γράφει η Νάγια Κωστιάνη για τη HuffPost Greece – αναδημοσίευση
Η Βάλια Μπαρμπατιώτη κατάγεται από την Αθήνα και ζει στην Μυτιλήνη μαζί με τον άντρα της και την 19 μηνών κόρη τους. Διατηρεί ένα βιβλιοπωλείο στο κέντρο της πόλης, το «Book and Art», το οποίο λειτουργεί επίσης ως χώρος τέχνης, ενώ έχει και παιχνίδια για μικρά παιδιά. Αυτά τα παιδικά παιχνίδια έγιναν και η αιτία για να τη γνωρίσουμε και να μάθουμε για την κοινωνική δράση που ξεκίνησε μόλις χτες, στην προσπάθειά της να βοηθήσει τα παιδιά των προσφύγων που έχουν κατακλύσει το νησί μαζί με τις οικογένειές τους.
«Σκεπτόμενη το τι θα γινόταν αν έπρεπε να χωρέσω μέσα σε μία τσάντα σε ένα σακίδιο όλα τα υπάρχοντά μου και να εγκαταλείψω το σπίτι, τη χώρα μου, τη ζωή μου, η σκέψη μου πήγε σε πολλά πράγματα «πρώτης ανάγκης» και μεγάλης σημασίας τα οποία έκατσα και έγραψα -έτσι από μαζοχισμό μάλλον», γράφει στη σελίδα του «Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο» για το οποίο θα σας πούμε περισσότερα παρακάτω. «Ξαφνικά η Μαρία (η 19 μηνών κόρη μου) κλαίει απεγνωσμένα γιατί ψάχνει τον «κο Κουνέλι» αλλά δεν τον βρίσκει. Αφού βρίσκεται ο «αγνοούμενος», κρυμμένος ανάμεσα σε άλλα παιχνίδια, την ηρεμεί και την βάζει για ύπνο ο Γιώργος, ενώ ταυτόχρονα εγώ τρέχω γρήγορα στο σαλόνι να συμπληρώσω απευθείας στη λίστα της «τσάντας» το κουνέλι. Ε, λοιπόν πολλά παιδιά, χιλιάδες παιδιά αφήσανε πίσω τα αγαπημένα τους κουνέλια… Και μέσα στον πόνο τους αυτοί οι γονείς πρέπει -εκτός από τον ξεριζωμό τους- να εξηγήσουν στα παιδιά τους όχι μόνον γιατί δεν έχουν πια πατρίδα αλλά γιατί δεν ήταν αρκετά σημαντικό να μπει μέσα στη τσάντα τους, το αγαπημένο τους παιχνίδι…
Πάρτε παλιά παιχνίδια των παιδιών σας και κάντε τα τα αγαπημένα παιχνίδια αυτών των παιδιών που ακόμη και από μηνών κινδυνεύουν να χάσουν την παιδικότητά τους».
Έτσι δημιουργήθηκε το «Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο», μια ιδιωτική πρωτοβουλία που στόχο έχει να προσφέρει λίγη, αλλά απαραίτητη, χαρά στα μικρά παιδιά από τη Συρία που φτάνουν κάθε μέρα στην Μυτιλήνη.
«Μπροστά από το βιβλιοπωλείο περνάνε συνέχεια παιδάκια, τα βλέπω κάθε μέρα, δεν μπορείς να φανταστείς τι γίνεται», μου λέει η Βάλια στο τηλέφωνο και από την ανησυχία και το πάθος στη φωνής της και μόνο μπορείς να καταλάβεις πόσο προσωπικά έχει πάρει το όλο θέμα -και πώς όχι, άλλωστε. «Αναρωτήθηκα λοιπόν πώς θα νιώθουν αυτά τα παιδιά εδώ, σε ένα ξένο μέρος μακριά από το σπίτι τους, χωρίς έστω το αγαπημένο τους παιχνίδι για να ξεχαστούν λίγο από την τραγωδία που έζησαν και συνεχίζουν να ζουν. Και σκέφτηκα τι μπορώ να κάνω για να τα βοηθήσω, για να τα βοηθήσουμε όλοι εδώ ώστε να νιώσουν λίγο καλύτερα, και αυτά αλλά και οι γονείς τους».
Όλους αυτούς τους μήνες η Βάλια, όπως και οι υπόλοιποι κάτοικοι του νησιού, ζουν την προσφυγική κρίση κάθε μέρα, στους δρόμους, στα μαγαζιά, στα σπίτια τους. «Η κατάσταση είναι πολύ σκληρή», μου λέει. «Έξι στις δέκα μέρες βλέπεις βάρκες να γεμίζουν την ακτή, ανθρώπους να κολυμπάνε και, μόλις φτάσουν στη στεριά να φιλάνε το χώμα που πατάνε. Επίσης, όσον αφορά στο χαρακτήρα αυτών των ανθρώπων, δεν είναι τυχαίο πως, ενώ έχουν περάσει τόσοι χιλιάδες πρόσφυγες από εδώ, δεν έχει συμβεί ποτέ τίποτα. Εκτός από κάποιες περιπτώσεις που προκλήθηκε μια μικρή φασαρία λόγω συνωστισμού, που είναι και λογικό, δεν έχει συμβεί ούτε ένα περιστατικό».
Για μια «γυναίκα της διπλανής πόρτας», που δεν είναι εγχώρια celebrity ή «όνομα» στα social media, η απίστευτη ανταπόκριση που έχει λάβει η πρωτοβουλία της μέσα στις τελευταίες ώρες έχει αφήσει έκπληκτη τη Βάλια. «Έχω πάθει πλάκα. Το πρωί με πήρε τηλέφωνο μια κοπέλα από το Ντουμπάι για να με ρωτήσει πώς μπορεί να στείλει παιχνίδια. Όταν μου ήρθε η ιδέα για το “Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο” σκεφτόμουν πως, εντάξει, θα στείλουν οι δικοί μου άνθρωποι, οι φίλοι μου και τέλος. Αυτό που συμβαίνει όμως, είναι τεράστιο. Δε μπορώ να βλέπω emoticons που “κλαίνε”, καρδούλες και τέτοιες αντιδράσεις για ένα τόσο σοβαρό θέμα, είναι αλήθεια όμως πως τα social media έχουν μεγάλη επιρροή».
Τώρα η Βάλια προσπαθεί να βρει τρόπο για να στέλνει ο κόσμος παιχνίδια στο βιβλιοπωλείο της μέσω της Γενικής Ταχυδρομικής. Τα έξοδα της αποστολής δεν μπορεί, προφανώς, να τα αναλάβει η ίδια, πρόκειται όμως για ένα μηδαμινό ποσό σε σχέση με όλα αυτά που θα προσφέρει το παιχνίδι στο παιδάκι που θα το κρατήσει στα χέρια του. Μέχρι στιγμής, όποιος ενδιαφέρεται να στείλει παιχνίδια στο «Ένα παιχνίδι για ένα χαμόγελο» μπορεί να το κάνει μέσω μεταφορικής ή κούριερ.
**Θερμή παράκληση της Βάλιας: τα παιχνίδια να μην είναι μεγάλα, ογκώδη και βαριά για να μπορούν να τα κουβαλάνε οι οικογένειες, να είναι σε καλή κατάσταση και να μην έχουν πολεμικό χαρακτήρα (στρατιωτάκια, όπλα κλπ), για προφανείς λόγους.
Για περισσότερες πληροφορίες:
Βάλια Μπαρμπατιώτη / Book and Art, Κομνηνάκη 5, Μυτιλήνη
Τηλέφωνο επικοινωνίας: 2251 037961 και 6955 480016
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο