ή με δίδυμα, η έρευνα εξέτασε την επίδραση που έχει η διάρθρωση των παιδιών στις φιλοδοξίες, μελετώντας 1503 ομάδες από αδέλφια και 3532 άτομα. Προηγούμενες έρευνες, κυρίως στη Νορβηγία, τη Δανία και την Ολλανδία, αποκάλυψαν πως τα πρωτότοκα έχουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν υψηλότερα προσόντα, αλλά η έρευνα του ISER αποκάλυψε ότι αυτό μπορεί να εξηγείται εν μέρει από το γεγονός ότι είναι μάλλον πιο φιλόδοξα από τα νεαρότερα αδέλφια τους.
Λαμβάνοντας υπόψη την εκπαίδευση και το επαγγελματικό στάτους των γονιών, η έρευνα ανακάλυψε ότι τα πρωτότοκα παιδιά είχαν 7% περισσότερες πιθανότητες να θελήσουν να παραμείνουν στο σχολείο σε σχέση με τα νεότερα αδέλφια τους. Τα πρωτότοκα κορίτσια είχαν 13% περισσότερο τη φιλοδοξία αυτή από τα πρωτότοκα αγόρια. Η πιθανότητα να συνεχίσουν στην επόμενη βαθμίδα της εκπαίδευσης ήταν 16% μεγαλύτερη στα πρωτότοκα από ό,τι στα μικρότερα αδέλφια τους. Τα κορίτσια είχαν 4% περισσότερες πιθανότητες να έχουν περισσότερα προσόντα που σχετίζονται με την εκπαίδευση.
«Υπάρχουν πολλές πιθανές εξηγήσεις για το ότι τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν ανώτερο μορφωτικό επίπεδο και περισσότερες φιλοδοξίες», λέει η Bu. «Θα μπορούσε να φταίει το ότι οι γονείς απλά αφιερώνουν περισσότερο χρόνο και ενέργεια σε αυτά – ίσως να είναι πράγματι πιο ευφυή. Εγώ κλίνω περισσότερο στη θεωρία που λέει πως η αφοσίωση των γονιών είναι αυτή που τα επηρεάζει.
Και θα έλεγα πως όσο μεγαλύτερο είναι το ηλικιακό κενό μεταξύ των παιδιών, τόσο καλύτερα τα προσόντα τους. Δεν μπορώ να σχολιάσω για την επιρροή του αριθμού των παιδιών επειδή η έρευνα διεξήχθη εδώ στο Ηνωμένο Βασίλειο όπου οι οικογένειες έχουν λίγα παιδιά».
Δήλωσε επίσης πως δεν βρήκε στοιχεία που να αποδεικνύουν το διαρκές παράπονο ότι τα μεσαία παιδιά είναι παραμελημένα.
Η έρευνα εξέτασε επίσης τα φύλα των παιδιών μίας οικογένειας και το μέγεθος της οικογένειας – εξαιρώντας και πάλι τα δίδυμα και τα μοναχοπαίδια – και ανακαλυψε πως δεν εππηρέαζαν αργότερα τις φιλοδοξίες και τις επιτυχίες. Δεν φάνηκε επίσης να επηρεάζει το φύλο του άλλου παιδιού το επίπεδο της φιλοδοξίας. Διαπίστωσαν ωστόσο ότι η μεγάλη διαφορά μεταξύ αγοριών και κοριτσιών της ίδιας οικογένειας έκανε τη διαφορά στο μορφωτικό επίπεδο.
«Αυτό δείχνει πως υπάρχουν διαφορές στο μορφωτικό επίπεδο όχι μόνο μεταξύ οικογενειών, αλλά και μεταξύ μελών της ίδιας οικογένειας», λέει η Bu. «Έχει ενδιαφέρον το ότι παρατηρείται μία σημαντική διαφορά στην πρόοδο του πρωτότοκου στην εκπαίδευση, ακόμη και αν οι σύγχρονοι γονείς τείνουν να δίνουν την ίδια προσοχή σε όλα τους τα παιδιά».
Τι την ώθησε όμως να ασχοληθεί με τη διάρθρωση των παιδιών μίας οικογένειας;
«Είμαι η πρωτότοκη, φυσικά. Γι’ αυτό και κάνω διδακτορικό», είπε.
πηγή: theguardian.com
Παρατηρείτε και σεις διαφορές στην οικογένειά σας; Τι πιστεύεται πως «φταίει»;
εγω ως πρωτοτοκη βλεπω πως εχω περισσοτερο πεισμα και επιμονη καθως φυσικα και τον φοβο της αποτυχιας και κατα συνεπεια αγχος στο ταβανι... η κατα 13 μηνες μικροτερη αδερφη μου ακολουθει την ιδια μορφωτικη πορεια πολυ πιο χαλαρα και με πολυ λιγοτερο αγχος και φοβιες απο οτι εγω... φυσικα για λογαριασμο της αγχωνομαι εγω κι εκει τσακωνομαστε... καποιες φορες ευχομαι μακαρι να ειχα κι εγω την "περαβρεχοσυνη της" αλλα και παλι δεν νομιζω να πετυχαινα τοσα ετσι χαλαρα...
Δεν έχουν σε χειρότερο τα μικρά μου αδέρφια τίποτα άλλο απο να τους λέω πως είμαι η μεγαλύτερη αρα η πιο έξυπνη και η πιο όμορφη....-Εσείς πείρατε τα απομηνάρια τους λέω !!!.... ...και γίνονται κατακόκκινοι.... μην σου πω οτι βλέπω και καπνούς!!!ΧΑΧΑΧΑΧΑ! Φυσικά κάνω πλάκα και το ξέρουν!αστέρια μου όμορφα όλα τους! <3 <3 <3 (μία για το καθένα)
Δεν ξέρω τι φταίει (ποτέ δεν το είδα έτσι),απλά έχει να κάνει με το γεγονός ότι στο πρώτο παιδί η μητέρα μαθαίνει από το παιδί της και μέσω αυτού βελτιώνεται. Η ανάγκη της να τα κάνει σωστά και ολοκληρωμένα ,προσπαθεί, ασχολείται ποιοτικά και ίσως αυτό να έχει τα αποτελέσματα αυτά. Τα παιδιά που ακολουθούν είναι πιο χαλαρά /οι γονείς απέναντι τους και αυτά απέναντι στους γονείς Όμως, από την άλλη πιστεύω πως είναι σχετικά όλα αυτά, διότι έχω δει και περιπτώσεις, τα πρώτα παιδιά να μην έχουν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ενώ τα δεύτερα να είναι "μέσα σε όλα" Άρα, είναι στο παιδί σε συνεργασία με τους γονείς όπου με τον τρόπο τους (πολλά ερεθίσματα, συζητήσεις, ψυχαγωγία και βοήθεια για το σχολείο)να έχει και τα ανάλογα αποτελέσματα