Τα μωρά προτιμούν να μιλούν με άλλα μωρά παρά τους γονείς τους, σύμφωνα με μία νέα έρευνα.
Αν κάποιος πιστεύει πως ο λόγος είναι γιατί έχουν βαρεθεί τον μπαμπά και τη μαμά να τους λένε όλο τις ίδιες κουβέντες και να αναφέρουν τα ίδια πράγματα, ίσως να μην έχει άδικο.
Η αλήθεια είναι όμως ότι οι επιστήμονες πιστεύουν πως υπάρχει ακόμη ένας λόγος:
Ίσως αυτό τα βοηθά να ξεκινήσουν τις διεργασίες που απαιτούνται για να μάθουν να μιλούν.
Οι ερευνητές από το McGill University του Μοντρεάλ στον Καναδά, έκαναν τη συγκεκριμένη ανακάλυψη παίζοντας στα μωρά έναν ηχογραφημένο φθόγγο που επαναλαμβανόταν.
Η ηχογράφηση μιμούνταν άλλοτε τους ήχους που κάνουν οι ενήλικες και άλλοτε τα μωρά.
Στο βίντεο, βλέπετε την Camille, ένα από τα μωρά που συμμετείχαν στην έρευνα, να αντιδρά στους ήχους.
Υπολογίζοντας πόσο ο κάθε ήχος διατηρούσε την προσοχή του νεογέννητου, οι ερευνητές ανακάλυψαν πως υπήρχε μία διακριτκή διαφορά στο ότι τα μωρά προτιμούσαν τον ήχο που μιμούνταν την ομιλία ενός μωρού, τον οποίο και άκουσαν για 40% περισσότερο χρόνο από τον ήχο της ηχογραφημένης ενήλικης ομιλίας.
Ορισμένα από τα μωρά εξέφρασαν την προτίμησή τους στον μωρουδίστικο ήχο με άλλους τρόπους. Όταν για παράδειγμα έπαιζε ο ενήλικος ήχος, τα πρόσωπά τους παρέμεναν ανέκφραστα. Όταν όμως ξεκινούσε να παίζει ο ήχος του μωρού, εκείνα χαμογελούσαν και κουνούσαν το στόμα τους ενώ άκουγαν την ηχογράφηση.
Στην έρευνα, η οποία δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Developmental Science, οι ερευνητές αναφέρουν πως τα μωρά φαίνεται να αναγνωρίζουν ότι ο ήχος του μωρού είναι ένας ήχος που θα μπορούσαν να καταφέρουν να παράγουν και τα ίδια.
Η επικεφαλής της έρευνας, Δρ. Linda Polka, πιστεύει πως οι γονείς έχουν ένστικτο και το καταλαβαίνουν αυτό.
«Ίσως ο λόγος που χρησιμοποιούμε ψιλή φωνή και μωρουδίστικη γλώσσα όταν μιλάμε στα μωρά μας να είναι ο τρόπος που τα προετοιμάζουμε να αντιληφθούν τη δική τους φωνή», αναφέρει.
«Ως ενήλικες, χρησιμοποιούμε τη γλώσσα για να επικοινωνήσουμε. Όταν όμως ένα νεογέννητο ξεκινά να μιλά και να παράγει ήχους ομιλίας, αυτό το κάνει περισσότερο λόγω εξερεύνησης και όχι επικοινωνίας», προσθέτει η Δρ. Polka.
«Για την ακρίβεια, τα μωρά συνήθως εκφράζονται με ήχους όταν νιώθουν μοναξιά, δεν αλληλεπιδρούν ή δεν έχουν οπτική επαφή με κάποιον. Αυτό συμβαίνει επειδή τα μωρά χρειάζεται να κουνήσουν πολύ το στόμα τους και τις φωνητικές τους χορδές για να κατανοήσουν τους ήχους που τα ίδια παράγουν».
«Χρειάζεται, κυριολεκτικά, να «βρουν τη δική τους φωνή».
Σε μία προηγούμενη μελέτη από το Charles Sturt University της Αυστραλίας, μωρά ηλικίας έξι έως 18 μηνών ήταν σε θέση να επικοινωνήσουν μεταξύ τους, χωρίς να έχουν μάθει ακόμη να μιλάνε, μέσα από χειρονομίες και ήχους, αστεία και κοινό παιχνίδι, στο πλαίσιο διαφόρων πειραμάτων.
Η Δρ. Jennifer Sumsion, η οποία συμμετείχε στην έρευνα, είπε πως οι επιστήμονες εξεπλάγησαν όταν τα μωρά τούς απέδειξαν πως είναι πολύ πιο ικανά από όσο εκείνη περίμεναν.
πηγή: huffingtonpost.co.uk
Λέτε γι’ αυτό τα μωρά που έχουν ένα αδελφάκι με μικρή διαφορά ηλικίας να μαθαίνουν να μιλάνε σχετικά πιο γρήγορα; Εσείς πώς επικοινωνείτε με το μωρό σας;
ως πολύτεκνη μαμά, επιβεβαιώνω την έρευνα. Έχει πολύ πλάκα να ακούς 2 χρονα να μιμούνται τις κουβέντες των αδερφών τους χωρίς να καταλαβαίνουν ακριβώς τι λένε.