γράφει η Όλγα Λυμπεροπούλου
• Σήμερα, 44 εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από κάποια μορφή άνοιας. Μέχρι το 2050, ο αριθμός των ασθενών θα φτάσει τα 135 εκατομμύρια.
• Κάθε 4 δευτερόλεπτα σημειώνεται σε κάποια χώρα του πλανήτη ένα νέο κρούσμα άνοιας.
• Οι δαπάνες που σχετίζονται με την άνοια αποτελούν το 1% του παγκόσμιου Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος (ΑΕΠ).
• Στην Ελλάδα σήμερα υπάρχουν 200.000 ανοϊκοί ασθενείς.
• Η νόσος Αλτσχάιμερ, η πιο συχνή μορφή άνοιας, είναι η επιδημία του 21ου αιώνα. Κάθε χρόνο, σκοτώνει περισσότερους ασθενείς απ’ ότι ο καρκίνος του στήθους και ο καρκίνος του προστάτη μαζί.
• 1 στους 3 ηλικιωμένους πεθαίνει από Αλτσχάιμερ ή κάποια άλλη μορφή άνοιας.
• Ο αριθμός των γυναικών που είτε έχουν Αλτσχάιμερ, είτε φροντίζουν έναν ασθενή που πάσχει από τη νόσο, αγγίζει τα 13 εκατομμύρια.
• Οι γυναίκες στην ηλικία των 60 ετών έχουν 2 φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν Αλτσχάιμερ κάποια στιγμή στο υπόλοιπο της ζωής τους, απ’ ότι καρκίνο του στήθους
• Το 60% των ανθρώπων που φροντίζουν ασθενείς με άνοια είναι γυναίκες.
Το γυναικείο μυαλό κάνει περίπου 70.000 σκέψεις την ημέρα. Αφιέρωσε μία από αυτές στη νόσο Αλτσχάιμερ.
Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αλτσχάιμερ 2014, συμμετέχουμε όλοι στην προσπάθεια ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης όσο το δυνατόν περισσότερων ανθρώπων για τη νόσο Αλτσχάιμερ.
Παγκόσμια Ημέρα Αλτσχάιμερ 2014: Αν αύριο έχανες όλες σου τις αναμνήσεις εκτός από μία, ποια θα ήταν εκείνη η #MiaAnamnisi που θα ήθελες να κρατήσεις για πάντα;
Αναρτήστε την παραπάνω ερώτηση και την απάντησή σας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, Google+, Instagram) και μοιραστείτε με τους φίλους σας τη μοναδική ανάμνηση που δεν θα θέλατε ποτέ να «ξεθωριάσει».
Γιατί στον αγώνα ενάντια στη νόσο Αλτσχάιμερ, κάθε προσπάθεια μετράει!
[divider]
Η Όλγα είναι μαμά της Κυβέλης και νευροψυχολόγος με ειδίκευση στην Τρίτη Ηλικία και της Άνοιες. Tο ερευνητικό της ενδιαφέρον εστιάζεται στους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να κρατήσουμε το μυαλό μας σε φόρμα, σε κάθε ηλικία. Παράλληλα, σχεδιάζει και εφαρμόζει προγράμματα γνωστικής αποκατάστασης για ασθενείς που αντιμετωπίζουν διαταραχές των γνωστικών τους λειτουργιών.
Θα τη βρείτε στο www.trainyourbrain.gr, στη σελίδα trainyourbrain.gr στο Facebook και στο trainyourbraingr στο Instagram.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο