γράφει η Κρίστη Πόππη
Υποψήφια Διδάκτωρ
Παιδοψυχολόγος
Πολλοί γονείς όταν χρειαστεί να αποχωριστούν το παιδί τους βιώνουν δυσάρεστα συναισθήματα, αφού το ίδιο δείχνει έντονη δυσαρέσκεια και είναι έκδηλο το άγχος αποχωρισμού. Μια τέτοια αντίδραση είναι απόλυτα φυσιολογική αφού τα μικρά παιδιά χρειάζονται χρόνο για να καταλάβουν οτι μπορεί να φεύγετε αλλά θα επιστρέψετε και δεν τα εγκαταλείπετε.
Τί μπορείτε να κάνετε;
Φαίνεται ως απλή τακτική αλλά αγνοείται από πολλούς γονείς. Καθώς πολλοί τρέμουν την έντονη αντίδραση του παιδιού όταν τους βλέπει να αποχωρούν προτιμάνε να αποδράσουν ήσυχα χωρίς το ίδιο να το καταλάβει. Δυστυχώς όμως έτσι αποφεύγετε τα κλάματα αλλά εντείνεται το άγχος αποχωρισμού, αφού το παιδί αισθάνεται οτι μπορεί ανα πάσα στιγμή να εξαφανιστείτε χωρίς προειδοποίηση.
Ακόμα και σε μικρή ηλικία, όταν δηλαδή είναι περιορισμένος ο λόγος του παιδιού, καταλαβαίνει πολλά περισσότερα από όσα νομίζουμε. Καλό είναι λοιπόν να προετοιμάζουμε το παιδί για ό,τι πρόκειται να συμβεί. Επιβεβαιώστε το παιδί οτι σύντομα θα ξαναείστε μαζί και ενημερώστε το για το τί θα κάνει όσο θα είστε χώρια. Καλό είναι να μιλάτε αναλυτικά για όλα όσα θα συμβούν. Μπορείτε ακόμη να αναπαραστήσετε τί συμβαίνει στο σχολείο μέσα από το παιχνίδι με κουκλάκια. Μιλήστε για τη δασκάλα του ή για τον άνθρωπο με τον οποίο θα μείνει μαζί με ενθουσιασμό ώστε να νιώσει ασφάλεια. Ακόμη μπορείτε να ενημερώσετε την δασκάλα του παιδιού ή όποιον θα το προσέχει εαν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο που κάνει το παιδί να ηρεμήσει πιο εύκολα, π.χ. να κοιτάξει τα πουλάκια που πετάνε έξω από το παράθυρο/ να χορέψει κλπ.
Μπορεί να σας φαίνεται τεράστια πρόκληση η διαχείριση του αποχωρισμού αλλά τα πράγματα θα βελτιωθούν σταδιακά τόσο για σας όσο και για το παιδί σας. Φροντίστε απλά να μην κάνετε πολύ δραματική την σκηνή αποχωρισμού ώστε να μην επιβαρύνετε το παιδί και ενισχύσετε έτσι την ανασφάλεια του. Προσπαθείστε να συμπεριφέρεστε με ηρεμία και θετικότητα.
Καθώς ονοματίζουμε τί αισθάνεται το παιδί το βοηθάμε να έρθει σε επαφή με τα συναισθήματα του και έτσι σταδιακά μαθαίνει να εκφράζεται.
Για κανένα γονιό δεν είναι ευχάριστο να βλέπει το παιδί του να υποφέρει. Ο αποχωρισμός όμως είναι αναπόφευκτος, όπως είναι και το αίσθημα της θλίψης. Καλό είναι λοιπόν να μην αισθάνεται ενοχές ο γονιός και καθυστερεί συνεχώς την ώρα του αποχωρισμού καθώς βλέπει το παιδί του να είναι “κολλημένο πάνω του”. Είναι προτιμότερο να το “αντέξετε” μαζί!
Για παράδειγμα, μπορείτε να διαβάζετε μια μικρή ιστορία, να αγκαλιάζεστε και να επιβεβαιώνετε οτι θα επιστρέψετε και οτι ακόμα και όταν είστε μακριά τα σκέφτεστε και τα αγαπάτε. Μια τέτοια ρουτίνα βοηθάει το παιδί να είναι προετοιμασμένο και να νιώσει μεγαλύτερη ασφάλεια.
Καλό είναι να παίζετε παιχνίδια που διαπραγματεύονται τον αποχωρισμό. Μπορείτε να παίξετε “κουκου-τζα” ή να κρύβετε και να βρίσκετε ένα αγαπημένο αντικείμενο ή κρυφτό. Ακόμη μπορείτε να διαβάσετε σχετικά παραμύθια ή να σκεφτείτε μια δική σας ιστορία.
Προσπαθήστε μέσα στην μέρα να δίνετε την ευκαιρία στο παιδί να συνδέεται μαζί σας, να παίζετε, να γελάτε και να του δίνετε έτσι την ευκαιρία να αποφορτιστεί.
Όπως και για τα παιδιά έτσι και για σας μια συγκεκριμένη ρουτίνα όταν αποχωρίζεστε θα ανακουφίσει το άγχος.
Η θλίψη και το άγχος όταν αποχωρίζεστε το παιδί σας είναι απολύτως φυσιολογικά συναισθήματα. «Αγκαλιάστε» τα λοιπόν και μην ντρέπεστε για αυτά!
Καλό είναι να μην κάνετε πιο δραματική την σκηνή αποχωρισμού. Είναι δύσκολο για ένα παιδί να πιστέψει οτι θα περάσει καλά στο σχολείο εαν η μαμά του κλαίει και δεν μπορεί να το αποχωριστεί.
Καλό είναι να έχετε ετοιμάσει από το βράδυ όσα χρειάζεστε για το πρωι για να μην εντείνετε την συναισθηματική σας κατάσταση καθώς θα αγχώνεστε να τα προλάβετε όλα.
Μπορεί να θέλετε να απολαύσετε ένα αφρόλουτρο ή να διαβάσετε ένα βιβλίο. Ό, τι και να είναι αυτό που θα κάνετε φροντίστε να παίρνετε χρόνο για τον εαυτό σας ώστε να αποφορτίζεστε. Καλό είναι να μην αφήσετε τον εαυτό σας να είναι μόνο «μαμά» και να παραμελείτε τις υπόλοιπες διαστάσεις τους εαυτού σας.
[divider]
H Κρίστη Πόππη είναι παιδοψυχολόγος και υποψήφια Διδάκτωρ.
Διατηρεί το προσωπικό της γραφείο στην Θεσσαλονίκη και συντονίζει τις διαδραστικές ομάδες γονέων «Parents’ Talks»
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο