½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 μέτρια κρεμμύδια τριμμένα
1 κιλό μοσχαρίσιος κιμάς από σπάλα
1 σκελίδα σκόρδο πολτοποιημένη
½ κιλό ψίχα από μπαγιάτικο ψωμί, μουσκεμένη σε γάλα και στυμμένη καλά
1 αυγό
1 κ.γ. πελτές ντομάτας
ύσμα και χυμός από 1 λεμόνι
1 κ.σ. ξερή ρίγανη
¼ φλιτζάνι φύλλα φρέσκου δυόσμου ή μαϊντανού ψιλοκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Αλεύρι για όλες τις χρήσεις
3 φλιτζάνια ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι τριμμένη φέτα
2 κ.σ. γιαούρτι
1 κ.σ. κρέμα γάλακτος
½ κ.σ. πράσινο πιπέρι
Φτιάχνετε τα κεφτεδάκια. Σε ένα τηγάνι ζεσταίνετε το ελαιόλαδο, σε χαμηλή φωτά και σοτάρετε τα κρεμμύδια για 6 – 7 λεπτά, μέχρι να μαραθούν. Αποσύρετε από τη φωτιά.
Σε ένα μπολ ρίχνετε το κιμά, τα σοταρισμένα κρεμμύδια μαζί με το λάδι τους, το σκόρδο, το στυμμένο ψωμί, τον πελτέ, τα αυγά, το χυμό και το ξύσμα λεμονιού, τη ρίγανη, το δυόσμο, περίπου 1 κουτ. γλυκού αλάτι και λίγο πιπέρι και ζυμώνετε καλά για 5 λεπτά. Σκεπάζετε το μπολ με διάφανη μεμβράνη, εφαρμόζοντάς την πάνω στην επιφάνεια του μείγματος, και το βάζετε για 1 ώρα στο ψυγείο, για να σφίξει.
Σε ένα ρηχό πιάτο ρίχνετε αρκετό αλεύρι. Πλάθετε περίπου 45 – 50 κεφτεδάκια και τα ρολάρετε στο αλεύρι να αλαυρωθούν καλά.
Ρίχνετε το ελαιόλαδο σε ένα αντικολλητικό τηγάνι, και το ζεσταίνετε σε δυνατή θερμοκρασία. Για να δείτε αν είναι έτοιμο, βάζετε στην τρυπητή κουτάλα ένα μικρό κομμάτι από τη ζύμη του κιμά και το μισοβυθίζετε στο ελαιόλαδο: Αν αφρίσει και τσιτσιρίσει γύρω από τον κιμά, τότε είναι έτοιμο για τηγάνισμα.
Τηγανίζετε τα κεφτεδάκια ρίχνοντας στο τηγάνι 7 – 8 κεφτεδάκια κάθε φορά. Μην βάλετε περισσότερους, γιατί η θερμοκρασία του λαδιού θα πέσει και τα κεφτεδάκια θα βράσουν αντί να τηγανιστούν. Αν δείτε ότι οι κεφτέδες «αρπάζουν» αμέσως, χαμηλώνετε ελάχιστα τη θερμοκρασία.
Μόλις περάσουν 2-3 λεπτά τηγανίσματος, ανασηκώνετε ελαφρώς έναν κεφτέ με ξύλινη κουτάλα: αν έχει ροδίσει από κάτω και έχει κάνει κρούστα, τον γυρίζετε για να τηγανιστεί και από την άλλη πλευρά. Οι κεφτέδες είναι έτοιμοι σε περίπου 6 – 8 λεπτά συνολικά, με 3 – 4 γυρίσματα στη διάρκεια του τηγανίσματος.
Ρίχνετε στον κάδο του μπλέντερ όλα τα υλικά όλα τα υλικά για την κρέμα της φέτας και τα χτυπάτε για 3-4 λεπτά να γίνουν αλοιφή.
Σερβίρετε τα κεφτεδάκια ζεστά με την κρέμα φέτας.
[divider]
Η φημισμένη τηλεοπτική μαγείρισσα και συγγραφέας δεκάδων βιβλίων μαγειρικής, που έχουν γίνει best sellers σε Ελλάδα και εξωτερικό, Μυρσίνη Λαμπράκη, συμπράττει με το eimaimama.gr δίνοντας μας υπέροχες, καθημερινές και πρακτικές συνταγές.
Δείτε ακόμα περισσότερες γευστικές συνταγές με την υπογραφή της Μυρσίνης στο mirsini.gr!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο