400 γρ. ρεβίθια
4 σκελίδες σκόρδο
1 φύλλο δάφνη
1 ολόκληρο κρεμμύδι
200 γρ. σπανάκι
200 γρ. λάπαθο
3 κ. σ. ελαιόλαδο
2 φέτες χωριάτικο ψωμί
4 κ. σ. καπνιστό ζαμπόν (χοιρινό ή γαλοπούλας)
1 κ. σ. ψιλοκομμένο μαϊντανό
αλάτι
πιπέρι
Βάζετε τα ρεβίθια στο νερό για οκτώ ώρες να μαλακώσουν. Τα στραγγίζετε και τα βάζετε σε μια κατσαρόλα με άφθονο κρύο νερό, τις μισές σκελίδες σκόρδου, τη δάφνη, το κρεμμύδι και λίγο αλάτι, σκεπασμένα, σε δυνατή φωτιά. Μόλις βράσουν, χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε τα ρεβίθια μέχρι να είναι τρυφερά, περίπου 1 ½ ώρα.
Καθαρίζετε και πλένετε το λάπαθο και το σπανάκι. Αφαιρείτε τα κοτσάνια και τα χοντροκόβετε. Τα μαγειρεύετε με λίγο αλάτι, σκεπασμένο, σε σιγανή φωτιά για 4-5 λεπτά μέχρι να μαραθούν . Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο και τηγανίζετε το ψωμί και το υπόλοιπο σκόρδο μέχρι να ροδίσουν.
Τα μεταφέρετε στο μπλέντερ, αφήνοντας το λάδι στο τηγάνι, και τα πολτοποιείτε. Σιγά-σιγά προσθέτετε ένα φλιτζάνι ζωμό από τα ρεβίθια και χτυπάτε μέχρι να είναι λείο το μείγμα. Το ξαναρίχνετε στα ρεβίθια.
Ζεσταίνετε το ελαιόλαδο που έχει μείνει στο τηγάνι και σοτάρετε το μαραμένο σπανάκι, το ζαμπόν και το μαϊντανό για 1 λεπτό. Τα προσθέτετε στα ρεβίθια ανακατεύοντας καλά. Σκεπάζετε την κατσαρόλα και σιγοβράζετε τη σούπα για άλλα 10 λεπτά. Σερβίρετε την σούπα ζεστή με μερικά κυβάκια τηγανισμένου ψωμιού.
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Ποσο σαφραν βαζουμε και ποτε;