Έχω έναν μπέμπη που θηλάζει αποκλειστικά εδώ και δύο μηνες… Ένα βράδυ του έδωσα πιπίλα και αντί να τον ηρεμήσει, τον έκανε νευρικό.. Από τότε δεν τον ξαναεδωσα αλλά τώρα έχει καποιες μέρες πιπιλαει το δάχτυλο και δε ξέρω τι να κανω… Να του δώσω πιπίλα ή να τον αφήσω να πιπιλά το δαχτυλο;
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό και δεν έχει καμία σχέση ο θηλασμός. Αν προτιμάει το δάκτυλο, αυτό θα πιπιλάει και θα πετάει τις πιπίλες. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να σε προβληματίζει και καλό θα είναι να μην τον πιέσεις καθόλου. Άστον να κάνει όπως θέλει. Τι πειράζει?
Αν σε ενδιαφέρει αν οι "ανατομικές" πιπιλες ειναι καλύτερες απο το δάχτυλο:
http://pediatros-thes.gr/επικοινωνία/επιστροφή-στον-μητρικό-θηλασμό/μπιμπερό-πιπίλα-και-παραμόρφωση-παιδ/
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, η συνήθεια του πιπιλίσματος του αντίχειρα δεν προκαλεί κανένα μόνιμο ανατομικό πρόβλημα στο στόμα ή στα δόντια εάν δεν συνεχιστεί μετά την ηλικία των 5 ετών. Σύμφωνα με την ίδια Ακαδημία, τα περισσότερα παιδιά σταματούν την συνήθεια από μόνα τους ανάμεσα στις ηλικίες των 2 και 4 ετών.
Αν διαβαςεις το αρθρο & ψάξεις γενικα το λενε οι επιστήμονες & οι έρευνες θα δεις οτι ισχυει ακριβώς το αντίθετο. Εκτός αν θεωρείς τη δική σου μεμονωμένη άποψη & εμπειρία μεγυτερης επιστημονικής αξίας. Ναι ακριβώς καλυτερα το δάχτυλο βεβαια.
ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ .Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥ ,ΠΗΡΕ ΠΙΠΙΛΑ 35 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ 2,5 ΧΡΟΝΩΝ.
Η ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ,ΠΗΡΕ ΠΙΠΙΛΑ 3,5 ΜΗΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΠΙΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ...ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΨΑΜΕ..ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 42 ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.....Η ΑΝΙΨΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 3 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΑΚΤΥΛΟ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ...
Εσυ κουκουβάγια (μου αρεςει πολυ το ονομα που εχεις βάλει παρεπιπτοντως ολες οι μαμαδες ειναι λιγο κουλουβαγιες☺️) εχεις καποια άσχημη εμπειρία & λες όσα λες η απο αυτα που εχεις ακουςει & υποθέτεις;
Δεν αποκλείω να υπαρχουν προβληματικές καταστάσεις είτε στο θηλασμο είτε στο πιπιλισμα του δάχτυλου απλα εξηγώ οτι ειναι εξαιρέσεις & μη φυςιολογικα αναμενόμενες καταστάσεις! Και η χρήση της πιπιλας με μετρο μπορει να βοηθάει δεν ειναι απαραίτητα κακο. Αλλα δεν ειναι καλυτερο σίγουρα απο το δάχτυλο στο στομα αυτο προσπαθώ να πω. Το φυςιολογικο εινσι παντα προτιμότερο του τεχνητού. Οι περιπτώσεις που γινεται προβλημα ειναι αλλου είδους περιπτώσεις που αν δεν εκφράζονται εκει θα εκφράζονται αλλιως μπορει να έτρωγαν τα Νυχια τους η να ηταν επιθετικά παιδια γενικα ειναι εκτόνωση μιας μορφής άγχους οχι φυσιολογικής. Φυσιολογικα δε συνεχιζεται το πιπιλισμα του δάχτυλου ουτε του στηθους για παντα.
"Και η χρήση της πιπιλας με μετρο μπορει να βοηθάει δεν ειναι απαραίτητα κακο. Αλλα δεν ειναι καλυτερο σίγουρα απο το δάχτυλο στο στομα αυτο προσπαθώ να πω. "
Aπο που συμπεραινεις Δημητρα οτι το πιπιλισμα του δαχτυλου ειναι πιο ακινδυνο απο την πιπιλα? Οι πιπιλες εχουν ανατομικο σχημα που (αν χρησιμοποιηθουν μεχρι τον πρωτο χρονο) δεν προκαλουν ορθοδοντικα προβληματα στο μελλον σε αντιθεση με τη χρηση δακτυλου. Αν το μωρο ειναι να πιπιλαει κατι, ας ειναι το δαχτυλο...
Σου φαίνεται ο,τι να'ναι η επιστημονική αληθεια που περιγράφει το αρθρο αν εκανες τον κοπο να το διαβαςεις;
Εχω εμπειρία απο τον γιο μου που έβαζε απο μωρο το δάχτυλο ναι & το στηθος μου & μια χαρα το ξεπέρασε & αρκετα σύντομα πριν το έτος. Το ίδιο εχω σκοπό να αφηςω να κανει τωρα & η κόρη μου. Οσο για τον όλοημερο θηλασμο (αν επαναλαμβάνω εχει κανεις τη δυνατότητα λόγω συνθηκών δουλειάς βοήθεια στο σπίτι κλπ τα σέβομαι ολα αυτα ) συνηθως κραταει τις πρώτες 40 μερες & ειναι καθοριστικός για να εγκατασταθεί η σωςτη παραγωγη γαλακτος της μαμας για να φτανει το γαλα της δηλ για τις ανάγκες του μωρου. Μετα συνηθως μειώνεται αρκετα με κάποιες φάσεις γνωστές Σάν άλματα αναπτυξης που προηγούνται νοητικών & κινητικων επιτευγμάτων του μωρου όποτε κανουν τους λεγόμενους μαραθώνιους θηλασμους για λιγες μερες. Αλλιως το φυςιολογικο μωρο μεγαλώνοντας εχει πολυ πιο ενδιαφέροντα πραγματα να κανει απο το να ειναι κολλημένο στο στηθος. Και πιςτεψε με οσο & να το θελει η μαμά (ας πούμε να θηλασει τωρα για να παει μια βολτα να μη ζητάει εξω μετα) με το ζόρι δεν κρατιέται με τιποτα το μωρο στο στηθος! Γιαυτο & τα μωρα που θηλαζουν γίνονται πιο ανεξάρτητα γιατι επιλέγουν εκείνα & οχι εμεις για εκεινα ποτε θα φάνε θα παρηγορηθούν η θα πιπιλισουν επειδη το έχουν ανάγκη & οχι για να μη κλαιει βάλε του μια πιπιλα ο,τι & να εχει.
Οσο για τις θηλες μην ανησυχεί η μαμά γιατι ακούγεται & αυτο οταν το μωρο θηλαζει σωστα δεν παθαίνουν τιποτα αλλωστε ειναι & αυτη δουλεια για την οποια τις εχουμε.
Δε καταλαβαινω με ποια λογική ειναι καλυτερο να βεντουζωνει το μωρο σε μια πιπιλα η σε ενα μπιμπερο & οχι στη θηλη της μαμας του; Αν σε ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη του μωρου & οχι να τη κρύβεις με υποκατάστατα γιατι να μην το κανεις. Το κανεις & ακούγεται άσχημο γιατι; Ειναι πολυ ομορφο να βεντουζωνει το μωρο στη μαμά του! Αλλο αν οι συνθήκες της ζωης δεν της το επιτρέπουν σεβαστό. Εμενα συμφωνώ μου φαινεται πολυ πιο φυσιολογικα ομορφο ενα μωρο που βεντουζωνει το δάχτυλο του η το συηθο της μαμας του. Και μου φαινεται αρκετα αποκρουστικό ενα φιμωμένο δίχρονο με πιπιλα που πρεπει να βγάλεις την πιπιλα για να πει μια λεξη.
Αλλωστε το πιπιλισμα του δάχτυλου φυςιολπγικα Σά συνήθεια περναει μονη της μετα απο μια ηλικία διαβάστε το παρακάτω επιστημονικό αρθρο. Το πιπιλισμα μετα απο μια ηλικία ωφειλεται σε ψυχολογικά αιτία που πρεπει κανεις να αναζητήσει.
http://pediatros-thes.gr/άρθρα/πιπίλισμα-του-αντίχειρα/
Eπισης ο ολοημερος θηλασμος για παρηγορια (του μωρου η της μητερας) μπορει να προκαλεσει πολλα προβληματα. Η πιπιλα μπορει να κοπει σε μια μερα, με το δαχτυλο τι γινεται? Ειχες ποτε εμπειρια απο παιδι που πιπιλουσε το δαχτυλο του η λες ο,τι να'ναι?
Μέση λύση: πιπίλα μόνο μέσα στο σπίτι και αποκλειστικά την ώρα του ύπνου.
Δεν το εφάρμοσα και η κόρη μου μέχρι τα 8 της πιπιλούσε συνέχεια το δάχτυλο με αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω τα δόντια της και να κινδυνέψει να παραμορφωθεί το πρόσωπό της. Δυσκολεύτηκε πολύ να το κόψει ή για να είμαι ειλικρινής να το "περιορίσει στο ελάχιστο" και να δέχεται την υπενθύμιση να το βγάζει από το στόμα όταν ξεχνιέται, επειδή κατάλαβε ότι μεγάλωσε και το να πιπιλάει το δάχτυλό της δεν είναι καλή συνήθεια.
Η αδερφή μου που ήταν της μέσης λύσης και τα δύο της παιδιά γύρω στα 3 έτη την "χαρίσαν" σε κάποιο μωρό ξαδερφάκι τους, καμιά βδομάδα την αναζητούσανε, αλλά μετά το ξεχάσαν τελείως.
Πιπιλα εννοειται που καποια στιγμη θα την παρεις ενω το δαχτυλο πως θα το κοψεις? Μια ξαδερφη μου εβαζε μεχρι μεγαλη τα δυο της δαχτυλα (δεικτη και μεσο) στο στομα και αρχισαν να ατροφουν και ειχαν δοκιμασει τα παντα για να σταματησει απο γιατρους μεχρι απελπισμενες-ελεεινες μεθοδους (πιπεριδι στα δαχτυλα).
Απο αυτην επηρεασμενη εννοειται οτι εδωσα πιπιλα και στα δυο μου παιδια. Η μεγαλη μου προσφατα την εχασε (ειχε παει κατω απο ενα επιπλο που δεν φαινοταν) την ψαξαμε παντου και της ειπα να κοιμηθει χωρις πιπιλα εκεινο το μεσημερι και οτι ειναι ενα μαθημα να μην σκορπαει τα πραγματα της ωστε να τα βρισκει. Της ειπα δε οτι θα παρουμε αλλη. Ομως δεν πηγαμε εκεινες τις μερες και το ξεχασε. Ο μπεμπης ειναι πολυ μωρο ακομα. Το δαχτυλο πως θα το "εκοβα"? Πριν να τη χασει της εκανα νυξεις να τη δωσουμε σε ενα παιδακι που δεν εχει και για τη νεραιδα Πιπιλινα που θα ερθει ενα βραδυ να την παρει και θα της δωσει ενα παιχνιδι, αλλα εβλεπα οτι δεν θελει ακομα να την αποχωριστει και ετσι το ανεβαλα για να μην την πιεσω. Ευτυχως εγινε αυτο και παει η πιπιλα.
Εχοντας ήδη ενα παιδί 6,5 χρονών και ένα δεύτερο 16 μηνων , εχω να πω να μην σκεφτεστε ποτέ "ποιο κόβεται πιο εύκολα" . Γιατι το θέμα δεν ειναι να κόψουμε εμεις την πιπιλα ή το δάχτυλο στο μωρό αλλα να νιώσει εκείνο έτοιμο και σίγουρο να περάσει στο επόμενο στάδιο . Τα χορτάτα μωρα , απο αγκαλιές , αγάπη , θηλασμό , προσοχή , εκτίμηση , ενδιαφέρον , να στε σίγουρες οτι αργά ή γρηγορα (καθένας με τον ρυθμό του ) θα κόψουν είτε το ένα είτε το αλλο.
Η κόρη μου δεν πήρε σχεδον ποτε πιπιλα , ουτε δάχτυλο πιπίλισε .
Ο μικρός πιπιλισε δάχτυλο τους πρωτους 6 μηνες και μετα δυστυχως το εκοψε . Λιώνω να βλέπω μωρα να πιπιλουν το δαχτυλο τους . Πηρε πιπιλα για καποιους μήνες (στο καρότσι ή στο αυτοκίνητο) αλλα και αυτην τωρα δεν την χρειαζεται καθολου πλεον .
Οταν ερθει η στιγμη που πρεπει να κοψει ή το μεν ή το δε, καλο ειναι να αναρωτηθεις ποιο κοβεται ποιο ευκολα και πιο ανωδυνα, η πιπιλα ή το δαχτυλο! Πιπιλα-δαχτυλο συμειωσατε ενα. Σου μιλαω εκ πειρας μεγαλο θεμα το πιπιλισμα του δαχτυλου!
Εμένα ευτυχώς δεν πήρε ούτε δάχτυλο,ούτε πιπίλα.
Δεν νομίζω ότι μπορείς να κάνεις κάτι γι' αυτό και δεν έχει καμία σχέση ο θηλασμός. Αν προτιμάει το δάκτυλο, αυτό θα πιπιλάει και θα πετάει τις πιπίλες. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να σε προβληματίζει και καλό θα είναι να μην τον πιέσεις καθόλου. Άστον να κάνει όπως θέλει. Τι πειράζει?
Αν σε ενδιαφέρει αν οι "ανατομικές" πιπιλες ειναι καλύτερες απο το δάχτυλο: http://pediatros-thes.gr/επικοινωνία/επιστροφή-στον-μητρικό-θηλασμό/μπιμπερό-πιπίλα-και-παραμόρφωση-παιδ/
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής Οδοντιατρικής, η συνήθεια του πιπιλίσματος του αντίχειρα δεν προκαλεί κανένα μόνιμο ανατομικό πρόβλημα στο στόμα ή στα δόντια εάν δεν συνεχιστεί μετά την ηλικία των 5 ετών. Σύμφωνα με την ίδια Ακαδημία, τα περισσότερα παιδιά σταματούν την συνήθεια από μόνα τους ανάμεσα στις ηλικίες των 2 και 4 ετών.
Αν διαβαςεις το αρθρο & ψάξεις γενικα το λενε οι επιστήμονες & οι έρευνες θα δεις οτι ισχυει ακριβώς το αντίθετο. Εκτός αν θεωρείς τη δική σου μεμονωμένη άποψη & εμπειρία μεγυτερης επιστημονικής αξίας. Ναι ακριβώς καλυτερα το δάχτυλο βεβαια.
ΕΧΩ ΔΥΟ ΠΑΙΔΙΑ .Ο ΜΕΓΑΛΟΣ ΜΟΥ ,ΠΗΡΕ ΠΙΠΙΛΑ 35 ΗΜΕΡΩΝ ΚΑΙ ΤΗΝ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕ 2,5 ΧΡΟΝΩΝ. Η ΜΙΚΡΟΥΛΑ ΜΟΥ ,ΠΗΡΕ ΠΙΠΙΛΑ 3,5 ΜΗΝΩΝ ΓΙΑΤΙ ΞΑΦΝΙΚΑ ΑΝΑΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΔΑΧΤΥΛΟ ΚΑΙ ΔΕΝ ΗΘΕΛΑ ΝΑ ΤΟ ΜΑΘΕΙ.ΤΩΡΑ ΕΙΝΑΙ 2 ΧΡΟΝΩΝ ΑΚΡΙΒΩΣ ΚΑΙ ΕΔΩ ΚΑΙ ΜΙΑ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΙΠΙΛΑ ΓΙΑΤΙ ΤΗΝ ΕΧΑΣΕ ΚΑΠΟΥ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ ΤΗΣ...ΒΡΗΚΑΜΕ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΚΑΙ ΤΗΣ ΤΗΝ ΚΟΨΑΜΕ..ΜΙΑ ΓΝΩΣΤΗ ΜΑΣ ΕΙΝΑΙ 42 ΚΑΙ ΚΑΜΙΑ ΦΟΡΑ ΒΑΖΕΙ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ ΣΤΟ ΣΤΟΜΑ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΤΟ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΕΙ.....Η ΑΝΙΨΙΑ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ 3 ΧΡΟΝΩΝ ΚΑΙ ΕΧΕΙ ΔΑΚΤΥΛΟ...ΔΕΝ ΞΕΡΩ ΚΑΤΑ ΠΟΣΟ ΕΙΝΑΙ ΕΥΚΟΛΟ ΝΑ ΚΟΨΕΙΣ ΤΟ ΔΑΚΤΥΛΟ.ΒΕΒΑΙΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΑΛΟΓΑ ΚΑΙ ΤΟ ΠΑΙΔΙ...
Εσυ κουκουβάγια (μου αρεςει πολυ το ονομα που εχεις βάλει παρεπιπτοντως ολες οι μαμαδες ειναι λιγο κουλουβαγιες☺️) εχεις καποια άσχημη εμπειρία & λες όσα λες η απο αυτα που εχεις ακουςει & υποθέτεις; Δεν αποκλείω να υπαρχουν προβληματικές καταστάσεις είτε στο θηλασμο είτε στο πιπιλισμα του δάχτυλου απλα εξηγώ οτι ειναι εξαιρέσεις & μη φυςιολογικα αναμενόμενες καταστάσεις! Και η χρήση της πιπιλας με μετρο μπορει να βοηθάει δεν ειναι απαραίτητα κακο. Αλλα δεν ειναι καλυτερο σίγουρα απο το δάχτυλο στο στομα αυτο προσπαθώ να πω. Το φυςιολογικο εινσι παντα προτιμότερο του τεχνητού. Οι περιπτώσεις που γινεται προβλημα ειναι αλλου είδους περιπτώσεις που αν δεν εκφράζονται εκει θα εκφράζονται αλλιως μπορει να έτρωγαν τα Νυχια τους η να ηταν επιθετικά παιδια γενικα ειναι εκτόνωση μιας μορφής άγχους οχι φυσιολογικής. Φυσιολογικα δε συνεχιζεται το πιπιλισμα του δάχτυλου ουτε του στηθους για παντα.
"Και η χρήση της πιπιλας με μετρο μπορει να βοηθάει δεν ειναι απαραίτητα κακο. Αλλα δεν ειναι καλυτερο σίγουρα απο το δάχτυλο στο στομα αυτο προσπαθώ να πω. " Aπο που συμπεραινεις Δημητρα οτι το πιπιλισμα του δαχτυλου ειναι πιο ακινδυνο απο την πιπιλα? Οι πιπιλες εχουν ανατομικο σχημα που (αν χρησιμοποιηθουν μεχρι τον πρωτο χρονο) δεν προκαλουν ορθοδοντικα προβληματα στο μελλον σε αντιθεση με τη χρηση δακτυλου. Αν το μωρο ειναι να πιπιλαει κατι, ας ειναι το δαχτυλο...
Σου φαίνεται ο,τι να'ναι η επιστημονική αληθεια που περιγράφει το αρθρο αν εκανες τον κοπο να το διαβαςεις; Εχω εμπειρία απο τον γιο μου που έβαζε απο μωρο το δάχτυλο ναι & το στηθος μου & μια χαρα το ξεπέρασε & αρκετα σύντομα πριν το έτος. Το ίδιο εχω σκοπό να αφηςω να κανει τωρα & η κόρη μου. Οσο για τον όλοημερο θηλασμο (αν επαναλαμβάνω εχει κανεις τη δυνατότητα λόγω συνθηκών δουλειάς βοήθεια στο σπίτι κλπ τα σέβομαι ολα αυτα ) συνηθως κραταει τις πρώτες 40 μερες & ειναι καθοριστικός για να εγκατασταθεί η σωςτη παραγωγη γαλακτος της μαμας για να φτανει το γαλα της δηλ για τις ανάγκες του μωρου. Μετα συνηθως μειώνεται αρκετα με κάποιες φάσεις γνωστές Σάν άλματα αναπτυξης που προηγούνται νοητικών & κινητικων επιτευγμάτων του μωρου όποτε κανουν τους λεγόμενους μαραθώνιους θηλασμους για λιγες μερες. Αλλιως το φυςιολογικο μωρο μεγαλώνοντας εχει πολυ πιο ενδιαφέροντα πραγματα να κανει απο το να ειναι κολλημένο στο στηθος. Και πιςτεψε με οσο & να το θελει η μαμά (ας πούμε να θηλασει τωρα για να παει μια βολτα να μη ζητάει εξω μετα) με το ζόρι δεν κρατιέται με τιποτα το μωρο στο στηθος! Γιαυτο & τα μωρα που θηλαζουν γίνονται πιο ανεξάρτητα γιατι επιλέγουν εκείνα & οχι εμεις για εκεινα ποτε θα φάνε θα παρηγορηθούν η θα πιπιλισουν επειδη το έχουν ανάγκη & οχι για να μη κλαιει βάλε του μια πιπιλα ο,τι & να εχει. Οσο για τις θηλες μην ανησυχεί η μαμά γιατι ακούγεται & αυτο οταν το μωρο θηλαζει σωστα δεν παθαίνουν τιποτα αλλωστε ειναι & αυτη δουλεια για την οποια τις εχουμε.
Δε καταλαβαινω με ποια λογική ειναι καλυτερο να βεντουζωνει το μωρο σε μια πιπιλα η σε ενα μπιμπερο & οχι στη θηλη της μαμας του; Αν σε ενδιαφέρει να ανταποκρίνεται στην πραγματική ανάγκη του μωρου & οχι να τη κρύβεις με υποκατάστατα γιατι να μην το κανεις. Το κανεις & ακούγεται άσχημο γιατι; Ειναι πολυ ομορφο να βεντουζωνει το μωρο στη μαμά του! Αλλο αν οι συνθήκες της ζωης δεν της το επιτρέπουν σεβαστό. Εμενα συμφωνώ μου φαινεται πολυ πιο φυσιολογικα ομορφο ενα μωρο που βεντουζωνει το δάχτυλο του η το συηθο της μαμας του. Και μου φαινεται αρκετα αποκρουστικό ενα φιμωμένο δίχρονο με πιπιλα που πρεπει να βγάλεις την πιπιλα για να πει μια λεξη. Αλλωστε το πιπιλισμα του δάχτυλου φυςιολπγικα Σά συνήθεια περναει μονη της μετα απο μια ηλικία διαβάστε το παρακάτω επιστημονικό αρθρο. Το πιπιλισμα μετα απο μια ηλικία ωφειλεται σε ψυχολογικά αιτία που πρεπει κανεις να αναζητήσει. http://pediatros-thes.gr/άρθρα/πιπίλισμα-του-αντίχειρα/
Eπισης ο ολοημερος θηλασμος για παρηγορια (του μωρου η της μητερας) μπορει να προκαλεσει πολλα προβληματα. Η πιπιλα μπορει να κοπει σε μια μερα, με το δαχτυλο τι γινεται? Ειχες ποτε εμπειρια απο παιδι που πιπιλουσε το δαχτυλο του η λες ο,τι να'ναι?
Μέση λύση: πιπίλα μόνο μέσα στο σπίτι και αποκλειστικά την ώρα του ύπνου. Δεν το εφάρμοσα και η κόρη μου μέχρι τα 8 της πιπιλούσε συνέχεια το δάχτυλο με αποτέλεσμα να πεταχτούν έξω τα δόντια της και να κινδυνέψει να παραμορφωθεί το πρόσωπό της. Δυσκολεύτηκε πολύ να το κόψει ή για να είμαι ειλικρινής να το "περιορίσει στο ελάχιστο" και να δέχεται την υπενθύμιση να το βγάζει από το στόμα όταν ξεχνιέται, επειδή κατάλαβε ότι μεγάλωσε και το να πιπιλάει το δάχτυλό της δεν είναι καλή συνήθεια. Η αδερφή μου που ήταν της μέσης λύσης και τα δύο της παιδιά γύρω στα 3 έτη την "χαρίσαν" σε κάποιο μωρό ξαδερφάκι τους, καμιά βδομάδα την αναζητούσανε, αλλά μετά το ξεχάσαν τελείως.
Πιπιλα εννοειται που καποια στιγμη θα την παρεις ενω το δαχτυλο πως θα το κοψεις? Μια ξαδερφη μου εβαζε μεχρι μεγαλη τα δυο της δαχτυλα (δεικτη και μεσο) στο στομα και αρχισαν να ατροφουν και ειχαν δοκιμασει τα παντα για να σταματησει απο γιατρους μεχρι απελπισμενες-ελεεινες μεθοδους (πιπεριδι στα δαχτυλα). Απο αυτην επηρεασμενη εννοειται οτι εδωσα πιπιλα και στα δυο μου παιδια. Η μεγαλη μου προσφατα την εχασε (ειχε παει κατω απο ενα επιπλο που δεν φαινοταν) την ψαξαμε παντου και της ειπα να κοιμηθει χωρις πιπιλα εκεινο το μεσημερι και οτι ειναι ενα μαθημα να μην σκορπαει τα πραγματα της ωστε να τα βρισκει. Της ειπα δε οτι θα παρουμε αλλη. Ομως δεν πηγαμε εκεινες τις μερες και το ξεχασε. Ο μπεμπης ειναι πολυ μωρο ακομα. Το δαχτυλο πως θα το "εκοβα"? Πριν να τη χασει της εκανα νυξεις να τη δωσουμε σε ενα παιδακι που δεν εχει και για τη νεραιδα Πιπιλινα που θα ερθει ενα βραδυ να την παρει και θα της δωσει ενα παιχνιδι, αλλα εβλεπα οτι δεν θελει ακομα να την αποχωριστει και ετσι το ανεβαλα για να μην την πιεσω. Ευτυχως εγινε αυτο και παει η πιπιλα.
Εισαι καλα? Τι λες τωρα? Εδω η αλλη προτεινει στη μαμα το μωρο να το βεντουζωσει στο βυζι ολη μερα κι εσυ μιλας για πιπιλες" Τσ τσ τσ...
Εχοντας ήδη ενα παιδί 6,5 χρονών και ένα δεύτερο 16 μηνων , εχω να πω να μην σκεφτεστε ποτέ "ποιο κόβεται πιο εύκολα" . Γιατι το θέμα δεν ειναι να κόψουμε εμεις την πιπιλα ή το δάχτυλο στο μωρό αλλα να νιώσει εκείνο έτοιμο και σίγουρο να περάσει στο επόμενο στάδιο . Τα χορτάτα μωρα , απο αγκαλιές , αγάπη , θηλασμό , προσοχή , εκτίμηση , ενδιαφέρον , να στε σίγουρες οτι αργά ή γρηγορα (καθένας με τον ρυθμό του ) θα κόψουν είτε το ένα είτε το αλλο. Η κόρη μου δεν πήρε σχεδον ποτε πιπιλα , ουτε δάχτυλο πιπίλισε . Ο μικρός πιπιλισε δάχτυλο τους πρωτους 6 μηνες και μετα δυστυχως το εκοψε . Λιώνω να βλέπω μωρα να πιπιλουν το δαχτυλο τους . Πηρε πιπιλα για καποιους μήνες (στο καρότσι ή στο αυτοκίνητο) αλλα και αυτην τωρα δεν την χρειαζεται καθολου πλεον .
Οταν ερθει η στιγμη που πρεπει να κοψει ή το μεν ή το δε, καλο ειναι να αναρωτηθεις ποιο κοβεται ποιο ευκολα και πιο ανωδυνα, η πιπιλα ή το δαχτυλο! Πιπιλα-δαχτυλο συμειωσατε ενα. Σου μιλαω εκ πειρας μεγαλο θεμα το πιπιλισμα του δαχτυλου!
Το ότι βάζει το χέρι του στο στόμα είναι αναπτυξιακό στάδιο κι εφόσον δεν το εμποδίσεις να το κάνει, θα το κάνει για ένα διάστημα και μετά θα το σταματήσει μόνο του. Η πιπίλα μπορεί να δημιουργήσει πολλαπλά προβλήματα, καλύτερα να την αποφύγεις. Ένα από αυτά είναι η σύγχυση θηλών. Με τον όρο «σύγχυση θηλών» εννοείται το πρόβλημα που προκύπτει όταν ένα μωρό, εκτός από το στήθος τρέφεται με το μπουκάλι ή όταν του δίνεται πιπίλα. http://www.thilasmos.gr/sigxisi%20thilon.htm Μερικές ακόμα πληροφορίες: Η πιπίλα είναι ένα υποκατάστατο. Τουλάχιστον για τους πρώτους 3 μήνες, αποφύγετε την πιπίλα για το μωρό που θηλάζει. Κατά το διάστημα αυτό έχει πολύ μεγάλη ανάγκη να τρώει συχνά για να μεγαλώσει. Η πιπίλα κάνει το μωρό να μην τρώει αρκετά και να μπερδεύεται ανάμεσα σ’ αυτήν και το στήθος. Τα μωρά μπορεί να γίνουν νευρικά και να θηλάζουν νευρικά προσπαθώντας να βγάλουν γάλα από την πιπίλα, με αποτέλεσμα να πληγώνουν το στήθος όποτε επιστρέφουν σ’ αυτό. Η μητέρα αργεί να εξοικειωθεί με τα μηνύματα που θα έστελνε το μωρό, εάν δεν είχε την πιπίλα στο στόμα του. Όταν το μωρό κάνει όλες τις θηλαστικές του κινήσεις στο στήθος, τότε η μητέρα κατεβάζει αρκετό γάλα. Μπορεί, εξαιτίας της πιπίλας, να μην έχετε αρκετό γάλα, αφού το μωρό σας δεν θα τρώει όσο συχνά θέλει. Η πιπίλα προκαλεί στο μωρό μειωμένη πρόσληψη βάρους, στοματίτιδα, άρνηση στήθους, νεύρα, και στη μητέρα μαστίτιδα, πρώιμο απογαλακτισμό και πρώιμη επιστροφή της γονιμότητας. Ανταποκριθείτε σε κάθε κάλεσμα του μωρού για αγκαλιά ή θηλασμό και μην αρνηθείτε να το θηλάζετε τη νύχτα. Μη το βγάζετε ποτέ από το στήθος σας όταν θηλάζει, εκτός αν πονάτε. Κάποιες μητέρες, ειδικά στο δεύτερο ή στο τρίτο παιδί τους, αποφασίζουν να δώσουν πιπίλα τις ώρες που άφηναν το πρώτο τους παιδί να θηλάζει για ευχαρίστηση. Πρόκειται για προσωπικές αποφάσεις, που λαμβάνονται με βάση τις ανάγκες της οικογένειας. Γενικά όμως η πιπίλα δεν είναι καθόλου απαραίτητη. Σκεφτείτε καλά αν θα δώσετε πιπίλα ή αν θα αφήσετε το μωρό να βρει το δάχτυλό του και να το βάζει στο στόμα, όποτε εκείνο κρίνει ότι χρειάζεται μόνο πιπίλισμα κι όχι γάλα και επαφή με το ζεστό και τρυφερό στήθος της μαμάς του. Πηγή: ΑΝΝΑ ΠΑΤΣΟΥΡΟΥ - "Θηλασμός μια υπέροχη σχέση" Τόμος Α' - Εκδόσεις Σύγχρονο Ορίζοντες Μύθος 14: Η μητέρα δεν πρέπει να γίνεται «πιπίλα» για το μωρό. Πραγματικότητα: Η ανακούφιση και η κάλυψη των θηλαστικών αναγκών του μωρού στο στήθος υπάρχει στον αρχικό σχεδιασμό της Φύσης. Οι πιπίλες είναι στην πραγματικότητα ένα υποκατάστατο της μητέρας, όταν εκείνη δεν είναι διαθέσιμη. Άλλα πλεονεκτήματα τού να καθησυχάζουμε ένα μωρό στο στήθος είναι η καλύτερη ανάπτυξη του στόματος και των μυών του προσώπου του μωρού, η παρατεταμένη αμηνόρροια λόγω θηλασμού, η αποφυγή σύγχυσης θηλών και η διέγερση μιας επαρκούς παραγωγής γάλακτος που εξασφαλίζει υψηλότερα ποσοστά επιτυχίας στο θηλασμό. Μύθος 15: Η σύγχυση θηλών δεν υφίσταται σαν πρόβλημα. Πραγματικότητα: Ο θηλασμός και τα γεύματα από το μπουκάλι απαιτούν διαφορετικές τεχνικές στοματικής κίνησης. Επίσης, οι πλαστικές θηλές παρέχουν ένα είδος «υπερ-ερεθίσματος», το οποίο μπορεί να αποτυπωθεί στα μωρά, αντί για το πιο μαλακό στήθος. Σαν αποτέλεσμα, ορισμένα μωρά όταν εναλλάσουν στήθος και μπουκάλι παθαίνουν σύγχυση στον τρόπο που πιπιλούν κι εφαρμόζουν μη-αποτελεσματικές θηλαστικές τεχνικές πάνω στο στήθος. (απόσπασμα απο μετάφραση του φυλλαδίου “Common Breastfeeding Myths” της Lisa Marasco - 1998 © LLLI ) Όλα τα παραπάνω προέρχονται από αρχείο της ομάδας υποστήριξης μητρικού θηλασμού Αττικής https://www.facebook.com/groups/Attiki.Thilasmos/
Τι ωραίο σχόλιο!! Μου δίνεις κουράγιο. Το δεύτερο νινί μου είναι 40 ημερών κ πολλές φορές μπήκα στο δίλημμα της βρωμοπιπίλας(δεν έχω δώσει όμως).