γράφει η Jessie Knadler για το babble
Η 13 μηνών Katie έχει αρχίσει να μιλάει ακατάπαυστα αυτές τις μέρες, προσπαθώντας να σχηματίσει τις πρώτες της λεξούλες και στην πορεία μάθαμε να παίζουμε ένα ευχάριστο γλωσσικό παιχνίδι – κάνει έναν ήχο όπως «Μπα;» και εγώ τον επαναλαμβάνω «Μπα».
«Μπα;»
«Μπα.»
«Μπα;»
«Μπα.»
Κι έτσι συνεχίζουμε μέχρις ότου να εξαντλήσουμε τον διάλογό μας χρησιμοποιώντας το «Μπα» και να περάσουμε σε έναν καινούριο φθόγγο όπως το «Μα».
Αυτό που μπορεί να σας φαίνεται ένας ξεκούραστος τρόπος να περνάμε τα χειμωνιάτικα απογεύματά μας στην ουσία χτίζει τα πρώτα θεμέλια στη γλωσσική της ανάπτυξη.
Οι έρευνες δείχνουν πως το να μιλάς συχνά στα μικρότερα παιδιά διευκολύνει την καλύτερη ανάπτυξη των γλωσσικών δεξιοτήτων και του λεξιλογίου του, δίνοντάς τους προβάδισμα όταν έρθει ο καιρός να πάνε στο νηπιαγωγείο.
Είναι πολύ εύκολο να βρείτε τον χρόνο να μιλήσετε στο παιδάκι σας.
Ακολουθήστε τα παρακάτω οκτώ απλά βήματα που προτείνει η έρευνα του Providence Talks μέσω του εκπροσώπου της Rob Horowitz:
Κάθε φορά που ένα νήπιο επιχειρεί να πει μία καινούρια λέξη – ας πούμε, μπάλα – ενθαρρύνετέ το και συμπληρώστε τη φράση του: «Ναι! Είναι μπάλα! Είναι μία μπλε μπάλα. Μία μεγάλη, μπλε μπάλα.»
Αντί να χρησιμοποιείτε γλώσσα που περιορίζει τη συνομιλία, όπως «Όχι, δεν είναι σκίουρος. Είναι κουνέλι», δοκιμάστε να πείτε «Μπορεί να μοιάζει με σκίουρο, αλλά είναι κουνέλι!» Όταν χρησιμοποιείτε πολλές διορθώσεις ή ασκείτε κριτική, περνάτε το μήνυμα πως οι γλωσσικές απόπειρες που κάνει είναι «λανθασμένες» – ίσως έτσι αισθανθεί λιγότερο πρόθυμο να κάνει προσπάθεια στο μέλλον.
Παρόλο που τα παιδιά φαίνεται να συγκρατούν εξελιγμένα γλωσσικά στοιχεία ακούγοντας τους ενήλικες (να μιλούν στο τηλέφωνο για παράδειγμα), αυτό δεν ισχύει πάντα. Τα παιδιά αναπτύσσουν καλύτερα τις γλωσσικές τους δεξιότητες όταν συμμετέχουν ενεργά τα ίδια στη συζήτηση.
Εξηγήστε τους τι κάνετε όσο καθαρίζετε το πάτωμα ή βάζετε τα πιάτα στο πλυντήριο.
Κάντε με το μωρό σας το γύρο του σπιτιού ή μία βόλτα έξω από αυτό και ονοματίστε τα αντικείμενα που φαίνεται να του κινούν το ενδιαφέρον.
Για παράδειγμα: «Είναι αυτό το κοριτσάκι χαρούμενο ή λυπημένο;» Το παιδί σας μπορεί να μην συνειδητοποιεί τελείως τι ρωτάτε, αλλά αυτό θέτει τις βάσεις για την ανάπτυξη της αναλυτικής σκέψης.
Χρησιμοποιήστε ένα ψεύτικο τηλέφωνο και πάρτε ο ένας τον άλλον εναλλάξ τηλέφωνο, κουβεντιάζοντας για διάφορα θέματα.
Γονατίστε ή σκύψτε στο παιδί σας ώστε να είστε στο ύψος των ματιών του όταν του μιλάτε. Αυτό εκφράζει το ενδιαφέρον σας.
Εύκολα δεν ακούγονται; Τι περιμένετε λοιπόν; Μιλήστε στο μικράκι σας!
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο