Οι άντρες γίνονται καλύτεροι πατέρες κατά τη διάρκεια των πρώτων μηνών του μωρού τους. Ο εγκέφαλός τους αλλάζει και γίνεται πιο… μητρικός.
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Yale χαρτογράφησαν τον εγκέφαλο 16 επαγγελματιών αντρών με πανεπιστημιακή εκπαίδευση σε διάφορα στάδια των πρώτων χρόνων ζωής του παιδιού τους και ανακάλυψαν πως όταν κάποιος γίνεται πατέρας, ο εγκέφαλος υπόκειται μία σημαντική χημική αλλαγή.
Η έρευνα αυτή, η πρώτη που εξέτασε τις νευρολογικές αλλαγές που επιφέρει η πατρότητα, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι οι μπαμπάδες που συμμετέχουν στο μεγάλωμα των παιδιών τους προσαρμόζονται γρήγορα και αναλαμβάνουν το ρόλο του γονέα εξίσου καλά με τις μητέρες.
Ανάμεσα στις αλλαγές που υπόκειται ο εγκέφαλος ενός πατέρα είναι η ανάπτυξη της φαιάς ουσίας, η συρρίκνωση της φαιάς ουσίας σε άλλες περιοχές του εγκεφάλου και η ανάπτυξη του προμετωπιαίου φλοιού.
Οι αλλαγές αυτές έχουν ως αποτέλεσμα αυξημένες συναισθηματικές αντιδράσεις, βελτίωση της πολυλειτουργικότητας αλλά και χειρότερο μνημονικό.
Οι ερευνητές ανακάλυψαν πως ο εγκέφαλος των γκέι μπαμπάδων παρουσίαζε επίσης τις ίδιες αλλαγές αν αυτοί συμμετείχαν στο μεγάλωμα του παιδιού.
Η έρευνα η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Social Neuroscience, καταλήγει: «Οι πρώτες αλληλεπιδράσεις μεταξύ πατέρα και νεογέννητου και ο συναισθηματικός δεσμός τους γίνονται η βάση της βαθύτερης σχέσης πατέρα-νεογέννητου, η οποία επηρεάζει σε βάθος χρόνου τις γνωστικές λειτουργίες και τις κοινωνικές σχέσεις των παιδιών.
«Τα ευρήματα της έρευνας θα μπορούσαν να μας οδηγήσουν στην αναγνώριση συγκεκριμένων περιοχών του εγκεφάλου που έχουν ιδιαίτερη σημασία για το αρχικό δέσιμο μεταξύ πατέρα και μωρού».
Η ερευνήτρια Ruth Feldman, καθηγήτρια ψυχολογίας αστο πανεπιστήμιο Bar-Ilan του Τελ Αβίβ, ανέφερε πως αυτή είναι μόνο η αρχή.
Μιλώντας στους Sunday Times ανέφερε: «Είναι ήδη γνωστό πως ο εγκέφαλος των γυναικών αναπτύσσει το μεγαλύτερο αριθμό νέων συνδέσεων μετά τη γέννα.
Αποδείξαμε πλέον πως και ο εγκέφαλος των μπαμπάδων επηρεάζεται από την εμπειρία της ανατροφής ενός παιδιού, για όσους μπαμπάδες συμμετέχουν ενεργά σε αυτή, αλλά δεν γνωρίζουμε ακόμη τι συμβαίνει μακροπρόθεσμα».
Ακολουθούν επτά τρόποι με τους οποίους αλλάζει ένας άντρας μετά την πατρότητα:
Περισσότερη φαιά ουσία
Η αύξηση της φαιάς ουσίας στο ραβδωτό σώμα του εγκεφάλου, την αμυγδαλή και τον υποθάλαμο, συντελεί σε θετικές αλλαγές για τον εγκέφαλο.
Καλύτερη πολυλειτουργικότητα
Μία από τις βασικές αλλαγές της πατρότητας, αποτέλεσμα της αυξανόμενης φαιάς ουσίας.
Καλύτερη συναισθηματική απόκριση
Ο δεσμός μεταξύ πατέρα και παιδιού ενισχύεται από τη βελτίωση της συναισθηματικής ανταπόκρισής του και αυτό φαίνεται να επηρεάζει επίσης θετικά το παιδί.
Αναγνώριση των αναγκών του μωρού
Οι γονείς αντιλαμβάνονται όλο και καλύτερα τον λόγο για τον οποίο κλαίει το παιδί τους – είτε αυτό είναι φαγητό, ύπνος, κτλ.
Πιο μητρικοί
Οι άντρες φαίνεται πως είναι εξίσου ιδανικοί να γίνουν γονείς όσο και οι γυναίκες, μιας και οι αλλαγές που παρατηρήθηκαν στον εγκέφαλό τους αντικατοπτρίζουν τις αλλαγές που υπόκεινται οι μητέρες.
Χειρότερη μνήμη
Σε αντίθεση όμως με τις μητέρες, η ικανότητα ανάκτησης μνήμης εξασθενίζει στους μπαμπάδες.
Χειρότερη διαδικασία λήψη αποφάσεων
Καθώς ο εγκέφαλος ενός πατέρα συντονίζεται περισσότερο στη συναισθηματικότητα, το μέρος του εγκεφάλου που ελέγχει τις πολύπλοκες αποφάσεις γίνεται λιγότερο δραστήριο.
πηγή: independent.co.uk
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο