Ορισμένα προβλήματα υγείας ακούγονται πιο τρομακτικά από όσο είναι πραγματικά. Δεν θα πρέπει να σας πανικοβάλλει κάθε ενόχληση και κάθε πληγή. Σύμφωνα με τον αναπληρωτή καθηγητή παιδιατρικής Christopher Tolcher της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνια, τα παρακάτω λύνονται πολύ πιο εύκολα από όσο νομίζετε:
Προκαλείται από μία ρήξη στη μυϊκή στοιβάδα που βρίσκεται κάτω από τον αφαλό του παιδιού, προκαλώντας τον να φαίνεται φουσκωμένος. Συνήθως περνάει γύρω στα 2 με 4 έτη. Αν το παιδάκι φέρει ακόμη «εξόγκωμα» στην ηλικία των 5 ετών, ο γιατρός σας μπορεί να σας συστήσει να επισκεφθείτε έναν χειρουργό για να το αντιμετωπίσετε.
Διογκωμένα σημάδια στο κρανίο που προκύπτουν από την πίεση που δέχεται το κεφάλι του μωρού βγαίνοντας από τη μήτρα κατά τον τοκετό. Δεν προκαλούν πόνο ούτε και δυσφορία στο μωρό και υποχωρούν από μόνα τους σταδιακά.
Το 90% των καρδιακών φυσημάτων στα μωρά είναι φυσιολογικό, δεν ενοχλούν το νεογέννητο και εντοπίζονται μονάχα όταν ο γιατρός ακούει τον χτύπο της καρδιάς του.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο μηνών της ζωής τους, τα μωρά συνηθίζουν κατά διαστήματα να στραβώνουν τα μάτια τους, κάτι που διαρκεί λιγότερο από 10 δευτερόλεπτα τη φορά. Αν ο στραβισμός αυτός διαρκεί περισσότερο ή συμβαίνει με μεγαλύτερη συχνότητα, επισκεφθείτε τον γιατρό για να αποκλείσετε την πιθανότητα να υπάρχουν προβλήματα όρασης.
Τα μωρά και τα νεογέννητα συνηθίζουν να περπατούν στρέφοντας τα δάχτυλα των ποδιών τους προς τα μέσα. Αυτό δεν χρήζει πάντοτε θεραπείας και σταδιακά βελτιώνεται ώσπου το παιδί να φτάσει τα 7 του χρόνια.
Το 40% περίπου των μωρών εμφανίζουν σημάδια ίκτερου, ένα κιτρίνισμα του δέρματος που οφείλεται σε υψηλή συγκέντρωση χολερυθρίνης. Τα μωρά με ίκτερο θα πρέπει να επισκέπτονται τον παιδίατρο και μετά την έξοδό τους από το νοσοκομείο, ώστε να διαπιστωθεί η σοβαρότητα της περίπτωσή τους.
Είναι φυσιολογικό τα νεογέννητα να φταρνίζονται, οι γιατροί όμως δεν γνωρίζουν ακριβώς το γιατί. Το επαναλαμβανόμενο φτάρνισμα δεν είναι απαραίτητα ένδειξη αλλεργίας και είναι δεν αποτελεί σε γενικές γραμμές λόγο ανησυχίας.
Κατά τη διάρκεια των πρώτων δύο με τριών μηνών της ζωής τους, τα μωρά παρουσιάζουν κατά διαστήματα γρήγορη και ρηχή αναπνοή που θυμίζει λαχάνιασμα. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως το μωρό δυσκολεύεται να αναπνεύσει. Προσοχή μονάχα στη συγκεκριμένη περίπτωση: επικοινωνήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε συσπάσεις του στήθους ή της κοιλιάς ή αν η γρήγορη αναπνοή συνοδεύεται από θορυβώδη αναπνοή.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο