1 στους 10 νέους έχει αντιμετωπίσει ψυχολογικά προβλήματα, σύμφωνα με έρευνα στη Βρετανία και το πρόγραμμα time to change, το οποίο στοχεύει στο να εξαλείψει το στίγμα και το ρατσισμό ενάντια στα ψυχικά νοσήματα.
Το παραπάνω βίντεο μάς δίνει μια ιδέα από το πώς αντιμετωπίζουμε οι περισσότεροι το θέμα. Πρωταγωνιστής του ένα έφηβος με κατάθλιψη. Το μήνυμα; Καιρός να πάρουμε τις ψυχικές ασθένειες πιο σοβαρά.
-Οκ, μελετούμε τον Πυγμαλίωνα του Μπέρναρντ Σω.
Ανοίξτε παρακαλώ τα βιβλία σας.
Έχετε να γράψετε μια έκθεση 1500 λέξεων. Διαλέξτε ένα από τα θέματα που είναι στον πίνακα και αρχίστε να τη σκέφτεστε.
Ο απολωλώς επιστρέφει. Έχεις μείνει 2 βδομάδες πίσω. Έλα να με βρεις μετά το μάθημα.
-Πού χάθηκες αυτή τη φορά;
-Κάπου ζεστά;
-Ναι, στο κρεβάτι της μαμάς σου.
-Έλα τώρα, ηρεμήστε.
Έγινες και κωμικός τώρα Μάικλ;
Λοιπόν, όπως έλεγα, διαλέξτε ένα από τα θέματα στον πίνακα και αρχίστε να σκέφτεστε την έκθεσή σας.
-Ναι, σας έχω ένα αστείο.
Πόσοι δάσκαλοι χρειάζονται για να αλλάξει μια λάμπα;
Δεν ξέρετε; Εντάξει λοιπόν, πόσοι άνθρωποι με κατάθλιψη χρειάζονται για να αλλάξει μια λάμπα; Δεν έχει σημασία. Γι’ αυτούς έχει πάντα σκοτάδι.
Όταν ξυπνάς και το χέρι σου είναι μουδιασμένο. Δεν μπορείς να το ελέγξεις, δεν μπορείς να κάνεις τίποτα με αυτό. Σκεφτείτε το αυτό σε όλο σας το σώμα. Στο μυαλό σας. Στη ζωή σας. Θυμάστε όταν έλειπα από το σχολείο; Όλα εκείνα τα ανέκδοτα; Τι επιλογές έχεις Μάικλ; Θα σηκωθείς απ’ το κρεβάτι; Θα παραμείνεις ξύπνιος; Θα πας στο μάθημα; Μόνο που τότε ήμουν τόσο στενοχωρημένος… που δεν είχα καν την επιλογή του να σηκωθώ απ’ το κρεβάτι.
Ακόμη και στο Facebook, είχα αλλάξει στο status μου σε «ακόμη φυγοπονώ». Πλάκα δεν έχει;
Απλά δυσκολεύει λιγάκι τα πράγματα. Κάποιες φορές όμως τα πράγματα είναι ήδη πολύ δύσκολα.
Εσείς δεν είστε οι φίλοι μου άλλωστε; Έτσι δεν είναι;
«3 από τους συμμαθητές σας θα έρθουν αντιμέτωποι με ένα ψυχολογικό πρόβλημα», αναφέρει το βίντεο στο τέλος. «Ξανασκεφτείτε το προτού γελάσετε μαζί τους. Η ψυχική ασθένεια δεν είναι αστεία υπόθεση. Πάρτε θέση και διαδώστε αυτό το μήνυμα.».
Οι ψυχικές ασθένειες δεν παίρνονται στα σοβαρά επειδή είναι «αόρατες» για όσους δεν τις έχουν ζήσει. Μόνο όσοι έχουν αντιμετωπίσει μία ψυχική ασθένεια μπορούν να την καταλάβουν και ίσως να τη διακρίνουν σε κάποιον άλλον. Ας σταματήσουμε λοιπόν να κοροϊδεύουμε αυτούς τους ανθρώπους και να τους βάζουμε στο περιθώριο κι ας σκύψουμε στο πρόβλημά τους.
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο