Τα βιβλία είναι σα φάρμακο και οι παιδίατροι θα πρέπει να «συνταγογραφούν» το καθημερινό διάβασμα ώστε να αναπτυχθεί ο εγκέφαλος των μικρότερων παιδιών, σύμφωνα με μία νέα πολιτική διακήρυξη από την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής.
Οι γονείς θα πρέπει να διαβάζουν φωναχτά στα νεογέννητά τους κάθε μέρα και να συνεχίσουν να το κάνουν ώσπου τα παιδιά να φτάσουν σε ηλικία νηπιαγωγείου, συμβουλεύει το Συμβούλιο της ακαδημίας για την Πρώτη Παιδική Ηλικία. Οι παιδίατροι θα πρέπει να τονίζουν τη σημασία του καθημερινού διαβάσματος κατά τη διάρκεια των τυπικών τσεκάπ της υγείας των παιδιών και να μοιράζουν βιβλία στους ασθενείς τους, ιδίως αυτούς που προέρχονται από χαμηλά οικονομικά στρώματα, λένε οι ειδικοί.
Ακούγεται παράξενο να ζητά κανείς από τους παιδιάτρους να γίνουν και βιβλιοθηκάριοι, αλλά πολλές έρευνες έχουν αποδείξει πως ο αλφαβητισμός έχει μακροχρόνια οφέλη στην υγεία. Για παράδειγμα, οι ενήλικες που δυσκολεύονται να διαβάσουν έχουν λιγότερες πιθανότητες να επιλέξουν την προληπτική πρόνοια, δε διαχειρίζονται καλά τις χρόνιες παθήσεις και έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταλήξουν στο νοσοκομείο ή να πεθάνουν πρόωρα, τονίζει η διακήρυξη.
Το καθημερινό διάβασμα είναι μία συνήθεια που μπορεί να ελαττώσει όλους αυτούς τους κινδύνους, λένε οι ειδικοί, και ποτέ δεν είναι αργά να ξεκινήσετε.
«Διαβάζοντας τακτικά στα μικρά παιδιά μπορείτε να δώσετε το ερέθισμα για τη βέλτιστη ανάπτυξη του εγκεφάλου», αναφέρει η δήλωση της ακαδημίας. Αυτό κατά συνέπεια «αναπτύσσει τη γλώσσα, τον αλφαβητισμό και τις κοινωικοσυναισθηματικές δεξιότητες που θα έχουν μια ζωή».
Κι όμως, μόλις το ένα τρίτο των μικρών παιδιών που ζουν στα όρια της φτώχειας έχουν κάποιον να τους διαβάζει κάθε μέρα, σύμφωνα με στοιχεία του 2011-12 από την Αμερικανική Εθνική Έρευνα για την Υγεία των Παιδιών. Ακόμη και ανάμεσα στα παιδιά των οποίων οι οικογένειες είχαν ένα οικονομικό επίπεδο τέσσερις φορές υψηλότερο από το κρατικό όριο της φτώχειας, το 40% δεν έπαιρναν την «ημερήσια δόση διαβάσματος», σύμφωνα με την έρευνα.
Οι ερευνητές αναγνωρίζουν πως μπορεί να είναι δύσκολο για τις οικογένειες κάθε επιπέδου να βρουν το χρόνο να διαβάζουν στα παιδιά τους καθημερινά. Πολλοί γονείς δεν γνωρίζουν πως το να διαβάζουν καθημερινά στα παιδιά τους φωναχτά είναι πολύ σημαντικό. Οι παιδίατροι όμως μπορούν να κάνουν τη διαφορά, αναφέρουν οι ειδικοί.
Συμβουλεύουν τους γιατρούς να κάνουν τα εξής:
πηγή: latimes.com
Καιρός να το ρίξουμε στο διάβασμα λοιπόν!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο