Καλά τα νέα για τους συζύγους που ανησυχούν πως τα παιδιά τους θα πάρουν από την πεθερά: οι επιστήμονες λένε πως, από άποψη γενετικής, μοιάζουμε περισσότερο στους μπαμπάδες μας.
Η έρευνα ανακάλυψε πως παρόλο που μπορεί να μοιάζουμε εμφανισιακά με τη μητέρα μας, τα γονίδιά μας έχουν περισσότερα κοινά με την πλευρά του πατέρα μας.
Τα ευρήματα αυτά επηρεάζουν σημαντικά τη μελέτη της ανάπτυξης ασθενειών και την εύρεση θεραπείας.
Κατά την κληρονομικότητα στα θηλαστικά, εμφανίζονται γενετικές μεταλλάξεις σε πολλές κοινές αλλά και σύνθετες ασθένειες, όπως στο διαβήτη τύπου 2, σε καρδιοπάθειες, στη σχιζοφρένεια, την παχυσαρκία και τον καρκίνο.
Οι ερευνητές της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Βόρειας Καρολίνα ανακάλυψαν πως παρόλο που κληρονομούμε την ίδια ποσότητα γενετικών μεταλλάξεων από τους γονείς μας – αυτό που μας κάνει να είμαστε διαφορετικοί – στην πραγματικότητα «χρησιμοποιούμε» περισσότερο από το DNA που κληρονομήσαμε από τον πατέρα μας.
Ο καθηγητής Fernando Pardo-Manuel de Villena, επικεφαλής τηε έρευνας, δήλωσε: «Αυτό είναι ένα ξεχωριστό επιστημονικό εύρημα που ανοίγει το δρόμο σε μια εντελώς νέα περιοχή εξερεύνησης στην ανθρώπινη γενετική».
Εξηγεί: «Γνωρίζουμε πως υπάρχουν 95 γονίδια τα οποία είναι αποτέλεσμα γονεϊκής προέλευσης. Ονομάζονται αποτυπωμένα γονίδια και μπορούν να παίξουν ρόλο στις διάφορες ασθένειες, ανάλογα με το αν η μετάλλαξη προήλθε από τον πατέρα ή τη μητέρα.
Τώρα ανακαλύψαμε πως εκτός από αυτά, υπάρχουν χιλιάδες άλλα γονίδια τα οποία απορρέουν με πρωτότυπο τρόπο από τη γονεϊκή προέλευση».
Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες επέλεξαν να εξετάσουν τρία γενετικά διαφορετικά αμιγή στελέχη ποντικών, κάθε ένα εκ των οποίων προερχόταν από ένα υποείδος που εξελίχθηκε σε διαφορετική ήπειρο. Τα ποντίκια αυτά αναπαράχθηκαν για να δημιουργήσουν εννέα διαφορετικά είδη υβριδικών απογόνων, στους οποίους το κάθε στέλεχος λειτουργούσε τόσο ως πατρικό όσο και ως μητρικό.
Όταν τα ποντίκια ενηλικιώθηκαν, οι επιστήμονες μέτρησαν τη γονιδιακή έκφραση σε τέσσερα διαφορετικά είδη ιστών, συμπεριλαμβανομένου και του εγκεφάλου.
Στη συνέχεια ποσοτικοποίησαν το κατά πόσο η γονιδιακή έκφραση είχε μητρική ή πατρική προέλευση για κάθε γονίδιο του γονιδιώματος. Ανακάλυψαν πως υπήρχε μία ανισορροπία στους απογόνους, καθώς το γονίδιο του εγκεφάλου τους έμοιαζε σημαντικά περισσότερο σε αυτό του πατέρα τους.
Οι ερευνητές αναφέρουν πως η μελέτη των γενετικών μεταλλάξεων στα ποντίκια, η οποία λαμβάνει υπόψη της τη γονεϊκή προέλευση των γονιδίων, θα επιτρέψει στους επιστήμονες να έχουν μία καλύτερη άποψη σχετικά με τις αιτίες των ασθενειών και τη δημιουργία μεθόδων για τη θεραπεία τους.
Η έρευνα αυτή δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics.
πηγή: telegraph.co.uk
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο