1 πακέτο φύλλο κρούστας
5 κουτ. σουπ. βούτυρο ανάλατο αγελαδινό, λιωμένο
Για τη γέμιση
1/2 κιλό φασολάκια πλατιά, φρέσκα ή κατεψυγμένα
5 κρεμμύδια ξερά, μεγάλα, κομμένα σε λεπτές ροδέλες
2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
2 κουτ. σουπ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κουτ. σουπ. ελαιόλαδο
1 1/2 φλιτζάνι φέτα τριμμένη
1 1/2 κουτ. σουπ. καστανή ζάχαρη
1 κουτ. σουπ. λευκό ξίδι
αλάτι, πιπέρι
Αν χρησιμοποιήσετε φρέσκα φασολάκια, τα πλένετε τα και τα καθαρίζετε, κόβοντας με ένα μαχαιράκι τις άκρες τους και αφαιρώντας τις ίνες τους περιμετρικά. Σε μια κατσαρόλα βάζετε μπόλικο αλατισμένο νερό και την τοποθετείτε σε δυνατή φωτιά. Ρίχνετε τα φασολάκια και τα βράζετε για 7′. Τα στραγγίζετε και τα αφήνετε να κρυώσουν.
Σε μια κατσαρόλα με βαρύ πάτο βάζετε το μισό ελαιόλαδο και το αφήνετε να ζεσταθεί καλά. Ρίχνετε τα κρεμμύδια που έχετε κόψει σε λεπτές ροδέλες και τα σοτάρετε ανακατεύοντας με μια σπάτουλα. Πασπαλίζετε με την ζάχαρη και τα αφήνετε για 7′ να καραμελώσουν, τέλος ρίχνετε το ξύδι.
Προσθέτετε τις σκελίδες του σκόρδου αφού τις ξεφλουδίσετε και τις πολτοποιήσετε με το ειδικό εργαλείο, και στη συνέχεια τα φασολάκια. Ρίχνετε αλάτι και πιπέρι και προσθέτετε το μαϊντανό.
Κατεβάζετε την κατσαρόλα από την φωτιά, αφήνετε το μείγμα να κρυώσει για 15′, κατόπιν το σουρώνετε από τα υγρά του και προσθέστε την φέτα, αφού την τρίψετε σε ένα πιάτο με ένα πιρούνι.
Προθερμαίνετε τον φούρνο στους 180 βαθμούς στον αέρα. Με ένα πινέλο βουτυρώνετε ελαφρά ένα μικρό στρογγυλό ταψί διάστασης 23εκ.
Στρώνετε στο ταψί ένα φύλλο κρούστας και με ένα πινέλο το αλείφετε με βούτυρο. Στρώνετε ακόμα 2 φύλλα κρούστας, βουτυρώνοντάς τα. Αδειάζετε στο ταψί τη μισή ποσότητα της γέμισης και τη στρώνετε ομοιόμορφα με μια σπάτουλα. Γυρίζετε τα φύλλα κρούστας που περισσεύουν προς τα μέσα, και τα βουτυρώνετε ελαφρά.
Στρώνετε από πάνω ακόμα δύο φύλλα κρούστας, τα βουτυρώνετε και ρίχνετε από πάνω και την υπόλοιπη γέμιση. Γυρίζετε προς τα μέσα τα φύλλα που περισσεύουν και τα βουτυρώνετε ελαφρά.
Τελειώνετε με τα υπόλοιπα φύλλα κρούστας, αλείφοντας τα με βούτυρο. Τυλίγετε τις άκρες τους που περισσεύουν από το ταψί προς τα μέσα δημιουργώντας ένα στεφάνι περιμετρικά του ταψιού. Με ένα μαχαίρι χαράζετε την επιφάνεια της πίτας και την περνάτε με το πινέλο με το υπόλοιπο βούτυρο.
Ψήνετε την πίτα στη μεσαία σχάρα του φούρνου στους 180 βαθμούς στον αέρα, για 25′-30′ μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της. Βγάζετε το ταψί από το φούρνο, κόβετε σε κομμάτια και σερβίρετε την πίτα ζεστή η χλιαρή.
ΧΡΗΣΙΜΟ
Τα κατεψυγμένα φασολάκια δεν χρειάζονται καθάρισμα η απόψυξη πριν τα μαγειρέψετε. Αν θέλετε πιο ήπια γεύση στην πίτα, βάλτε μισή ποσότητα φέτας και μισή ποσότητα ανθότυρου.
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο