Και μόνο στο άκουσμα της ονομασίας της, όλοι οι γονείς τρομάζουμε. Και είναι λογικό, καθώς η μηνιγγιτιδοκοκκική νόσος, συχνά γνωστή ως «βακτηριακή μηνιγγίτιδα», είναι μία αιφνίδια, απειλητική για τη ζωή λοίμωξη, η οποία εκδηλώνεται συχνά σε κατά τα άλλα υγιή άτομα χωρίς προειδοποιητικά σημεία.
Περίπου 1 στα 10 άτομα που προσβάλλονται από μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο καταλήγει παρά τη θεραπεία, και 1 στα 5 άτομα που επιβιώνει εμφανίζει μόνιμες αναπηρίες, όπως είναι η εγκεφαλική βλάβη, η απώλεια ακοής ή οι μαθησιακές δυσκολίες.
Κάθε χρόνο, σημειώνονται περίπου 500.000 περιστατικά μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου σε όλο τον κόσμο, τα οποία προκαλούν περίπου 50.000 θανάτους
Το βακτήριο που προκαλεί τη μηνιγγιτιδοκοκκική νόσο μεταδίδεται με σταγονίδια και σάλιο.
Το κάπνισμα, ενεργητικό ή παθητικό, αποτελεί επίσης παράγοντα κινδύνου για αποικισμό και νόσηση.
Ο μηνιγγιτιδόκοκκος μπορεί να μεταδοθεί από άτομο σε άτομο μέσω συγκεκριμένων καθημερινών δραστηριοτήτων.
Τα αρχικά συμτώματα της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι συχνά μη ειδικά και μοιάζουν με αυτά της γρίπης, με αποτέλεσμα να είναι δύσκολη η διάγνωση της νόσου σε πρώιμο στάδιο.
Όταν ένα άτομο νοσήσει, μπορεί να παρουσιάσει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω συμπτώματα:
Αυχενική Δυσκαμψία
Υψηλό Πυρετό
Αιμορραγικό εξάνθημα
Σύγχυση
Πονοκέφαλο
Έμετο
Φωτοφοβία
Αν πιστεύετε ότι το παιδί σας μπορεί να νοσεί, επικοινωνήστε άμεσα με τον παιδίατρό σας! Είναι σημαντική η άμεση αντιμετώπιση με νοσηλεία σε νοσοκομείο και με αντιβιωτική αγωγή!
Ο αποτελεσματικότερος τρόπος πρόληψης και ελέγχου της μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου είναι μέσω του εμβολιασμού, ο οποίος παρέχει προστασία κατά των περισσότερων δυνατών βακτηριακών οροομάδων. Ειδικά για τον μηνιγγιτιδόκοκκο Τύπου Β, που είναι η συνηθέστερη αιτία μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου, το εμβόλιο στην Ελλάδα είναι διαθέσιμο εδώ και δύο χρόνια. Δυστυχώς όμως δεν αποζημιώνεται, με αποτέλεσμα η πλειονότητα των παιδιών στην Ελλάδα να παραμένει ακάλυπτη ως προς την προστασία της από τη συγκεκριμένη Νόσο.
Το εμβόλιο αυτό μπορεί να γίνει σε όλες τις ηλικίες, ακόμα και σε βρέφη από την ηλικία των 2 μηνών. Μάλιστα, καθώς οι μικρότερες ηλικιακές ομάδες είναι πιο ευάλωτες στη νόσο, καλό είναι ο εμβολιασμός να ξεκινά όσο το δυνατό νωρίτερα στη ζωή του παιδιού.
Ζητήστε από τον παιδίατρό σας να σας ενημερώσει σχετικά με το εμβόλιο αυτό!
Στο "Είμαι Μαμά!" όλοι έχουν λόγο! Θες να μοιραστείς μαζί μας μια εμπειρία σου; Να γράψεις κάποιο κείμενο σχετικό με την ειδικότητά σου; Είδες κάτι ενδιαφέρον που πιστεύεις ότι αξίζει να δημοσιεύσουμε; Επικοινώνησε μαζί μας στο eimaimama@gmail.com
Κανένα σχόλιο ακόμη
Γράψτε πρώτος ένα σχόλιο