«Κάτσε να σου δείξω, δεν το κάνεις καλά…»
Πόσο σας ενοχλούν αυτές οι «καλοπροαίρετες» συμβουλές;
Η Carol από το kiddicare μαζί με τις φίλες της συγκέντρωσαν ορισμένες από τις πιο κορυφαίες ατάκες που άκουσαν όσο ήταν έγκυες:
«Η καλύτερη συμβουλή που μου έδωσαν όσο ήμουν έγκυος ήταν από τον δάσκαλο οδήγησης μου. Μου είπε «μην ακούς τις συμβουλές που σου δίνουν». Και αυτό έκανα – ακολούθησα το ένστικτό μου και αγνόησα όλες τις άχρηστες συμβουλές που δε ζήτησα. Ξέρω πως πολλοί το κάνουν για καλό σου αλλά εμένα μου φαίνεται πως λένε «δεν ξέρεις τι σου γίνεται» και «εγώ ξέρω καλύτερα!»», αναφέρει στο post της.
[divider]
Οι αγαπημένες μου συμβουλές είναι εκείνες που παρουσιάζονται σαν κάτι άλλο και όχι σαν συμβουλές.
«Η μαμά μου έβαζε ρύζι στο μπιμπερό μου όταν ήμουν 2 μηνών και βγήκα μια χαρά».
«Τα αποστειρώνεις τα μπιμπερό της; Εγώ σταμάτησα να το κάνω όταν έγινε 3 μηνών. Θέλω να δυναμώσει το ανοσοποιητικό της σύστημα».
«Την ταΐζεις με μπιμπερό; Θα μπορούσες να δοκιμάσεις να ξαναθηλάσεις» (Ο γυναικολόγος μου στο τσεκ-απ των 6 εβδομάδεων)
«Όταν ήμουν εγώ έγκυος…»
«Μου επιτρέπεις να σου δείξω…»
Δεν νιώθουν μονάχα οι φίλοι και οι συγγενείς την ανάγκη να δώσουν συμβουλές. Όχι! Οι άγνωστοι θέλουν κι αυτοί να δώσουν τις δικές τους, είτε απευθείας είτε ψιθυρίζοντας:
«Τόσο μικρό παιδί δεν θα έπρεπε να τριγυρνά στο σουπερμάρκετ»
«Τι κάνει εκεί! Γιατί του σκαλίζει τη νινίδα;» (ποτέ μη σκαλίζετε τη νινίδα!)
Και το αγαπημένο μου: «Θέλει ένα χέρι ξύλο αυτό το κακομαθημένο». Μάλιστα!
Ρώτησα τις φίλες μου να μου πουν τις συμβουλές που έχουν ακούσει εκείνες:
««Να κοιμάσαι όταν κοιμάται και το μωρό» – Δηλαδή όταν ψωνίζω κι όταν οδηγώ;;!!»
«Το μωρό μου ήταν έξι εβδομάδων και ακόμη το θήλαζα. Συνήθιζε να κοιμάται σερί τη νύχτα από τις 11 ως τις 7 και είχα μαμαδοφίλες και κάποιους ιατρικούς επισκέπτες να μου λένε πως της κάνω κακό και πως θα έπρεπε να την ξυπνάω μέσα στη νύχτα για να την ταΐσω. Μάλλον ζήλευαν… Η μικρή μου έπαιρνε διαρκώς βάρος κι εγώ ήμουν ξεκούραστη κι ευτυχισμένη».
«Είχα διάφορους να μου λένε πως το μωρό μου θέλει να φάει όποτε το έβλεπαν κουρασμένο ή γκρινιάρικο, ενώ είχε μόλις φάει».
««ΑΚΟΜΗ τη θηλάζεις;» ενώ ήταν ακόμη 12 εβδομάδων!»
«Από πού να ξεκινήσω. Όλοι συμβουλεύουν για τα πάντα. Παππούδες, φίλοι, άλλοι γονείς. ΕΛΕΟΣ. Το κλασικό «θα έπρεπε» να τα κάνει στο γιογιό (στους 12 μήνες), να αποθηλάσει (στους 3 μήνες), να κοιμάται μπρούμυτα…»
[divider]
Ποιες είναι οι πιο «κουλές» συμβουλές που έχουν δώσει σε εσάς;
1. Γριά ξενοδόχος σε διήμερο στη Λάρισα: "Πόσω είναι;" "5,5 μηνών". "Και που το τρέχετε τόσο μικρό παιδί και το ταλαιπωρείτε; Βάλτου μια ζακέτα, τύλιξέ το καλά θα κρυώσει". Και στα δωμάτια μάς είχε χωρίς καλοριφέρ να ξυλιάζουμε η τσιφούτα. 2. Βάζει η μπέμπα στο στόμα της το κοκκαλάκι μαλλιών μου. Άγνωστη: "Μην το τρώει αυτό! Πάρτης το από το στόμα!" Κι εγώ της το είχα δώσει να ηρεμήσω λίγο από τη γκρίνια της. 3. "Τι; Ακόμη πάνα φοράει; Δε μιλάει; Εμένα η Σοφούλα 1,5 ετών έμαθε το γιογιο και από ενός ετός μιλούσε". Και γενικά μου την δίνουν κάτι άσχετες που επεμβαίνουν όταν βλέπουν κάτι που δεν τους αρέσει, αλλά αρέσει σε εμένα.