Κάποτε επικρατούσε η ιδέα ότι βασικός παράγοντας για την διαμόρφωση του χαρακτήρα ενός παιδιού ήταν το περιβάλλον. Σήμερα, όμως, οι ειδικοί πιστεύουν πως το κάθε παιδί γεννιέται με τα δικά του χαρακτηριστικά γνωρίσματα γύρω από την προσωπικότητά του. Δηλαδή, οι γενετικές και οι περιβαλλοντικές επιδράσεις, επηρεάζουν την συμπεριφορά τους.
Γιατί όμως μερικά παιδιά είναι περισσότερο ντροπαλά από κάποια άλλα;
Ορισμένα παιδιά μπορεί να δυσκολεύονται σε νέες καταστάσεις, οπότε χρειάζονται περισσότερο χρόνο προσαρμογής. Ένας σίγουρος τρόπος, για να ανταπεξέλθει το παιδί πιο γρήγορα, είναι η ενθάρρυνσή του και φυσικά το να γίνουμε το παράδειγμά του. Θα πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί με τις συναναστροφές μας με τους άλλους ανθρώπους, αλλά και να παρακολουθούμε τις αντιδράσεις των παιδιών. Εάν καταλάβουμε ότι σε κάποιες συνομιλίες μας, το παιδί αρχίζει και κλείνεται στον εαυτό του, τότε θα πρέπει να του μιλήσουμε και μαζί να προσπαθούμε για την αντιμετώπισή του.
Μπορούμε να του εξομολογηθούμε μία δική μας στιγμή αμηχανίας και τους τρόπους με τους οποίους το αντιμετωπίσαμε, για να καταλάβει πως αυτό είναι κάτι για το οποίο δεν θα πρέπει να ντρέπεται, αλλά έχει συμβεί σε όλους μας.
Μια καλή εξάσκηση είναι τα πάρτυ γενεθλίων αλλά και μια καινούρια ομάδα. Οι εξωσχολικές δραστηριότητες, σίγουρα θα βοηθήσουν το παιδί, ειδικά εάν αυτές σχετίζονται με αυτό που πραγματικά αγαπά. Παρακολουθήστε πόσο εύκολο είναι για το παιδί το να πει ένα «γεια» ή να συστηθεί.
Σε κάθε περίπτωση, δεν θα πρέπει να μας ακούει να τονίζουμε το πόσο ντροπαλό είναι! Αυτό θα του ασκήσει περισσότερη πίεση, με αποτέλεσμα να κλείνεται όλο και περισσότερο στον εαυτό του.
Τέλος, θα πρέπει να του μιλάμε με ενθουσιασμό όταν το βλέπουμε να μιλάει με άλλα παιδιά. Αυτό θα του χαρίσει περισσότερη αυτοπεποίθηση!
πηγή: www.med24.gr
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο