γράφει η Sarah Knapton για το The Telegraph
Είναι φυσικό για τις μέλλουσες μαμάδες να θέλουν να προετοιμάσουν τη φωλιά για το μικρό τους, μία νέα έρευνα όμως φαίνεται να ισχυρίζεται πως αυτό κάνει περισσότερο κακό παρά καλό.
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα χημικά που χρησιμοποιούνται για το πέρασμα των μοκετών και του ξύλου μπορεί να δυσκολέψουν την αναπνοή του νεογέννητου ή και να επηρεάσουν αρνητικά το μωρό ακόμη και μέσα στην κοιλιά.
Ειδικοί από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας Helmholtz (UFZ) της Γερμανίας δηλώνουν ανήσυχοι και προειδοποιούν τις γυναίκες να μην εγκαταστήσουν στο σπίτι τους νέο δάπεδο προτού την εγκυμοσύνη ή και προτού το παιδί κλείσει τον πρώτο του χρόνο.
Οι ίδιοι ισχυρίζονται πως περίπου 20.000 μωρά κάθε χρόνο, σε μια χώρα στο μέγεθος της Γερμανίας, χρειάζεται να ακολουθήσουν ιατρική αγωγή για αναπνευστικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν, όπως ο συριγμός ή η δύσπνοια.
Χημικές ουσίες όπως το στυρένιο και το αιθυλοβενζόλιο, που υπάρχουν στην κόλλα που χρησιμοποιείται για το πέρασμα της μοκέτας και του παρκέ, είναι ιδιαίτερα τοξικές όταν εισπνέονται από μικρά παιδιά, των οποίων οι πνεύμονες δεν έχουν αναπτυχθεί πλήρως.
«Γι’ αυτό τον λόγο δεν συνιστούμε να περνάτε παρκέ, μοκέτες ή άλλη επίστρωση στα δάπεδα σε σπίτια όπου ζουν γυναίκες που κυοφορούν», αναφέρει ο επικεφαλής ερευνητής Dr. Ulrich Franck.
«Παρόλο που η συγκέντρωση αυτών των πτητικών χημικών ουσιών είναι χαμηλότερες εάν δε χρησιμοποιηθεί συγκολητικό κατά την εγκατάσταση του δαπέδου, ακόμη και αυτή η συγκέντρωση είναι αρκετά υψηλή για να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο να αντιμετωπίσουν τα βρέφη αναπνευστικές δυσκολίες στους πρώτους μήνες ζωής τους».
Η έρευνα έδειξε επίσης πως οι χημικές αυτές ουσίες προκαλούν μία ανοσοαπόκριση στο αίμα που περνά στα μωρά μέσα στη μήτρα και μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εμφάνισης αλλεργιών.
Η Dr Irina Lehmann από το UFZ προσθέτει: «Η έκθεση σε αυτές τις πτητικές χημικές ενώσεις φαίνεται να επιφέρει σοβαρότερες επιπτώσεις κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης παρά στο πρώτο έτος της ζωής ενός παιδιού».
Ισχυρίζονται επίσης πως υπάρχει μεγαλύτερος κίνδυνος για τα παιδιά των οποίων οι γονείς υποφέρουν ήδη από άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα ή άλλες αλλεργικές παθήσεις. Είχαν πέντε φορές μεγαλύτερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη για αναπνευστικά προβλήματα.
Οι ερευνητές μελέτησαν 465 μητέρες καθώς και τα παιδιά τους, οι οποίες ζουν στη Λειψία της Γερμανίας. Περίπου τα δύο τρίτα των οικογενειών έκαναν ανακαίνιση κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και περισσότερες από μία στις 20 από αυτές αντικατέστησαν επίσης το δάπεδο.
Οι επιστήμονες μελέτησαν τους ρύπους στα σπίτια τους και το περιβάλλον και πραγματοποίησαν τακτικές ιατρικές εξετάσεις γ ια να ελέγξουν την αναπνευστική ικανότητα.
Συμβούλεψαν τους νέους γονείς να περιμένουν και να ανακαινίσουν τα δάπεδά τους «πολύ μετά τη γέννα».
Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Environment International.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο