γράφει η Τάνια Μπαγέρη
συμβουλευτική ψυχολόγος
Οι καλοκαιρινές διακοπές είναι μια ευκαιρία για να χτίσετε κοινές θετικές εμπειρίες με τα παιδιά και όλη την οικογένεια, στις οποίες θα ανατρέχει όλη η οικογένεια μια ολόκληρη ζωή. Είναι μια ευκαιρία να ξοδέψετε ευχάριστο χρόνο μαζί, να χαλαρώσετε, να παίξετε και να έρθετε σε επαφή με τη φύση. Παράλληλα είναι μια περίοδος που ενδείκνυται για να έρθουν όλα τα μέλη της οικογένειας πιο κοντά και να συνδεθούν περισσότερο, τόσο οι γονείς μεταξύ τους όσο και ο καθένας τους ξεχωριστά με το κάθε παιδί, όπως και τα αδέλφια το ένα με το άλλο.
Όσο μπορείτε προτιμήστε να οργανώσετε τις διακοπές με τα παιδιά από νωρίς, συντονίζοντας τις ανάγκες τους με τα πλάνα της οικογένειας. Βοηθήστε τα παιδιά να έχουν και εκείνα ένα αίσθημα ελέγχου για το τι πρόκειται να ακολουθήσει, ενημερώνοντας τα για το πρόγραμμα και προετοιμάζοντας τα κατάλληλα. Σχεδιάστε τι παιχνίδια, μουσική ή υλικά χρειάζεται να έχετε μαζί ώστε να απασχολούνται εκείνα ευχάριστα αλλά και να μη δημιουργούν προβλήματα λόγω του ότι δεν έχουν τι να κάνουν.
Γενικότερα και ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια των καλοκαιρινών διακοπών, επιτρέψετε στα παιδιά να νιώσουν! Δε χρειάζεται να φοβάστε για το τι θα συμβεί στη συναισθηματική ισορροπία των παιδιών αν ανατραπεί η επιφανειακή ηρεμία της οικογένειας. Αφήστε τα να βιώσουν και να εκφράσουν τα συναισθήματα τους, ακόμη και τα δύσκολα χωρίς να προσπαθείτε να τα «σώσετε» από αυτά: τα παιδιά χρειάζεται να μπορούν να απογοητευτούν ή να στεναχωρηθούν ακόμη και να πληγωθούν, αν για παράδειγμα δε γίνει αυτό που ήθελαν, ή πρέπει φύγουν από κάπου που τους άρεσε. Στις διακοπές έχετε όλοι την πολυτέλεια του χρόνου, ίσως και λίγο περισσότερες αντοχές, για να τους συμπαρασταθείτε και να τα βοηθήσετε να μάθουν να διαχειρίζονται ανάλογες καταστάσεις.
Μέσα στο καλοκαίρι που μειώνονται οι υποχρεώσεις και τα παιδιά είναι πιο ξεκούραστα και διαθέσιμα, τολμήστε να αυξήσετε λίγο τις απαιτήσεις σας και να ζητήσετε τους περισσότερα. Με άλλα λόγια ανεβάστε τον πήχη σε σχέση με αυτά που περιμένετε από τα παιδιά σας, όσο αφορά τη επαφή μεταξύ σας αλλά και τη γενικότερη συμπεριφορά τους. Αναμένετε από εκείνα λίγα παραπάνω από αυτά που κάνουν συνήθως. Οι προσδοκίες των άλλων και ειδικότερα των γονέων, βοηθούν τα παιδιά να καταφέρουν περισσότερα και να προχωρήσουν.
Δοκιμάστε να κάνετε κάτι νέο μαζί τους. Οι νέες εμπειρίες, όταν είναι καλά σχεδιασμένες από τους ενήλικες ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία και την ηλικία του κάθε παιδιού ώστε να μπορούν να ανταποκριθούν και να τις ευχαριστηθούν, βοηθούν στη νοημοσύνη των παιδιών όπως και στην αυτοπεποίθηση τους. Παράλληλα δίνουν ευκαιρίες σε γονείς και παιδιά να έλθουν σε επαφή με διαφορετικό τρόπο, πιθανώς κιόλας γνωρίζοντας και νέες πτυχές ο ένας του άλλου.
Δώστε στα παιδιά την ευκαιρία να δουν τον εαυτό τους μέσα από τα μάτια σας. Καθρεφτίστε τους πως φαίνεται αυτό που κάνουν και αυτό που είναι. Μιμηθείτε τα ή πείτε τους πως νιώθετε όταν φέρονται με ένα συγκεκριμένο τρόπο, θετικό ή αρνητικό. Αναδείξτε και τα θετικά και τα όχι τόσο θετικά στοιχεία της συμπεριφοράς τους. Δείτε αυτή τη διαδικασία σα μια ευκαιρία να δείξετε στα παιδιά τι αισθάνεστε για εκείνα αλλά και πόσο χρόνο διατίθεστε περάσετε μαζί τους.
Προτιμήστε όσο και αν το έχετε ανάγκη να μην απομονώνεστε από τα παιδιά στις διακοπές. Αντίθετα προσπαθήστε να τους δείξετε τρόπους να συνυπάρχετε χωρίς να ασχολείστε αναγκαστικά ο ένας με τον άλλον. Δείξτε τους πως είναι να έχετε προσωπικό χρόνο και να κάνετε παράλληλες δραστηριότητες, ενώ είστε στον ίδιο χώρο.
Προσφέρετε δημιουργικές επιλογές στα παιδιά, όπως οι κατασκευές ή το διάβασμα, και αποφύγετε τις εύκολες λύσεις των ηλεκτρονικών παιχνιδιών, των gadgets ή και της τηλεόρασης. Τα παιδιά μαθαίνουν ελάχιστα από αυτά, ενώ χάνουν και χρόνο από την επαφή με τους άλλους, καθώς δεν εξασκούν σημαντικές δεξιότητες όπως η ικανότητα διαπραγμάτευσης, η διαχείριση συναισθημάτων ή η απόπειρα προσέγγισης των άλλων.
Αυτό το καλοκαίρι περιποιηθείτε λίγο παραπάνω τον εαυτό σας με το να δεχτείτε οποιαδήποτε βοήθεια με τα παιδιά. Επιτρέψτε που και που στις γιαγιάδες, τους παππούδες και τους άλλους συγγενείς ή φίλους να αναλάβουν για λίγο τη φροντίδα τους και να κάνουν κάποιες δραστηριότητες μαζί τους. Είναι μια ευκαιρία να συνδεθούν με τα παιδιά, ειδικά εκείνοι που δεν έχουν αυτή τη δυνατότητα τις υπόλοιπες μέρες του χρόνου. Σίγουρα θα έχουν και αυτοί κάτι διαφορετικό να δώσουν στα παιδιά, ακόμη και αν με μια πρώτη ματιά αυτό δε μοιάζει και τόσο θετικό ή σημαντικό. Τα παιδιά γίνονται πιο ευέλικτα, μαθαίνουν καλύτερα τον εαυτό τους και εξοικειώνονται με τις κοινωνικές επαφές όταν έχουν την ευκαιρία να συναναστραφούν με διαφορετικούς ανθρώπους.
Τέλος, μη καταπιέζετε τις δικές σας ανάγκες και τα θέλω σας συνεχώς, για χάρη των παιδιών. Ασχοληθείτε και με τις προσωπικές ανάγκες, τη σχέση με το σύντροφο ή τους φίλους σας. Βοηθήστε τα παιδιά να αποκτήσουν την αίσθηση των υπολοίπων που υπάρχουν γύρω τους, και αφήστε τα να καταλάβουν πως οφείλουν να σέβονται και τις ανάγκες των άλλων ατόμων, ξεκινώντας από τις δικές σας. Διδάξτε τα να κάνουν υπομονή, να περιμένουν τη σειρά τους και προωθήστε την έννοια του μοιράζομαι: το χρόνο, τα παιχνίδια, τη ψάθα, το παγωτό!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο