Τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βοηθούν τους ανθρώπους να έρχονται σε επικοινωνία, να βρίσκουν φίλους, ταίρια, δουλειές… και δωρητές σπέρματος, όπως ο Kenzie Kilpatrick. Ο 26χρονος μιλά στο Yahoo Parenting και εξηγεί γιατί δωρίζει το σπέρμα του σε γυναίκες που θέλουν να γίνουν μητέρες.
Ο Kenzie Kilpatrick είναι ένας 26χρονος γκέι άντρας από την Αγγλία που επιθυμεί διακαώς να βοηθήσει γυναίκες να αποκτήσουν το μωρό που πάντα ονειρεύονταν.
Αφότου έπεσε πάνω σε διαφημίσεις στο Facebook για δωρητές σπέρματος, ο μέχρι πρότινος επιστάτης αποφάσισε να διαφημίσει τις δικές του υπηρεσίες στο μέσο, δημιουργώντας τη σελίδα «Drama Free UK Sperm Donors».
Οι μέλλουσες μαμάδες άρχισαν να του στέλνουν μηνύματα. «Γκέι, στρέητ, αδέσμευτες γυναίκες και μπαμπάδες, όλοι έδειξαν ενδιαφέρον», αναφέρει ο Kilpatrick στο Yahoo Parenting.
Από τη στιγμή που δημοσιεύτηκε η αγγελία του τον Ιούνιο του 2014, ο Kilpatrick έχει βοηθήσει 50 γυναίκες. Οι υπηρεσίες του κατά-παραγγελίαν πατέρα απέφεραν τελικά καρπούς. Έξι από τις γυναίκες έφεραν στον κόσμο συνολικά δύο κορίτσια και πέντε αγόρια (ανάμεσά τους και ένα ζευγάρι διδύμων) τις τελευταίες 10 εβδομάδες. Τρία ακόμη μωρά αναμένεται να γεννηθούν μέσα στον μήνα.
Ο Kilpatrick ανέλαβε αυτή την υπηρεσία με μοναδικό σκοπό να βοηθήσει γυναίκες και ζευγάρια που αποζητούν απεγνωσμένα ένα μωρό να γίνουν γονείς. «Έχω βοηθήσει τον κόσμο να κάνει οικογένεια, κάτι που πραγματικά επιθυμούσαν από καιρό», αναφέρει στη Birmingham Mail. «Δεν υπάρχει αυτό το συναίσθημα που παίρνεις. Φαίνεται πως είμαι εξαιρετικά γόνιμος. Ως άντρας, αυτό μου δίνει μια άισθηση υπερηφάνειας».
Στις μέρες μας που η τεχνητή αναπαραγωγή δεν είναι κάτι το ασυνήθιστο, δεν θα έπρεπε να μας ξενίζει το γεγονός ότι είναι δωρητής σπέρματος, αλλά ο τρόπος που παραδίδει το γενετικό του υλικό: αυτοπροσώπως. Αφού ανταλλάξει μηνύματα με κάποια γυναίκα μέσω Facebook, στη συνέχεια συναντιούνται σπίτι της ή σε κάποιο δωμάτιο ξενοδοχείου. Ο ίδιος δεν ζητά αμοιβή για το σπέρμα του. «Ζητώ μόνο να μου καλύψουν τα έξοδα μετακίνησης και τη διαμονή», αναφέρει ο Kilpatrick.
Στη φάση εκείνη, αποσύρεται για να παράξει μία φρέσκια ποσότητα σπέρματος. Στη συνέχεια, η μέλλουσα μητέρα, μόνη της ή με τον σύντροφό της, μπορεί να χρησιμοποιήσει κάποιο ειδικό κουτί σπερματέγχυσης για να προσπαθήσει να μείνει έγκυος.
Ο Kilpatrick αποφάσισε να μην επισκεφτεί κάποια τράπεζα σπέρματος ή κάποιο κέντρο γονιμότητας, επειδή το κόστος τους είναι πολύ υψηλό. «Ένα παιδί δεν θα έπρεπε να έχει τιμή, ούτε και η ευτυχία θα πρέπει να έχει τιμή», λέει.
Το να μην επιλέγεις να επισκεφτείς μία τράπεζα σπέρματος ή ένα κέντρο γονιμότητας, εμπεριέχει κινδύνους για την υγεία όσων αναζητούν να γίνουν γονείς. «Οι τράπεζες σπέρματος έχουν κανονισμούς οι οποίοι διέπουν την όλη διαδικασία και απαιτούν κάθε δείγμα σπέρματος να περνά τους απαραίτητους ελέγχους για μία σειρά ασθενειών», αναφέρει ο Δρ. Jamie Grifo, ο διευθυντής του προγράμματος στο Κέντρο Γονιμότητας Langone του Πανεπιστημίου της Νέας Υόρκης. «Στη συνέχεια καταψύχεται και μπαίνει σε καραντίνα για έξι μήνες προτού αποψυχθεί και περάσει νέους ελέγχους».
«Το σπέρμα δεν εξετάζεται μόνο για HIV, ηπατίτιδα και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, αλλά περνά και γενετικούς ελέγχους για να εξεταστούν υπολειπόμμενα γονίδια τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε διαταραχές όπως η κυστική ίνωση», αναφέρει ο Grifo.
Υπάρχουν επίσης νόμοι που προστατεύουν την ανωνυμία του δωρητή, ώστε να αποφευχθεί η πιθανότητα να ζητηθεί από εκείνον να αναλάβει τις ευθύνες του παιδιού που γεννήθηκε και να το στηρίξει οικονομικά.
Ο Kilpatrick παρ’ όλ’ αυτά επιμένει πως έχει κάνει εξετάσεις για ΣΜΝ και λόγω του ότι από τον νόμο στο Ηνωμένο Βασίλειο θεωρείται ο πατέρας των παιδιών του, έχει υπογράψει με τις γυναίκες στις οποίες έδωσε το σπέρμα του συμβόλαιο (τους όρους του οποίου δεν έδωσε στη δημοσιότητα).
Ο ίδιος επίσης αναφέρει πως δεν ενδιαφέρεται να δει τα παιδιά του αφού αυτά έχουν γεννηθεί, γιατί δεν είναι δικά του παιδιά. «Θέλω να αποκτήσω δικά μου παιδιά κάποια στιγμή, αλλά δεν θέλω να δεσμευτώ σχετικά με το πότε».
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Μπερδεμένοι άνθρωποι!