«Μαμά το ποδαράκι μου πονάει.» Έτσι άρχισαν όλα.
Στην αρχή νομίσαμε ότι το ήταν ένα απλό στραμπούληγμα. Όμως ο πόνος συνεχίστηκε δυο μέρες, τρεις. Δε φαινόταν για απλό στραμπούληγμα. Άσε που ο μικρός μας δεν έχει βγει καθόλου (μα καθόλου) πονεσιάρης. Είπαμε μήπως ήταν καμιά θλάση. Πήγαμε στο νοσοκομείο περιμένοντας να βγούμε με κανένα νάρθηκα ή κάτι τέτοιο. Όμως ο γιατρός έριξε μια ματιά στην ακτινογραφία και σούφρωσε τα φρύδια. Μετά φώναξε ένα συνάδελφο. Μετά κοίταξε το παιδί, μετά εμένα (μ’ αυτό το ύφος που δεν προμηνύεται τίποτα καλό) και είπε: «Θα μείνετε μέσα.»
«Τι τρέχει γιατρέ;» ρωτάω και πέφτω από τα σύννεφα:
Ο νεαρός μας έχει κάτι που λέγεται Νόσος του Πέρθες (Perthes Disease).
Πρόκειται για ιδιοπαθή νόσο, πράγμα που σε απλά ελληνικά σημαίνει πως οι γιατροί δεν έχουν ιδέα τι το προκαλεί, εκτός μόνο ότι δεν οφείλεται σε μικρόβιο ή τραύμα. Η νόσος προκαλεί νέκρωση του οστού του ισχίου, με λίγα λόγια καταστρέφεται το πάνω μέρος του μηριαίου, ακριβώς στην άθρωση της λεκάνης. Το αποτέλεσμα είναι, φυσικά, καταστροφή της άρθωσης, πράγμα που μοιραία θα οδηγήσει σε αναπηρία, αν αφεθεί στην τύχη της. Αν όμως η νόσος ανακαλυφθεί έγκαιρα, μπορούν να ληφθούν μέτρα για να σταματήσει η περαιτέρω φθορά και να μπορέσει ο οργανισμός να επιδιορθώσει τη βλάβη. Αυτό μπορεί να γίνει μόνο αν ο ασθενής είναι αρκετά μικρός ώστε τα οστά του να μην έχουν «δέσει» ακόμη.
Τα καλά νέα: ο μικρός μας είναι αρκετά μικρός ώστε να εμπίπτει σ’ αυτή την κατηγορία.
Τα κακά νέα: για να γίνει η δουλειά σωστά και να μην παραμορφωθεί το κόκκαλο, ο μικρός ασθενής πρέπει να διάγει ζωή υπερήλικα, για τα επόμενα 2-5 χρόνια. Απαγορεύονται τα τρεχάματα, τα πηδήματα, το κυνηγητό και το κουτσό. Απαγορεύεται το ποδόσφαιρο, το μπάσκετ, ακόμη και τα «μήλα». Απαγορεύεται η παιδική χαρά. Απαγορεύονται οι παιδότοποι με φουσκωτά κάστρα. Απαγορεύεται ακόμη και το περπάτημα χωρίς δεκανίκια. Επιτρέπεται η ξαπλοθεραπεία, η καναπεδοθεραπεία, η τηλεόραση, τα επιτραπέζια και όλα τα καθιστικά παιχνίδια. Και τα ηλεκτρονικά. Και με τόσο υγιεινό τρόπο ζωής, πρέπει να χάσουμε και βάρος. Α, ναι, το κολύμπι επιτρέπεται. Αρκεί να υπάρχει κολυμβητήριο, φυσικά. Όσο για το περπάτημα, αυτό μόνο με πατερίτσες.
Όσο θα διαρκεί η αποθεραπεία, θα πρέπει να πηγαίνουμε τακτικά για επανέλεγχο. Βλέπετε, ακόμη και με την καλύτερη συμπεριφορά, ακόμη κι αν ο οργανισμός γιατρέψει το κατεστραμμένο κόκκαλο με τις καλύτερες προδιαγραφές, το νέο κόκκαλο δε θα είναι ποτέ όπως το παλιό. Με λίγα λόγια, το κουσούρι θα υπάρχει. Αν είμαστε τυχεροί, σχεδόν δε θα φαίνεται. Αν όμως δεν είμαστε, το καινούριο κόκκαλο θα μεγαλώσει στραβά, το πρόβλημα θα είναι σοβαρό και η κινητικότητα του νεαρού μας πολύ περιορισμένη. Για να το προλάβουν αυτό οι γιατροί θα βγάζουν συχνές ακτινογραφίες κι όταν διαπιστώσουν ότι τα πράγματα πάνε άσχημα θα επέμβουν με χειρουργική επέμβαση.
Ο μικρός μας πονούσε γιατί η κατάσταση ήταν στην «οξεία φάση» είπαν οι γιατροί. Για να υποχωρήσει η φλεγμονή, κι επομένως ο πόνος, τον έβαλαν σ’ ένα κρεββάτι για δύο βδομάδες μ’ ένα βαρίδι κρεμασμένο στο πόδι. Ευτυχώς, αποδείχτηκε καλόβολος άρρωστος και δεν έχασε το κέφι του στιγμή. Δε θα σας πω πώς περάσαμε αυτές τις δυο βδομάδες: τα εικοσιτετράωρα στο νοσοκομείο, το μπαμπά που ανέλαβε σπίτι και παιδί, το μεγάλο αδελφό που περνούσε σύνδρομο ζήλειας-στέρησης, κι όλα τα άλλα που όσοι έχετε περάσει από νοσοκομείο γνωρίζετε καλά.
Θα μιλήσω μόνο για όσα πρέπει να ξέρετε αν σας τύχει (να μη σας τύχει).
Τα πράγματα στο νοσοκομείο θα είναι δύσκολα. Ο ασθενής πρέπει να είναι ανάσκελα, ούτε καθιστός, ούτε στο πλάι, ούτε καν για τον ύπνο. Η μαμά θα κοιμάται στη διπλανή καρέκλα και θα τον ισιώνει καμιά εικοσαριά φορές κάθε νύχτα, όταν γυρνάει στον ύπνο του. Ακόμη και τη μέρα, τα πράγματα δεν είναι καλύτερα. Ο μικρός μας προσπαθούσε να παίξει ανάσκελα Lego και Playmobil και του έπεφταν τα εξαρτήματα στα μούτρα. Ακόμη και το φαγητό ήταν προβληματικό, αφού μπορούσε μόνο να μισο-σηκωθεί.
Το χειρότερο ίσως ήταν το βασανιστήριο της φαγούρας, στο ακινητοποιημένο πόδι. Το υπόλοιπο σώμα το πλέναμε όπως-όπως, με υγρό σφουγγάρι, μπροστά στο νιπτήρα. Ακούς πως σε άλλα μέρη κάνουν στους ασθενείς μπάνιο με ειδικά συστήματα που τοποθετούν το σώμα στο λουτρό με την κατάλληλη κλίση… Εδώ φυσικά δεν υπήρχαν τέτοια πράγματα. Το μπάνιο ήταν μια σκέτη μπανιέρα, όχι πολύ καθαρή. Δεν υπήρχαν ούτε καν χειρολαβές ή κάθισμα. Υπήρχαν παιδιά εκεί μέσα με σοβαρά τραύματα ή παθήσεις που είχαν κλείσει μήνα, μήνες – πώς καθαρίζονταν; Και με τις κατακλίσεις τι γίνεται; Δεν είδα πουθενά να περνά φυσιοθεραπευτής για τους κατάκοιτους. Οι νοσοκόμες δεν ήταν αρκετές – τις νύχτες είχαμε μόνο μια σε όλο το τμήμα, για 30-40 παιδιά. Ήταν αδύνατο να μην έχει κάθε παιδί συνοδό όλο το 24ωρο, αλλά δεν υπήρχε καμιά πρόβλεψη για το πού θα μείνει, τι θα φάει, πού θα κοιμηθεί αυτός ο άνθρωπος, ακόμη και για χρόνιες νοσηλείες. Τα μεγαλεία των ελληνικών νοσοκομείων.
Πάντως το βαρίδι (έλξη το λένε) φαίνεται πως κάτι έκανε, γιατί ο πόνος τελικά υποχώρησε και οι γιατροί μας άφησαν να βγούμε. Τώρα είμαστε σπίτι και περνούμε φάση προσαρμογής. Σιγά-σιγά πρέπει να μάθουμε να κάνουμε πράγματα με καινούριους τρόπους, από τις μετακινήσεις ως το βραδινό μπάνιο κι από το παιχνίδι ως το κατούρημα. Φυσικά δεν υπάρχει κινησιολόγος, φυσιοθεραπευτής, ή εκπαιδευτής για να μας δείξει το σωστό τρόπο. Ο γιατρός δεν έκανε καν σύσταση για το τι είδους δεκανίκια ταιριάζουν στην περίπτωσή του. Πρέπει να βρούμε τις απαντήσεις μόνοι μας – είπαμε, ελληνικό σύστημα υγείας. Για όλα λοιπόν ανατρέχουμε στο διαδίκτυο κι αυτή η μαμά σκέφτηκε ν’ ανοίξει μια σελίδα (http://perthesgreece.blogspot.gr/) για να βάλει όσα μαθαίνει μέσα, με την ελπίδα πως ότι θα βοηθήσουν κι άλλους.
Να είστε όλοι καλά και τα παιδιά σας καλύτερα.
Μαμά στο δρόμο
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Τό καυμενο το παιδάκι τον Άγγελο! Και πώς θά τά καταφέρετε που φαίνεται τόσο υπερκινητικός;😢🤔
Όταν γράφτηκε αυτό το κείμενο το 2014, ο Άγγελος δεν υπήρχε ούτε σαν ιδέα... Το υπογράφει η "μαμά στο δρόμο". Οχι, εγώ ;)
Περαστικά σας!!!! Καλο κουραγιο μανουλα. Το πόδι πονουσε στο σημείο του ισχυου.?
perastika kai syntoma na ginete kala kati paromio alla se megalh hlikia 36 etwn o antras mou me ta idia simtomata mas to onomasan asteonekrosh den aimatonete kala to kokalo me apotelesma na nekronete to meros ekeino . phgame se polus giatrous kapoioi hpan me ksapla teleios 8a ginei kala kai kapoioi xeirourgeio amesa giati 8a meinei ........ .telika kaname sto ysxio 3 mhnes me patiritses ola kala. meta 4 xronia to idio provlhma sto gonato ksana ta idia kai meta 4 xronia pali sto allo gonato paly ta idia . kaname ta panta apo eksetaseis ta panta kai oles panakrives den vrhkame apo ti to pa8enei twra doxa to 8eo einai kala sou eyxome ola na pane kala alla pare ki ales gnwmes !!!!!!
Λάθος επίθετο από τη συγκίνηση
Περαστικά στο μικρό. Ξέρω πώς νιώθετε. Τα πέρασα με το γιο μου. Ιούνιος του 11 ξεκίνησε, Ιούνιο του 14 σχεδόν τελείωσε. 2 χρόνια πατερίτσα, πισίνα, γυμναστική. Ευτυχώς δεν είχαμε έλξεις. Το τελευταίο εξάμηνο είναι καλά, αλλά τον Φλεβάρη επανέλεγχο. Ό,τι χρειαστείς στείλε email
Μαμα στο δρόμο, κουράγιο. Περαστικά να ειναι, που θα ειναι, αλλα να ειναι οσο πιο γρήγορα γίνεται που να περάσει ο καιρός και να μη τα θυμόσαστε πια! Η μικρη μου πέρασε υμενιτιδα πριν κανα δίμηνο και εχει δυο βραδιά τωρα που ξυπνάει και κλαίει για το πόδι της. Ομως όλη την υπόλοιπη μέρα ειναι ολο τρέξιμο και χαρα! Εσένα διαμαρτυρόταν μονο στον υπνο ή και μεσα στην ημέρα;
Την ημέρα, όταν περπατούσε, δηλαδή όταν φόρτιζε το κατεστραμμένο ισχίο.
Περαστικα στο παιδάκι σας και δύναμη και κουράγιο για εσάς!!! Δεν έχω ξανακούσει αυτή τη νόσο... Μου φαίνεται περίεργο όμως... απ όσο ξερω η ορθοπεδική χειρουργική έχει εξελιχθεί πάρα πολύ δεν υπάρχουν διορθωτικές επεμβάσεις που μπορεί να γίνουν ή προσπαθείτε να αποφύγετε τις επεμβάσεις;;;
Αν τα πράγματα πάνε άσχημα, τότε το ισχίο πρέπει ν' αντικατασταθεί με τεχνητό, αλλά αυτή είναι μια επέμβαση που μπορει να γίνει μόνο αφού ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του παιδιού, δηλαδή όταν ενηλικιωθεί.
Περαστικά και καλή δύναμη,,,,,και σε σένα αλλά και στο Αγγελουδάκι σου. Να γινει σύντομα μια κακή ανάμνηση. Καλές Γιορτές με Υγεία και Ευτυχία σου εύχομαι.
Κορίτσια σας ευχαριστώ όλες για τα καλά σας λόγια και τις ευχές σας. Λίτσα, η νόσος του Πέρθες φαίνεται καθαρά με μια απλή ακτινογραφία αν έχει προχωρήσει τόσο ώστε να υπάρχει φθορά στο κόκκαλο.
Περασα κατι αντιστοιχο απο τα Χριστουγεννα του2009εως τελος Μαρτιου..Στην αρχη ειπαν υμενιτιδα μπηκε ελξη αλλα δεν υποχωρουσε και ειπαν για τη νοσο Perthes...Αυτο που μου κανει εντυπωση στην περιπτωση σας ειναι οτι απο μια απλη ακτινογραφια εκανε γνωματευση.Εμεις καναμε σπινθυρογραφημα για να διαπιστωθει.Γνωμη μου ψαξτε το κι αλλο.
ευχομαι πραγματικα ολοψυχα ολα να πανε καλα, αλλα να ξερεις οι ελληνες γιατροι ειναι παρα πολυ καλοι γιατροι, μονο το συστημα υγειας υστερει. Ζω στο εξωτερικο, στην γερμανια και οι γιατροι δεν ξερουν την τυφλα τους. Ολοι νομιζουμε οτι τα πραματα στο εξωτερικο απο αποψη υγειας ειναι Σουπερ αλλα οι γιατροι ειναι χαλια
Θα συμφωνήσω απόλυτα μαζί σου! Ζω στην Αυστρία, στη Βιέννη και για ό,τι σοβαρό συμβαίνει στην οικογένειά μας, τρέχω στους Έλληνες γιατρούς στην Ελλάδα, για να το αντιμετωπίσω. Εδώ είναι και αδιάβαστοι, αλλά και αδιάφοροι. Έχω βιώσει εξαιρετικά ανεύθυνες καταστάσεις από διαφόρους γιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων, σε νοσοκομεία εξαιρετικά μεγάλα και δημοφιλή, που διαφημίζονται ως από τα καλύτερα της Ευρώπης. Σαν τους Έλληνες γιατρούς δεν έχει. Στη μητέρα που τώρα αντιμετωπίζει αυτήν την κατάσταση εύχομαι από καρδιάς περαστικά στο παιδάκι της και καλή δύναμη στην ίδια και την υπόλοιπη οικογένεια.
Δύο φορές χρειάστηκε να πάω στο νοσοκομείο στο εξωτερικό. Μια φορά στη Γαλλία που οι γιατροί δεν είδαν ότι είχα ολόκληρο κάταγμα στη λεκάνη γιατί δεν έβγαλαν σωστές ακτινογραφίες. Οι γιατροί στην Ελλάδα τρελάθηκαν που τις είδαν κι ευτυχώς γλύτωσα και δεν έπαθα καμιά μεγάλη ζημιά που κυκλοφορούσα με τις πατερίτσες στη Γαλλία 2 εβδομάδες παρά το κάταγμα που δεν ήξερα ότι υπήρχε. Η δεύτερη φορά ήταν στη Νορβηγία με μια πολύ σοβαρή γρίπη που μου έκαναν και εξετάσεις αίματος για να δουν τι αντιβιοτικά να μου δώσουν κι ένα σωρό παπαριές και τελικά μου έδωσαν φάρμακα που δεν μου έκαναν απολύτως τίποτα. Γινόμουν όλο και χειρότερα και τελικά στην Ελλάδα πήγα σε ένα γιατρό στα Επείγοντα στο Σισμανόγλειο και έριξε μια γρήγορη ματιά στο λαιμό μου και ήξερε ΑΚΡΙΒΩΣ τι είχα. Μου έδωσε φάρμακα με τα οποία έγινα επιτέλους άνθρωπος μετά από τόσες μέρες που υπέφερα στην πολιτισμένη Νορβηγία.
Που ακριβώς πονούσε το παιδί; Σε ποιο σημείο του ποδιου; Η κόρη μου κατά καιρούς αναφέρει πως πονάει το ποδαράκι της αλλά επειδή είναι λιγάκι κατα φαντασίαν ασθενής δεν την πολυπιστεύουμε!
Ο πόνος μπορεί να εμφανιστεί στην άρθρωση της λεκάνης ή να "ανακλαστεί" σε άλλα μέρη του ποδιού (γόνατο, κνήμη κτλ). Ο δικός μας παραπονιόταν πως πονάει στο μηρό.
Σου εύχομαι μέσα από την καρδιά μου υπομονή και περαστικά. Ξέρω ότι είναι δύσκολο, σκέψου το αγγελούδι σου και θα πάρεις κουράγιο... Όταν γεννήθηκε ο μικρός μου έμεινε ενάμισι μήνα στην εντατική. Σε άλλη πόλη μακριά από το σπίτι μας.Μετακομίσαμε όλοι μαζίάλλοι σε ξενοδοχείο και εγώ στο νοσοκομείο είχα αλλά δύο παιδιά 18 μηνών και 3 ετών. Νομίζω καταλαβαίνει πόσο δύσκολα ήταν... Όμως το ξεπεράσαμε και τώρα όλα αυτά είναι μια κακή ανάμνηση. Έτσι θα ναι και για σένα κάνε υπομονή. Θα το ξεπεράσετε.
Αρχικα να πω περαστικα στο παιδακι σου και ο θεος να του δωσει υπομονη. Τυχαινει να εχει την ιδια παθηση το βαφτιστικο μας απο την ηλικια των 2-3. Πηγε στο νοσοκομειο με πονο στο ποδι ενω κουτσαινε για 2-3 μερες και τον κρατησαν μεσα για μια εβδομαδα με το ποδι ακινητοποιημενο λεγοντας πως το παιδακι εχει υπερκοπωση και πως χρειαζεται ξεκουραση. Φυσικα με τοση ακινητοποιηση ο πονος περασε αλλα μολις σηκωθηκε ξανα να περπατησει αρχισαν τα ιδια. Τελικα κατεληξαν σε ενα νοσοκομειο της θεσσαλονικης, σε εναν παιδο-ορθοπεδικο ο οποιος εκανε τους καθιερωμενους συχνους ελεγχους στο παιδι μεχρι που εμφανιστηκε το ιδιο συμπτωμα και στα δυο ποδια. Η μονη παρεμβαση που εγινε στο παιδακι ηταν η ακινητοποιηση με την ελξη στο σπιτι για μεγαλο διαστημα και επειτα του εβαλαν εναν ναρθηκα αναμεσα στα ποδαρακια του για να κραταει τα ποδια ανοιχτα και να ειναι το ισχιο καλα μεσα στη λεκανη. Τωρα ειναι 8 χρονων και η νοσος εχει σταματησει να εξελισεται αλλα φυσικα υπαρχει. Κατα καιρους κουτσαινει παλι οταν ποναει η οταν κουραζεται. Οπως και σε εσας συστηθηκε και σε εμας να νην κανει ποδηλατο, να μην τρεχει! Να μην κουραζεται αλλα οχι τοσο υπερβολικα οσο το εθεσαν σε εσας με καθιστικη ζωη αλλα ουτε και συστηθηκαν πατεριτσες για τη βαδιση. Αυτα ειχα να πω εγω. Ευχομαι κανενα παιδακι να μην ταλαιπωρειτε και να μην μπαινει σε νοσοκομειο. Περαστικα σας.
Καλή δύναμη και κουράγιο. Εύχομαι όλα να πάνε καλά για τον πιτσιρικά σου. Φαινεσαι ψυχραιμη και είμαι σίγουρη ότι θα τα καταφέρετε μια χαρα με τους νέους ρυθμούς. Ο αδερφός μου, το πιο διαόλι και υπερκινητικο παιδί που έχεις δει ποτέ, κατάφερε σε ηλικία 6 χρόνων να μείνει απολύτως ακίνητος 2 μήνες, με πρόβλημα στο ισχιο που αλλιώς θα του άφηνε αναπηρία. Και έγινε καλά. Βέβαια η μητέρα μου τα είχε δει όλα. Υπομονή
Το περασα στην ηλικια των 13. Υγρο στο ισχιο με υψηλο πυρετο που επεσε μετα απο μερες με ισχυρή αντιβιωση.δυο εβδομάδες στο νοσοκομείο με βαρος στο ποδι κ ενα μηνα ξαπλα στο σπίτι.. .παρακολουθηση καθε τοσο που ευτυχως δεν υποτροπιασε ποτε μεχρι κ τωρα που ειμαι 28. Περαστικα σας ευχομαι κ να πανε ολα καλά! !! Α! Εμενα εκαναν δυο μερες να το εντοπισουν κ κουτσαινα κ μου είπαν ότι έγινε απο το αποτομο "υψος" που πηρα......
Περαστικα στο παιδακι σου. Ευχομαι ολα να πανε καλα