Μπαμ και κάτω, έτσι απλά μωράκι μου φευγάτο.
Όταν κρατάς στην αγκαλιά σου ένα αξιολάτρευτο, αθώο, ανυπεράσπιστο ζουζούνι, δύο πράγματα περνάνε από το μυαλό σου: «Αχ, δες αυτό το αξιολάτρευτο, αθώο, ανυπεράσπιστο ζουζούνι» και «Σεπαρακαλωθεεμουκανεναμηνμουπεσεικατω». Όσο ζεις όμως μαθαίνεις και θα μάθεις πως και άλλοι σαν και σένα, πολλοί μάλιστα, έχουν ρίξει κατά λάθος το μωρό τους και θα στο παραδεχτούν μάλιστα λέγοντας «έχουν γερή κράση τα άτιμα τελικά» ή κάτι τέτοιο τελοσπάντων, μετά το αρχικό σοκ. Αυτό βέβαια δεν ακούγεται καθησυχαστικό και εδώ είμαστε εμείς για να σου πούμε πότε να πάθεις την υστερία.
Η απάντηση είναι ποτέ. Και μην ανησυχείς, όχι, δεν θα του δημιουργήσεις ψυχολογικά.
Τουλάχιστον αυτό λέει η Δρ. Jen Trachtenberg, μέλος της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής και ειδικός σύμβουλος της σελίδας Fatherly. Έχουν γερή κράση.
Όταν πέσει το μωρό
Τρία είναι τα πιο συνηθισμένα σενάρια: να γλιστρήσει απ’ το κρεβάτι, να γλιστρήσει απ’ την αλλαξιέρα ή να γλιστρήσει από τα χέρια ενός εξουθενωμένου γονιού. Με άλλα λόγια, μπορεί κάτι να σου ξεφύγει όταν έχεις τόσα στο κεφάλι σου, όταν τρέχεις να τα προλάβεις όλα ή είσαι πολύ κουρασμένη. Κυριολεκτικά, κάτι μπορεί να γλιστρήσει απ’ το μυαλό και τα χέρια σου.
Πώς το αποτρέπεις
Πρόσεχε να μη σου συμβεί, έτσι απλά. Βασικά, να ξέρεις πως τα μαξιλάρια δεν είναι η ασφαλέστερη προστασία. Με γελιέσαι. Επίσης όταν είσαι κουρασμένη, θα βοηθούσε ιδιαιτέρως να βάλεις το μωρό σε έναν μάρσιπο και να το φορέσεις πάνω σου, ξαπλώνοντας λίγη ωρίτσα παρέα την πολυθρόνα. Το πιο σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσεις πως είναι αδύνατο να αποτρέψεις τα πάντα. Μην τρέμεις στην ιδέα. Έχεις να προσέχεις ένα μωρό 24 ώρες το 24ωρο. Είναι λογικό να γίνει «μια στραβή». Δεν είσαι κακός γονιός. Συμβαίνει σε όλους.
Τι μπορεί να συμβεί
Αν πέσει από χαμηλό ύψος, επάνω σε μαλακή επιφάνεια, το πιθανότερο είναι να μη συμβεί απολύτως τίποτα. Φυσικά και πρέπει να είσαι προσεκτική με το κεφαλάκι του, αλλά ορισμένοι γονείς το τρέμουν σε επίπεδα παράνοιας. Η Δρ. Jen συμβουλεύει τους γονείς που θεωρούν πως το κεφαλάκι του μωρού τους θα γείρει προς τα πίσω και ο λαιμός θα σπάσει στα δυο σαν κλαράκι: «Αυτό δεν πρόκειται να συμβεί». Υπάρχει κίνδυνος όταν το μωρό πέσει από ύψος 1 μέτρου και άνω, επάνω σε σκληρή επιφάνεια. Τα πιο σοβαρά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν είναι κακώσεις, αιμορραγίες, κρανιακές κακώσεις, εγκεφαλική ζημιά ή πρήξιμο και εσωτερική αιμορραγία. Όλα αυτά είναι σπάνια και δεν αφήνουν μεγάλη ζημιά αν αντιμετωπιστούν κατάλληλα.
Πώς να το αντιμετωπίσεις
Μια λέξη: Ψυχραιμία. Ο γονιός είναι συχνά πιο πανικόβλητος και αναστατωμένος από το ίδιο το μωρό. Ατύχημα συνέβη, δεν είναι ανάγκη να έχεις χρόνιο τοξικό στρες. Αν αντιδράσεις όπως πρέπει, το μωρό σου θα είναι μια χαρά. Πάρε μια βαθειά ανάσα, έλα στα συγκαλά σου, κράτησε το μωρό σου και προσπάθησε να το καθησυχάσεις όπως κάνεις όταν ουρλιάζει μέσα στη νύχτα. Το έχεις μάθει πια. Στη συνέχεια, είναι καιρός να εκτιμήσεις το τι συνέβη.
Πότε δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας
Αν το παιδί σου ηρεμήσει μετά από λίγα λεπτά και το δεις να παίζει στην αγκαλιά σου ή μπορείς να του αποσπάσεις την προσοχή με τα παιχνίδια του, είναι πιθανό να έχεις γλιτώσει από τα χειρότερα. Κοίταξέ το προσεκτικά για μελανιές και καρούμπαλα και κούνησε τα χέρια και τα πόδια του. Αν αντιδρούν όπως θα έπρεπε, δεν χρειάζεται να το πας στον γιατρό.
Πότε δεν είναι εντάξει τα πράγματα
Το πιο πρόδηλο σημάδι: όταν το μωρό δεν κλαίει. Ένα μωρό που έχει τις αισθήσεις του και έχει αναστατωθεί, θα μπήξει τα κλάματα, ΑΜΕΣΩΣ. Αν κάνει εμετό ή δεν ηρεμεί με τίποτα, αν βρεις μελανιές ή καρούμπαλα, ήρθε η ώρα να τρέξεις στον γιατρό. Μην ξεχνάς εκτός από το κεφάλι να ελέγξεις και τα χέρια και τα πόδια. Αν κάποιο από αυτά πονάει πολύ δεν θα το κουνήσει, κάτι που υποδηλώνει μια σοβαρότερη ζημιά.
Πότε θα χαλαρώσεις;
Λογικά ποτέ, απλά αφού συμβεί την πρώτη φορά και σου περάσει η παράνοια, θα δεις πως την επόμενη φορά θα φερθείς πιο ψύχραιμα. Αν επιμένεις να πανικοβάλλεσαι, περίμενε μέχρι να γεννηθεί το δεύτερο. Πρόσεχε μόνο μην αρχίσει το πρώτο να παίρνει αγκαλιά το μικρό και έχουμε άλλα.
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο