γράφει η Maandy Waysman για το Sammiches and Psych Meds
Μην με παρεξηγείς, αλλά αν έφτασες να διαβάζεις αυτό το άρθρο, αμφιβάλω πως μπορείς να τα βγάλεις πέρα. Ήδη έχεις διστάσει και μάλλον έχασες την ευκαιρία σου. Έχασες το πάνω χέρι. Δεν έχει σημασία όμως. Διάβασε τα παρακάτω βήματα και έχε τα στον νου σου στην επόμενη «κρισάρα». Η σημερινή μάχη είναι μάλλον χαμένη.
Για κοίταξε το είδωλο αυτού του καταρρακωμένου κακόμοιρου ανθρώπου. Τα μάτια σου είναι κόκκινα; Η μύτη σου είναι μέσα στις μύξες; Το μακιγιάζ σου έχει γίνει χάλια; Αν ναι, σουλουπώσου αμέσως. Τα τρίχρονα είναι αδυσώπητα και θα χρησιμοποιήσουν κάθε σου αδυναμία για να σε αποπροσανατολίσουν. «Τα μάτια σου έχουν γραμμούλες», «Γιατί είναι μαύρο το πρόσωπό σου;». Οι γνωστές τακτικές που εκτροχιάζουν τη συζήτηση. Μην του δώσεις αυτή την ευκαιρία.
Τα πράγματα θα χειροτερέψουν πολύ πριν στραφούν προς το καλύτερο. Είμαστε εδώ για σένα. Έχε αυτό στον νου σου. Δεν είναι ότι μπορώ να βρεθώ φυσικά εκεί και να κερδίσω την μάχη για σένα, βέβαια, αλλά ίσως απλά μπορέσεις να καλμάρεις λιγάκι.
Δεν μπορώ να σου τονίσω το πόσες φορές έχω μαλώσει με το 3χρονο μου ενώ μετά καταλαβαίνω πως οι δυο μας συμφωνούσαμε. Αυτό είναι ντροπιαστικό για όλους (αν και, ας είμαστε ειλικρινείς, η κόρη μου δεν έδειξε ποτέ πως ενοχλήθηκε). Για παράδειγμα λέει «Δυνάμωσε τη μουσική», αλλά εγώ θέλω να τη χαμηλώσω. Μαλώνουμε, μετά τη χαμηλώνω κι άλλο και εκείνη γυρνάει και μου λέει «Έτσι μπράβο, σου είπα να τη δυναμώσεις». Στο σημείο αυτό η διαφωνία μπορεί να αλλάξει ουσία και να αρχίσετε να αναλύετε το γιατί δεν ξεχωρίζει τη διαφορά μεταξύ του χαμηλώνω και δυναμώνω τη μουσική. Το θέμα είναι ότι και οι δύο θα αισθανθείτε καλύτερα.
Αυτή η αιώνια συμβουλή. Επίσης, μην καμπουριάζεις. Δείξε το μπόι σου. Την πυγμή σου. Όρθωσε ανάστημα. Δείξε του ποιος κάνει κουμάντο εδώ πέρα μόνο και μόνο με την στάση του σώματος. Μη γελάς!
Έχε πρόχειρο ένα πακέτο χαρτομάντιλα. Ας ελπίσουμε ότι το νήπιο είναι αυτό που θα τα χρειαστεί γιατί του έδειξες πως έχει άδικο και πως η μαμά/ο μπαμπάς θέλει το καλό του και τώρα το πλήγωσες ανεπανόρθωτα και τα έμπηξε τα κλάματα και δεν λέει να σταματήσει. Το άλλο που θα μπορούσε να συμβεί βέβαια είναι το αντίθετο. Ιδίως όταν θα μπήγεις τα κλάματα από αγανάκτηση γιατί χρειάστηκε να απαντήσεις για δισεκατομμυριοστή φορά στα αλλεπάλληλα «γιατί» του. Ας είμαστε ειλικρινείς, μπορεί να συμβεί.
Άνοιξε το Powerpoint. Δεν κάνω πλάκα. Τα νήπια είναι οπτικοί τύποι. Δεν τους πιάνεις με τα λόγια. Θέλουν να το δουν ζωγραφιστό το επιχείρημά σου. Πώς να το κάνουμε. Είτε δείχνεις οικογενειακές φωτογραφίες από το καλοκαίρι είτε γραφήματα, δεν έχει σημασία. Αρκεί να έχεις κάτι σχηματικό να του το κάνεις λιανά.
Ζήτα από το παιδί σου να κάνει ηχητικά εφέ αλά boombox και να σε σιγοντάρει. Έτσι θα χαλαρώσετε κι οι δυο.
Τα λούτρινα ζωάκια του είναι οι ΔΙΚΟΙ σου καλύτεροι σύμμαχοι σε μια διαφωνία με το νήπιό σου. «Είμαι η πριγκίπισσα των πόνι και λέω πως η μαμά σου έχει δίκιο». Αν είσαι εγγαστρίμυθος κι όλας, έχεις ακόμη πιο πολλές ευκαιρίες να το πείσεις. Αν δεν είσαι, κάνε πράκτις, θα τα καταφέρεις.
Πες του απλά «αφού το λέει η μαμά ισχύει» και απομακρύνσου. Στ’ αλήθεια τώρα πιστεύεις πως θα τα έβγαζες πέρα διαφωνώντας με ένα τρίχρονο; Ποτέ τους δεν θα παραδεχτούν το λάθος τους. Κοίτα το όμως πόσο γλυκούλικο είναι! Πάλι σε τούμπαρε καψερέ γονιέ.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο