Μία εξαιρετικά σπάνια περίπτωση «ανθρώπινης χίμαιρας».
Ένας 34χρονος άντρας από τις ΗΠΑ απέτυχε να αναγνωριστεί ως ο πατέρας του παιδιού του, μιας και το τεστ πατρότητας απέδειξε πως γενετικός πατέρας ήταν ο αγέννητος δίδυμος αδελφός του άντρα, του οποίου το DNA εκείνος απορρόφησε όσο ακόμη βρισκόταν στην κοιλιά της μητέρας τους.
Πρόκειται για μία από τις πρώτες περιπτώσεις αποτυχημένου τεστ πατρότητας λόγω «ανθρώπινης χίμαιρας», περίπτωση στην οποία ένας άνθρωπος απορροφά γενετικό υλικό του διδύμου του στα πρώτα στάδια της εγκυμοσύνης.
Περίπου μία στις οκτώ μονήρεις κυήσεις ξεκινούν ως πολύδυμες και σε ορισμένες περιπτώσεις τα κύτταρα από τα αδέλφια που αποβάλλονται από τον οργανισμό μπορεί να απορροφηθούν μέσα στην κοιλιά από το παιδί που θα γεννηθεί.
Σύμφωνα με το BuzzFeed, το ζευγάρι από την Ουάσινγκτον έκανε το τεστ πατρότητας όταν έμαθαν ότι η ομάδα αίματος του παιδιού τους δεν αντιστοιχούσε σε κανέναν από τους δύο γονείς. Μιας και το παιδί τους ήταν αποτέλεσμα τεχνητής γονιμοποίησης, οι δύο τους αρχικά φοβήθηκαν πως η κλινική είχε μπερδέψει το σπέρμα του δότη πατέρα.
Τεστ στο γενετικό υλικό όμως απέδειξαν πως ο άντρας ήταν στην πραγματικότητα θείος του παιδιού. Το σπέρμα του πατέρα είχε 10% ταύτιση με το γενετικό υλικό του νεογέννητου. Τελικά, τα γονίδια που υπήρχαν στο σπέρμα του διέφεραν από αυτά στο σάλιο του, κάτι που έκανε τους γιατρούς να φτάσουν στο συμπέρασμα πως ο πραγματικός, γενετικός πατέρας του παιδιού ήταν ο αγέννητος δίδυμος αδελφός του άντρα.
Έχουν υπάρξει και στο παρελθόν περιπτώσεις χιμαιρών, όπως αυτή της Karen Keegan από τη Βοστόνη, στης οποίας το αίμα βρέθηκαν διαφορετικά γονίδια από ό,τι στις ωοθήκες της. Έτσι λοιπόν οι γιοι που απέκτησε έφεραν διαφορετικά γονίδια από την ίδια. Γενετική μητέρα τους ήταν η δίδυμη αδελφή που η ίδια ποτέ της δεν γνώρισε μιας και απορροφήθηκε κατά την κύηση.
Η ανίχνευση περιπτώσεων ανθρώπων-χιμαιρών είναι εξαιρετικά πολύπλοκη μιας και τα γονίδια εντοπίζονται σε ελάχιστα όργανα σε ικανοποιητικά ανιχνεύσιμες ποσότητες, το φαινόμενο αυτό όμως γίνεται ολοένα και συχνότερο λόγω του αυξανόμενου ενδιαφέροντος σε μεθόδους τεχνητής γονιμοποίησης, η οποία οδηγεί σε πολύδυμες κυήσεις.
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο