Για τις περισσότερες έγκυες του Δυτικού κόσμου η τσάντα του μαιευτηρίου κάνει τη διαδικασία της γέννας πολύ πιο άνετη. Ρούχα για τη μαμά, αλλαξιές για το μωρό, προσωπικά είδη υγιεινής και περιποίησης, βιβλία και mp3’s μετριάζουν την ταλαιπωρία της γέννας και την παραμονή στο μαιευτήριο.
Σε κάποιες χώρες όμως, τα νοσοκομεία δεν διαθέτουν ούτε καν τον απαραίτητο εξοπλισμό, με τις μέλλουσες μητέρες να είναι αναγκασμένες να κουβαλήσουν μαζί τους όχι τα προσωπικά τους είδη, αλλά πράγματα που θα χρειαστούν στη διαδικασία της γέννας. Από λαστιχένια γάντια μέχρι πλαστικούς κουβάδες ή μπουκάλια με βρώμικο νερό.
Σε μία προσπάθεια να επιστήσει την προσοχή γύρω από τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν οι έγκυες σε αρκετές χώρες του κόσμου, η οργάνωση WaterAid έστειλε φωτογράφους στα τέσσερα σημεία του ορίζοντα και ζήτησε από τις μέλλουσες ή τις νέες μητέρες να τους αδειάσουν το περιεχόμενο της τσάντας του μαιευτηρίου. Οι διαφορές αποτυπώνουν με τον εμφατικό τρόπο τις κοινωνικές και ταξικές ανισότητες στον πλανήτη.
Cathelijne Geuze – Ηνωμένο Βασίλειο: «Παίρνω μαζί μου ρούχα για μένα και το μωρό, σνακς, ένα e-reader και ένα i-pod, αλλά δεν ξέρω αν θα είμαι σε θέση να το χρησιμοποιήσω».
Tiff Rolf – ΗΠΑ: «Το μοναδικό, υποχρεωτικό πράγμα που πρέπει να φέρει κανείς στο νοσοκομείο είναι το παιδικό καθισματάκι για το αυτοκίνητο. Τα υπόλοιπα είναι απλώς αντικείμενα που κάνουν πιο άνετη την παραμονή μου εδώ. Δηλαδή, το πρόγραμμα της γέννας, πυτζάμες, σαγιονάρες και παντόφλες, σνακ, τσάι θηλασμού, και ένα χαριτωμένο σετ ρούχων για το μωρό. Και ένα δώρο από τη μεγάλη του αδερφή – γλυφιτζούρι και ένα παιδικό παιχνίδι «Playdoh».
Mestawet Legesse – Αιθιοπία: «Πήρα μαζί μου μία πετσέτα για να καλύψω το μωρό. Αυτό χρειάζεται μόνο προς το παρόν. Για μένα έφερα αντισηπτικά μαντηλάκια, εσώρουχα, μία φόρμα, ένα μακρύ φόρεμα, ένα ζευγάρι κάλτσες και ένα μπουκάλι πορτοκαλάδα με ανθρακικό. Η πορτοκαλάδα ηρεμεί το στομάχι σε περίπτωση που μου έρθει εμετός και βοηθάει ώστε να γυρίσει σωστά το μωρό μέσα στην κοιλιά».
Takako Ishikawa – Ιαπωνία: «Ρούχα για μένα και το νεογέννητο. Κάρτα ασφαλίσεων, συναινετική φόρμα για εισαγωγή στο νοσοκομείο, συναινετική φόρμα για μετάγγιση αίματος, βιβλιάριο υγείας για μένα και το παιδί, μωρομάντηλα κ.α.».
Zaituni – Τανζανία: «Αρρώστησα στο σπίτι και ο άντρας μου νοίκιασε μία μοτοσυκλέτα για να με φέρει στο νοσοκομείο. Με πήγαν κατευθείαν να γεννήσω και με εξέτασαν μετά. Όταν έφτασα εδώ, πονούσα πολύ. Κουβαλούσα μαζί μου μία λεκάνη, ένα κουβά και ένα κομμάτι μάλλινου υφάσματος. Το μωρό δεν έχει ρούχα οπότε το τυλίξαμε με αυτό. Όταν το ύφασμα λερώνεται, η αδερφή μου το πηγαίνει στο μέρος που παίρνουμε νερό για να το πλύνει».
Kemisa Hidaya – Ουγκάντα: «Η μαία μου έδωσε μία λίστα με όσα θα χρειαστώ στη γέννα. Στα ιδιωτικά μαιευτήρια οι έγκυες δεν χρειάζεται να κουβαλούν μαζί τους όλα αυτά τα πράγματα, αλλά οι μητέρες που γεννάνε σε δημόσια νοσοκομεία είναι υποχρεωμένες να το κάνουν γιατί ο ιαττρικός εξοπλισμός είναι ανύπαρκτος. Μου ζήτησαν να φέρω μαζί τα εξής: 1) Δύο νάιλον σεντόνια που στρώνονται στο κρεβάτι κατά τη διάρκεια της γέννας. 2) Δέκα ζευγάρια γάντια, αλλά έφερα δύο γιατί δεν είχα χρήματα να αγοράσω τα υπόλοιπα. 3) Ένα ζευγάρι καινούργια ξυραφάκια. 4) Βαμβάκι για τον καθαρισμό του αίματος κατά τη διάρκεια της γέννας. 5) Σαπούνι σε σκόνη για την απολύμανση του δωματίου μετά τη γέννα. 6) Αντισηπτικό υγρό. 7) Λεκάνη και κουβά για μπάνιο και τουαλέτα. 8) Ένα φλασκί για καυτό νερό και κούπες. 9) Ένα ρολό – χαρτί τουαλέτας. 10) Κουβέρτα υποδοχής για το μωρό. 11) Χαρτομάντηλα. 12) Σκεπάσματα για την παραμονή στο νοσοκομείο. 13) Χρήματα για έκτακτη ανάγκη».
Chadla Suyhidy Morales Benjamio – Νικαράγουα: «Έχω τα σεντόνια μου, μια πετσέτα, ένα φούτερ και λίγο βαμβάκι για να βάλω στα αυτιά μου μετά τη γέννα. Και κάτι για να δέσω τα μαλλιά μου. Μου είπαν πως πρέπει να κάνω μπάνιο το μωρό μου κάθε μέρα. Όλα καλά μέχρι εδώ, αλλά το νερό του πηγαδιού ερεθίζει το δέρμα μου. Μου προκαλεί φαγούρα και αλλεργία, αφήνοντας ερεθισμούς και ουλές στο σώμα μου».
Joanna – Ηνωμένο Βασίλειο: «Μωρομάντηλα, ασπρόρουχα για το μωρό, παντελόνια, πολλά σνακς, τα ρούχα μου, προσωπικά είδη υγιεινής, μηχανή Tens για ηλεκτρονικό μασάζ, μωρομάντηλα μητρότητας, iPad, εμφιαλωμένο νερό, ιατρικές σημειώσεις και κουβέρτα. Το πιο σημαντικό όμως πράγμα που κουβαλάω μαζί είναι η κουβέρτα που μου έδωσε η μητέρα μου για να φέρω το παιδί στο σπίτι. Είναι η ίδια που χρησιμοποίησε για να φέρει εμένα».
Merina Milimo – Ζάμπια: «Αγοράσαμε τα ακόλουθα για τη γέννα: παιδική κουβερτούλα, χαρτομάντηλα, ένα μικρό κόφτη για τον ομφάλιο λώρο, βαμβάκι, και ένα πιάτο. Φέραμε, επίσης, ρουχαλάκια για το μωρό. Το αγαπημένο μου είναι ένα παιδικό φορεματάκι. Εάν είναι αγόρι, τότε θα το κρατήσω για τα επόμενα μωρά».
Marie Lucette – Μαδαγασκάρη: «Στο τελευταίο τσέκ-απ πριν μερικές εβδομάδες, η μαία μας είπε να φέρουμε μαζί όλα όσα θα χρειαστούμε πριν, κατά τη διάρκεια και μετά τη γέννα. Πράγματα όπως: κουβέρτα υποδοχής για το νεογέννητο, κομπρέσα, βαμβάκι, χαρτομάντηλα, βαμβακερά ρούχα για το μωρό και για μένα ζεστά ρούχα, θερμός, σεντόνια και μωρομάντηλα. Η οικογένεια μου ήρθε εδώ για να με στηρίξει και έφεραν όλα όσα μας έλειπαν. Κατσαρόλα για το μαγείρεμα, καυσόξυλα, κουτάλια, ρύζι και λαχανικά.Έφτιαξαν μέχρι και κοτόσουπα γιατί θα τη χρειαστώ μετά τη γέννα».
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο