Μία γυναίκα στο Βέλγιο έγινε η πρώτη στον κόσμο που κατάφερε να γεννήσει χρησιμοποιώντας μεταμοσχευμένο ωοθηκικό ιστό, τον οποίο είχαν καταψύξει οι γιατροί όταν η ίδια ήταν ακόμη παιδί.
Από την 27χρονη αφαιρέθηκε η μία ωοθήκη σε ηλικία 13 ετών, λίγο προτού υποβληθεί σε εντατική θεραπεία για δρεπανοκυτταρική αναιμία.
Η δεύτερη ωοθήκη της δεν ανταποκρίνονταν μετά τη θεραπεία, κάτι που σήμαινε πως θα ήταν αδύνατο για εκείνη να συλλάβει παιδί χωρίς μεταμόσχευση.
Οι ειδικοί ελπίζουν η πρακτική αυτή να βοηθήσει και άλλες νεαρές ασθενείς στο μέλλον.
Η γυναίκα έφερε στον κόσμο ένα υγιέστατο αγοράκι τον Νοέμβριο του 2014 και οι λεπτομέρειες της υπόθεσης δημοσιεύτηκαν την τετάρτι στην περιοδική έκδοση Human Reproduction.
Η γυναίκα, η οποία ζήτησε να διατηρήσει την ανωνυμία της, διαγνώστηκε με δρεπανοκυτταρική ανεμία σε ηλικία πέντε ετών.
Η ίδια μετανάστευσε από τη Δημοκρατία του Κονγκό στο Βέλγιο όπου οι γιατροί αποφάσισαν πως η περίπτωσή της ήταν πολύ σοβαρή και θα χρειαζόταν μεταμόσχευση μυελού των οστών, δότης του οποίου έγινε ο αδελφός της.
Προτού όμως οι γιαροί προχωρήσουν στη μεταμόσχευση αυτή, χρειαζόταν να υποβάλουν τη γυναίκα σε χημειοθεραπεία, έτσι ώστε να αδρανήσει το ανοσοποιητικό της σύστημα και να μην απορρίψει τον ξένο ιστό.
Η χημειοθεραπεία μπορεί να εμποδίσει τη σωστή λειτουργία των ωοθηκών, έτσι αφαίρεσαν τη δεξιά της ωοθήκη και κατέψυξαν τμήματα του ιστού της. Την περίοδο εκείνη, η νεαρή τότε κοπέλα έδειχνε σημάδια εφηβείας, αλλά δεν είχε ακόμη ξεκινήσει να έχει περίοδο. Η άλλη της ωοθήκη αχρηστεύτηκε στα 15 της.
Δέκα χρόνια αργότερα, αποφάσισε να κάνει παιδί και έτσι οι γιατροί μεταμόσχευσαν τέσσερα τμήματα του κατεψυγμένου ιστού στην εναπομείνουσα ωοθήκη και 11 ακόμη τμήματα σε άλλα μέρη του σώματός της.
Η ασθενής απέκτησε φυσικά έμμηνο ρήση μετά από πέντε μήνες και έμεινε έγκυος με φυσικό τρόπο σε ηλικία 27 ετών.
Η γυναικολόγος που βρέθηκε επικεφαλής της θεραπείας της, Dr Isabelle Demeestere, ανέφερε στο BBC πως η ασθενής ήταν πολύ αγχωμένη κατά τη διάρκεια της όλης διαδικασίας επειδή αυτή ήταν η μόνη της ευκαιρία να κάνει παιδί, πλέον όμως είναι πολύ ευτυχισμένη και απολαμβάνει τη νέα της ζωή.
Η Dr Demeestere ανέφερε πως ελπίζει η θεραπεία αυτή να μπορέσει να βοηθήσει και άλλες νεαρές γυναίκες, μιας και αυξάνονται τα άτομα που επιβιώνουν μετά από διάγνωση αιματολογικών ασθενειών στην παιδική ηλικία.
Η γιατρός αναφέρει πως η θεραπεία αυτή ενδείκνυται για γυναίκες με κίνδυνο απώλειας της λειτουργίας των ωοθηκών, όπως είναι οι γυναίκες που υποβάλλονται σε θεραπεία για λεμφώματα, λευχαιμία και σαρκώματα, ωστόσο η όλη διαδικασία θα πρέπει να εξεταστεί περαιτέρω για νεαρότερα κορίτσια μιας και η ασθενής είχε ήδη μπει στην εφηβεία, παρά την έλλειψη περιόδου.
Η Dr Demeestere προειδοποίησε επίσης πως η θεραπεία ενδείκνυται μόνο σε περιπτώσεις υψηλού κινδύνου, μιας και η ίδια θεραπεία μπορεί να καταστρέψει την εναπομείνουσα υγιή ωοθήκη ή να επαναφέρει στο σώμα κακοήθη κύτταρα κατά τη μεταμόσχευση.
Περίπου 40 μωρά έχουν ήδη έρθει στον κόσμο μέσω μεταμόσχευσης κατεψυγμένου ωοθηκικού ιστού από μεγαλύτερες σε ηλικία όμως γυναίκες.
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο